Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Moderna tehnologija u službi užitka – robotska kosilica

Ako niste skloni vrtlarskim poslovima i košnja vam predstavlja posao, a ne užitak, moderna tehnologija radi za vas. Robotske kosilice savršeno će urediti travnjak dok ste vi posvećeni svojim guštima.

Ako vam nije do česte košnje, rješenje postoji

Redovita košnja travnjaka važna je za rast trave u širinu, odnosno njenu bujnost, a osim toga je važna i visina na koju se kosi. Želite li bujan travnjak, a niste skloni čestoj košnji, rješenje je robotska kosilica. Solo by Alko robotske kosilice namijenjene su za travnate površine od 500 do 2300 kvadratnih metara.

“Robolinho 2300 jako je interesantan jer sa svojih devet startnih pozicija omogućava košnju kod kompliciranih vrtova gdje imate više zona košnje i više startnih pozicija oko kuće. Isto tako naši roboti imaju mogućnost košnje uskih prolaza što znači da travnate površine širine od 60 centimetara prolaza mogu i oni pokosit”, objašnjava Joža Frljužec.

Sve što trebate napraviti je postaviti baznu stanicu i položiti graničnu žicu oko područja za košnju kako bi osigurali granice radnog prostora.

U robotskim kosilicama pod brendom Alko se klinovi kablovi isporučuju sa robotskom kosilicom kako bi si krajnji kupac mogao sam postaviti robotsku kosilicu.

Pametna robotska kosilica

Zahvaljujući kompaktnom dizajnu i pametnom sustavu upravljanja, Robolinho prepoznaje prepreke, samostalno ih izbjegava te se vraća u baznu stanicu kad je baterija prazna. Robotskom kosilicom može se upravljati i putem mobilnog telefona, bez obzira gdje se nalazite.

“Putem mobilne aplikacije na mobilnom telefonu možemo ga kontrolirati da li kosi, da li ne kosi, je li stao. Možemo promijeniti vrijeme košnje i povećati ciklus košnje, smanjiti te u slučaju da nam je potrebna dodatna oprema ili rezni noževi, putem aplikacije jednostavno ih možete naručiti kod najbližeg trgovaca.”

Kosilicu povežite sa svojom wifi mrežom

“Naše robotske kosilice imaju wifi modul u sebi, što znači da se može spojiti na vašu wifi mrežu kod kuće čime ne trebate trošiti mobilni prijenos, jer nemamo gsm karticu u samom robotu. No, i ako gubimo vezu, robot i bez wifi-ja kosi i održava vašu travnatu površinu, neovisno da li je spojen na Internet ili nije.

Zahvaljujući snažnom pogonu i dobrom prianjanju, ove robotske kosilice lako svladavaju nagibe do čak 45 posto, a maleni kotači omogućuju manje radijuse okretanja što ga čini vrlo pokretljivim.

Dvostruki sustav noževa osigurava savršeni rez i štedi odlaganje pokošene trave, a podešavanje visine košnje regulira se brzo i jednostavno samo jednim pokretom.

“Visinu košnje možete regulirati između 25 i 55 milimetara, moja idealna preporuka bi bila da kosite između 50 i 55 milimetara kako bi trava bila gušća i meka.”

Učestalost košnje se povećava u ljetnim mjesecima kada trava doseže svoj vrhunac u rastu. Kosite li prenisko, trava neće moći zadržavati vlagu zbog čega će doći do isušivanja. Na robotskoj kosilici vrijeme košnje se može programirati i tako bezbrižno možete uživati u lijepom vremenu.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Znate li što je kompost i kako se on pravilno upotrebljava?

Proces u kojem priroda biljni otpad pretvara u tamnosmeđu i mrvičastu organsku tvar koju nazivamo humus je kompostiranje. Sve što morate znati o ovom važnom procesu, otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Proces funkcionira na način da ćete slagati miješani kompost a bakterije će razgrađujući biljni materijal ugrijati materijal na otprilike 50 stupnjeva. Temperatura će se s vremenom smanjiti a proces će nastaviti mikrobi te će na kraju doći do stvaranja humusa.

Kompost se može koristiti kada smjesa postane čvrsta, tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture i bez mirisa. Možda zvuči komplicirano ali ako znamo kako se radi sam proces je jednostavan a rezultat je dobivena idealna mješavina za sadnju koja će poboljšati sposobnost zadržavanja vlage tla i time ćete dodati hranjiva za biljke.

Dobro pripremljeni vrtni kompost najbolji je izvor organske tvari, on se razgrađuje polagano te samim time stalno oslobađa hranjiva za biljke. Još jedna pogodnost je što kompostiranje omogućuje da recikliramo otpad za dobrobit vrta a na kraju i nas samih.

Proizvodnja komposta

Kod kompostiranja važno je stvoriti visoku temperaturu jer se tako razgrađuje raznovrsni biljni i kuhinjski otpad. Također je važno miješati vlažni i suhi otpad, ako nema vlažnog materijala potrebno je dodavati vode jer će smjesa koja je prozračena i vlažna prije imat proces truljenja koji je neophodan. Ali pazite da je vlažno a ne mokro! Primijetite li bijelu plijesan znajte da je smjesa presuha.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Ako vaš kompost ima neugodan miris ili je premokar slobodno dodajte piljevinu ili usitnjeni papir, te je premećete.

Kompost se aktivira dodavanjem malih količina zemlje između slojeva, također dodaje se i vapno kako bi se ublažila kiselost. S vremena na vrijeme je potrebno pritisnuti smjesu kako bi istisnuli nakupljeni zrak.

Ne kompostiramo sve!

U kompost nikako ne stavljamo korove i biljke sa sjemenom, koje mogu proklijati. Također ne stavljamo ni pretvrde biljne materijale. Štetnike privlače mesni i riblji ostaci pa je poželjno i njih izbjegavati, dok kruh, tjestenina i riža razvijaju plijesan koja napada bakterije odgovorne za truljenje.

Uporaba komposta

Kompost možete koristiti u rano i kasno proljeće. U rano proljeće možete ukopati ga u tlo, otprilike pet kilograma po četvornom metru, dok u kasno proljeće ga možete rasporediti tlom kao malč u sloju od otprilike pet centimetra.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

Tako ćete pridonijeti suzbijanju korova i očuvanju vlažnosti tla, zaštiti ćete korijen od smrzavanja te dodati više organskih tvari.

Pripazite na djelomično razgrađen kompost jer on može spržiti korijen i stabljiku većine biljaka , ali možete biti sigurni kod kultura poput rajčica, krastavaca, tikvica krumpira…
Kompost rasporedite po tlu oko biljke ali nikako ne uz samu stabljiku.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kakav vrtni roštilj odabrati? Ovaj će vam vodič olakšati posao

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom, svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru. U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova. Ako postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima. Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere. Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju?

Tu su manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66 – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji. Za veće zabave potrebna je i veća širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta 150 cm. U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.

Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm također se mogu pronaći, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ako odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom.

Ako još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Izvor: Fic.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice