Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Biljke stablašice gradskim balkonima daju život

Učiniti će boravak na balkonu što ugodnijim

Realnost u gradovima poput Zagreba postala je betonizacija i zgrade lišene zelenila. Međutim, bez biljaka se čovjek ne može dobro osjećati. U nastavku zato donosimo priču o biljkama stablašicama koje gradskim prostorima i balkonima brzo mogu udahnuti život.

Biljke koje mogu osvježiti okućnice, ali i svaki gradski balkon učiniti zelenim i ugodnim za boravak su stablašice.

biljke-dom-na-kvadrat

Cijepljene na određenu veličinu

‘Stablašice su biljke koje su cijepljene na određenu visinu. Ono što je važno spomenuti je da im raste samo krošnja, samo krošnja se razvija a mi ju održavamo na način da ju orezujemo. Jednostavno da bude ljepša forma, da bude zdravija, da dobije prozračnost’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka.

Zbog kontroliranog rasta, pogodne su i za sadnju u tegle. ‘Svakako najpopularnija biljka stablašica je ruža. Održavanje je vrlo lako, obrežu se ruže, ocvali cvjetovi, stavi se štap jer ona ima ipak malo nježnije deblo i to je to, gnojidba i ostalo je kao i kod svake druge ruže. Dalje imamo Ivančicu. Ona je jednogodišnja biljka, inače u toplim krajevima može preživjeti i više godina, kod nas rijetko, ali ima jako dugu cvatnju. Ona je uzgojena iz grmolike ivančice, na način da je sve dolje rezano. Dobila se ova lijepa forma lijepa kugla. Isto tako se i održava. Režu se ocvali cvjetovi, zalijeva se redovno, dodaje se hranjiva za cvatnju i ona cvate cijelu sezonu, čak do jedanaestog mjeseca tj.  do prvih mrazova. Sljedeća stablašica je Cotuneaster. To je zimzelena biljka koja je inače pokrivač tla, ali ova je uzgojena u stablo i samim time ima ovu pendula krošnju kao kišobran, pada prema dolje jer ona prirodno tako raste. Održavanje je isto vrlo jednostavno, rezidba, dohranjivanje i voda’, pojašnjava.

biljke-dom-na-kvadrat

Još raskošniji izgled

Ispod stablašica u teglama lijepo je posaditi i cvatuće bilje koje će im dati još raskošniji izgled. ‘Važno je pratiti uvjete stablašice sa onim što sadimo dolje. Ivančica isto voli sunce. Ispod možemo staviti puno zelenila pošto je ona sama po sebi lijepa i  puna cvjetova’, kaže Lidija.

Uz nju lijepo ide plava lobelija, a ispod Cotoneastera ugodno se smjestila kadulja. U podnožju Hamaeciparisa, malo drugačija kombinacija biljaka. ‘Ispod crnogorice preporučamo saditi biljke koje vole kiselo tlo, mada bršljan on je otporan na sve vrste zemlja i tla, tak da njemu ne smeta, zato smo odabrali bršljan ovdje i možemo ubaciti neku cvatuću biljkicu’, dodaje dekoraterka Mamić.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Blago kiselkasta i drenirana tla, traži i Ilex, odnosno božikovina. Voli i osunčana i polusjenovita i sjenovita staništa pa je pogodan za sve pozicije. Ovaj cijepljeni zimzeleni grm idealan je ako želite na balkonu cijelu godinu imati nešto zeleno’, kaže.

Krošnju po želji šišati

Među popularnijim stablašicama je također i cedar. U prirodi naraste i do nekoliko desetina metara u vis, a ovaj cijepljeni, narast će još samo 20 centimetara. Razvijat će mu se samo krošnja koju po želji treba šišati.

‘Kod cedra je zanimljivo što on širi svoje grane. Ja osobno ga ne bi šišala. Jako je zanimljiva biljka. Ispod možemo odabrati biljkice koje mu odgovaraju, odabrali smo jednu šumsku priču. Stavili smo Heuchere. One vole polusjenu. Stavili smo Juniperus koji odgovara cedru i da malo razigramo cijelu tu priču, stavili smo dvije begonije, narančastu i crvenu’, kaže.

biljke-dom-na-kvadrat

Cedar je izuzetno otporna biljka na onečišćenja i na sve vremenske uvjete. Važno ga je samo tijekom ljeta, kao i sve stablašice u tegli, dovoljno zalijevati. Njegove krošnje mogu narasti do metar i pol u širinu pa kad se proširi, davat će lijepi hlad na balkonu ili terasi.

Biljke stablašice ne zauzimaju puno prostora, a svakom eksterijeru, pogotovo gradskom, pružit će nemjerljiv doživljaj prirode.

Oglas

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Jedinstven pristup uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu

Dizajnerica vrtova Petra Novak ima dvije velike ljubavi – umjetnost i hortikulturu, a odlaskom na Oxfordov studij dizajna vrtova, uspješno je spojila te dvije ljubavi. Vodeći se načelima dizajna prema Johnu Brooksu, Petra za svoje vrtove uvijek bira one biljke koje će im dati umjetničku vrijednost.

Radi se o jedinstvenom pristupu uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu, pa tako niti jedna druga škola, ni jedan drugi college ne proučava tu praksu.

“Ovaj pristup omogućava tj. otkriva kako integrirati objekt s vrtom ali i vrt sa širom cjelinom, znači sa zajednicom ili širim krajolikom… Pokazalo se da na takve prostore naša podsvijest najbolje reagira, najopuštenije se osjećamo u takvim prostorima jer nam daje osjećaj zajedništva. Svi mi jako volimo taj osjećaj pripadnosti šire cjeline i ti prostori u nama bude najpozitivnije emocije.”, pojasnila je dizajnerica.

Ono što dobar dizajn vrta donosi su i smanjeni troškovi održavanja ali i utrošenog vremena u održavanje tog prostora, a pritom se neće umanjiti njegova kvaliteta. To se može postići planiranjem funkcionalnih oblika.

“Sve kreće od baznog plana, što bi značilo da kad stavimo određeni element u prostor on zauzima takozvani pozitiv, a pritom moramo cijelo vrijeme paziti što se događa s negativom. Često ljudi svašta postave u vrt i onda se dogodi situacija da nam je jako teško u njemu koristiti kosilicu jer nemamo kuda proći, tako si na samom početku stvaranja napravimo problem u održavanju prostora.”, navodi Novak te dodaje kako se prilikom dizajniranja vrta jako pazi na spomenuti negativ u prostoru, sklad, ljepotu i olakšano kretanje. Sve bi trebalo biti na svom mjestu i pratiti svoju funkciju.

Svjetlost u vrtu je važan dio dobrog dizajna

Iduća bitna stavka u dizajnu vrta je svjetlost koja mu daje čaroliju, a svi najljepši svjetski vrtovi savršen su primjer kako bi se svjetlost trebala integrirati u dizajn.

Talijanski vrtovi, poznati u svijetu, su najzanimljiviji upravo zbog igre svjetlosti, svjetla i sjene. U njima je svjetlost vrlo jaka i upravo taj Bosce gro uključuje male šumarke i špiljice koje su oni radili naspram otvorenih površina gdje je svjetlost jaka. A kako se ta svjetlost probija u te zamračene dijelove stvara se čarolija talijanskih vrtova”, pojašnjava te otkriva kako upravo u zagrebačkom parku Maksimir možete uživati u primjeru prekrasnog Engleskog vrta, gdje je krajobraz rađen po tom principu. Najljepši je, kaže dizajnerica kada se nakon kiše jave sunce i izmaglica, pa možemo vidjeti svu čaroliju engleskog dizajna vrta, stvaranog upravo za takvo vrijeme kada se se otkrivaju sve vizure i djeluju čarobno u takvom ambijentu.

Odabir biljaka od iznimne važnosti

“Biljke se uvijek sade u takozvani zatvoreni sklop, što znači da moramo znati koliki će ta biljka prostora zauzeti, a sadimo na taj način da one zatvore prostor, da nema gole zemlje i da se smanji potreba za plijevljenjem. Također, biljke se mogu prilagoditi specifičnim potrebama ljudi, vrt uvijek mora imati taj neki osobni karakter. Ako ste od onih koji uživaju u radovima u vrtu, možete se poigrati s odabirom biljaka”, dodaje Novak te ističe kako dizajn vrta potiče bioraznolikost, ekološku obnovu staništa koja su sve ugroženija, a privući će i ptice u čijem pjevu svi volimo uživati.

Bilje koje su za njih autohtone ne će privući ptice, osobno uvijek kad ih biram i slažem nekakvu shemu sadnje, odabirem biljke koje će privlačiti dobrodošle kukce i ptice. Voda je još jedan element koji ih privlači”, pojasnila je te zaključila kako vrt treba biti na usluzi ljudima koji u njemu borave, buditi mir i sreću i to je razlog zašto dizajn ovisi o osobnosti i preferencijama i o mogućnostima održavanja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice