Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Održavanje travnjaka

Osim što lijep i uredan travnjak može biti ukras dvorišta, poslužit će i kao korisna površina na kojoj možete raširiti ležaljke i uživati na ugodnom proljetnom suncu.

Kako bi vaš travnjak tijekom cijele godine bio raskošan, lijep i zelen, o njemu se valja brinuti te ga redovito održavati. Osim košnje, treba ga zalijevati, prihranjivati, ali i prozračivati kako bi se oslobodio od štetnih tvari.

Tijekom zime travnate površine bile su izložene vlazi i pritisku snijega, što je dovelo do zbijenosti tla i stvaranja pokorice, čime je onemogućeno dopiranje hranjivih tvari i vode do korijena biljaka. Tako se u tlu stvaraju nepovoljni vodozračni uvjeti, koji mogu dovesti do poremećaja u rastu trave, pa čak i do njenog odumiranja. Potencijalni problem predstavlja i sloj odumrle trave koja se pojavljuje tijekom vegetacije, a koja sprječava rast mladih izboja te pogoduje razvoju štetnika i bolesti u travnjaku.

travnjak Dom2

Prvi proljetni koraci

Kako bismo to izbjegli, a travnjaku omogućili nesmetano razvijanje, potrebno je obaviti prozračivanje tla kao i njegovo vertikalno zasjecanje. Aerofikacija i zasjecanje izvode se na početku vegetacije u proljeće, ali i u jesen, čime će se izbjeći razvoj gljivičnih bolesti i mahovine. Aerofikaciju odnosno prozračivanje obavljamo pomoću posebnih grablji ukoliko je riiječ o travnjaku manje površine ili posebnim kolima sa šiljcima, ako je travnjak veći.

Travnjak prvo valja pokositi, zatim pročešljati grabljama ili posebnim oprugama tj. strojevima koji uklanjaju površinski filc, nastao tijekom zimskih mjeseci.

Travnjak Dom2

Veće travnjake prozračujemo posebnim strojevima za prozračivanje, a manje vilama, čiji se zupci odnosno noževi okomito zabadaju u tlo do dubine 3 centimetra. Time se povećava propusnost tla te se stvaraju povoljni vodozračni uvjeti u travnjaku. U nastale rupe ubacuje se sjeme trave i gnojivo, što će prihraniti i ojačati travnjak, a na kraju ga je potrebno i zaliti. U proljeće koristimo mineralna gnojiva s povećanim udjelom dušika, koji će osnažiti strukturu same vlati trave te joj podariti lijepu zelenu boju. U jesen se dodaje gnojivo s manjim omjerom dušika, a većim fosfora i kalija.

Kod prozračivanja, posebno ako u tlu ima gline, prije dosijavanja potrebno je posuti sloj pijeska, koji se može oplemeniti organskim tvarima i hranjivima. Nasipavanjem pijeska niveliraju se manje neravnine na tlu te se ujedno povećava njegova prozračnost i stimulira pojava novih izboja trave. Tako travnjak postaje gušći i kompaktniji.

travnjak Dom2

Neravnine nastale tijekom zime otežavaju košnju travnjaka te narušavaju njegov estetski izgled, stoga ih je u proljeće potrebno povaljati. Košnja je također od velike važnosti, jer će travnjak učiniti urednim, ali i gušćim. Tako će se pospješiti razvoj korijena i rast trave, a travnjak će izgledati svježe i njegovano.

Bilje

Mali dio prirode u staklenoj posudi na vašoj polici

Biljni terarij postao je najpoželjniji ukras svakog interijera. Taj mali ekosustav ne zahtjeva puno, ali da bi uspio, traži svoje savršene uvjete.

Priroda kao neiscrpni izvor inspiracije

Prije nešto više od tri godine Jakov Brekalo odlučio je napraviti svoj prvi terarij. Iako ima bogato znanje o biljkama, informacije o terariju potražio je na internetu.

Biljni terarij ili minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude postao je njegov hobi, a inspiraciju dobiva iz prirode.

Priča je krenula tako da je jedan dan šetao po trgovačkom centru i vidio terarij koji iako predivan, za njegov budžet ipak preskup. Stoga je došao na ideju da sam složi jedan. Dan danas ima taj terarij kod kuće, a od onda su prošle već tri i pol godine.

Inspiracija mu dolazi od želje da prirodu, odnosno taj vanjski svijet predoči u nešto što može imati u zatvorenom, primjerice na polici u boravku.

Bitno je dobro se informirati

Pri odabiru biljaka za terarij treba uskladiti veličinu biljke te njenu potrebu za prostorom i svjetlosti.

Riječ je u pravilu o biljkama koje vole vlagu i vlažna područja. To su manje biljčice koje ne rastu preglomazne, stoga treba paziti što se stavlja u terarij. U današnje vrijeme ljudi u terarije stavljaju biljke koje izgledaju lijepo, međutim nisu primjerene za terarije, te se onda događa da brzo propadnu u takvom malom okruženju.

Jakov savjetuje da se prvenstveno treba dobro informirati prije nego se krene u realizaciju ideje.

Imitacija prirode

Da bi se stvorili idealni uvjeti za život biljaka unutar staklene posude, treba imitirati uvjete iz prirode. Potrebno je složiti mikro održivi sustav kako bi se stvorio ciklus rasta i umiranja, dakle, ono što je samo po sebi prirodno.

Proces izrade započinje slaganjem slojeva, a sve ono što je doneseno iz prirode, poput mahovine, treba dobro oprati kako se ne bi unijele bakterije.

Pješčani dio služi za drenažu i skupljanje viška vode dolje na dnu. Može se staviti i aktivni ugljen koji skuplja sve ono loše na sebe. Neki stavljaju i mahovinu u zemlju i to bi uglavnom bilo to. Nakon toga slijede ukrasni dijelovi, kao što su ukrasni kamenčići i tome slično.

Biljni terarij, kao savršeni mali ekosustav sam stvara svoju vlagu te ga nije potrebno često zalijevati.

Jednostavno održavanje terarija

Ako je mjesto savršeno, zalijevat će biti dovoljno možda jedanput do dvaput godišnje. Ako primijetite da je zemlja suha, da mijenja boju, onda je potrebno zaliti.

Tu zatvorenu posudu ne bi trebalo otvarati, osim kada biljke same pokažu potrebu za vašom intervencijom.

Kad se dogodi rosa, kada bude maglovito, to je zapravo idealno, i tada ne treba ništa dirati niti otvarati. No, ako se dogodi da na stijenkama ima dosta vlage, onda je potrebno otvoriti i pustiti terarij jedno pola dana da on sam ispari taj višak van ili jednostavno možete obrisati stijenke iznutra i vratiti ga natrag na mjesto.

Malom vrtu u staklenoj posudi treba pronaći idealno mjesto s ne previše sunca, ali dovoljno svjetlosti, ne previše topline ali niti hladan prostor. Kad se postignu ti savršeni uvjeti, biljni terarij možete imati godinama.

Nastavite čitati

Bilje

Savjeti stručnjaka za održavanje božićne zvijezde 

Božićna zvijezda jedna je od omiljenih živih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima. Ona je vrlo zahtjevna biljka i zbog toga se mnogi odlučuju svake godine kupiti novi primjerak. Koje zahtjeve treba zadovoljiti da bi naša Božićna zvijezda dočekala idući Božić, pitali smo stručnjakinju Vesnu Čuljat.

Lijepa, ali osjetljiva biljka

Božićna zvijezda tradicionalna je ukrasna biljka koja je popularnost stekla zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, klasičnih boja Božića.

Cijenjena je zbog prekrasne boje listova. Svi koji misle da su to cvjetovi su u zabludi. To nisu cvjetovi nego listovi.

Ona je jedna vrlo osjetljiva biljka, lijepa ali osjetljiva. Vrlo je osjetljiva na preveliku količinu vode. Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom.

Da biste zadržali njenu svježinu, najidealnije bi bila temperatura od oko 15, 16 do 17 stupnjeva.

Da bi bila dugotrajna, treba pažljivo odabrati mjesto na kojem će stajati

Riječ je o biljki kratkog dana, stoga više od deset sati treba biti u mraku. Uz to, u prvom redu, najbitnije je pažljivo zalijevanje. Treba ju zaliti samo kada je suha.

Jednom kad joj nađete idealnu poziciju u svom domu, nemojte ju seliti, ova biljka voli biti na jednom mjestu. Prilikom zalijevanja, budite oprezni.

Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

Nakon što ocvjeta, otprilike u prvom mjesecu, trebalo bi ju staviti na malo hladnije mjesto, neko vrijeme smanjiti zalijevanje, te ju u proljeće presaditi kako biste ju imali i dogodine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice