Povežimo se

Vrt / Eksterijer

CRNOGORICA Kako ju kombinirati s drugim biljkama?

Savršeno pašu u svaki vrt

Zimzelene biljke i impozantna crnogorica savršeno će zaokružiti dizajn svakog vrta. U kojim sve oblicima dolaze, zašto su nužne u vrtu i kako ih kombinirati s drugim biljkama, saznali smo od naše Dubravke Mišolongin.

‘Kod uređenja vrta ili balkona nikako ne smijemo zaboraviti ukomponirati crnogoricu i zimzelene biljke. U proljeće sadimo kontejnirane sadnice koje imaju korijenovu balu i tako omogućuju bezbolno presađivanje. Predivan izbor pronašli smo u Vrtnom centru Šestine’, kaže nam dipl. ing. agronomije, Dubravka Mišolongin.

dubravka-mišolongin-dom-na-kvadrat

Biljke koje stvaraju ugođaj

‘To su biljke koje uz cvatuće biljke, grmlje i nekakvo listopadno grmlje, stvaraju jedan ugođaj u vrtu kad nema ni cvata ni lišća. I na taj način miješanjem jednih, drugih i trećih dobijemo nekakvu kompoziciju koja tijekom cijele godine izgleda atraktivno’, dodaje. Bilj

Od zimzelenih valja izdvojiti cijelu paletu evonimusa koji mogu poslužiti kao vrtna ograda. ‘One su zanimljive i bojom lišća i oblikom i različitostima, pa onda tako možemo raznim kombinacijama dobiti jedan jako lijep ugođaj’, tvrdi. Minijaturni bor pinus mugo, patuljasta kuglasta srebrna smreka, kriptomerija, crnogorica na štapu ili čempres. Kad je crnogorica u pitanju, na raspolaganju je puno veličina, boja i oblika.

I druge vrste, osim oubičajenih

‘Osim uobičajene crnogorice na koje smo navikli u našim živicama, kao što su tuja, razne vrste hameciparisa i slično, pojavljuje se još cijeli niz vrsta koje su vrlo atraktivne i koje nekad ljudi izbjegavaju saditi iz razloga što ih podsjeća na groblje, ali pritom se ne trebamo libiti saditi tako prekrasna stabla kojam, recimo, u krajoliku Dalmacije ili Toscane čine predivna soliterna stabla, kao što je ovaj čempres iz porodice kupresusa. On je tako tanan i predivan u svojoj veličini kad jednog dana dosegne 20 i 30 metara. Tako da u krajoliku izgleda kao skulptura’, dodaje Dubravka.

crnogorica-dom-na-kvadrat

‘Jedno od takvih biljaka je i jedan srebran, srebrni predivan primjerak kupresusa arizonike koji također dostigne jako visoku veličinu, dakle raste jako u visinu, ali svojim predivnim bojama iglica, čini čaroliju u vašem vrtu’, nadovezuje se.

Prilikom smještanja crnogorice koje će izrasti u visoko stablo, treba voditi računa veličini vrta i pripaziti da biljka ima dovoljno prostora za rast.

Razne opcije

‘Ukoliko u svom vrtu ne želite imati neku veliku crnogoričnu stablašicu visine četiri, pet metara, Na tržištu možete pronaći razne oblike, dakle formirane biljke, bilo da se radi o kupresusu ili hameciparisu, dakle u formi topijarija ili u nekoj spiralnoj formi. Postoje još i biljke na štapu koje možete vrlo lijepo ugraditi u vaš vrt kao nekakav, kao neku soliternu biljku, dakle kao akcent ili možete izgraditi cijeli jedan alpski vrt ili napravit neki vrlo zgodan kamenjar’, tvrdi.

Ove biljke su pogodne i za sadnju u tegle pa mogu krasiti dvorište, ulaz u dom ili balkon.

‘Ukoliko biljke posadite u tegle, onda je zalijevanje itekako važno, da je redovito, znači ako ne pada kiša ili ako je negdje pod nekakvom nadstrešnicom, onda barem jednom tjedno i to obilno, četiri do pet litara’, pojašnjava. Tlo im mora biti rahlo, s puno pijeska i kamenčića. Već nakon prvih izboja treba ih šišati.

crnogorica-dom-na-kvadrat

Vole kiselo tlo

‘Kako bi se održala njihova nekakva stalna forma, to se naročito odnosi na biljke koje su kuglastog oblika ili topijarij ili nekakva spirala, one se znači vrlo često orezuju jer kod svakog izbijanja mladih izdanaka gubi se forma. Ako ostavite neko duže vrijeme da naprosto ti izboji divljaju, izgubit će se u potpunosti forma i više nećete imati to što ste na početku htjeli. Dakle, kod svakog izbijanja novih izboja, škare i lagano frizura’, dodaje Dubravka.

Crnogorične vrste mogu se u vrtu izmjenjivati i visinom i bojom. S obzirom na to da njihove iglice kisele tlo, uz njih je moguće kombinirati samo cvatuće bilje koje voli isto takvo tlo.

crnogorica-dom-na-kvadrat

‘Od cvatućih biljaka najpopularniji su razne vrste rododendrona, zatim azaleja. Kiselo tlo vole i hortenzije tako da i njih možemo negdje ukomponirati’, tvrdi.

Ima još puno biljaka koje se mogu kombinirati uz crnogoricu, koja će svaki vrt učiniti jedinstvenim i prepoznatljivim. Na vama je samo da se odvažite na taj korak.

vrtni centar Šestine

Oglas

Bilje

10 loših navika koje uništavaju zdravlje vaših biljaka

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti deset takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

Uzgajivači biljaka trebaju se upoznati s posebnim potrebama svake biljke i pravilno je gnojiti.

Zadržavanje mrtvih ili oštećenih dijelova biljaka

Mrtvi ili oštećeni dijelovi biljaka mogu biti izvor širenja bolesti ili štetnika. Redovito uklanjajte suho lišće, uvelo cvijeće i druge oštećene dijelove biljaka kako biste održali njihovo zdravlje i spriječili infekcije.

Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Pretjerana uporaba kemikalija i pesticida

Korištenje kemikalija i pesticida može biti korisno u kontroli štetnika i bolesti, ali pretjerana upotreba može imati štetne učinke na biljke i okoliš. Pretjerana upotreba pesticida može uzrokovati neravnotežu ekosustava i naštetiti korisnim organizmima.

Umjesto toga, razmotrite korištenje prirodnih metoda kontrole štetnika i bolesti te koristite pesticide samo kada je apsolutno potrebno.

Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat.

Premještanje biljaka bez potrebe

Biljke mogu biti osjetljive na promjene u okruženju, uključujući često mijenjanje mjesta. Premještanje biljaka bez potrebe može stresirati biljke i ometati njihov rast.

Pokušajte pronaći odgovarajuću lokaciju za biljku i izbjegavajte često premještanje, osim ako to nije apsolutno nužno.

Ignoriranje znakova bolesti ili štetnika

Brza reakcija na znakove bolesti ili prisutnost štetnika ključna je za učinkovito daljnje širenje i oštećenja biljaka. Ignoriranje tih znakova može dovesti do ozbiljnijih problema i čak do uginuća biljke.

Redovito pregledavajte biljke kako biste identificirali znakove bolesti ili štetnika i poduzmite odgovarajuće mjere kontrole.

Nedovoljna briga o higijeni

Higijena ima važnu ulogu u održavanju zdravlja biljaka. Nečisti alati, prljave posude ili kontaminirano tlo mogu prenijeti bolesti ili štetnike na biljke.

Redovito očistite i dezinficirajte posude za biljke, alate i druge sadilice kako biste spriječili širenje infekcije. Pazite da koristite čiste supstrate i izbjegavate miješanje tla iz različitih izvora kako biste smanjili rizik od unošenja bolesti ili štetnika.

Njega biljka zahtijeva pažnju i pravilno postupanje kako bi ostale zdrave i cvjetale. Izbjegavanje loših navika koje štete biljkama ključno je za uspješan uzgoj. Pazite na pravilno zalijevanje, osigurajte adekvatnu svjetlost, primjenjujte pravilno gnojenje, redovito uklanjajte mrtve dijelove biljaka te pratite znakove bolesti ili štetnika.

Također, budite svjesni potrebe za higijenom i izbjegavajte prekomjernu upotrebu kemikalija. Slijedeći ove smjernice, moći ćete uživati ​​u zdravim i bujnim biljkama koje će uljepšati vaš prostor.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Vrtni namještaj bira se baš poput namještaja za interijer

Pravilnim odabirom namještaja za vanjske prostore, svoj životni prostor proširujemo na vrt ili terasu. Što izabrati i kako unijeti dašak Mediterana na kontinent znaju stručnjaci iz Lesnine.

O čemu voditi računa pri odabiru vrtnog namještaja?

Toplo vrijeme i službeno je stiglo, a svima je na umu samo jedno – kako izabrati najbolji vrtni namještaj koji će kreirati mediteransku atmosferu na kontinentu.

Odabir namještaja proširuje životni prostor na terasu i vrt, a svi mi koji svoje aktivnosti iz zatvorenih prostora želimo preseliti na otvoreno, žudimo za savršenim foteljama koje će nam osigurati udobnost i uljuljati nas u najdražu knjigu. Najbolji vrtni namještaj, baš poput onog za interijer, mora biti odgovarajuće veličine, stila i udobnosti.

Namještaj za terasu od pruća siguran je način za uređenje vašeg dvorišta sa stilom, a da istovremeno znate da ste uložili u održiv proizvod.

Zašto odabrati ratan?

Glavne prednosti plastificiranog ratana iliti umjetnog ratana su te što je pogodniji na suncu i na kiši, odnosno, cijelo vrijeme može biti na vanjskim uvjetima. Jedino bi jastuke bilo dobro skladištiti tokom hladnih zimskih dana, savjetuju iz Lesnine.

Materijal svakako izaberite prema podneblju u kojem živite. Vodite računa o tome da možda nećete biti kod kuće tijekom svakog ljetnog pljuska i da će namještaj pokisnuti.

Plastificirano željezo idealno je za morske uvjete

“U principu tu nam je dosta dobar materijal od željeza, to jest plastificiranog željeza koje je otporno na morske uvjete, na vlagu, sol koja nam je naravno u zraku”, poručuje Zoran Jemberk.

Tvrdo drvo odličan je izbor za toplija područja s više sunčanih sati, a plastificirano željezo će se ugrijati na suncu zato svakako izaberite jastuke koji će se bojom savršeno uklopiti u stil uređenja vrta ili terase.

Jastučnice možemo skinuti te ih oprati, a ostatak ratana prebrisati sa nekom mokrom krpom i ostavit da se posuši.

Tkanine će posvijetlili na suncu, zato ih je najbolje skloniti kad se ne koriste. Kod odabira namještaja, razmislite i o površini na kojoj će stajati. Zbog vlage iz trave, drveni namještaj može početi trunuti, a metalni hrđati.

Viseće ležaljke vrlo su popularne

Zaštićena lokacija je idealna da bi vrtni namještaj dugo trajao. Jednostavan i modularan dizajn garnitura uvijek je najsigurnija opcija. Želite li nešto odvažno, pokušajte s novim ležajevima koje možete pronaći u Lesnini.

“U zadnje vrijeme imamo popularne baldahine, viseće ležaljke su dosta popularne jer zauzimaju malo mjesta, tu su nam zanimljivi materijali, može biti drvo bagrem koje bi bilo dobro nauljiti jedanput ili dvaput u sezoni.”

Uz male trikove postignite mediteranski štih

Mediteranski stil uređenja terase ili balkona karakterizira jednostavnost i minimalizam, romantična estetika, praktičnost i miris mora. U svoj otvoreni prostor unesite plavu boju mora i žutu boju suncu, a pripazite da prostor nije prenatrpan kako biste se mogli neometano kretati.

Mediteranski štih u našem podneblju mogli bi postići sa nekim drvom poput bagrema, eukaliptusa ili tikovine koje daje toplinu u našem domu, na terasi ili polu terasi te tako možemo stvoriti mediteranski ugođaj i toplinu.

Mirisi i boje Mediterana idealna su inspiracija za uređenje eksterijera na kontinentu. Prirodni materijali u neutralnim bojama kreirati će oazu za opuštanje i ugodnu atmosferu za druženje s prijateljima.

Veličinu vrtnog namještaja prilagodite prostoru

Nenametljiv štih postignite primamljivim ljuljačkama, ležaljkama, a garnituru i veličinu stola izaberite prema vlastitim potrebama.

“Garnitura imamo naravno različitih veličina, dosta garnitura su modularne pa ih možete prilagoditi svom prostoru ovisno o veličini i ostatku ambijenta kakav imate, ali treba pripaziti naravno da ne budu preglomazne da ne zauzmu sav vaš prostor.”

Pažljivo isplaniranim prostorom osigurat ćete si kvalitetan boravak na otvorenom, a pažnju posvetite detaljima koji će pridonijeti ugođaju ali imati i funkcionalnu ulogu.

Bez obzira na odabrani stil, dekoraciju i igru boja, pustite mašti na volju. Pravilo koje trebate poštivati je da taj prostor bude prilagođen vama. Uredite ga tako da vas opušta i  miriši na slobodno vrijeme provedeno u najboljem društvu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice