Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Održavanje travnjaka

Osim što lijep i uredan travnjak može biti ukras dvorišta, poslužit će i kao korisna površina na kojoj možete raširiti ležaljke i uživati na ugodnom proljetnom suncu.

Kako bi vaš travnjak tijekom cijele godine bio raskošan, lijep i zelen, o njemu se valja brinuti te ga redovito održavati. Osim košnje, treba ga zalijevati, prihranjivati, ali i prozračivati kako bi se oslobodio od štetnih tvari.

Tijekom zime travnate površine bile su izložene vlazi i pritisku snijega, što je dovelo do zbijenosti tla i stvaranja pokorice, čime je onemogućeno dopiranje hranjivih tvari i vode do korijena biljaka. Tako se u tlu stvaraju nepovoljni vodozračni uvjeti, koji mogu dovesti do poremećaja u rastu trave, pa čak i do njenog odumiranja. Potencijalni problem predstavlja i sloj odumrle trave koja se pojavljuje tijekom vegetacije, a koja sprječava rast mladih izboja te pogoduje razvoju štetnika i bolesti u travnjaku.

travnjak Dom2

Prvi proljetni koraci

Kako bismo to izbjegli, a travnjaku omogućili nesmetano razvijanje, potrebno je obaviti prozračivanje tla kao i njegovo vertikalno zasjecanje. Aerofikacija i zasjecanje izvode se na početku vegetacije u proljeće, ali i u jesen, čime će se izbjeći razvoj gljivičnih bolesti i mahovine. Aerofikaciju odnosno prozračivanje obavljamo pomoću posebnih grablji ukoliko je riiječ o travnjaku manje površine ili posebnim kolima sa šiljcima, ako je travnjak veći.

Travnjak prvo valja pokositi, zatim pročešljati grabljama ili posebnim oprugama tj. strojevima koji uklanjaju površinski filc, nastao tijekom zimskih mjeseci.

Travnjak Dom2

Veće travnjake prozračujemo posebnim strojevima za prozračivanje, a manje vilama, čiji se zupci odnosno noževi okomito zabadaju u tlo do dubine 3 centimetra. Time se povećava propusnost tla te se stvaraju povoljni vodozračni uvjeti u travnjaku. U nastale rupe ubacuje se sjeme trave i gnojivo, što će prihraniti i ojačati travnjak, a na kraju ga je potrebno i zaliti. U proljeće koristimo mineralna gnojiva s povećanim udjelom dušika, koji će osnažiti strukturu same vlati trave te joj podariti lijepu zelenu boju. U jesen se dodaje gnojivo s manjim omjerom dušika, a većim fosfora i kalija.

Kod prozračivanja, posebno ako u tlu ima gline, prije dosijavanja potrebno je posuti sloj pijeska, koji se može oplemeniti organskim tvarima i hranjivima. Nasipavanjem pijeska niveliraju se manje neravnine na tlu te se ujedno povećava njegova prozračnost i stimulira pojava novih izboja trave. Tako travnjak postaje gušći i kompaktniji.

travnjak Dom2

Neravnine nastale tijekom zime otežavaju košnju travnjaka te narušavaju njegov estetski izgled, stoga ih je u proljeće potrebno povaljati. Košnja je također od velike važnosti, jer će travnjak učiniti urednim, ali i gušćim. Tako će se pospješiti razvoj korijena i rast trave, a travnjak će izgledati svježe i njegovano.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Kakav vrtni roštilj odabrati? Ovaj će vam vodič olakšati posao

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom, svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru. U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova. Ako postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima. Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere. Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju?

Tu su manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66 – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji. Za veće zabave potrebna je i veća širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta 150 cm. U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.

Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm također se mogu pronaći, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ako odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom.

Ako još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Izvor: Fic.hr

Nastavite čitati

Bilje

Ove ljetnice vole sušu i idealne su za uljepšavanje balkona

S dolaskom sve toplijih dana, vrijeme je za promišljanje o odabiru biljaka koje bolje podnose vrućine

Kada živa na termometru raste, dobra hidratacija u zoru je univerzalni recept za biljke. No, ne za sve, jer pored zalijevanja, pojedino cvijeće teško opstaje izloženo direktnom jakom suncu. Jedne od takvih sigurno nisu ljetnice, ivančica, afrička ivančica i prkos.

žute-ivančice-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Ivančica ili margareta kao savršena ljetnica

Ivančica, popularno zvana margareta, je jedna od onih biljaka koje vam zasigurno neće zamjeriti ako je malo zanemarite u tople ljetne dane. Nekoć ih se moglo naći samo na livadama, zbog čega se i danas nazivaju poljskim cvijećem.

No, danas je njihov uzgoj vrlo popularan, jer osim što krase tegle i vrtne gredice, kao rezano cvijeće neizostavan su dio buketa.

afrička ivančica-roza-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
zemlja-i-drenaža-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Sadnja ivančica

Sanela Predojević, agronom u Vrtnom centru Šestine je odlučila kombinirati 2 ljetnice, biljke iz iste porodice-ivančicu i afričku ivančicu. Za vas ih je odlučila POSADITI u terakotnu teglu. Prije sadnje treba pripremiti supstrat sastavljen od organskog gnojiva i treseta tako da nećete morati koristiti drugo gnojivo. Na dno posude se stavlja drenaža i preko nje supstrat. Umetnu se ivančice, a zemljom se puni tegla gotovo do vrha.

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

Zalijevat ih treba jednom tjedno, a prihranjivati dvaput mjesečno. Ako se odlučite za sadnju u gredicama, razmak među biljkama bi trebao biti 30 centimetara. Prednost takve sadnje jest što ih treba rijeđe zalijevati, jer korijen crpi vlagu direktno iz zemlje. Afrička ivančica će svoje cvjetove zatvoriti kada padne mrak, baš kao i druga zahvalna ljetnica, prkos.

ivančice-i-afričke-ivančice-roza-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Prkos prkosi vrućini

Ljetnica prkos je niskog rasta s igličastim, mesnatim listovima i cvate u različitim bojama, a u tegli se sadi na istu podlogu kao i ivančica.

prkosi-dva-primjerka-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Kombinacija drenaže i supstrata uz minimalno zalijevanja bit će zaslužni za njegov uspješan rast. Prema riječima Sanele Predojević iz Vrtnog centra Šestine, prkos nema mirisa, otporan je na dosta na bolesti i voli izrazito sunčana mjesta. A sunce s juga i zapada je upravo takvo, direktno i nemilosrdno.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Stoga će mu ivančica, afrička ivančica baš kao i prkos uspješno prkositi. A vaš balkon, uz minimalno njege, uljepšavati do prvih mrazova.

balkon-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
posađeni-prkosi-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice