Povežimo se

Vrt

10 sobnih biljaka koje će vaš dom ispuniti predivnim mirisima

Ispunite svoj dom umirujućim mirisima prirode

Za mnoge vrtlare sezonski mirisi mirisnog vanjskog cvijeća dovoljan su razlog da ulože trud u sadnju i održavanje vrta. Uz cvjetnice s ovog popisa, možete se okružiti prirodnim cvjetnim aromama – čak i u zatvorenom prostoru

Jessica Mercer iz Plant Addicts-a i Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farms-a, podijelili su svoje omiljene biljke koje su prikladne za unutarnje prostore i koje lijepo mirišu, od jasmina i gardenije do naranče i eukaliptusa – uz savjete o tome kako svaka biljka može uspijevati u vašem domu.

1. Voštani cvijet (Hoya)

Hoye dolaze u raznim bojama – bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i drugima – te s različitim oblicima listova. “Većina vrsta ili sorti proizvodi grozdove voštanih cvjetova u obliku zvijezde, koji mogu mirisati na čokoladu, citrus ili vaniliju!” kaže Hancock. “Može cvjetati povremeno tijekom cijele godine ako dobiva dovoljno svjetla.”

2. Anđeoska truba

Ovo južnoameričko drvo, Brugmansia x candida, dobilo je svoje uobičajeno ime po jako mirisnim cvjetovima u obliku trube, kaže Mercer. “Cvjetovi su najmirisniji u večernjim satima i mirišu slatko, s notama mošusa, limuna i jasmina,” dodaje. “Najbolje će rasti i cvjetati ako se tijekom ljeta drži vani.”

Kada vanjske temperature padnu ispod 15 °C, Mercer preporučuje unos biljke unutra. “Možete ju pustiti da miruje zimi i spremiti je u hladan, suh prostor ili je održavati kao sobnu biljku na toplom, sunčanom prozoru,” savjetuje ona.

3. Kalamondin ili Sobna naranča

Iako ovo drvo neće donijeti plodove osim ako ga ručno ne oprašite, i dalje možete uživati u njegovom citrusnom mirisu. “Kalamondin proizvodi sitne bijele cvjetove u obliku zvijezde, sa slatkim mirisom narančinog cvijeta,” kaže Mercer. “Smjestite ga na najsunčanije mjesto koje možete pronaći, a ljeti ga stavite vani za dodatnu dozu UV svjetla.”

3. Gardenija

Ikoničan miris cvjetova gardenije inspirirao je bezbrojne parfeme i mirise za dom. “Gardenije su poznate po tome da zahtijevaju mnogo pažnje, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom,” kaže Mercer. “Njihova potreba za visokom vlagom i toplim temperaturama daje im reputaciju ‘dive’, ali raskošni cvjetovi vrijede tog truda.”

4. Begonije

“Većina begonija nije poznata po svom mirisu, ali postoje neke sorte koje imaju lagan, slatkast miris,” kaže Mercer. Čajna ruža je odličan primjer. “Begonija čajne ruže ima obilne svijetloružičaste cvjetove tijekom cijele godine,” dodaje. “Begonije vole visoku vlagu i najbolje cvjetaju pri razini vlage od oko 50 posto.”

5. Lovor

Ako više volite aromatičan miris od slatkog, odlučite se za zimzeleni lovor. “Lovor (Laurus nobilis) ima mirisno lišće koje miriše na balzam, bilje i citruse, posebno kada se trlja ili zgnječi”, kaže Mercer.

6. Pasiflora

Većina vrsta pasiflore nema aromu, kaže Hancock, ali sorta Vanilla Cream je iznimka. Bijeli cvjetovi koji mirišu na med cvjetaju tijekom cijele godine.

“Ostaje manja od mnogih drugih uobičajenih pasiflora, pa je lakše uživati ​​unutra budući da ne morate obaviti tonu rezidbe da biste je držali pod kontrolom”, kaže Hancock. “Cvjetovi se otvaraju ujutro i često zatvaraju između ručka i podneva, pa ako ga uzgajate, svakako ga držite na mjestu gdje ćete moći uživati ​​u mirisu.”

7. Arapski jasmin

Iako se obično uzgaja kao biljka na otvorenom, Hancock je vidio kako arapski jasmin uspješno cvjeta dok prezimljava u sunčanom uredu.

“Navika je malo nezgodna – nije baš vinova loza, ali je previše vitak da bi bio dobro odgojen grm, osim ako ga ne orezujete”, kaže on. “[Ali] cvjetovi su prekrasni: pupoljci poput bisera graciozno se otvaraju u čiste bijele cvjetove koji imaju slatki miris jasmina. (Ovo je jasmin koji se koristi za dodavanje mirisa zelenom čaju.) Postoje varijante s jednim i dva cvata na raspolaganju; prema mom osobnom iskustvu, tipovi s jednim cvjetanjem obično daju više cvjetova od dvostrukih.”

8. Pelargonije

Pelargonije dolaze u više od desetak sorti; tri Hancockova omiljena izbora su Atomic Snowflake, Chocolate Mint i Orange Fizz.

“Veliki, listovi [Atomic Snowflake] su mekani i prošarani s nepravilnim kremasto-bijelim rubovima. Kada se protrljaju, listovi imaju citrusni miris s cvjetnim tonovima“, kaže Hancock. “Čokoladna metvica još je jedan favorit—ima velike, nejasne listove s ljubičastom mrljom u sredini i miris mente s čokoladnim prizvucima. Orange Fizz, kao što mu ime govori, miriše poput boce narančine sode.”

9. Madagaskarski jasmin

“Lijepa cvjetajuća loza s čisto bijelim, voštanim cvjetovima u obliku zvijezde i debelim kožastim lišćem, zabavno ju je omotati oko stupa ili rešetke”, kaže Hancock. “Ako ima dovoljno svjetla, izbacuje grozdove tih mirisnih cvjetova – koji imaju umjereno jak cvjetni miris – od proljeća do jeseni.”

10. Eukaliptus

Zemljani miris eukaliptusa prirodna je nadopuna cvjetnijim mirisima ostalih cvjetova na ovom popisu. “Eukaliptus je zabavan jer pruža cjelogodišnji miris iz lišća”, kaže Hancock. “To je također arhitektonska biljka, sa svojim uspravnim rastom i srebrno-plavim zaobljenim listovima. Ako imate dovoljno svjetla – i strpljenja – možete je uzgojiti u obliku stabla.”

10 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu

Vrt

Ne grabljajte otpalo lišće u vrtu! Tako se rješavate prirodnog malča

Kad otpalo lišće ostavimo u vrtu, ono se prirodno razgrađuje, smanjuje količinu otpada i doprinosi kružnom ciklusu u prirodi

otpalo lišće

Jesen je pokazala svoju raskoš, ulice i vrtovi prekriveni su toplim tonovima jantara i bakra, a svaki vjetar nosi miris promjene. Dok mnogi žure po grablje i vreće, želeći očistiti svaki kutak dvorišta, priroda zapravo ima drugačiji plan. Otpalo lišće, iako se ponekad čini neuredno, ima izuzetno važnu ulogu u vrtu.

To nije otpad, već prirodni malč – zaštitni sloj koji čuva vlagu, hrani tlo i stvara stanište za korisne organizme. Ako ga svake godine uklanjamo, oduzimamo zemlji hranjive tvari i narušavamo njezinu prirodnu ravnotežu.

Ako ipak volite uredan travnjak, rješenje nije potpuno grabljenje, već balans: ostavite barem jedan dio vrta kao „zonu bez grabljanja“. Tamo otpalo lišće može odraditi svoju funkciju i obogatiti tlo.

Otpalo lišće kao prirodni malč i zaštita tla

Kad lišće počne trunuti, ono se pretvara u hranjivi sloj koji štiti i hrani tlo. Tijekom razgradnje oslobađaju se ključne tvari poput dušika, fosfora i kalija – prirodnih gnojiva koja pomažu biljkama da jače rastu i razviju otporniji korijenov sustav.

Ovaj proces poboljšava strukturu tla, povećava njegovu sposobnost zadržavanja vlage i sprječava sabijanje. Takvo tlo „diše“, propušta zrak i vodu te postaje plodno tlo puno mikroorganizama.

Ako ipak ne volite vidjeti trulo otpalo lišće na travnjaku, postoji kompromis – pokupite ga, usitnite i iskoristite kao malč za gredice. Dovoljno je sloj od nekoliko centimetara da zaštiti biljke od korova i zadrži vlagu u tlu. U proljeće će se lišće potpuno razgraditi i stopiti sa zemljom, pretvarajući se u bogat humus.

Otpalo lišće na travnjaku koje služi kao prirodni malč u vrtu

Sklonište za život i bioraznolikost

Ispod sloja lišća krije se cijeli mali svijet. Glista, bubamara, pčela i leptira – svi pronalaze zaklon i hranu u toj prirodnoj prostirci. Lišće pruža utočište oprašivačima i razlagačima koji sudjeluju u ciklusu života tla.

Ti tihi „radnici“ pomažu razgraditi organsku tvar, prozračiti zemlju i potaknuti stvaranje hranjivih tvari. Osim njih, i ptice profitiraju jer u jesen i zimu u lišću pronalaze insekte kojima se hrane.
Kad lišće ostane na tlu, ono ne samo da štiti korijenje od hladnoće, nego održava ravnotežu čitavog ekosustava u vrtu.

Grabljenje lišća do posljednjeg lista znači i više otpada. Većina tog lišća završava u plastičnim vrećama, a zatim na odlagalištima, gdje se razgrađuje bez dovoljno kisika i stvara metan – snažan staklenički plin.

Kad otpalo lišće ostavimo u vrtu, ono se prirodno razgrađuje, smanjuje količinu otpada i doprinosi kružnom ciklusu u prirodi. Time zapravo smanjujemo i vlastiti ugljični otisak te činimo mali, ali važan korak prema održivijem načinu života.

Sloj lišća koji štiti i čuva vlagu

Lišće nije samo hrana za tlo – ono je i barijera protiv isušivanja. Pokriva površinu tla, usporava isparavanje vode i pomaže korijenju da dulje ostane hidratizirano.
Zimi i u sušnijim razdobljima to znači manje zalijevanja, niže račune za vodu i više vlage u tlu.

U područjima sklonima suši, sloj lišća može značiti razliku između biljke koja vene i one koja preživi do proljeća. Osim što štedi resurse, lišće štiti površinski sloj zemlje od erozije uzrokovane vjetrom i kišom, osobito u vrtovima na padini.

Bolji travnjak – bez pretjeranog grabljenja

Iako se čini suprotno, umjeren sloj lišća može poboljšati zdravlje travnjaka. Tanki sloj razgrađenog lišća zimi štiti travu od smrzavanja, a u proljeće oslobađa hranjive tvari koje potiču rast.
Rezultat je gušći, zeleniji travnjak – bez umjetnih gnojiva.

Osim toga, korištenjem lišća kao malča smanjujete potrebu za kupovnim proizvodima u plastičnoj ambalaži. To znači manje otpada, manje troškova i više prirodnog ritma u vašem vrtu.

6 razloga zašto je jesen najbolje vrijeme za malčiranje

Priroda zna što radi

Otpalo lišće nije znak neurednosti, već dokaz da priroda funkcionira sama od sebe. Kada ga ostavite da se razgradi, ono hrani tlo, čuva vlagu i stvara stanište za život. Ako volite uredan travnjak, dovoljno je da jedan kutak vrta ostavite netaknut – i dopustite prirodi da obavi posao koji najbolje zna.

Jer u jesen, baš kao i u životu, ponekad ne trebamo sve “počistiti” – dovoljno je pustiti stvari da padnu na svoje mjesto.

Nastavite čitati

Vrt

Prozračivanje i rahljenje – kako travnjaku pomoći da „prodiše“

Prozračivanje i rahljenje pomaže travnjaku da tlo postane propusno, potiče korijenje na rast i uklanja mahovinu i mrtvo korijenje, osiguravajući bujan i zdrav travnjak.

Vertikutierer_Combi_Care prozračivanje i rahljenje travnjaka

Proljeće i jesen idealna su godišnja doba za prozračivanje i rahljenje travnjaka. S vremenom se na nekim mjestima tlo zbije i postane tvrdo a korijenje trave teže dolazi do hranjivih tvari i zraka. Prozračivanje travnjaka pomaže da tlo postane propusno. U nastavku donosimo savjete kako odabrati uređaj koji će zadovoljiti vaše potrebe ali i na što treba obratiti pozornost prilikom obrade tla.

Za početak očistite travnatu površinu i uklonite grane, lišće i sve ostale prepreke. Pokosite travu na oko 4 cm ali površina mora biti suha. Mokra trava teško se kosi. Pregedajte travnjak, a ako uočite oštećenja na površini poput ćelavih mjesta ili mahovinu, idealan je trenutak za prozračivanje ili rahljenje. Dok je za prozračivanje travnjaka potreban uređaj s valjkom sa čeličnim zupcima koji stvaraju male rupe u tlu, rahljenje obavljamo pomoću valjka sa čeličnim noževima koji prodiru duboko u tlo i uklanjaju ostatke poput mahovine, zapletenu travu, mrtvo korijenje i sve ostalo, što se tijekom vremena nakupilo.

Prođite uređajem po travnatoj površini i prozračite ili prorahlite ga. Nakon toga zalijte i pognojite travnjak. Ako je potrebno, nadosijte sjeme trave na ćelava ili oštećena mjesta. Prije sijanja provjerite i slijedite upute proizvođača sjemena, osobite one koje se odnose na uvjete rasta trave.

Kod odabira uređaja razmotrite površinu koju je potrebno obraditi te vrstu uređaja koji vam odgovara: električni, akumulatorski ili benzinski. Električni uređaji su idealni za manje površine sa pristupom električnoj energiji. Akumulatorski uređaji su sve prisutniji u našim vrtovima. Praktični su jer nemaju kabel ali ovise o napunjenom akumulatoru. Benzinski uređaji su najfleksibilniji i namijenjeni većim površinama i težim zadacima.

Prilikom kupovine usporedite performanse uređaja poput radne širine i dubine, površinu za koju je uređaj namijenjen, snage, mogućnost podešavanja visine, obujam prihvatne košare i materijal te dodatnih funkcija. Težina uređaja je isto tako važna a posebno ako ga morate transportirati.

Također, provjerite postoji li servisna mreža i jesu li dostupni rezervni dijelovi. Dobro drenirano tlo stvara idealne uvjete za lijep i zdrav travnjak. Trava ne mora uvijek biti zelenija kod susjeda. Uz malo truda, vaš travnjak može biti jednako bujan i lijep.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice