Povežimo se

Bilje

Kako sačuvati buket cvijeća 

U povijesti, cvijeće se najčešće poklanjalo kako bi se izrazila ljubav. Taj je običaj iz Japana i Kine u Europu došao u 18. stoljeću. Svaki cvijet i boja imaju svoje značenje, a bonton nalaže da muškarci smiju darivati samo rezano cvijeće. Ako svoj buket želite zadržati za uspomenu, donosimo savjete kako i koje se cvijeće može sušiti.

Sušiti se ne mogu sve biljke

Najčešće sušimo biljke koje imaju lijepi cvijet, no sušiti se mogu i neke trave poput pampasa, ili žitarice poput pšenice, koji su lijep dodatak suhim buketima.

“Cvijeće koje bi možda bilo pametno izbjegavati je cvijeće koje u svojoj glavici cvijeta sadrži veliku količinu vode. Metode sušenja koje najčešće koristimo obično rezultiraju pojavom plijesni, stoga je bolje birati cvijeće čije su glavice sitnije ili koje jednostavno imaju manji sadržaj vode”, objašnjava Valentina Rohrbacher, magistrica agronomije.

Bilo bi pametno izbjegavati i biljke koje imaju debelo, mesnato lišće i stabljike, zato što i taj dio biljke sadržava puno vode, a pored glavice sušili bismo i njega.

Najjednostavnije rješenje

Cvijeće koje se ne suši je primjerice tulipan ili karanfil, a najjednostavniji način za sušenje je zamotati buket špagom ili gumom i objesiti ga naopako.

Dio koji je bio u vodi najbolje je ukloniti da bismo se riješili dodatne vlage kada krenemo sa sušenjem. Ili ako želite, možete s papirnatim ručnikom pobrisati taj dio koji je bio natopljen u vodi.

Ključno je…

Ono što je ključno u procesu sušenja jest da se objesi u prostoriju koja se grije, dakle, koja nije potpuno hladna i u kojoj nema zadržavanja vlage. Iz tog razloga, kupaonica nije baš idealna prostorija i bilo bi odlično kad bi postojalo kruženje zraka, tek toliko da odnosi vlagu i da se proces sušenja ljepše odvija.

Koliko traje proces sušenja?

Sušenje zapravo ovisi od vrste do vrste i koliki “pušlek” objesite naopačke. Ako je to samo nekoliko cvjetića, proces sušenja možda će trajati samo tjedan ili dva, no ako je cijeli buket u pitanju, sušenje će potrajati tri do četiri tjedna ovisno o tome kakvo je cvijeće unutra.

Može se lakirati s lakom za kosu pogotovo jer će kod žitarica spriječiti da si moljac pokuša napraviti kućicu unutra, a osim toga, preporuča se izbjegavati propuh ili prostorije gdje se vješaju kaputi kako ne bi došlo do fizičkog oštećenja.

Kako znati da nešto ne ide po planu?

Za sušenje je potrebno jako malo truda ako ste izabrali dobre biljne vrste i pogodnu lokaciju.

U slučaju da se pojavi plijesan i ako vam biljka krene izgledati katastrofa, znači da je nešto krenulo po krivu.

Kada objesite naopačke razno razne kombinacije, s vremenom ćete vidjeti kako stvari funkcioniraju, je li ta prostorija primjerena ili nije za sušenje biljaka. Metoda pokušaja jedini je način da vidite što najbolje odgovara.

Hortenzija se suši na drugačiji način

Trebat će vam samo čaša vode. Možete odabrati koji cvijet iz grma hortenzije vam je prikladan za sušenje na način da malo “tapnete” po cvijetu. Zvuk koji bi trebali čuti barem na deset posto cvijeta je zvuk kao da je latica suha. Ako to čujete, možete odrezati cvijet, što niže.

Kad ste ga odrezali, uklonite svo lišće zato što lišće stvara višak vegetacijske mase i višak vlage koji nije potreban za ovaj proces.

Kad smo uklonili sve što nam ne treba, hortenziju stavljamo u čašicu vode, a kad voda iz čaše ispari, hortenzija bi trebala biti suha.

Oglas

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Bilje

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Toplo vrijeme volimo svi, pa i insekti…

Pravo je vrijeme za pripremu protiv najezde komaraca, a to možete učiniti tako da na vrijeme zasadite biljke koje će ih cijelo ljeto držati podalje od vaše kuće svojim mirisom.
Dobra je vijest da je izbor velik, mi donosimo popis biljaka koje se lako održavaju, a vi odaberite onu koja će se odlično uklopiti u vaš vrt.

1. Limunska trava

Možda se radi i o najpoznatijoj biljci koja tjera komarce, a sve zahvaljujući intenzivnom mirisu citrusa koji komarci jako ne vole. Ako niste spremni za sadnju limunske trave možete koristiti i svijeće koje nude isti miris i jednako dobro štite od komaraca.

2. Kadifa

Sade i radi predivnih boja ali i mirisa koji tjera komarce i druge insekte. Ova se biljka jednostavno održava, ali ako redovno odstranjujete stare svjetove i lišće ona će dugo cvjetati i štiti vas od insekata.

kadulja-biljka-domnakvadrat

3. Kadulja

Odličan je dodatak jelima ali i vašem vrtu ako se želite riješiti komaraca. Odlično uspijeva u vrtu i u povišenim gredicama, a možete je zasaditi uz biljke koje često napadaju životinje, a ona će ih štititi svojim intenzivnim mirisom.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

4. Ukrasni luk

Većina će cvjetati u proljeću, prije prave sezone komaraca, ali kako se temperature zraka mijenjaju iz godine u godinu, možemo lako računati da će se i oni pojaviti dok traje proljeće. Lako se održavaju ali pružaju jako zaštitu od insekata.

5. Pelargonija

Ona se često sadi u vrtu, a kako ima i citrusni miris, može vas štititi od komaraca. Najbolje ju je saditi blizu ulaza u kuću.

6. Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljak će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačih repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

7. Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite ekstra rastjerati dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažit će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

8. Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju. Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

9. Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu. Svojom mirisom neven će otjerati komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode, i druge nametnike u zemlji.

10. Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice