Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako do boljeg vrta uz Bio Plantella organska gnojiva

Posjetili smo jedan mladi, ali prekrasni vrt u povišenim gredicama te provjerili kako se njega takvog vrta razlikuje od klasičnog. Zahvaljujući organskoj prihrani, ovaj vrt posađen nakon Uskrsa, već ima prve plodove.

Biljke trebaju oporavak

U ovo doba godine, kad počnu više temperature i sunce pomiluje naš povrtnjak, trebamo se pobrinuti da nam biljke ostanu zdrave nakon stresa izazvanog visokim dnevnim i niskim noćnim temperaturama.

“Sada je najvažnije pregledati biljke, jesu li ostale zdrave, je li došlo do oštećenja od kiše, tuče, vjetra. Potrebno je otkloniti slomljene ili jednostavno zamijeniti biljke sa novim sadnicama, presadnicama, a najvažnije je u ovoj fazi dohraniti biljke”, savjetuje Milica Sekulić iz Plantelle.

Danas su moderne visoke gredice koje pružaju bolju kontrolu, no briga se ne razlikuje od one u klasičnom vrtu.

Tekuća gnojiva

“Pratimo temperature zraka, noćne, dnevne, i u hladnije doba dana tretiramo biljke s aminokiselinama ili sa nekim proizvodom kao što su tekuća gnojiva iz cijele linije Bio Plantella.

Kvalitetno tlo preduvjet je za rast biljaka, a  udio organskih tvari u tlu iznosi tek tri do pet posto. Dodavanjem ekoloških gnojiva stvaraju se povoljni uvjeti za rast plodova.

Organski stimulansi biljkama omogućavaju primjerene količine hranjivih tvari, a redovitim dodavanjem biljkama povećavamo metabolizam i pospješujemo rast te povećavamo urod.

“Aminokiseline regeneriraju korijen biljke, oporavljaju ga i samim time biljke budu otpornije na te stresne uvjete koji se dešavaju preko dana i noći i time brže napreduju što nam je bitno da dođemo što brže do ploda samih rajčica, paprika, ali i drugog lisnatog povrća ili bilo kojeg drugog kojeg uzgajamo”, objašnjava Milica.

Biljke prihranjujemo organskim gnojivima Bio Plantella Vitom ili Bio Plantella Vrtom najmanje jednom u petnaest dana. No, dogodi li se vremenska nepogoda, poput tuče ili jakog vjetra, češće ponavljamo prskanje ili zalijevanje.

Potrebno je oporavljati zemlju

“Često se kod ovih visokih temperatura dogodi da nam se stvori pokorica na tlu. To znači da kad smo biljke posadili, zemlja zbog visokih temperatura ispuca, onda bi zemlju trebalo malo oporaviti, dodati malo friške, kvalitetne zemlje, supstrata.”

“Bio Plantella i Plantella ima jako širok spektar za takvo korištenje tako da na taj način osvježi gornji sloj zemlje kako bi on bio što podatniji, a isto takav supstrat onda bolje prima hranjiva svojstva koja dodajemo kroz tekuća gnojiva. Ako želimo, možemo takvu zemlju dohraniti krutim gnojivima jer onda ne moramo tako često odrađivati gnojidbu već onda odradimo jednom temeljito pa možda tek za dvadesetak, trideset dana ponovno.”

Pročišćeni supstrati

Kod odabira supstrata važno je izabrati pročišćeni supstrat s kvalitetnim tresetima, kao što su visokokvalitetni Plantella supstrati, jer oni zadržavaju vlagu ali i hranjive tvari koje dodajemo krutim ili tekućim gnojivima.

“Glavna i osnovna razlika je da imamo namjenske supstrate za cvijeće i ukrasno bilje, a svi drugi supstrati su po namjeni, da li su oni za jagode, da li su za rajčice, plodovito povrće ili pak za borovnice ili neke druge biljke. Oni se razlikuju po pH vrijednosti, neke biljke vole kiselije tlo, neke biljke vole druge uvjete, a u tim supstratima je to prilagođeno.”

U ovo doba godine biljke često napadaju puževi. Spas nudi 100% učinkovit i potpuno prirodan Bio Plantella Arion. Ta prirodna plava zrnca dovoljno je rasporediti oko biljaka i zaštititi ih od puževa, a istovremeno ne naštetiti plodovima i korisnim životinjama u vrtu, poput ježeva.

Oglas

Bilje

Vrt nakon kiše i nevremena – kako sanirati štetu?

Prema definiciji jakom kišom se smatra količina oborina preko 7.62 mm po satu. Tada u vrtu nastaje “potop”. Obilne kiše često su popraćene jakim grmljavinskim nevremenom i udarima vjetra.

Velike količine oborina u kratkom vremenskom razdoblju predstavljaju problem za tlo: ono ne može apsorbirati velike količine vode i to dovodi do stvaranja lokvi i poplava. Travnjak pati od jake kiše i natopljenosti. Što učiniti nakon takve situacije? Stručnjaci kažu, četiri su radnje koje su nužne.

Detaljan pregled vrta

Prvo što trebate učiniti je detaljno pregledati vrt te ustanoviti je li nastala šteta. Zatim počnite s grubim pospremanjem tj. uklonite s travnjaka sve što je vjetar nanio poput otpalih grana, otpalog voća i lišća koje posebno treba ukloniti zbog opasnosti truljenja na travnatoj površini. U slučaju poplave obratite pozornost na eventualno kamenje i slične predmete koje je nanijela voda, a koje bi mogli oštetiti travnjak i kosilicu prilikom iduće košnje.

Kontrola stabala

Nakon grmljavinskog nevremena odmah pomislimo na pale grane i grančice ili napuknute grane koje još vise u krošnjama. Napuknute grane uklonite na primjer akumulatorskom lančanom pilom kao što je AL-KO 18 V BOSCH HOME & GARDEN COMPATIBLE lančana pila CSA 1820.  Provjerite i tlo oko stabla. Je li stablo još uvijek čvrsto ukorijenjeno u tlu ili je tlo oko stabla izbočeno? Tada možda više nema dovoljno oslonca i prijeti da će se prevrnuti.

Pregledajte gredice

Pregledajte gredice, a posebno one povišene. Posađeno cvijeće ili povrće je moglo biti oštećeno jakom kišom ili tučom. Uklonite sve oštećene dijelove sa biljki. Nakon jake kiše dobro je pograbljati i prorahliti tlo. Akumulatorska kopačica AL-KO 18 V BOSCH HOME & GARDEN COMPATIBLE TL 1820 idealna je za male gredice. Praktična je i jednostavna za korištenje.

Provjerite travnjak

Nakon čišćenja travnjaka provjerite je li jaka kiša ostavila ogoljene ili tzv. ćelave dijelove na travnjaku. Oni se mogu ponovno zasijati kada je vrijeme sadnje.

Prije daljnje obrade, ostavite travnjak da se osuši. Najbolje je izbjegavati dodatno opterećenje potpuno natopljenog tla. Ako se ponovno optereti prerano, površina će se dodatno zbiti i voda će još slabije otjecati. Pričekajte da se travnjak osuši prije košnje. Ovo je bolje za travnjak i kosilicu. Mokru travu nemojte malčirati jer pokošena trava koja ostane na mokrom tlu trune i uništava travnjak.

Nakon što se travnjak osuši, “akcija spašavanja” može započeti. Travnjak tada treba prozračiti. Prozračivanje travnjaka znači bušenje malih rupa u travnjaku i tlu. Oni rahle tlo i osiguravaju dobro prozračivanje i otjecanje vode kako bi se tlo moglo regenerirati. Za to su posebno prikladni akumulatorski prozračivači poput AL-KO 18 V BOSCH HOME AND GARDEN COMPATIBLE AR 1835.

Zaštitne mjere kao prevencija

Kako biste spriječili oštećenje na gredicama s cvijećem ili povrćem, izbjegavajte nakupljanje vode. Prilikom postavljanja gredica osigurajte dobru drenažu pomoću šljunka ili pijeska koji dobro odvode vodu.

Kako biste spriječili stvaranje lokvi na travnjaku, osigurajte dobru drenažu tla i prozračujte ga redovito. To rahli tlo i pomaže zemlji da upije višak vode. Prilikom sadnje novog travnjaka obratite pozornost na sastav tla. Ako je tlo jako glinasto, preporučljivo je dodati pijesak. Ova kombinacija rezultira optimalnom mješavinom skladištenja vode i propusnosti tijekom jake kiše.

Dobro osmišljen dizajn vrta štiti vas od problema tijekom jake kiše. U načelu se preporuča gusta sadnja jer biljke osiguravaju da tlo ostane rahlo i da zemlja bolje upija vodu. Prodiranje korijena u tlo također osigurava veću stabilnost za biljke i tlo. Stoga slobodno posadite puno biljaka na razne načine, to pomaže u olujama, a i kukci su sretni.

Sljedeća suha faza će sigurno doći, zato se pripremite i skupljajte kišnicu. Za to su prikladne jednostavne bačve za kišu ili cisterna. Uz AL-KO vrtne pumpe ili potopne tlačne pumpe i pumpe za bunar, izvlačenje vode je jednostavno. To vam omogućuje da zalijevate travnjak i biljke u vrtu u vrućim ljetnim mjesecima i uštedite skupu vodu iz slavine.

alko-garden.hr

Nastavite čitati

Bilje

Kako napraviti bonsai

Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu.

Ja sam se zainteresirao za bonsai tako da htio sam kakav hobi gdje mogu imati doticaj s prirodom, radit s rukama i jednostavno se izraziti. Pošto baš volim prirodu, bonsai je za mene bio nekakav logičan slijed i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, kaže Toni Adžić, zagrebački stručnjak za bonsai.

Toni Adžić, stručnjak za bonsai

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Toni objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta,  da to mora biti patuljasta vrsta, već da se bonsai može napraviti od bilo kojeg drveta.

Na što paziti pri odabiru drveta?

Pri odabiru drveta za bonsai prvi kriterij je veličina listova. Ako imamo manji list na svom bonsai materijalu dobit će se bolja iluzija veličine, a drugi kriterij je otpornost na rezidbu. Želimo da vrsta na kojoj radimo jako dobro reagira na rezidbu i pušta mnogo izboja što nam u biti onda omogućava i olakšava proces izgradnje tog bonsai drveta, rekao je Adžić.

Da bi napravili bonsai, prvo treba škarama oblikovati grane. Iako se mogu koristiti i obične kuhinjske, Toni koristi konkavne škare koje omogućuju da dublje uđemo u krošnju, napravimo ljepšu liniju reza, da se onda taj rez stopi sa starom granom iz koje raste novi izboj i tako postižemo vizualno bolji dojam, objasnio je Adžić.

Da bi postigao željeni izgled, oko grana treba omotati žicu koju treba stegnuti dovoljno, ali ne prečvrsto da ne bi spriječila rast. Takozvano žicarenje radi se gumiranom ili plastificiranom žicom koja će se prerezati nakon nekoliko mjeseci, kad grana dobije željeni smjer i oblik. Zatim treba ukloniti viška korijena te presaditi stablo u bonsai posudu.

Specifičnosti bonsai posude

Bonsai posuda ona se razliku od drugih posuda estetski, ona je plića od klasičnih posuda i ona upravo naglašava to naše drvo, naglašava deblo, nema vizualnu težinu veliku i jednostavno se ukomponira s tim našim bonsai drvetom. Bitno je samo da ima rupe za drenažu na dnu. Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća.

Izgled i vrijeme koje je potrebno da bi se postigao neki bonsai ovisi, ovisi o materijalu s kojim radimo i ovisi o tome koju su naši kriteriji. Ako su nam kriteriji da neka osoba koja vidi taj bonsai da prepozna da je to bonsai to je dosta kratki period, već nakon godinu i pol do dvije godine se može jako efektno drvo postići, ali ako želimo doći na nekakvu razinu izložbe ili časopisa tu su potrebne godine i godine, znači pričamo o deset, petnaest, dvadeset godina rada, rekao je Toni Adžić.

Svatko može isprobati ovu vještinu. Ne zahtijeva previše truda niti troškova, a ono što ćete na kraju dobiti može biti jako vrijedno i podići će estetiku vašeg prostora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice