Povežimo se

Bilje

Mirisi cvjetajućih grmova

Cvatući grmovi vrlo su prilagodljive biljke koje ne zahtijevaju puno njege, a svojim će bojama uljepšati vašu okućnicu. Mirisni cvjetovi rastu u rano proljeće i jedan su od njegovih vjesnika.

Tajne cvatućih grmova

Cvatući grmovi su baza svakog vrta, a najčešće ih sadimo u slobodni prostor u pozadini vrta ili ispred stabala. Razlikujemo ih po biljnoj vrsti i po vremenu cvatnje, a u Vrtnom Centru Šestine otkrili su nam sve njihove tajne.

Postoji toliko vrsta i podvrsta da se točan broj ne zna, a sve cvjetajuće grmove možemo saditi u proljeće.

Jednostavni za održavanje

Cvatući grmovi većinom su vrlo prilagodljivi i ne zahtijevaju mnogo njege. Osim obiljem cvjetova u rano proljeće, vrtove uljepšavaju jesenskim bojama lišća i zanimljivim plodovima.

Jestive plodove imaju grmovi kao što su kupina, malina, ribizl, a te plodove možemo očekivati već početkom petog mjeseca.

Najranije cvatu forzicije i japanske dunje. Kod tih grmova treba paziti da ih nakon cvatnje podšišamo kako bi i sljedeće godine u rano proljeće dale bogate cvjetove.

Nakon što smo grmove pošišali, moramo paziti da ima dovoljan dotok vode i ukoliko se pojave štetnici da ih brzo uklonimo.

Drijen

Rano cvate i drijen, prilagodljiv i izdržljiv grm kojeg je dobro postaviti ispred tamne pozadine, fasade ili živice od tise.

Drijen ćemo postaviti ispred tamne pozadine kako bi došao još više do izražaja i upotpunio dekorativnu svrhu.

Magnolija za romantičare

Volite li romantiku, sigurno ćete u svom vrtu željeti imati zvjezdastu magnoliju. Ova vrsta magnolije raste kao grm, a cvasti počinje ranije nego ostale pripadnice njezine vrste. Da biste cvjetove zaštitili od mraza najbolje ju je saditi na zapadno orijentiranim pozicijama.

Zvjezdastu magnoliju možemo posaditi u tegle jer ćemo tako lakše kontrolirati njezin rast, vremenske uvjete, a i ona može narasti nekih desetak centimetara godišnje, pa nećete imati problema s presađivanjem u veće tegle.

Organsko gnojivo je poželjno

Prilikom sadnje cvatućih grmova poželjno je dodati organsko gnojivo čime će se produžiti vrijeme cvatnje i povećati bujnost cvjetova. Nakon cvatnje trebalo bi ukloniti ocvale cvjetove.

Nakon cvatnje uklanjamo ocvale cvjetove kako bi mogli potaknuti novi vegetacijski ciklus sljedeće sezone.

Velike grmove koji brzo rastu treba posaditi više od dva i pol metra dalje od ostalog bilja, kako bi imali mjesta za rast.

Dajte im vremena

Kada imate grmove, nemojte biti nestrpljivi, možda one neće procvasti ove godine, ali to ne znači da one neće uopće procvati nego će dati za godinu ili dvije prve cvjetove. Važno je dobro prehranjivanje, i vodite računa da ne dodajete previše dušika, jer tada će vam rasti listna masa, a ne cvjetna.

Kada presađujete iz tegle u zemlju, vodite računa u kakvo mjesto ih sadite. Ako biljka voli sunce, nemojte ju saditi u hlad. Kada orezujete biljku, nemojte pretjerivati s rezidbom da ne bi došlo do kontra efekta i to oslabilo njen rast.

Ukoliko imate mediteransku biljku na kontinentalnoj klimi, preko zimskog perioda stavite geo tekstil ili ju zaštitite.

Ni sadnja iza drugog bilja se ne smije obaviti pregusto jer bi se grmlje moglo brzo raširiti, pa ćete, umjesto da uživate u pogledu na rascvjetani vrt, morati čupati biljke i presaditi ih na neko drugo mjesto. 

vrtni centar Šestine

Oglas

Bilje

Ove ljetnice vole sušu i idealne su za uljepšavanje balkona

S dolaskom sve toplijih dana, vrijeme je za promišljanje o odabiru biljaka koje bolje podnose vrućine

Kada živa na termometru raste, dobra hidratacija u zoru je univerzalni recept za biljke. No, ne za sve, jer pored zalijevanja, pojedino cvijeće teško opstaje izloženo direktnom jakom suncu. Jedne od takvih sigurno nisu ljetnice, ivančica, afrička ivančica i prkos.

žute-ivančice-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Ivančica ili margareta kao savršena ljetnica

Ivančica, popularno zvana margareta, je jedna od onih biljaka koje vam zasigurno neće zamjeriti ako je malo zanemarite u tople ljetne dane. Nekoć ih se moglo naći samo na livadama, zbog čega se i danas nazivaju poljskim cvijećem.

No, danas je njihov uzgoj vrlo popularan, jer osim što krase tegle i vrtne gredice, kao rezano cvijeće neizostavan su dio buketa.

afrička ivančica-roza-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
zemlja-i-drenaža-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Sadnja ivančica

Sanela Predojević, agronom u Vrtnom centru Šestine je odlučila kombinirati 2 ljetnice, biljke iz iste porodice-ivančicu i afričku ivančicu. Za vas ih je odlučila POSADITI u terakotnu teglu. Prije sadnje treba pripremiti supstrat sastavljen od organskog gnojiva i treseta tako da nećete morati koristiti drugo gnojivo. Na dno posude se stavlja drenaža i preko nje supstrat. Umetnu se ivančice, a zemljom se puni tegla gotovo do vrha.

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

Zalijevat ih treba jednom tjedno, a prihranjivati dvaput mjesečno. Ako se odlučite za sadnju u gredicama, razmak među biljkama bi trebao biti 30 centimetara. Prednost takve sadnje jest što ih treba rijeđe zalijevati, jer korijen crpi vlagu direktno iz zemlje. Afrička ivančica će svoje cvjetove zatvoriti kada padne mrak, baš kao i druga zahvalna ljetnica, prkos.

ivančice-i-afričke-ivančice-roza-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Prkos prkosi vrućini

Ljetnica prkos je niskog rasta s igličastim, mesnatim listovima i cvate u različitim bojama, a u tegli se sadi na istu podlogu kao i ivančica.

prkosi-dva-primjerka-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Kombinacija drenaže i supstrata uz minimalno zalijevanja bit će zaslužni za njegov uspješan rast. Prema riječima Sanele Predojević iz Vrtnog centra Šestine, prkos nema mirisa, otporan je na dosta na bolesti i voli izrazito sunčana mjesta. A sunce s juga i zapada je upravo takvo, direktno i nemilosrdno.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Stoga će mu ivančica, afrička ivančica baš kao i prkos uspješno prkositi. A vaš balkon, uz minimalno njege, uljepšavati do prvih mrazova.

balkon-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
posađeni-prkosi-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Bilje

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Neke od njih sigurno krase i vaš vrt

Postoji li nešto ljepše od vrta punog cvijeća ili šarene vaze koja uljepšava dom? Cvijeće volimo svi i svatko od nas ima omiljeni cvijet, a radi nekih će ljudi proputovati pola svijeta kako bi uživali u njihovom mirisu (sjetite se samo cvjetanja višnje u Japanu!).

Donosimo popis od deset vrsta cvijeća koji mnogi smatraju najljepšima u svijetu, nadamo se da je i vaš na ovoj listi!

1. Jorgovan

Sjajnom, bujnom zelenom lišću može biti teško odoljeti, posebno jer je prepun cvjetova predivnih boja, a mnogima je upravo ljiljan omiljeni cvijet.

2. Iris

Njegov cvijet izgleda kao da ga je osmislio slikar, možda je zato i bio vječna inspiracija Moneta. Malo plave, ljubičaste, žute i bijele boje ovu biljku čine posebno lijepom.

3. Dalija

Dalia se može pronaći u svim duginim bojama, možete odabrati između žute, narančaste, bijele… Za nju kažu da je najljepši cvijet na svijetu, a sigurno je predivan prizor koji domu i vrtu daje poseban šarm.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

4. Lotos

Toliko je lijep da se čini nestvaran, njegove predivne boje sa zlatnim “gumbom” u sredini svaki će vrt učiniti posebnim. Peteljke ovog cvijeta su perfektno simetrične što ima daje dodatan karakter.

5. Orhideja

Zovu je i kraljicom među cvijećem pa čak i primadonom – i to ne bez razloga. Njezina ljepota i dugovječnost rezultat su velikog truda i njege. Predivne boje na njoj su neočekivano raspoređene ali uvijek ostavljaju bez daha!

6. Ruža

Neprikosnovena kraljica cvijeća nesumnjivo je ruža koja svoje korijene vuče iz Kine, a na europski kontinent stiže s Rimljanima. Danas su ovi raskošni cvjetovi neizostavni ukras u vrtovima diljem svijeta. Ruže se razlikuju po veličini i boji, a postoji oko 200 različitih vrsta.

Koje ruže posaditi?

buket-raznobojnih-ruža-domnakvadrat

7. Cvijet trešnje

Japancima njezin cvat najavljuje dolazak proljeća i po njoj su nazvali tradicionalni praznik – Sakura što simbolizira život, ljepotu i radost.

Nisu samo Japanci očarani cvatućim stablima. Zbog svoje ljepote rado su viđena u mnogim parkovima i vrtovima.

8. Ivančica

Vjerojatno se radi o najčešće uzgajanom cvijetu u vrtu, a za to postoji dobar razlog. Lako se uzgajaju, a njihov bogat bijeli cvijet mnogima je najdraži.

9. Suncokret

U polju suncokreta se doslovno možete izgubiti, ali sigurni smo da vam to ne bi zadavalo glavobolju… Predivna žuta glava suncokreta odličan je ukras svakog dvorišta.

10. Hortenzija

Veliki cvjetovi u predivnim bojama čine hortenziju jednim od najljepših cvjetova na svijetu, a u njoj možete uživati ako ste je posadili na suncu kroz cijelo ljeto.

šarene-hortenzije-domnakvadrat
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice