Povežimo se

Bilje

Sobne biljke koje je teško uzgojiti

Sobne biljke donose svježinu i prirodnu ljepotu u naše domove, ali neke od njih mogu biti izazovne za uzgoj. Ako ste zaljubljenik u biljke i želite prihvatiti izazove, ovo je članak za vas.

Istražit ćemo neke od najzahtjevnijih sobnih biljaka i pružiti savjete kako ih uspješno uzgajati.

Orhideje (Orchidaceae)

Orhideje su prekrasne i elegantne biljke, ali se često percipiraju kao izazovne za uzgoj. Ključ uspješnog uzgoja orhideje leži u pravilnom održavanju vlage i svjetla.

Orhideje vole blago vlažno okruženje i indirektno svjetlo. Redovito zalijevanje i izbjegavanje prekomjerne vlage ključni su faktori za uspješan uzgoj orhideje.

Fikusi (Ficus)

Fikusi su popularne sobne biljke, ali mogu biti osjetljive na promjene u okolišu. Problemi s opadanjem lišća često se javljaju zbog promjene položaja biljke ili nekonzistentnog zalijevanja. Držite fikus na stalnom mjestu s indirektnim svjetlom i održavajte stabilnu vlažnost tla.

Venusina muholovka (Dionaea muscipula)

Venusina muholovka je fascinantna biljka koja privlači insekte svojim visećim čeljustima. Ne, održavanje ove biljke može biti izazovno jer zahtijeva posebne uvjete. Zemljište mora biti kiselo i dovoljno vlažno, a biljku treba držati u visokoj vlažnosti i osigurati joj svjetlo, ali ne izravno sunčevo svjetlo.

Bonsai stabla

Uzgoj bonsai stabala može biti umjetnost sama po sebi. Pravilno oblikovanje i održavanje malih stabala zahtijeva strpljenje i preciznost. Svaka vrsta bonsaija ima svoje specifične zahtjeve za zalijevanje, gnojenje i oblikovanje. Za uspješan uzgoj bonsaija potrebno je puno istraživanja i pažljivog održavanja.

Orhideja papučica (Paphiopedilum)

Još jedna izazovna vrsta orhideje je orhideja papučica. Ove biljke preferiraju toplije uvjete i dobro drenažno tlo. Važno je paziti na pH vrijednost tla i održavati stabilnu vlažnost.

Begonije (Begonia)

Begonije su šarene i atraktivne biljke, ali su osjetljive na prekomjerno zalijevanje. Da biste uspješno uzgajali begonije, trebate im osigurati dobru drenažu i paziti da ne zalijevate prečesto.

Zaključak

Uzgoj izazovnih osobnih biljaka može biti zadovoljavajuće iskustvo za iskusne vrtlare i ljubitelje biljaka. Ključ uspjeha leži u strpljenju, promatranju i pravilnom pristupu njezi.

Ako se odlučite za uzgoj ovih biljaka, preporučuje se temeljito proučavanje specifičnih zahtjeva svake vrste i pravilno održavanje okoliša kako biste im osigurali optimalne uvjete za rast i razvoj. S pravilnim njime, čak i najizazovnije sobne biljke mogu postati prekrasan dodatak vašem domu.

S druge strane, ako nemate vremena za brigu o biljkama, donosimo popis biljaka jednostavnih za održavanje.

Oglas

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice