Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako do boljeg vrta uz Bio Plantella organska gnojiva

Posjetili smo jedan mladi, ali prekrasni vrt u povišenim gredicama te provjerili kako se njega takvog vrta razlikuje od klasičnog. Zahvaljujući organskoj prihrani, ovaj vrt posađen nakon Uskrsa, već ima prve plodove.

Biljke trebaju oporavak

U ovo doba godine, kad počnu više temperature i sunce pomiluje naš povrtnjak, trebamo se pobrinuti da nam biljke ostanu zdrave nakon stresa izazvanog visokim dnevnim i niskim noćnim temperaturama.

“Sada je najvažnije pregledati biljke, jesu li ostale zdrave, je li došlo do oštećenja od kiše, tuče, vjetra. Potrebno je otkloniti slomljene ili jednostavno zamijeniti biljke sa novim sadnicama, presadnicama, a najvažnije je u ovoj fazi dohraniti biljke”, savjetuje Milica Sekulić iz Plantelle.

Danas su moderne visoke gredice koje pružaju bolju kontrolu, no briga se ne razlikuje od one u klasičnom vrtu.

Tekuća gnojiva

“Pratimo temperature zraka, noćne, dnevne, i u hladnije doba dana tretiramo biljke s aminokiselinama ili sa nekim proizvodom kao što su tekuća gnojiva iz cijele linije Bio Plantella.

Kvalitetno tlo preduvjet je za rast biljaka, a  udio organskih tvari u tlu iznosi tek tri do pet posto. Dodavanjem ekoloških gnojiva stvaraju se povoljni uvjeti za rast plodova.

Organski stimulansi biljkama omogućavaju primjerene količine hranjivih tvari, a redovitim dodavanjem biljkama povećavamo metabolizam i pospješujemo rast te povećavamo urod.

“Aminokiseline regeneriraju korijen biljke, oporavljaju ga i samim time biljke budu otpornije na te stresne uvjete koji se dešavaju preko dana i noći i time brže napreduju što nam je bitno da dođemo što brže do ploda samih rajčica, paprika, ali i drugog lisnatog povrća ili bilo kojeg drugog kojeg uzgajamo”, objašnjava Milica.

Biljke prihranjujemo organskim gnojivima Bio Plantella Vitom ili Bio Plantella Vrtom najmanje jednom u petnaest dana. No, dogodi li se vremenska nepogoda, poput tuče ili jakog vjetra, češće ponavljamo prskanje ili zalijevanje.

Potrebno je oporavljati zemlju

“Često se kod ovih visokih temperatura dogodi da nam se stvori pokorica na tlu. To znači da kad smo biljke posadili, zemlja zbog visokih temperatura ispuca, onda bi zemlju trebalo malo oporaviti, dodati malo friške, kvalitetne zemlje, supstrata.”

“Bio Plantella i Plantella ima jako širok spektar za takvo korištenje tako da na taj način osvježi gornji sloj zemlje kako bi on bio što podatniji, a isto takav supstrat onda bolje prima hranjiva svojstva koja dodajemo kroz tekuća gnojiva. Ako želimo, možemo takvu zemlju dohraniti krutim gnojivima jer onda ne moramo tako često odrađivati gnojidbu već onda odradimo jednom temeljito pa možda tek za dvadesetak, trideset dana ponovno.”

Pročišćeni supstrati

Kod odabira supstrata važno je izabrati pročišćeni supstrat s kvalitetnim tresetima, kao što su visokokvalitetni Plantella supstrati, jer oni zadržavaju vlagu ali i hranjive tvari koje dodajemo krutim ili tekućim gnojivima.

“Glavna i osnovna razlika je da imamo namjenske supstrate za cvijeće i ukrasno bilje, a svi drugi supstrati su po namjeni, da li su oni za jagode, da li su za rajčice, plodovito povrće ili pak za borovnice ili neke druge biljke. Oni se razlikuju po pH vrijednosti, neke biljke vole kiselije tlo, neke biljke vole druge uvjete, a u tim supstratima je to prilagođeno.”

U ovo doba godine biljke često napadaju puževi. Spas nudi 100% učinkovit i potpuno prirodan Bio Plantella Arion. Ta prirodna plava zrnca dovoljno je rasporediti oko biljaka i zaštititi ih od puževa, a istovremeno ne naštetiti plodovima i korisnim životinjama u vrtu, poput ježeva.

Oglas

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Jedinstven pristup uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu

Dizajnerica vrtova Petra Novak ima dvije velike ljubavi – umjetnost i hortikulturu, a odlaskom na Oxfordov studij dizajna vrtova, uspješno je spojila te dvije ljubavi. Vodeći se načelima dizajna prema Johnu Brooksu, Petra za svoje vrtove uvijek bira one biljke koje će im dati umjetničku vrijednost.

Radi se o jedinstvenom pristupu uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu, pa tako niti jedna druga škola, ni jedan drugi college ne proučava tu praksu.

“Ovaj pristup omogućava tj. otkriva kako integrirati objekt s vrtom ali i vrt sa širom cjelinom, znači sa zajednicom ili širim krajolikom… Pokazalo se da na takve prostore naša podsvijest najbolje reagira, najopuštenije se osjećamo u takvim prostorima jer nam daje osjećaj zajedništva. Svi mi jako volimo taj osjećaj pripadnosti šire cjeline i ti prostori u nama bude najpozitivnije emocije.”, pojasnila je dizajnerica.

Ono što dobar dizajn vrta donosi su i smanjeni troškovi održavanja ali i utrošenog vremena u održavanje tog prostora, a pritom se neće umanjiti njegova kvaliteta. To se može postići planiranjem funkcionalnih oblika.

“Sve kreće od baznog plana, što bi značilo da kad stavimo određeni element u prostor on zauzima takozvani pozitiv, a pritom moramo cijelo vrijeme paziti što se događa s negativom. Često ljudi svašta postave u vrt i onda se dogodi situacija da nam je jako teško u njemu koristiti kosilicu jer nemamo kuda proći, tako si na samom početku stvaranja napravimo problem u održavanju prostora.”, navodi Novak te dodaje kako se prilikom dizajniranja vrta jako pazi na spomenuti negativ u prostoru, sklad, ljepotu i olakšano kretanje. Sve bi trebalo biti na svom mjestu i pratiti svoju funkciju.

Svjetlost u vrtu je važan dio dobrog dizajna

Iduća bitna stavka u dizajnu vrta je svjetlost koja mu daje čaroliju, a svi najljepši svjetski vrtovi savršen su primjer kako bi se svjetlost trebala integrirati u dizajn.

Talijanski vrtovi, poznati u svijetu, su najzanimljiviji upravo zbog igre svjetlosti, svjetla i sjene. U njima je svjetlost vrlo jaka i upravo taj Bosce gro uključuje male šumarke i špiljice koje su oni radili naspram otvorenih površina gdje je svjetlost jaka. A kako se ta svjetlost probija u te zamračene dijelove stvara se čarolija talijanskih vrtova”, pojašnjava te otkriva kako upravo u zagrebačkom parku Maksimir možete uživati u primjeru prekrasnog Engleskog vrta, gdje je krajobraz rađen po tom principu. Najljepši je, kaže dizajnerica kada se nakon kiše jave sunce i izmaglica, pa možemo vidjeti svu čaroliju engleskog dizajna vrta, stvaranog upravo za takvo vrijeme kada se se otkrivaju sve vizure i djeluju čarobno u takvom ambijentu.

Odabir biljaka od iznimne važnosti

“Biljke se uvijek sade u takozvani zatvoreni sklop, što znači da moramo znati koliki će ta biljka prostora zauzeti, a sadimo na taj način da one zatvore prostor, da nema gole zemlje i da se smanji potreba za plijevljenjem. Također, biljke se mogu prilagoditi specifičnim potrebama ljudi, vrt uvijek mora imati taj neki osobni karakter. Ako ste od onih koji uživaju u radovima u vrtu, možete se poigrati s odabirom biljaka”, dodaje Novak te ističe kako dizajn vrta potiče bioraznolikost, ekološku obnovu staništa koja su sve ugroženija, a privući će i ptice u čijem pjevu svi volimo uživati.

Bilje koje su za njih autohtone ne će privući ptice, osobno uvijek kad ih biram i slažem nekakvu shemu sadnje, odabirem biljke koje će privlačiti dobrodošle kukce i ptice. Voda je još jedan element koji ih privlači”, pojasnila je te zaključila kako vrt treba biti na usluzi ljudima koji u njemu borave, buditi mir i sreću i to je razlog zašto dizajn ovisi o osobnosti i preferencijama i o mogućnostima održavanja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice