Vrt
Biodinamičkim vrtlarenjem do kvalitetne hrane – uzgajajte prateći mjesečeve mijene
Ako želite da vaše jagode imaju okus jagode, ovo je pristup uzgoja za vas
Biodinamičko vrtlarenje suvremeni je pristup uzgoju hrane koji se temelji na holističkom razumijevanju poljoprivrede, a razvio ga je poznati austrijski filozof, znanstvenik i pisac Rudolf Steiner početkom prošlog stoljeća. Danas biodinamika svojim prednostima privlači sve veći broj pojedinca i proizvođača diljem svijeta.
Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera navodi kako je biodinamička poljoprivreda najstariji, sustavan način sa svim svojim standardima, principima i metodama koji postoji. Godine 1924., dakle točno prije 100 godina nastao je biodinamički način uzgoja hrane kroz ovaj desetodnevni poljoprivredni tečaj kojeg je održao dr. Steiner.

“Bit biodinamike je da je jedno imanje samodostatno, da sve ono što treba jednom imanju, imanje proizvodi za sebe. To je navedeno u ovom poljoprivrednom tečaju gdje Steiner govori da se na imanje gleda kao na jedan organizam gdje minerali, dakle tlo, biljke i životinje imaju svoju funkciju. U centru je čovjek koji s njima upravlja na dobar način i na dobrobit svih njih, i tla i bilja i životinja.
Za biodinamički uzgoj hrane potrebno je poštivati nekoliko zlatnih pravila
Tlo se obrađuje prema mjesečevim mijenama i konstelacijama, a prilikom sadnje treba se držati načela plodoreda, odnosno niti jedna vrsta ne smije biti posađena na istom mjestu najmanje četiri godine.

“Prvo se uvijek kreće u biodinamici od kvalitete tla. U biodinamici je najvažnija revitalizacija tla i stvaranje humusa. Što više koristite biodinamičke preparate i biodinamičke metode, sve više humusa stvarate na svome tlu za razliku od nekih drugih metoda koje sve više uništavaju taj humus i tu mikrobiologiju tla. Dakle, kada nam je jasno što ćemo saditi, sijati, onda idemo u planiranjem našeg imanja, našeg vrta i tada koristite različite biodinamičke preparate”, navodi Posavec te ističe važnost sjemena ili sadnica. Sjeme ili sadnica za biodinamički vrt ili imanje mora biti iz biodinamičkog ili najmanje iz ekološkog uzgoja. Konvencionalno tretirano sjeme se ne može koristiti u biodinamičkom nasadu jer neće metode funkcionirati.

Biološko dinamički pripravci
Vodi se računa o dobrim i lošim susjedima među pojedinim biljkama, a ono što biodinamičku praksu čini izvornom i učinkovitom, zdravom i vitalnom su prije svega biološko-dinamički pripravci.

“Preparat 500 je temeljni preparat. Služi za prskanje i to prskanje po tlu. Izrađujemo ga tako da se u kravlje rogove stavi kravlja balega, zakopa u 10. mjesecu u zemlju i vadi se van iza Uskrsa. Van dobivamo jednu prekrasnu po humusu mirišljavu supstancu, ako je preparat uspio, ako ste ga radili na način koji treba. I da bi ga koristili mora se aktivirati. Taj preparat se aktivira tako da se stavlja u vodu, najbolje da je to kišnica, da nije direktno iz vodovoda jer onda neće funkcionirati. Znamo da klor ubija mikroorganizme, a tu su upravo oni koji nam trebaju da potaknu mikrobiologiju tla. I kada se sat vremena dinamizira, dakle kaže se da se ide dinamizirati biodinamički preparat, tada ga apliciramo, odnosno nanosimo na tlo. Sljedeći preparat je 501, to je kremen, silicij. Isto se spravlja na isti način, stavlja se u ljetnim mjesecima u rog i zakapa u zemlju”, pojašnjava sugovornica.
Najvažnija prednost ove tehnike je kvalitetna hrana
Jedna od najprimjetnijih prednosti biodinamičke tehnike je kvaliteta hrane. Okus biljaka i plodova neusporedivo je bogatija u odnosu na ostale metode uzgoja.

“Drugačijeg je okusa te ima onaj iskonski okus. Kad znamo reći obično da je jagoda – jagoda, paradajz ima okus paradajza. To svi uspoređuju. Duže je vrijeme čuvanja tih namirnica, kad gledate neke laboratorijske nalaze drugačije su kvalitete, ali ono što volimo reći mi biodinamičari je da to hrana koja u sebi sadrži vitalnost. Vitalnost znači životnu snagu. U tome je možda razlika između ekološke, s konvencionalnom se ni ne uspoređujemo, između ekološki uzgojene i biodinamički uzgojene hrane.”
Koliko se za prirodu brinemo, toliko će nam ona vratiti. Primjenom specijalnih kompostnih pripravaka, promatranjem astronomskih ciklusa i pridavanjem važnosti međusobnoj interakciji biljaka, tla i okoline pružamo joj optimalan tretman, znajući da ćemo ubirati njezine najbolje plodove.
Vrtni alat
Donosimo kako očistiti kosilicu prije zime + sveobuhvatni vodič za pravilno održavanje vrtnog alata
Dok je ručni alat jednostavan za pripremu, mehanizirani vrtni uređaji imaju posebne zahtjeve…
S prvim pravim hladnijim danima i odlaskom vrta na zasluženi predah, vrijeme je da se pobrinemo i za svoj alat.
Priprema travnjaka za zimu: Stručnjak objašnjava zašto je važna vertikulacija
Iako biljke miruju, naš posao još nije gotov — jer dobro pripremljen alat znači lakši početak sezone u proljeće. Ručni alat, škare, lopatice i grablje zahtijevaju tek osnovnu zimsku njegu: temeljito čišćenje zemlje i prašine, brisanje vlage i lagano podmazivanje metalnih površina kako bi se spriječila korozija. Važno je sve pohraniti na suho mjesto, podalje od vlage koja tijekom zime može izazvati hrđu ili oštetiti drvene drške.
No dok je ručni alat jednostavan za pripremu, mehanizirani vrtni uređaji imaju posebne zahtjeve. Kosilice, trimeri, robotske kosilice i traktori rade pod opterećenjem cijelu sezonu i zato im treba detaljniji pregled. Među njima, ključan je postupak — kako očistiti kosilicu na pravilan način, kako bi proljetni start bio bez muka i neočekivanih kvarova.
Voditelj servisa Goran Filipović pokazao je što sve treba provjeriti i kako pripremiti kosilicu za zimski san.

Kako očistiti kosilicu: detaljan korak-po-korak vodič
Iako izgleda kao jednostavan uređaj, kosilica ima niz elemenata koji moraju biti čisti, suhi i ispravni. Pravilno održavanje zimi produljuje joj vijek trajanja i osigurava pouzdan rad na proljeće.
1. Prvo temeljito vanjsko čišćenje
Prije nego što počnete rastavljati dijelove, Filipović naglašava da kosilica mora biti čista izvana.
- uklonite suhu travu ispod kućišta
- očistite blato i nakupine oko kotača
- operite šlaufom (nikako mini-washem, jer prejaki mlaz može oštetiti osjetljive dijelove)
- osušite uređaj i postavite ga na stabilnu površinu
Čista kosilica omogućuje da jasno vidite sve dijelove koje ćete dalje pregledavati.

2. Provjera i zamjena filtera zraka
U dijelu koji pokriva kako očistiti kosilicu, jedan od najvažnijih koraka je kontrola filtera zraka.
Filipović ističe da je filter često u „jako lošem stanju“ te ga treba mijenjati češće nego što korisnici misle.
Postupak:
- uklonite poklopac filtera
- provjerite stanje (ako je prljav, poderan ili mastan — mijenja se)
- stavite novi filter kako bi motor imao „friški zrak“
Prljav filter otežava paljenje i smanjuje snagu motora.

3. Zamjena svjećice
Svjećica je mala, ali ključna komponenta. Nova svjećica znači lakše paljenje na proljeće.
- izvadite staru svjećicu
- provjerite ima li naslaga
- ugradite novu, ispravnog tipa
Kombinacija čistog filtera i nove svjećice već rješava mnoge probleme s kojim se korisnici susreću u proljeće.
4. Kako očistiti kosilicu iznutra: pražnjenje goriva
Ovo je kritična faza koju većina preskače, a presudna je za dugoročno zdravlje uređaja.
Filipović objašnjava postupak:
- izvadite crijevo iz rezervoara
- ispustite gorivo u posudu
- vratite crijevo
- upalite kosilicu kako bi potrošila gorivo iz rasplinjača
Kosilica će raditi dok ima i posljednje kapi u čašici karburatora.
Kada se ugasi — spremnik i rasplinjač su potpuno suhi, što je idealno stanje za zimu.
Staro gorivo preko zime gubi svojstva, odvaja se ulje od benzina, stvaraju se talozi — i to je jedan od najčešćih uzroka kvarova u proljeće.
5. Provjera noža i sigurnosnih dijelova
Oštrica kosilice izravno utječe na izgled travnjaka.
- skinite i provjerite nož
- ako je tup — nabrusite ga
- ako je oštećen ili svinut — zamijenite ga
Tup nož trga travu, opterećuje motor i ostavlja neuredan rez.
Nakon toga provjerite i sajle pogona i motora. Ako su presavinute, oštećene ili se razdužuju, treba ih zamijeniti.
Kako pripremiti trimer i robotsku kosilicu
Trimer
- detaljno oprati kućište (cijev se smije prati mini-washem, motor ne)
- podmazati pužni zglob
- zamijeniti filtere zraka i goriva
- isprazniti mješavinu jer se ulje odvaja preko zime
Ako to ne učinite, u proljeće vas može dočekati teško paljenje ili kvar rasplinjača.

Robotska kosilica
- prati isključivo šlaufom, izbjegavati vodu oko displeja i opruge
- skinuti plastike i očistiti unutrašnjost
- provjeriti amortizere i membranu
- zamijeniti noževe
- napuniti bateriju prije spremanja
Robot se pohranjuje na suhom i toplom mjestu.

Zašto se isplati izdvojiti vrijeme za zimsko održavanje vrtnog alata?
Redovito održavanje i znanje o tome kako očistiti kosilicu i ostatak vrtnog alata donosi brojne prednosti:
- izbjegava skupe kvarove na proljeće
- produžuje životni vijek uređaja
- olakšava prvo paljenje
- poboljšava performanse
- čuva travnjak i sigurnost korisnika
Zima je vrijeme odmora — ali i najbolji trenutak da se pripremimo za sezonu koja dolazi. Uređen, očišćen i pravilno pohranjen alat na proljeće znači samo jedno: spremni ste uživati u vrtu od prvog sunčanog dana.
Vrt
Ne grabljajte otpalo lišće u vrtu! Tako se rješavate prirodnog malča
Kad otpalo lišće ostavimo u vrtu, ono se prirodno razgrađuje, smanjuje količinu otpada i doprinosi kružnom ciklusu u prirodi
Jesen je pokazala svoju raskoš, ulice i vrtovi prekriveni su toplim tonovima jantara i bakra, a svaki vjetar nosi miris promjene. Dok mnogi žure po grablje i vreće, želeći očistiti svaki kutak dvorišta, priroda zapravo ima drugačiji plan. Otpalo lišće, iako se ponekad čini neuredno, ima izuzetno važnu ulogu u vrtu.
To nije otpad, već prirodni malč – zaštitni sloj koji čuva vlagu, hrani tlo i stvara stanište za korisne organizme. Ako ga svake godine uklanjamo, oduzimamo zemlji hranjive tvari i narušavamo njezinu prirodnu ravnotežu.
Ako ipak volite uredan travnjak, rješenje nije potpuno grabljenje, već balans: ostavite barem jedan dio vrta kao „zonu bez grabljanja“. Tamo otpalo lišće može odraditi svoju funkciju i obogatiti tlo.
Otpalo lišće kao prirodni malč i zaštita tla
Kad lišće počne trunuti, ono se pretvara u hranjivi sloj koji štiti i hrani tlo. Tijekom razgradnje oslobađaju se ključne tvari poput dušika, fosfora i kalija – prirodnih gnojiva koja pomažu biljkama da jače rastu i razviju otporniji korijenov sustav.
Ovaj proces poboljšava strukturu tla, povećava njegovu sposobnost zadržavanja vlage i sprječava sabijanje. Takvo tlo „diše“, propušta zrak i vodu te postaje plodno tlo puno mikroorganizama.
Ako ipak ne volite vidjeti trulo otpalo lišće na travnjaku, postoji kompromis – pokupite ga, usitnite i iskoristite kao malč za gredice. Dovoljno je sloj od nekoliko centimetara da zaštiti biljke od korova i zadrži vlagu u tlu. U proljeće će se lišće potpuno razgraditi i stopiti sa zemljom, pretvarajući se u bogat humus.

Sklonište za život i bioraznolikost
Ispod sloja lišća krije se cijeli mali svijet. Glista, bubamara, pčela i leptira – svi pronalaze zaklon i hranu u toj prirodnoj prostirci. Lišće pruža utočište oprašivačima i razlagačima koji sudjeluju u ciklusu života tla.
Ti tihi „radnici“ pomažu razgraditi organsku tvar, prozračiti zemlju i potaknuti stvaranje hranjivih tvari. Osim njih, i ptice profitiraju jer u jesen i zimu u lišću pronalaze insekte kojima se hrane.
Kad lišće ostane na tlu, ono ne samo da štiti korijenje od hladnoće, nego održava ravnotežu čitavog ekosustava u vrtu.
Grabljenje lišća do posljednjeg lista znači i više otpada. Većina tog lišća završava u plastičnim vrećama, a zatim na odlagalištima, gdje se razgrađuje bez dovoljno kisika i stvara metan – snažan staklenički plin.
Kad otpalo lišće ostavimo u vrtu, ono se prirodno razgrađuje, smanjuje količinu otpada i doprinosi kružnom ciklusu u prirodi. Time zapravo smanjujemo i vlastiti ugljični otisak te činimo mali, ali važan korak prema održivijem načinu života.
Sloj lišća koji štiti i čuva vlagu
Lišće nije samo hrana za tlo – ono je i barijera protiv isušivanja. Pokriva površinu tla, usporava isparavanje vode i pomaže korijenju da dulje ostane hidratizirano.
Zimi i u sušnijim razdobljima to znači manje zalijevanja, niže račune za vodu i više vlage u tlu.
U područjima sklonima suši, sloj lišća može značiti razliku između biljke koja vene i one koja preživi do proljeća. Osim što štedi resurse, lišće štiti površinski sloj zemlje od erozije uzrokovane vjetrom i kišom, osobito u vrtovima na padini.
Bolji travnjak – bez pretjeranog grabljenja
Iako se čini suprotno, umjeren sloj lišća može poboljšati zdravlje travnjaka. Tanki sloj razgrađenog lišća zimi štiti travu od smrzavanja, a u proljeće oslobađa hranjive tvari koje potiču rast.
Rezultat je gušći, zeleniji travnjak – bez umjetnih gnojiva.
Osim toga, korištenjem lišća kao malča smanjujete potrebu za kupovnim proizvodima u plastičnoj ambalaži. To znači manje otpada, manje troškova i više prirodnog ritma u vašem vrtu.
6 razloga zašto je jesen najbolje vrijeme za malčiranje
Priroda zna što radi
Otpalo lišće nije znak neurednosti, već dokaz da priroda funkcionira sama od sebe. Kada ga ostavite da se razgradi, ono hrani tlo, čuva vlagu i stvara stanište za život. Ako volite uredan travnjak, dovoljno je da jedan kutak vrta ostavite netaknut – i dopustite prirodi da obavi posao koji najbolje zna.
Jer u jesen, baš kao i u životu, ponekad ne trebamo sve “počistiti” – dovoljno je pustiti stvari da padnu na svoje mjesto.





