Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Biljke stablašice gradskim balkonima daju život

Učiniti će boravak na balkonu što ugodnijim

Realnost u gradovima poput Zagreba postala je betonizacija i zgrade lišene zelenila. Međutim, bez biljaka se čovjek ne može dobro osjećati. U nastavku zato donosimo priču o biljkama stablašicama koje gradskim prostorima i balkonima brzo mogu udahnuti život.

Biljke koje mogu osvježiti okućnice, ali i svaki gradski balkon učiniti zelenim i ugodnim za boravak su stablašice.

biljke-dom-na-kvadrat

Cijepljene na određenu veličinu

‘Stablašice su biljke koje su cijepljene na određenu visinu. Ono što je važno spomenuti je da im raste samo krošnja, samo krošnja se razvija a mi ju održavamo na način da ju orezujemo. Jednostavno da bude ljepša forma, da bude zdravija, da dobije prozračnost’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka.

Zbog kontroliranog rasta, pogodne su i za sadnju u tegle. ‘Svakako najpopularnija biljka stablašica je ruža. Održavanje je vrlo lako, obrežu se ruže, ocvali cvjetovi, stavi se štap jer ona ima ipak malo nježnije deblo i to je to, gnojidba i ostalo je kao i kod svake druge ruže. Dalje imamo Ivančicu. Ona je jednogodišnja biljka, inače u toplim krajevima može preživjeti i više godina, kod nas rijetko, ali ima jako dugu cvatnju. Ona je uzgojena iz grmolike ivančice, na način da je sve dolje rezano. Dobila se ova lijepa forma lijepa kugla. Isto tako se i održava. Režu se ocvali cvjetovi, zalijeva se redovno, dodaje se hranjiva za cvatnju i ona cvate cijelu sezonu, čak do jedanaestog mjeseca tj.  do prvih mrazova. Sljedeća stablašica je Cotuneaster. To je zimzelena biljka koja je inače pokrivač tla, ali ova je uzgojena u stablo i samim time ima ovu pendula krošnju kao kišobran, pada prema dolje jer ona prirodno tako raste. Održavanje je isto vrlo jednostavno, rezidba, dohranjivanje i voda’, pojašnjava.

biljke-dom-na-kvadrat

Još raskošniji izgled

Ispod stablašica u teglama lijepo je posaditi i cvatuće bilje koje će im dati još raskošniji izgled. ‘Važno je pratiti uvjete stablašice sa onim što sadimo dolje. Ivančica isto voli sunce. Ispod možemo staviti puno zelenila pošto je ona sama po sebi lijepa i  puna cvjetova’, kaže Lidija.

Uz nju lijepo ide plava lobelija, a ispod Cotoneastera ugodno se smjestila kadulja. U podnožju Hamaeciparisa, malo drugačija kombinacija biljaka. ‘Ispod crnogorice preporučamo saditi biljke koje vole kiselo tlo, mada bršljan on je otporan na sve vrste zemlja i tla, tak da njemu ne smeta, zato smo odabrali bršljan ovdje i možemo ubaciti neku cvatuću biljkicu’, dodaje dekoraterka Mamić.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Blago kiselkasta i drenirana tla, traži i Ilex, odnosno božikovina. Voli i osunčana i polusjenovita i sjenovita staništa pa je pogodan za sve pozicije. Ovaj cijepljeni zimzeleni grm idealan je ako želite na balkonu cijelu godinu imati nešto zeleno’, kaže.

Krošnju po želji šišati

Među popularnijim stablašicama je također i cedar. U prirodi naraste i do nekoliko desetina metara u vis, a ovaj cijepljeni, narast će još samo 20 centimetara. Razvijat će mu se samo krošnja koju po želji treba šišati.

‘Kod cedra je zanimljivo što on širi svoje grane. Ja osobno ga ne bi šišala. Jako je zanimljiva biljka. Ispod možemo odabrati biljkice koje mu odgovaraju, odabrali smo jednu šumsku priču. Stavili smo Heuchere. One vole polusjenu. Stavili smo Juniperus koji odgovara cedru i da malo razigramo cijelu tu priču, stavili smo dvije begonije, narančastu i crvenu’, kaže.

biljke-dom-na-kvadrat

Cedar je izuzetno otporna biljka na onečišćenja i na sve vremenske uvjete. Važno ga je samo tijekom ljeta, kao i sve stablašice u tegli, dovoljno zalijevati. Njegove krošnje mogu narasti do metar i pol u širinu pa kad se proširi, davat će lijepi hlad na balkonu ili terasi.

Biljke stablašice ne zauzimaju puno prostora, a svakom eksterijeru, pogotovo gradskom, pružit će nemjerljiv doživljaj prirode.

vrtni centar Šestine

Oglas

Vrt / Eksterijer

Jesenska gnojidba za bolji urod

Na sjeveru istarskog poluotoka nalazi se mjesto Kostanjica čijim pejzažom dominiraju maslinici. A tu se nalaze i maslinici tvrtke Zigante. Prostiru se na 4 hektara sa otprilike 1300 stabala četiri različite sorte koje se korite za preradu mono sortnih i proizvodnju bledniranih ulja. 

Zigante masline

Giancarlo Zigante rekao nam je da je prve masline posadio još devedesetih godina, a odlučio se za  autohtone istarske vrste Leccino, Frantojo, Biancera, Buza i Pendulino. 

Za Istru je specifično da mi imamo jako kvalitetno ulje što možemo zahvaliti našem geografskom položaju, a naša kvaliteta osigurala nam je brojne međunarodne nagrade, izjavio je Zigante. 

Tlo za uzgajanje maslina

Agronom u Ziganteu, Toni Batel objasnio nam je da Istra ima četiri različita tla. Kostanjica ima bijelo tlo na flišu, koje je dosta zahtjevno po pitanju obrade zbog svog vodnog režima. Isto tako da bi pravilno ishranili maslinu, moramo pristupat organskim gnojivima, naročito gnojivima koji su iz prirodnog oblika, ne mineralnim zato i primjenjujemo organska gnojiva kako bi poboljšali strukturu tla i kako bi biljci dali potrebne nutrijente čim prije. 

Na ovakvim tlima kao što je ovo bijelo tlo u Istri, jako je važno dodavanje organske tvari i tu imamo i maslinike i vinograde. U maslinicima koristimo Plantella organic za masline dok u vinogradima koristimo Plantellu organic. Pravi učinak je gnojidbe i to organske gnojidbe u jesen zato šta u tom trenutku nahranimo korijen same biljke koji tokom zime se snabdijeva svim onim što nam je potrebno za sljedeću sezonu i u principu mi na taj način radimo na urodu za sljedeću godinu, rekla je Plantellina savjetnica, Milica Sekulić. 

Kako bi iskoristili još uvijek povoljno vrijeme za obradu tla, nakon berbe, radi se jesenska gnojidba. 

Organska gnojidba maslina

Organska gnojidba se radi u periodu od kasne jeseni do početka proljeća u tom periodu ovisno o vrsti masline, ovisno o podneblju, a ostale vrste primjene gnoja odnosno gnojidbe se rade na početku ljeta i tijekom ljeta ovisno o tome što nedostaje u tlu u tim fazama rasta, rekao je Toni Batel. 

Sa organskim gnojivima obogaćujemo sastav tla, dodajemo i osim hranjiva dušika, fosfora, kalija, kalcija i svih elemenata, dodajemo i fulvinske i humijske kiseline koje povećavaju postotak humusa, a na taj način stvaramo bolje uvjete za usvajanje hranjiva kroz putem korijena, a time osiguravamo i bolji urod. Samim tim stvara se više humusa, zbog čega u ljetnim mjesecima takvo tlo puno bolje podnosi stresne uvjete kao što su suša i visoke temperature, a isto tako ocjeditost tla je puno bolja nego u tlima koja nemaju organske tvari, nadovezala se Milica Sekulić. 

Izbor pravog gnojiva

Zigante za svoje maslinike i vinograde koristi Plantella organska gnojiva i to zbog sastava koji je sadržan u njihovom proizvodu kao gnojivu koji je sukladno našim potrebama u ovom tlu prihvatljiv i dokazano je da na bijelu tlu ta vrsta gnojidbe pospješuje biljci rast brže nego da primjenjujemo neka organska gnojiva koja nisu u ovakvom obliku odnosno ovako obrađena, izjavio je Batel za Dom na kvadrat.

Milica Sekulić objasnila je da je Plantella organic za masline ima dodane elemente koji utječu na stvaranje ulja u plodovima masline dok kod primjene u vinogradima imamo osnovno gnojivo Plantella organic koje utječe na stvaranje veće koncentracije humusa i bolje usvajanje korijena koje su, kroz korijen elemenata koji su potrebni vinovoj lozi. 

Zigante maslinova ulja od autohtonih istarskih sorti svrstavaju se u ekstra djevičanska ulja čija je kvaliteta prepoznata na domaćem i svjetskom tržištu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kako i koje biljke treba zaštititi od zime

S padom temperatura, biljke ulaze u fazu mirovanja ili prestaju s aktivnim rastom vegetacije, stoga je nužno poduzeti korake kako bismo ih zaštitili od mogućeg smrzavanja. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine kaže da je biljku potrebno zaštitit kako ne bi došlo do oštećenja korijenovog sustava, da biljka ne bi doživjela šok i smanjila vegetaciju za sljedeću godinu, a možemo je zaštititi sa prirodnim materijalima, kao što su sijeno, mahovina, lišće ili agrotekstil. 

Zaštita bilja agrotekstilom

Citrusi i masline koji tijekom cijele godine rastu u teglama zahtijevat će posebnu zaštitu, a najbolje ih je pokriti agro tekstilnim vrećama. 

Agrotekstil je idealan materijal za zaštitu bilja jer ima propusnost svijetla oko 90 posto što je odlično jer sama biljka može imati svoju vegetaciju za tu sezonu.  Osim toga propušta vodu, što je jako važno da se koristi materijal koji je vodopropustan kako ne bi došlo do oštećenja ili ozeblina samog lista i biljke koja se nalazi ispod materijala te je odličan termoizolator, objasnila je Radoš. 

Zaštita bilja prirodnim malčom

Unatoč prednostima agrotekstila, neke vrste biljaka ipak preferiraju prirodni malč koji se se može napraviti čak i od suhog lišća. Važno je napomenuti da lišće ne bi trebalo biti od orahovog drva jer je otrovno. Također, debljina malča ne smije biti veća od 10 centimetara kako bi se očuvala optimalna ravnoteža u tlu. 

Biljke koje trebaju prirodni malč su biljke koje imaju manji, odnosno kraći korijen, to su najčešće cvjetajuće trajnice ili povrtnice, a biljke koje ne štitimo od zime su one koje traže prodor svjetlosti i hladnoću, poput ružmarina, kadulje, lavande te cvjetove ljiljana i kadife, dok biljke u teglama zahtijevaju drugačiji pristup zaštititi od zime, rekla je Radoš za Dom na kvadrat. 

Zaštita biljaka u teglama zimi

Biljke koje su u teglama, ako je moguće, najpoželjnije ih je premjestiti u zatvoren prostor, ukoliko to nije moguće, važno je zaštititi teglu baš kao što štitimo biljku i to zato da ne bi došlo do smrzavanja zemlje. To možemo sa jutenim vrećama ili postavljanjem stiropora, što je jako dobar način izolacije, nastavila je Radoš. 

Prije nego što biljku unesemo u zatvoreni prostor, važno je postepeno je prilagoditi novim uvjetima. Mora biti smještena blizu prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti, no izbjegavamo postavljanje blizu radijatora ili propuha. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine objasnila je da je balkonsko bilje osjetljivije od većih trajnica, zato što se nalazi u  manjim posudama te lakše dolazi do smrzavanja korijena, zato je važno obratiti pozornost na to, njih prije zaštititi ili ako je moguće, unijeti u prostor. Ako ih unosimo u prostor koji je na primjer hodnik, važno je da je svejedno njima dovoljno svjetla i da nije prehladan prostor, kaže Radoš. 

Zdravlje biljaka zimi

Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove kako biste smanjili rizik od bolesti koje se mogu pogoršati tijekom zime. I ne zaboravite na prihranu biljaka kako biste im osigurali potrebne hranjive tvari.

Biljke tijekom treba prihraniti sa gnojivima kako one ne bi prekidale svoju vegetaciju i mogle lijepo rasti i tijekom proljeća, ali ih isto tako ne smijemo zaboraviti zalijevati. Tijekom zimskih mjeseci potreba za vodom je nešto manja, ali ne nikakva. Ako vidite da biljka nije upila sve od zadnjeg zalijevanja, najbolje je preskočiti jednu rundu zalijevanja, savjetuje Radoš. 

Redovita njega i zaštita od zime pomoći će očuvati zdravlje vaših biljaka i pripremiti ih za iduću sezonu. 

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice