Povežimo se

Bilje

Kako njegovati cvatuće biljke tijekom ljeta

Pravilna njega cvatućeg bilja tijekom ljeta uključuje zalijevanje, prihranu i zaštitu od raznih štetočina. Koja gnojiva koristiti, kada zalijevati i još mnoge druge savjete za ovo ljeto, pitali smo Plantellinu savjetnicu, Milicu Sekulić.

Dohrana bilja je od velike važnosti

Da bi naše cvatuće ljepotice bile zanosne do kasne jeseni, moramo biti aktivni tijekom cijeloga ljeta, a zbog visokih temperatura, vrtne poslove obavljamo u rano jutro ili u večernjim satima, kad su aktivni i komarci.

Zato postoji efikasno sredstvo koji se nanosi, a to je losion protiv komaraca i krpelja s kojim zaštitimo kožu.

Osim što ljeti biljke zalijevamo, iznimno je važna dohrana. Cvatuće biljke ljeti dohranjujemo visoko kvalitetnim Plantella gnojivima svakih deset dana i poželjno je o tome voditi evidenciju. Ako prestanu cvjetati krajem srpnja, to znači da nismo dodali dovoljno hranjiva koja omogućuje cvatnju tijekom cijele sezone. 

“Iz Plantelline palete imamo specijalna tekuća gnojiva koja su namijenjena za sve cvatuće biljke kao što je Plantella cvijet. S tim tekućim gnojivom koje je na bazi algi, aktivatora cvatnje i ima 11 vitamina sadržano u sebi, provociramo cvatnju tokom cijelog ljeta i njime zalijevamo sve biljke koje cvjetaju”, objašnjava Milica.

Namjenska hranjiva

“Imamo i Plantella list kojim njegujemo biljke koje ne cvjetaju, znači sve one zelene, dekorativne, kao što su razne puzavice, bršljani, a ako imamo specijalne Pelargonije, Surfinije, za to imamo namjenska hranjiva koja isto tako razrijedimo u vodi, zalijemo, i biljke onda cvjetaju cijelu godinu.”

Imate li različite vrste posađene u istu posudu, tada se preporuča upotrijebiti Plantella Cvijet i rezultat neće izostati. Kako bi i vaše hortenzije ostale lijepe cijelo ljeto redovito ih prihranjujte Plantella specijalnim gnojivom za rododendrone.

Cvjetovi će biti intenzivnije boje, a list tamno zelen. Tako će vaše biljke cvjetati cijelo ljeto.

Pravilno zalijevanje

Biljke treba znati zaliti. Osim što ne treba svaka vrsta istu količinu vode, a neke od njih vole sušna ljetna razdoblja, biljke bi trebalo zalijevati mlakom vodom.

“Kako sada često zalijevamo biljke, zemlja se ispire i odlazi kroz svu tu vodu i slegne se u samim tim posudama u kojima su cvatuće biljke i potrebno je svako malo nadodati friške zemlje”, objašnjava Milica.

Visokokvalitetna zemlja

Plantella Balkonia je visokokvalitetna pet komponentna zemlja s hranjivim tvarima i aktivatorima cvatnje dugotrajnog djelovanja, a s dodatcima Perlita dovoljnog je kapaciteta da zadrži vlagu, ali dovoljno ocjedita da ne stvara preveliku količinu vlage u zoni korijena. Ova se zemlja može koristiti za cvatuće i zeleno bilje posađeno u vrtu i u teglama, a briga oko njih minimalno se razlikuje.

“Razlikuje se jer u posudama imamo kontroliranu sredinu gdje vidimo sve što se događa u takvoj posudi”, napominje Milica.

Na što treba paziti?

Cvijeće nije dobro zalijevati po lišću, a to je osobito važno za ruže koje traže više pažnje.

“Ruže traže posebnu njegu, to znači da ako želimo da cvatu i da tijekom cijelog ljeta izgledaju lijepo, moramo se brinuti da ih dohranjujemo isto tako pravovremeno. Dodajemo Plantella mineralno gnojivo za ruže koje se jednostavno rasporedi oko samog grma ili pojedinačno posađenih ruža i prilikom zalijevanja se gnojivo otpusti i prihranjuje, ima točno određena mineralna gnojiva sadržana u samom gnojivu.”

Ruže često napadaju lisne uši i ostali štetnici, zato koristimo Bio Plantella Kenyatox Verde koji je prirodni insekticid  od dalmatinskog Buhaća, a dodatno možemo postaviti Bio Plantella ljepljive žute pločice u obliku leptirića koje će bilje štititi od nametnika.

Oglas

Bilje

Vrt nakon kiše i nevremena – kako sanirati štetu?

Prema definiciji jakom kišom se smatra količina oborina preko 7.62 mm po satu. Tada u vrtu nastaje “potop”. Obilne kiše često su popraćene jakim grmljavinskim nevremenom i udarima vjetra.

Velike količine oborina u kratkom vremenskom razdoblju predstavljaju problem za tlo: ono ne može apsorbirati velike količine vode i to dovodi do stvaranja lokvi i poplava. Travnjak pati od jake kiše i natopljenosti. Što učiniti nakon takve situacije? Stručnjaci kažu, četiri su radnje koje su nužne.

Detaljan pregled vrta

Prvo što trebate učiniti je detaljno pregledati vrt te ustanoviti je li nastala šteta. Zatim počnite s grubim pospremanjem tj. uklonite s travnjaka sve što je vjetar nanio poput otpalih grana, otpalog voća i lišća koje posebno treba ukloniti zbog opasnosti truljenja na travnatoj površini. U slučaju poplave obratite pozornost na eventualno kamenje i slične predmete koje je nanijela voda, a koje bi mogli oštetiti travnjak i kosilicu prilikom iduće košnje.

Kontrola stabala

Nakon grmljavinskog nevremena odmah pomislimo na pale grane i grančice ili napuknute grane koje još vise u krošnjama. Napuknute grane uklonite na primjer akumulatorskom lančanom pilom kao što je AL-KO 18 V BOSCH HOME & GARDEN COMPATIBLE lančana pila CSA 1820.  Provjerite i tlo oko stabla. Je li stablo još uvijek čvrsto ukorijenjeno u tlu ili je tlo oko stabla izbočeno? Tada možda više nema dovoljno oslonca i prijeti da će se prevrnuti.

Pregledajte gredice

Pregledajte gredice, a posebno one povišene. Posađeno cvijeće ili povrće je moglo biti oštećeno jakom kišom ili tučom. Uklonite sve oštećene dijelove sa biljki. Nakon jake kiše dobro je pograbljati i prorahliti tlo. Akumulatorska kopačica AL-KO 18 V BOSCH HOME & GARDEN COMPATIBLE TL 1820 idealna je za male gredice. Praktična je i jednostavna za korištenje.

Provjerite travnjak

Nakon čišćenja travnjaka provjerite je li jaka kiša ostavila ogoljene ili tzv. ćelave dijelove na travnjaku. Oni se mogu ponovno zasijati kada je vrijeme sadnje.

Prije daljnje obrade, ostavite travnjak da se osuši. Najbolje je izbjegavati dodatno opterećenje potpuno natopljenog tla. Ako se ponovno optereti prerano, površina će se dodatno zbiti i voda će još slabije otjecati. Pričekajte da se travnjak osuši prije košnje. Ovo je bolje za travnjak i kosilicu. Mokru travu nemojte malčirati jer pokošena trava koja ostane na mokrom tlu trune i uništava travnjak.

Nakon što se travnjak osuši, “akcija spašavanja” može započeti. Travnjak tada treba prozračiti. Prozračivanje travnjaka znači bušenje malih rupa u travnjaku i tlu. Oni rahle tlo i osiguravaju dobro prozračivanje i otjecanje vode kako bi se tlo moglo regenerirati. Za to su posebno prikladni akumulatorski prozračivači poput AL-KO 18 V BOSCH HOME AND GARDEN COMPATIBLE AR 1835.

Zaštitne mjere kao prevencija

Kako biste spriječili oštećenje na gredicama s cvijećem ili povrćem, izbjegavajte nakupljanje vode. Prilikom postavljanja gredica osigurajte dobru drenažu pomoću šljunka ili pijeska koji dobro odvode vodu.

Kako biste spriječili stvaranje lokvi na travnjaku, osigurajte dobru drenažu tla i prozračujte ga redovito. To rahli tlo i pomaže zemlji da upije višak vode. Prilikom sadnje novog travnjaka obratite pozornost na sastav tla. Ako je tlo jako glinasto, preporučljivo je dodati pijesak. Ova kombinacija rezultira optimalnom mješavinom skladištenja vode i propusnosti tijekom jake kiše.

Dobro osmišljen dizajn vrta štiti vas od problema tijekom jake kiše. U načelu se preporuča gusta sadnja jer biljke osiguravaju da tlo ostane rahlo i da zemlja bolje upija vodu. Prodiranje korijena u tlo također osigurava veću stabilnost za biljke i tlo. Stoga slobodno posadite puno biljaka na razne načine, to pomaže u olujama, a i kukci su sretni.

Sljedeća suha faza će sigurno doći, zato se pripremite i skupljajte kišnicu. Za to su prikladne jednostavne bačve za kišu ili cisterna. Uz AL-KO vrtne pumpe ili potopne tlačne pumpe i pumpe za bunar, izvlačenje vode je jednostavno. To vam omogućuje da zalijevate travnjak i biljke u vrtu u vrućim ljetnim mjesecima i uštedite skupu vodu iz slavine.

alko-garden.hr

Nastavite čitati

Bilje

Kako napraviti bonsai

Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu.

Ja sam se zainteresirao za bonsai tako da htio sam kakav hobi gdje mogu imati doticaj s prirodom, radit s rukama i jednostavno se izraziti. Pošto baš volim prirodu, bonsai je za mene bio nekakav logičan slijed i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, kaže Toni Adžić, zagrebački stručnjak za bonsai.

Toni Adžić, stručnjak za bonsai

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Toni objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta,  da to mora biti patuljasta vrsta, već da se bonsai može napraviti od bilo kojeg drveta.

Na što paziti pri odabiru drveta?

Pri odabiru drveta za bonsai prvi kriterij je veličina listova. Ako imamo manji list na svom bonsai materijalu dobit će se bolja iluzija veličine, a drugi kriterij je otpornost na rezidbu. Želimo da vrsta na kojoj radimo jako dobro reagira na rezidbu i pušta mnogo izboja što nam u biti onda omogućava i olakšava proces izgradnje tog bonsai drveta, rekao je Adžić.

Da bi napravili bonsai, prvo treba škarama oblikovati grane. Iako se mogu koristiti i obične kuhinjske, Toni koristi konkavne škare koje omogućuju da dublje uđemo u krošnju, napravimo ljepšu liniju reza, da se onda taj rez stopi sa starom granom iz koje raste novi izboj i tako postižemo vizualno bolji dojam, objasnio je Adžić.

Da bi postigao željeni izgled, oko grana treba omotati žicu koju treba stegnuti dovoljno, ali ne prečvrsto da ne bi spriječila rast. Takozvano žicarenje radi se gumiranom ili plastificiranom žicom koja će se prerezati nakon nekoliko mjeseci, kad grana dobije željeni smjer i oblik. Zatim treba ukloniti viška korijena te presaditi stablo u bonsai posudu.

Specifičnosti bonsai posude

Bonsai posuda ona se razliku od drugih posuda estetski, ona je plića od klasičnih posuda i ona upravo naglašava to naše drvo, naglašava deblo, nema vizualnu težinu veliku i jednostavno se ukomponira s tim našim bonsai drvetom. Bitno je samo da ima rupe za drenažu na dnu. Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća.

Izgled i vrijeme koje je potrebno da bi se postigao neki bonsai ovisi, ovisi o materijalu s kojim radimo i ovisi o tome koju su naši kriteriji. Ako su nam kriteriji da neka osoba koja vidi taj bonsai da prepozna da je to bonsai to je dosta kratki period, već nakon godinu i pol do dvije godine se može jako efektno drvo postići, ali ako želimo doći na nekakvu razinu izložbe ili časopisa tu su potrebne godine i godine, znači pričamo o deset, petnaest, dvadeset godina rada, rekao je Toni Adžić.

Svatko može isprobati ovu vještinu. Ne zahtijeva previše truda niti troškova, a ono što ćete na kraju dobiti može biti jako vrijedno i podići će estetiku vašeg prostora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice