Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Koje biljke pročišćavaju zrak

Sobne biljke su jednostavan i atraktivan način da uljepšate svoj dom ili ured, no također mogu pročistiti zrak i poboljšati vaše raspoloženje. Istraživanje NASA-e pokazalo je da postoji niz sobnih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu. One neutraliziraju neke od toksina iz prometa, kućanskih kemikalija i boja, a neke vrste pomoći će u filtriranju otrovnih kemikalija.

Anturijum

Biljke koje najviše očišćuju zrak su Anturijum, odnosno Muški cvijet. Njemu treba puno indirektne svjetlosti, a zalijeva se otprilike jednom tjedno, ali naravno, prvo provjerite tlo, odnosno je li se posušilo prvih pet centimetara tla, rekla je agronomkinja Lucija Erceg.

Spatifilum

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Pročišćuje spore plijesni, različite štetne spojeve koji se nalaze u zgradama. Dobre su i za kupaonice jer se tamo često stvaraju plijesni, pa ako ga tamo ostavite, naravno, ako kupaonica ima prozor, tamo će onda dobro i uspijevati i očišćavati vam zrak.

Agleonema i Dracena

Za prostore poput radnih mjesta, gdje obično provodimo veći dio dana, idealne su Agleonema i Dracena, jer najbolje podnose kratka razdoblja izravnog sunčevog svjetla.

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Dracena je isto dosta česta uredska biljka jer se jednostavno održava. Može podnijeti polu-sjenu, najbolje uspijeva na dosta indirektne svjetlosti, a što se tiče zalijevanja, opet je negdje jednom tjedno do jednom u deset dana.

Bršljan

Na našoj listi zasluženo mjesto zauzima Bršljan. Cvjetovi koji se penju na zidove, prelijevaju preko ograde ili se vijugaju po tlu također su popularne sobne biljke koje pozitivno utječu na zrak koji udišemo, a uz pravilnu njegu mogu dobro rasti i u zatvorenom prostoru.

Bršljan je isto dobar pročišćivač zraka, također pročišćava spore plijesni. Ali, tijekom zime bi trebao biti u hladnijem prostoru, ne pretjerano grijanom i trebat će mu malo veća vlaga zraka u usporedbi s inače onim centralnim grijanjem koje nam isuši zrak.

Sanseveria

Omiljena zbog jednostavne njege i upečatljivih listova, Sanseveria je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Riječ je o izdržljivoj biljci čijoj jedinstvenoj strukturi ne treba mnogo vode ili sunčeve svjetlosti da bi uspjela.

Što se tiče Sanseverie, njena briga je najjednostavnija od svih sobnih biljaka jer ona može stvarno jako jako niske intenzitete svjetlosti podnijeti. Može i dosta svjetlosti podnijeti, a što se tiče zalijevanja, u principu je tek kad se skroz posuši tlo, odnosno jednom u dva tjedna do jednom u tri tjedna, objasnila je Lucija Erceg.

Kada birate biljke koje će pročistiti zrak u vašem domu i uljepšati prostor, sjetite se osnovnih potreba biljke. Ako vaš dom ima male prozore i nema dovoljno prirodnog svjetla, odaberite biljke koje provjereno uspijevaju u takvim uvjetima. Omogućite li biljkama izdašno zalijevanje i potrebnu sunčevu svjetlost, one će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksiciranim zrakom.

Oglas

Bilje

Zračne biljke senzacija su u svakom interijeru

Tillandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. 

“One su posebne po tome da su epifiti. To znači da u prirodi ne rastu u zemlji, ne primaju vodu i hranjive tvari preko korijena nego se zakače negdje za neke površine poput drveća, kora. Može biti ako je neka urbana sredina na krovovima ili telefonskim žicama i onda svu vodu i hranjive tvari primaju preko listova i zraka. Zato ih zovemo zračne biljke.”, rekla je Bojana Bota, suvlasnica trgovine s biljkama. 

Zračne biljke fantastične su sobne biljke koje se mogu postaviti na bilo koje mjesto u  domu gdje inače ne biste mogli postaviti biljku u teglici. 

Tillandsije se ne sade, a mogu se izložiti bilo gdje. To mogu biti neki ukrasni stalci, ali može recimo biti i neki zanimljiv komad drveta, kamen koji ste našli u prirodi na koji ćete ih objesiti i zakačiti.

Tillandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Dvije su vrste zračnih biljaka – pustinjske i prašumske, a razlikuju se po količini trihoma – sitnih dlačica na lišću preko kojih uzimaju vodu. Prašumske vrste  imaju bogatije zeleno lišće dok su pustinjske svjetlije, ali održavanje je identično. 

Jedna od prednosti Tillandsija je pošto nemaju zemlju niti  plastičnu posudu zato što se ne sade; nema neke dodatne potrošnje plastike kod njihovog uzgoja.

Da bi zračna biljka bila sretna u vašem domu, potrebno je ispuniti tek nekoliko uvjeta. 

Najveća je razlika između prirode i naših uvjeta u stanu je ta što Tillandsije žive u suptropskim i tropskim krajevima gdje vlada visoka vlaga u zraku, a mi doma tu visoku vlagu naravno nećemo moći postići što znači da ih povremeno moramo pošpricati ili potopiti u vodi i tako zapravo zaliti, dati im vlagu koja im treba, objasnila je Bota. 

Potopite ih u vodu na dvadesetak minuta jednom tjedno, a zatim ih dobro posušite licem položite  prema dolje  na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak vode. Ove prekrasne zelene kuglice idealan su izbor za početnike i savršen ukras za svaki interijer. 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kako odabrati božićno drvce?

Ne postoji ništa poput pravog božićnog drvca, a njegov odabir dio je blagdanske sezone koja bez karakterističnog zimzelenog mirisa ne bi bila potpuna. Iako isprva možda djeluje da je  nemoguće pretjerati s visinom i obujmom bora, ipak ga je potrebno uskladiti ju s veličinom prostora. 

Zvonimir Crnković, uzgajivač borova, kaže da prvo treba krenuti od visine. Ono što je isto dosta traženo je da drvce bude što manje, što uže, da zauzima što manje prostora, a pri tom da bude do stropa. Drvce koje ide u visinu ide i u širinu. Drvca su minimalno metar širine i tu mora se računati da će drvce zauzeti barem metar kvadratni prostora. 

Traženo svojstvo je i prepoznatljiva osvježavajuća aroma smole. Intenzivan i jak miris po pristupačnoj cijeni svakako će pružiti obična smreka, ali zbog nježnih iglice, ona je zahtjevno za održavanje. Preostale dostupne sorte nisu toliko osjetljive.  

Karakteristike i vrste božićnih drvaca

Postoje četiri vrste drvca to su: klasična smreka, srebrna smreka, Pančićeva omorika i Nordmann jela. Najzahtjevnije drvce za održavanje je klasična smreka pošto ona ima tanke grane i iglice, brzo se suši, sa nje ispadaju iglice. Iz tog razloga ljudi više preferiraju srebrnu smreku ili nordijsku jelu. Srebrna smreka ima puno deblje grane, puno kruće iglice, puno bolje zadržava taj svoj izgled, a nordijska je jela poznata po tome da ima mekane iglice koje ne bodu, objasnio je Crnković. 

Za one koji su za besprijekoran božićni ugođaj spremni izdvojiti nešto više novca, nordijska jela savršen je izbor, a nešto povoljnija varijanta s jednakom snagom grana je srebrna smreka.

Ekološke i praktične opcije

Ako ste među onima koji s božićnim dekoriranjem počinju ranije, trebat će vam  izdržljivije drvce. U rasadniku se nudi drvce s korijenom u tegli, koje se nakon blagdana može ponovno zasaditi.

Ako žele drvce koje će dulje izdržati, trebali bi uzeti drvce s korijenom u tegli. To je definitivno drvce koje će izdržati cijele blagdane, pogotovo ako se kreće s ranijim kićenjem. Drvce s korijenom u teglom ima svoj korijen i dalje zadržava svoju svježinu, svoju prirodnost i ono je i vrlo stabilno, teško se može prevrnuti. Ljubimci ga u principu ponjuškaju i više ga ne diraju, djeca isto tako njima su zanimljiviji pokloni ispod nego drvce, rekao je Crnković. 

Kupnja ili najam drvca u tegli i ekološki su najprihvatljivije opcije jer se ono može koristiti i naredne godine. Poželjna je i kupnja lokalno uzgajenih borova, koji se nakon blagdana koriste za kompost.

Čak i kod izbacivanja  na ulicu, to drvce se zbrinjava pretvaranjem u kompost i kasnije se koristi kao nekakav malč oko drugih biljaka u prakovima ili nešto, a drvca s korijenom u tegli koja se vraćaju, mi vraćamo u rasadnik i rastu dalje u šumu za drvenu građu, rekao je Zvonimir iz borova Crnković. 

Kako da rezani bor što dulje izdrži

Ako se ipak odlučite za rezano drvo, smjestite ga što dalje od radijatora ili drugog izvora topline, redovito provjetravajte prostor te povremeno navlažite drvce običnom vodom. Time ćete produžit vijek trajanja vašeg božićnog drvca.

Koju god sortu odabrali, postavite svoju jelku na mjesto na kojem će biti dovoljno stabilna, a kod ukrašavanja izrazite svoju kreativnost. Najbolje božićno drvce je ono koje unosi radost u vaš dom i odgovara vašim željama, i u konačnici, okuplja obitelji tijekom blagdanske sezone.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice