Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Bršljan – biljka prijateljstva i ljubavi

Otrovan, a istodobno i ljekovit, bršljan je puzavi nametnik koji će uljepšati svaku okućnicu. Budući da se privija uza sve na što naiđe, postao je simbol prijateljstva i ljubavi.

Bršljan uljepšava prazne zidove i fasade kuća, no vrlo je koristan i kao sobna biljka. Da li ste znali da bršljan spada u grupu biljki čistačica koje će u vašm domu smanjiti zračenje elektroničkih uređaja, ali i dim cigarete?

Iako je otrovan, ima i ljekovita svojstva pa će tako smanjiti tegobe uzrokovane reumom i astmom. Od bršljana se sprema i koristan čaj, no vrlo je bitno držati se uputa. U nastavku saznajte kako njegovati, ali i pravilno presaditi ovu korisnu biljku.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Jedinstven pristup uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu

Dizajnerica vrtova Petra Novak ima dvije velike ljubavi – umjetnost i hortikulturu, a odlaskom na Oxfordov studij dizajna vrtova, uspješno je spojila te dvije ljubavi. Vodeći se načelima dizajna prema Johnu Brooksu, Petra za svoje vrtove uvijek bira one biljke koje će im dati umjetničku vrijednost.

Radi se o jedinstvenom pristupu uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu, pa tako niti jedna druga škola, ni jedan drugi college ne proučava tu praksu.

“Ovaj pristup omogućava tj. otkriva kako integrirati objekt s vrtom ali i vrt sa širom cjelinom, znači sa zajednicom ili širim krajolikom… Pokazalo se da na takve prostore naša podsvijest najbolje reagira, najopuštenije se osjećamo u takvim prostorima jer nam daje osjećaj zajedništva. Svi mi jako volimo taj osjećaj pripadnosti šire cjeline i ti prostori u nama bude najpozitivnije emocije.”, pojasnila je dizajnerica.

Ono što dobar dizajn vrta donosi su i smanjeni troškovi održavanja ali i utrošenog vremena u održavanje tog prostora, a pritom se neće umanjiti njegova kvaliteta. To se može postići planiranjem funkcionalnih oblika.

“Sve kreće od baznog plana, što bi značilo da kad stavimo određeni element u prostor on zauzima takozvani pozitiv, a pritom moramo cijelo vrijeme paziti što se događa s negativom. Često ljudi svašta postave u vrt i onda se dogodi situacija da nam je jako teško u njemu koristiti kosilicu jer nemamo kuda proći, tako si na samom početku stvaranja napravimo problem u održavanju prostora.”, navodi Novak te dodaje kako se prilikom dizajniranja vrta jako pazi na spomenuti negativ u prostoru, sklad, ljepotu i olakšano kretanje. Sve bi trebalo biti na svom mjestu i pratiti svoju funkciju.

Svjetlost u vrtu je važan dio dobrog dizajna

Iduća bitna stavka u dizajnu vrta je svjetlost koja mu daje čaroliju, a svi najljepši svjetski vrtovi savršen su primjer kako bi se svjetlost trebala integrirati u dizajn.

Talijanski vrtovi, poznati u svijetu, su najzanimljiviji upravo zbog igre svjetlosti, svjetla i sjene. U njima je svjetlost vrlo jaka i upravo taj Bosce gro uključuje male šumarke i špiljice koje su oni radili naspram otvorenih površina gdje je svjetlost jaka. A kako se ta svjetlost probija u te zamračene dijelove stvara se čarolija talijanskih vrtova”, pojašnjava te otkriva kako upravo u zagrebačkom parku Maksimir možete uživati u primjeru prekrasnog Engleskog vrta, gdje je krajobraz rađen po tom principu. Najljepši je, kaže dizajnerica kada se nakon kiše jave sunce i izmaglica, pa možemo vidjeti svu čaroliju engleskog dizajna vrta, stvaranog upravo za takvo vrijeme kada se se otkrivaju sve vizure i djeluju čarobno u takvom ambijentu.

Odabir biljaka od iznimne važnosti

“Biljke se uvijek sade u takozvani zatvoreni sklop, što znači da moramo znati koliki će ta biljka prostora zauzeti, a sadimo na taj način da one zatvore prostor, da nema gole zemlje i da se smanji potreba za plijevljenjem. Također, biljke se mogu prilagoditi specifičnim potrebama ljudi, vrt uvijek mora imati taj neki osobni karakter. Ako ste od onih koji uživaju u radovima u vrtu, možete se poigrati s odabirom biljaka”, dodaje Novak te ističe kako dizajn vrta potiče bioraznolikost, ekološku obnovu staništa koja su sve ugroženija, a privući će i ptice u čijem pjevu svi volimo uživati.

Bilje koje su za njih autohtone ne će privući ptice, osobno uvijek kad ih biram i slažem nekakvu shemu sadnje, odabirem biljke koje će privlačiti dobrodošle kukce i ptice. Voda je još jedan element koji ih privlači”, pojasnila je te zaključila kako vrt treba biti na usluzi ljudima koji u njemu borave, buditi mir i sreću i to je razlog zašto dizajn ovisi o osobnosti i preferencijama i o mogućnostima održavanja.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Ove biljke nikada nemojte saditi uz rajčicu ako želite ukusan plod

Iako se mogu odlično slagati na tanjuru, rajčica i krumpir se ne smiju saditi zajedno

Ako želite svojoj rajčici uspjeh, postoje stvari koje joj je potrebno pružiti na samom početku njenog života, a kvalitetno tlo je jedan od njih.

Postoji jedan važan korak, mnoge će iznenaditi, ali uz rajčice se neke biljke nikako ne bi smjele saditi jer mogu usporiti rast i razvoj rajčice. Evo koje biljke mogu samo smetati rajčicama ako ih posadite blizu njih.

Komorač

Alelopatske tvari nalaze se u određenim biljkama koje ispuštaju toksine u tlo i tako onemogućuju rast susjednih biljaka, a čini se da se jednostavno tako rješavaju konkurencije. Komorač je jedna od njih i može direktno utjecati na rast rajčice, pa se ne savjetuje saditi ih u njihovoj blizini.

Kupus

Kupus i biljke iz iste porodice će se boriti s rajčicom za sve važne nutrijente koji se nalaze u tlu, što znači da će uskratiti rajčicama idealne uvijete za rast.

5 cvjetnih trajnica koje se sade u svibnju – u njihovoj ljepoti ćete dugo uživati

Uz to, kupus se može dosta raširiti po tlu i tako oduzeti rajčici i prostor za rast.

Kopar

Na tanjuru će se odlično slagati, ali u vrtu ne bi trebali rasti u blizini jedno drugome. Odrasla biljka kopra može naštetiti rajčici jer će kao i kupus uzimati važne nutrijente za sebe i tako spriječiti da se rajčica razvija kako treba.

Krumpir

Stručnjaci za vrtove se slažu kako krumpir nikada ne bismo trebali saditi u blizini rajčice a razlog je jednostavan – ove dvije biljke imaju jednu zajedničku osobinu a to je da privlače iste kukce i nametnike, što može značiti i više bolesti za vašu rajčicu.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Brokula

Neko povrće, poput brokule, je poznato po tome što im je potrebno jako puno hrane kako bi se razvile, a to se odnosi na bogato tlo puno nutrijenata.

Ako ih sadite uz rajčice, veće su šanse da ona neće tako dobro rasti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice