Povežimo se

Uradi sam

Izradite sami zimski zaklon za biljke

Mnogi su u posljednje vrijeme otkrili da imaju smisla za uzgoj biljaka, odnosno da imaju zelenu ruku. Međutim, u ovo doba godine mnoge biljke uspijevaju samo u plastenicima, odnosno staklenicima.

Rijetke su biljke otporne na hladno vrijeme i snijeg, pa da biste svoju malu zelenu oazu imali i u ovo doba godine, treba joj izgraditi zaklon. Za vrtlare hobiste ne treba puno mjesta za izgradnju plastenika, odnosno staklenika.

Magistar šumarstva Mile Drača kaže da je za presadnice dovoljno svega dva kvadrata plastenika ili staklenika. Ako želimo proizvoditi svoje povrće, onda se kupuju gotove konstrukcije. Plastenici dolaze u dimenzijama 4 x 1 m ili 4 x 1,5 m, a staklenici su nešto mali veći jer su zahtjevniji za konstrukciju, otprilike 3 x 4 m.

Bitna je pozicija

staklenik-domnakvadrat

Stručnjaci za nekretnine kažu da je najvažnija pozicija, pozicija i pozicija, a isti je slučaj i s biljkama. “To moraju biti otvorene sunčane pozicije, po mogućnosti ne vjetrovite, jer ako stavimo na vjetroviti dio, vrlo vjerojatno će taj vjetar uništiti staklenik ili plastenik”, naveo je Drača. Također treba i provjeriti kvalitetu proizvoda.

Vrtni hobisti često su i ekološki nastrojeni, pa žele da njihovi zimski domovi za biljke budu od recikliranog materijala. Staro okno od prozora ili vrata možete pretvoriti u staklenik. Najvažnije je da je čvrst jer treba biti otporan na atmosferilije poput kiše i vjetra.

Ovisno o tome za koji ste se materijal odlučili, takvu trebate i konstrukciju. Postavljanje staklenika je zahtjevnije jer je je za njega potrebno napraviti betonsku bazu, dok za plastenike nije.

Temperatura

plastenik-domnakvadrat

Temperatura se u njima regulira na osnovi vanjske temperature. S obzirom na to da se unutra nalaze biljke, one u procesu fotosinteze proizvode kisik i koriste ugljični dioksid i u tom procesu disanja dolazi do oslobađanja topline. Također dolazi do isparavanja vode u procesu fotosinteze i ta voda uzrokuje u biti zagrijavanje samog plastenika, odnosno staklenika.

Želite li se baciti u malo ozbiljniji uzgoj biljaka, za gradnju plastenika, odnosno staklenika preporučuje se da se obratite stručnjacima jer ne želite da vam se dogodi da se zimski dom vaših biljaka pod jakim teretom poput snijega uruši ili da vam ga primjerice otpuše vjetar.

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komade namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice