Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Biljke stablašice gradskim balkonima daju život

Učiniti će boravak na balkonu što ugodnijim

Realnost u gradovima poput Zagreba postala je betonizacija i zgrade lišene zelenila. Međutim, bez biljaka se čovjek ne može dobro osjećati. U nastavku zato donosimo priču o biljkama stablašicama koje gradskim prostorima i balkonima brzo mogu udahnuti život.

Biljke koje mogu osvježiti okućnice, ali i svaki gradski balkon učiniti zelenim i ugodnim za boravak su stablašice.

biljke-dom-na-kvadrat

Cijepljene na određenu veličinu

‘Stablašice su biljke koje su cijepljene na određenu visinu. Ono što je važno spomenuti je da im raste samo krošnja, samo krošnja se razvija a mi ju održavamo na način da ju orezujemo. Jednostavno da bude ljepša forma, da bude zdravija, da dobije prozračnost’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka.

Zbog kontroliranog rasta, pogodne su i za sadnju u tegle. ‘Svakako najpopularnija biljka stablašica je ruža. Održavanje je vrlo lako, obrežu se ruže, ocvali cvjetovi, stavi se štap jer ona ima ipak malo nježnije deblo i to je to, gnojidba i ostalo je kao i kod svake druge ruže. Dalje imamo Ivančicu. Ona je jednogodišnja biljka, inače u toplim krajevima može preživjeti i više godina, kod nas rijetko, ali ima jako dugu cvatnju. Ona je uzgojena iz grmolike ivančice, na način da je sve dolje rezano. Dobila se ova lijepa forma lijepa kugla. Isto tako se i održava. Režu se ocvali cvjetovi, zalijeva se redovno, dodaje se hranjiva za cvatnju i ona cvate cijelu sezonu, čak do jedanaestog mjeseca tj.  do prvih mrazova. Sljedeća stablašica je Cotuneaster. To je zimzelena biljka koja je inače pokrivač tla, ali ova je uzgojena u stablo i samim time ima ovu pendula krošnju kao kišobran, pada prema dolje jer ona prirodno tako raste. Održavanje je isto vrlo jednostavno, rezidba, dohranjivanje i voda’, pojašnjava.

biljke-dom-na-kvadrat

Još raskošniji izgled

Ispod stablašica u teglama lijepo je posaditi i cvatuće bilje koje će im dati još raskošniji izgled. ‘Važno je pratiti uvjete stablašice sa onim što sadimo dolje. Ivančica isto voli sunce. Ispod možemo staviti puno zelenila pošto je ona sama po sebi lijepa i  puna cvjetova’, kaže Lidija.

Uz nju lijepo ide plava lobelija, a ispod Cotoneastera ugodno se smjestila kadulja. U podnožju Hamaeciparisa, malo drugačija kombinacija biljaka. ‘Ispod crnogorice preporučamo saditi biljke koje vole kiselo tlo, mada bršljan on je otporan na sve vrste zemlja i tla, tak da njemu ne smeta, zato smo odabrali bršljan ovdje i možemo ubaciti neku cvatuću biljkicu’, dodaje dekoraterka Mamić.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Blago kiselkasta i drenirana tla, traži i Ilex, odnosno božikovina. Voli i osunčana i polusjenovita i sjenovita staništa pa je pogodan za sve pozicije. Ovaj cijepljeni zimzeleni grm idealan je ako želite na balkonu cijelu godinu imati nešto zeleno’, kaže.

Krošnju po želji šišati

Među popularnijim stablašicama je također i cedar. U prirodi naraste i do nekoliko desetina metara u vis, a ovaj cijepljeni, narast će još samo 20 centimetara. Razvijat će mu se samo krošnja koju po želji treba šišati.

‘Kod cedra je zanimljivo što on širi svoje grane. Ja osobno ga ne bi šišala. Jako je zanimljiva biljka. Ispod možemo odabrati biljkice koje mu odgovaraju, odabrali smo jednu šumsku priču. Stavili smo Heuchere. One vole polusjenu. Stavili smo Juniperus koji odgovara cedru i da malo razigramo cijelu tu priču, stavili smo dvije begonije, narančastu i crvenu’, kaže.

biljke-dom-na-kvadrat

Cedar je izuzetno otporna biljka na onečišćenja i na sve vremenske uvjete. Važno ga je samo tijekom ljeta, kao i sve stablašice u tegli, dovoljno zalijevati. Njegove krošnje mogu narasti do metar i pol u širinu pa kad se proširi, davat će lijepi hlad na balkonu ili terasi.

Biljke stablašice ne zauzimaju puno prostora, a svakom eksterijeru, pogotovo gradskom, pružit će nemjerljiv doživljaj prirode.

vrtni centar Šestine

Oglas

Bilje

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Znate li što je kompost i kako se on pravilno upotrebljava?

Proces u kojem priroda biljni otpad pretvara u tamnosmeđu i mrvičastu organsku tvar koju nazivamo humus je kompostiranje. Sve što morate znati o ovom važnom procesu, otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Proces funkcionira na način da ćete slagati miješani kompost a bakterije će razgrađujući biljni materijal ugrijati materijal na otprilike 50 stupnjeva. Temperatura će se s vremenom smanjiti a proces će nastaviti mikrobi te će na kraju doći do stvaranja humusa.

Kompost se može koristiti kada smjesa postane čvrsta, tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture i bez mirisa. Možda zvuči komplicirano ali ako znamo kako se radi sam proces je jednostavan a rezultat je dobivena idealna mješavina za sadnju koja će poboljšati sposobnost zadržavanja vlage tla i time ćete dodati hranjiva za biljke.

Dobro pripremljeni vrtni kompost najbolji je izvor organske tvari, on se razgrađuje polagano te samim time stalno oslobađa hranjiva za biljke. Još jedna pogodnost je što kompostiranje omogućuje da recikliramo otpad za dobrobit vrta a na kraju i nas samih.

Proizvodnja komposta

Kod kompostiranja važno je stvoriti visoku temperaturu jer se tako razgrađuje raznovrsni biljni i kuhinjski otpad. Također je važno miješati vlažni i suhi otpad, ako nema vlažnog materijala potrebno je dodavati vode jer će smjesa koja je prozračena i vlažna prije imat proces truljenja koji je neophodan. Ali pazite da je vlažno a ne mokro! Primijetite li bijelu plijesan znajte da je smjesa presuha.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Ako vaš kompost ima neugodan miris ili je premokar slobodno dodajte piljevinu ili usitnjeni papir, te je premećete.

Kompost se aktivira dodavanjem malih količina zemlje između slojeva, također dodaje se i vapno kako bi se ublažila kiselost. S vremena na vrijeme je potrebno pritisnuti smjesu kako bi istisnuli nakupljeni zrak.

Ne kompostiramo sve!

U kompost nikako ne stavljamo korove i biljke sa sjemenom, koje mogu proklijati. Također ne stavljamo ni pretvrde biljne materijale. Štetnike privlače mesni i riblji ostaci pa je poželjno i njih izbjegavati, dok kruh, tjestenina i riža razvijaju plijesan koja napada bakterije odgovorne za truljenje.

Uporaba komposta

Kompost možete koristiti u rano i kasno proljeće. U rano proljeće možete ukopati ga u tlo, otprilike pet kilograma po četvornom metru, dok u kasno proljeće ga možete rasporediti tlom kao malč u sloju od otprilike pet centimetra.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

Tako ćete pridonijeti suzbijanju korova i očuvanju vlažnosti tla, zaštiti ćete korijen od smrzavanja te dodati više organskih tvari.

Pripazite na djelomično razgrađen kompost jer on može spržiti korijen i stabljiku većine biljaka , ali možete biti sigurni kod kultura poput rajčica, krastavaca, tikvica krumpira…
Kompost rasporedite po tlu oko biljke ali nikako ne uz samu stabljiku.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kakav vrtni roštilj odabrati? Ovaj će vam vodič olakšati posao

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom, svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru. U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova. Ako postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima. Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere. Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju?

Tu su manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66 – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji. Za veće zabave potrebna je i veća širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta 150 cm. U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.

Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm također se mogu pronaći, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ako odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom.

Ako još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Izvor: Fic.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice