Povežimo se

Bilje

Kako uzgajati povrće u mobilnom vrtu

Vertikalni mobilni vrtovi praktična su rješenja za uzgoj povrća u urbanim sredinama, omogućavajući iskorištavanje balkona ili prozorskih gredica.

Više kultura u malom prostoru

Obzirom da je prostor u stanovima, a ponekad i kućama nekako skučen onda nam ta vertikala jako dobro dođe gdje možemo daleko više uzgojiti kultura na daleko manjem prostoru, smatra Željka Tolić, profesorica Agronomske škole Zagreb. 

Ovo su najbolje biljke za male stanove

Za izradu vertikalnog vrta, potrebno je samo nekoliko osnovnih elemenata – posuda, zemlja i sjeme za koje je vrlo važno da je organsko. 

Učenici agronomske škole napravili su vertikalu na drvenoj polici u koju su posadili one kulture koje imaju sposobnost penjanja, poput rajčice, paprike, jagode, peršina, celera i slično. 

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

I sad zamislite koliko prostora bi  u horizontali trebalo da se  pokrije, odnosno da se zadovolje sve ove kulture, a vidite koliko je tu prostora na samoj vertikali, rekla je prof. Tolić. 

Reciklirajte stare plastične boce

Stare plastične boce također imaju svoje mjesto u mobilnim vrtovima. Umjesto da završe na odlagalištima otpada, mogu se upotrijebiti kao posude za sadnju povrća.

Boce od pet litara koje su problematične za recikliranje možemo napuniti supstratom i uzgajati cherry rajčice i paprike u pola metra prostora, a te dvije kulture; iako su iz iste porodice jako se dobro podnose tako da su jako dobri susjedi i vole se, dodala je prof. Tolić. 

Kulturama koje se mogu penjati, a posađene su u gredice, mogu se dodati bambusovi štapovi. Nekoliko takvih biljaka može rasti u istom prostoru bez ugrožavanja druge vrste. 

Primjerice, prvo posadimo kukuruz i kad on naraste do neke određene veličine, da ne smeta novom sjemenu, posadimo mahune, a uz mahune posadimo tikvice. Tako na jednom metru kvadratnom berete tri kulture, a treba vam metar kvadratni samo prostora. 

Uz fasadu posaditi neku indeterminantnu rajčicu, najčešće cherry rajčicu koja može jako visoko rasti, bambusove štapove ili uz neku mrežu pokrivate dio fasade možda koji vam je evo na prvu ružan za vidjeti, a dobijete lijepe crvene plodove, rekla je prof. Tolić. 

Pretvorite drvene letvarice u vertikalne vrtove

Da bi drvene letvarice postale vertikalni vrt, potrebno je svega desetak minuta, a najvažnije je osigurati nekoliko osnovnih uvjeta za rast povrća. 

Kad je u pitanju mikropovrće, moramo stvoriti uvjete, a uvjete u kuhinjama, na balkonima sigurno imamo. Bitno je stvoriti podlogu za korijen zato ćemo napuniti dovoljno supstrata i potrebno nam je dovoljno vlage i temperature. Uvijek je dobro da je povrće okrenuto na južnu stranu zbog sunčevog svjetla U svakom slučaju biljkama treba stvoriti dobar vodozračni režim. To znači da korijen mora imati zraka i mora imati pristup vodi i hrani, objasnila je prof. Tolić. 

Dragoljub tjera nametnike

Vertikalne vrtove, nažalost, napadaju nametnici, baš kao i svaki drugi vrt. Posadite li dragoljub uz povrće, on će pomoći u tjeranju nametnika s biljaka. 

Sve ćemo to ukombinirati s dragoljubom, kojeg isto tako možemo koristiti u ishrani, jer njegov cvijet se koristi u ishrani. A zašto uz povrće, jer dragoljub jako privlači lisne uši, a lisne uši predstavljaju jako veliki problem kod povrća, dodala je prof. Tolić. 

Mobilni vrt lako je napraviti bez obzira na veličinu prostora ili vještina u vrtlarenju, a idealan je izbor za sve koji žele uživati u povrću iz vlastitog vrta.

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice