Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Biljke stablašice gradskim balkonima daju život

Učiniti će boravak na balkonu što ugodnijim

Realnost u gradovima poput Zagreba postala je betonizacija i zgrade lišene zelenila. Međutim, bez biljaka se čovjek ne može dobro osjećati. U nastavku zato donosimo priču o biljkama stablašicama koje gradskim prostorima i balkonima brzo mogu udahnuti život.

Biljke koje mogu osvježiti okućnice, ali i svaki gradski balkon učiniti zelenim i ugodnim za boravak su stablašice.

biljke-dom-na-kvadrat

Cijepljene na određenu veličinu

‘Stablašice su biljke koje su cijepljene na određenu visinu. Ono što je važno spomenuti je da im raste samo krošnja, samo krošnja se razvija a mi ju održavamo na način da ju orezujemo. Jednostavno da bude ljepša forma, da bude zdravija, da dobije prozračnost’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka.

Zbog kontroliranog rasta, pogodne su i za sadnju u tegle. ‘Svakako najpopularnija biljka stablašica je ruža. Održavanje je vrlo lako, obrežu se ruže, ocvali cvjetovi, stavi se štap jer ona ima ipak malo nježnije deblo i to je to, gnojidba i ostalo je kao i kod svake druge ruže. Dalje imamo Ivančicu. Ona je jednogodišnja biljka, inače u toplim krajevima može preživjeti i više godina, kod nas rijetko, ali ima jako dugu cvatnju. Ona je uzgojena iz grmolike ivančice, na način da je sve dolje rezano. Dobila se ova lijepa forma lijepa kugla. Isto tako se i održava. Režu se ocvali cvjetovi, zalijeva se redovno, dodaje se hranjiva za cvatnju i ona cvate cijelu sezonu, čak do jedanaestog mjeseca tj.  do prvih mrazova. Sljedeća stablašica je Cotuneaster. To je zimzelena biljka koja je inače pokrivač tla, ali ova je uzgojena u stablo i samim time ima ovu pendula krošnju kao kišobran, pada prema dolje jer ona prirodno tako raste. Održavanje je isto vrlo jednostavno, rezidba, dohranjivanje i voda’, pojašnjava.

biljke-dom-na-kvadrat

Još raskošniji izgled

Ispod stablašica u teglama lijepo je posaditi i cvatuće bilje koje će im dati još raskošniji izgled. ‘Važno je pratiti uvjete stablašice sa onim što sadimo dolje. Ivančica isto voli sunce. Ispod možemo staviti puno zelenila pošto je ona sama po sebi lijepa i  puna cvjetova’, kaže Lidija.

Uz nju lijepo ide plava lobelija, a ispod Cotoneastera ugodno se smjestila kadulja. U podnožju Hamaeciparisa, malo drugačija kombinacija biljaka. ‘Ispod crnogorice preporučamo saditi biljke koje vole kiselo tlo, mada bršljan on je otporan na sve vrste zemlja i tla, tak da njemu ne smeta, zato smo odabrali bršljan ovdje i možemo ubaciti neku cvatuću biljkicu’, dodaje dekoraterka Mamić.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Blago kiselkasta i drenirana tla, traži i Ilex, odnosno božikovina. Voli i osunčana i polusjenovita i sjenovita staništa pa je pogodan za sve pozicije. Ovaj cijepljeni zimzeleni grm idealan je ako želite na balkonu cijelu godinu imati nešto zeleno’, kaže.

Krošnju po želji šišati

Među popularnijim stablašicama je također i cedar. U prirodi naraste i do nekoliko desetina metara u vis, a ovaj cijepljeni, narast će još samo 20 centimetara. Razvijat će mu se samo krošnja koju po želji treba šišati.

‘Kod cedra je zanimljivo što on širi svoje grane. Ja osobno ga ne bi šišala. Jako je zanimljiva biljka. Ispod možemo odabrati biljkice koje mu odgovaraju, odabrali smo jednu šumsku priču. Stavili smo Heuchere. One vole polusjenu. Stavili smo Juniperus koji odgovara cedru i da malo razigramo cijelu tu priču, stavili smo dvije begonije, narančastu i crvenu’, kaže.

biljke-dom-na-kvadrat

Cedar je izuzetno otporna biljka na onečišćenja i na sve vremenske uvjete. Važno ga je samo tijekom ljeta, kao i sve stablašice u tegli, dovoljno zalijevati. Njegove krošnje mogu narasti do metar i pol u širinu pa kad se proširi, davat će lijepi hlad na balkonu ili terasi.

Biljke stablašice ne zauzimaju puno prostora, a svakom eksterijeru, pogotovo gradskom, pružit će nemjerljiv doživljaj prirode.

vrtni centar Šestine

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice