Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Nikad brže pokošen travnjak

Perivoj dvorca Bežanec nikad nije bilo ljepši, a uredili su ga ALKO stručnjaci koristeći traktorske kosilice.

Jednostavno korištenje

Za ovako velike površine koristili su ALKO Comfort traktorsku kosilicu koju pokreće motor niskih vibracija.

Da bi pokrenuli ovu traktorsku kosilicu potrebno je samo okrenuti ključ i dodati gas. Ergonomski raspoređene pedale, praktičan volan i udobno sjedište s optimalnim položajem, košnju će učiniti posebnim užitkom.

“Prednost traktora je što imate jedan hidraulični mjenjač i upravljate njime poput automatika na autu, imate pedalu i koliko brzo stisnete, toliko brzo vozite naprijed ili nazad. Ove traktorske kosilice koje mi imamo pod serijom Comfort imaju benzinske motore i hidraulične getribe, takozvani hidrostatski pogon”, objašnjava Joža Frljužec.

Vrlo funkcionalna kosilica

Traktorska kosilica iz serije Comfort kreće se brzinom do devet kilometara na sat, a osim košnje, može i malčirati.

“Imamo traktorskih kosilica sa bočnim izbacivanjem kojima možemo isto malčirati travu ili traktorske kosilice sa košem koji isto, uz dodatnu opremu, mogu izbacivati travu iza na tlo ili malčirati travu. Idealne površine su između šest do deset tisuća kvadrata, ovisi o kojem modelu je riječ”, govori Joža.

Zbog bočnog izbacivanja, nema potrebe za stajanjem i pražnjenjem koša za travu, što dodatno smanjuje vrijeme košnje, a zadržava visok stupanj upravljivosti i niti jedan vrt za ovu kosilicu nije izazov. 

U kratkom vremenu imate pokošen travnjak

Traktorska kosilica iz kategorije Comfort može imati kosište veličine devedeset tri, devedeset pet, sto tri i sto deset centimetara. Izrađena su od čeličnog lima i imaju dva noža, što je idealno za brzu košnju velike travnate površine. 

Visina rezanja podešava se brzo i jednostavno i to u šest položaja na visine od trideset do osamdeset milimetara.

“Podešavanje visine je standardno kod naših traktora, tako da možemo regulirati visine košnje, pogotovo je po ljetnim vremenima bolje da kosimo više nego niže tako da se korijen faune brzo ne isušuje”, naglašava Joža.

Treba obratiti pažnju da imate adekvatnu veličinu kosišta, tj. širinu kosišta na odgovarajuću veličinu površine koju kosite.

Ide i po brdu

Traktorska kosilica lako će svladati neravan teren i popeti se uz svako brdo. Gume od 18 cola na pogonskoj osovini omogućavaju dobro prianjanje na bilo kojem terenu. ALKO comfort pogoni benzin uz nisku potrošnju.

“Naše traktorske kosilice imaju puno dodatne opreme, tako da kao opciju možemo staviti gore branik ili kuku, pa možemo vući prikolicu ili montirati po zimi dasku za snijeg ili iza montirati posipač gnojiva ili valjak za izvaljanje terena.”

Uz ALKO traktorsku kosilicu, košnja će postati vožnja po najdražem vam travnjaku i užitak koji nećete htjeti propustiti.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Zračne biljke senzacija su u svakom interijeru

Tillandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. 

“One su posebne po tome da su epifiti. To znači da u prirodi ne rastu u zemlji, ne primaju vodu i hranjive tvari preko korijena nego se zakače negdje za neke površine poput drveća, kora. Može biti ako je neka urbana sredina na krovovima ili telefonskim žicama i onda svu vodu i hranjive tvari primaju preko listova i zraka. Zato ih zovemo zračne biljke.”, rekla je Bojana Bota, suvlasnica trgovine s biljkama. 

Zračne biljke fantastične su sobne biljke koje se mogu postaviti na bilo koje mjesto u  domu gdje inače ne biste mogli postaviti biljku u teglici. 

Tillandsije se ne sade, a mogu se izložiti bilo gdje. To mogu biti neki ukrasni stalci, ali može recimo biti i neki zanimljiv komad drveta, kamen koji ste našli u prirodi na koji ćete ih objesiti i zakačiti.

Tillandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Dvije su vrste zračnih biljaka – pustinjske i prašumske, a razlikuju se po količini trihoma – sitnih dlačica na lišću preko kojih uzimaju vodu. Prašumske vrste  imaju bogatije zeleno lišće dok su pustinjske svjetlije, ali održavanje je identično. 

Jedna od prednosti Tillandsija je pošto nemaju zemlju niti  plastičnu posudu zato što se ne sade; nema neke dodatne potrošnje plastike kod njihovog uzgoja.

Da bi zračna biljka bila sretna u vašem domu, potrebno je ispuniti tek nekoliko uvjeta. 

Najveća je razlika između prirode i naših uvjeta u stanu je ta što Tillandsije žive u suptropskim i tropskim krajevima gdje vlada visoka vlaga u zraku, a mi doma tu visoku vlagu naravno nećemo moći postići što znači da ih povremeno moramo pošpricati ili potopiti u vodi i tako zapravo zaliti, dati im vlagu koja im treba, objasnila je Bota. 

Potopite ih u vodu na dvadesetak minuta jednom tjedno, a zatim ih dobro posušite licem položite  prema dolje  na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak vode. Ove prekrasne zelene kuglice idealan su izbor za početnike i savršen ukras za svaki interijer. 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Koje biljke pročišćavaju zrak

Sobne biljke su jednostavan i atraktivan način da uljepšate svoj dom ili ured, no također mogu pročistiti zrak i poboljšati vaše raspoloženje. Istraživanje NASA-e pokazalo je da postoji niz sobnih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu. One neutraliziraju neke od toksina iz prometa, kućanskih kemikalija i boja, a neke vrste pomoći će u filtriranju otrovnih kemikalija.

Anturijum

Biljke koje najviše očišćuju zrak su Anturijum, odnosno Muški cvijet. Njemu treba puno indirektne svjetlosti, a zalijeva se otprilike jednom tjedno, ali naravno, prvo provjerite tlo, odnosno je li se posušilo prvih pet centimetara tla, rekla je agronomkinja Lucija Erceg.

Spatifilum

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Pročišćuje spore plijesni, različite štetne spojeve koji se nalaze u zgradama. Dobre su i za kupaonice jer se tamo često stvaraju plijesni, pa ako ga tamo ostavite, naravno, ako kupaonica ima prozor, tamo će onda dobro i uspijevati i očišćavati vam zrak.

Agleonema i Dracena

Za prostore poput radnih mjesta, gdje obično provodimo veći dio dana, idealne su Agleonema i Dracena, jer najbolje podnose kratka razdoblja izravnog sunčevog svjetla.

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Dracena je isto dosta česta uredska biljka jer se jednostavno održava. Može podnijeti polu-sjenu, najbolje uspijeva na dosta indirektne svjetlosti, a što se tiče zalijevanja, opet je negdje jednom tjedno do jednom u deset dana.

Bršljan

Na našoj listi zasluženo mjesto zauzima Bršljan. Cvjetovi koji se penju na zidove, prelijevaju preko ograde ili se vijugaju po tlu također su popularne sobne biljke koje pozitivno utječu na zrak koji udišemo, a uz pravilnu njegu mogu dobro rasti i u zatvorenom prostoru.

Bršljan je isto dobar pročišćivač zraka, također pročišćava spore plijesni. Ali, tijekom zime bi trebao biti u hladnijem prostoru, ne pretjerano grijanom i trebat će mu malo veća vlaga zraka u usporedbi s inače onim centralnim grijanjem koje nam isuši zrak.

Sanseveria

Omiljena zbog jednostavne njege i upečatljivih listova, Sanseveria je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Riječ je o izdržljivoj biljci čijoj jedinstvenoj strukturi ne treba mnogo vode ili sunčeve svjetlosti da bi uspjela.

Što se tiče Sanseverie, njena briga je najjednostavnija od svih sobnih biljaka jer ona može stvarno jako jako niske intenzitete svjetlosti podnijeti. Može i dosta svjetlosti podnijeti, a što se tiče zalijevanja, u principu je tek kad se skroz posuši tlo, odnosno jednom u dva tjedna do jednom u tri tjedna, objasnila je Lucija Erceg.

Kada birate biljke koje će pročistiti zrak u vašem domu i uljepšati prostor, sjetite se osnovnih potreba biljke. Ako vaš dom ima male prozore i nema dovoljno prirodnog svjetla, odaberite biljke koje provjereno uspijevaju u takvim uvjetima. Omogućite li biljkama izdašno zalijevanje i potrebnu sunčevu svjetlost, one će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksiciranim zrakom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice