Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako mogu izgledati opločnici

Na Arhibau smo provjerili koji su to najnoviji trendovi u uređenju eksterijera.

Na Arhibau su se predstavili i mnogi hrvatski proizvođači, pa smo tamo imali prilike vidjeti novitete u građevinskoj industriji.

Opločnici vrlo praktični za eksterijere

Uređena okućnica kruna je projekta čime se zaokružuje ukupni dojam objekta. U trendu su veliki formati opločnika.

‘Unazad nekoliko godina trend je veliko formatna ploča u bilo kojem obliku i obradi. To su formati XXL ploča, 120×40, trokuti, ti geometrijski nepravilni likovi, ali većih formata. Utoliko mora biti malo zahtjevnija podloga, potreban je strojna obrada, iskusni izvođači, ali to sve projektanti nekako predviđaju u samom projektu, a mi smo tu opet da usmjeravamo na koji način se nešto izvodi’, kaže  Arnela Brakus, voditeljica marketinga, Beton Lučko.

Reciklaža- vladajući trend

Pravilne, ravne linije, svijetle nijanse, ali nepravilni oblici. Sve se to traži za idealno uređenu okućnicu. U Betonu Lučko dodaju da je kod takvih opločnika važna debljina, koja treba biti od minimalnih 8 pa i do 12 cm. A nakon veličine kao jedan od vladajućih trendova treba spomenuti i reciklažu.

‘Ono što bih najviše istaknula to je naš proizvod Ruconbar, to je zid za zaštitu od buke, na bazi reciklirane gume gdje usko smo surađivali sa građevinskim fakultetom, sa dobavljačem reciklažnog materijala, znači zidovi za zaštitu od buke su jedan proizvod, drugi proizvod u našoj galanteriji bi isto tako istaknula ploče koje u završnom sloju imaju reciklirano staklo’, kaže.

Upravo je ovo primjer kako ti opločnici mogu izgledati. Završni svjetlucavi sloj daje poseban dojam.

‘To se radi kao detalj, ona samim time sa staklom dobiva nekakav sjaj, vizualno oku malo interesantnije nego nekakva klasična. Ona se stavlja znači u onaj završni, habajući sloj, dok je osnovni sloj betona naravno, uvijek isti’, kaže.

Sjajni opločnici

Dostupni su u različitim bojama, oblicima i veličinama.

‘ Završni habajući sloj može biti primjenjiv na bilo kojem formatu opločnika. To može biti i manji format i veći format. Znači, bilo koji kalup se može staviti, u završnom sloju se ubaciti taj komad recikliranog stakla. Jedino se može varirati sa nekakvim bojama, znači to može biti bijeli, prozirni, zeleni smeđi, zavisi o zahtjevu opet projekta’, kaže.

Praćenje najnovijih tehnologija

U Betonu Lučko prate najnovije tehnologije, a omjere materijala i recepture istražuju u laboratoriju. Ponosni su na mnoge projekte kojih su bili dio, a nadaju se novima, izazovnijima.

‘ Mi nastojimo pratiti i tržište i zahtjev projekta i u tom smjeru i radimo svoje proizvode u konačnici, sve ono što nas čeka u budućnosti, spremni smo u svakom slučaju, ali je samo stvar potražnje na tržištu. Mi se nadamo da će se otvoriti novi projekti, nadamo se da će naša Hrvatska se obnavljati i dalje i da će i dalje biti puno zanimljivih i interesantnih projekata u kojima ćemo i mi usko surađivati’, kaže.

Jer kao što smo rekli na početku, nijedan arhitektonski projekt nije gotov dok ne dobije reprezentativnu okućnicu.

Oglas

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Bilje

Choncha – pametna tegla ne zaboravlja zaliti biljke

Istraživanja pokazuju da je svaki milenijalac ubio sedam kućnih biljaka.  67 posto njih za sebe kažu da su ubojice biljaka, a više od pola ispitanika nije znalo koliko svjetlosti i vode biljkama treba. Ako se i vi pronalazite u ovome, najbolje da brigu prepustite Chonchi

Hvalevrijedan StartUp projekt

Frano je nekoć bio biljko ubojica, kako sam za sebe kaže, sve dok nije odlučio svoja informatička znanja primijeniti na biljkama.

“Ja to pamtim kao veliki masakr biljki 2018. Imao sam prijateljicu koja mi je kupila par biljki i apsolutno nijedna nije preživjela više od tri mjeseca, a ono što je mene živciralo nije to, nego to što nisam znao zašto su umrle i onda kao pravi inženjer sam proveo nekih deset mjeseci automatizirajući nešto što bi mi uzelo pola sata tjedno”, prisjeća se Frano, začetnik i pokretač ovog startup projekta.

Choncha je pametna posuda temeljena na tehonologiji Internet stvari

“Mislim da je ovo baš udžbenički primjer IoT tehnologije, Internet of things. To su hardverske stvari povezane na mrežu. Choncha je bazirana na nekoj osnovnoj “widely available” tehnologiji kao Arduino i senzori koji se mogu kupiti, jedino je pumpica “custom” što smo radili od 3D printa. U planu je za vrijeme masovne proizvodnje da pređemo na brizganu plastiku umjesto 3D printane plastike i na “custom” PCV pločice i senzore”, govori Frano.

Pametna posuda proizvod je studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, a nakon prijavljenog StartUpa, stupili su i u program podrške Startup@FOI.

“Za uspjeh je zaslužan fantastičan tim ljudi, njih pet – djevojke koje su završile hortikulturu, strojar, developer tima i djevojka zadužena za marketing, a ja sam samo “ljepilo” za te ljude”, skromni govori.

A što Choncha zapravo radi?

Choncha je dosta jednostavan proizvod. Postoji Choncha kao hardver, kao posuda za biljke i postoji aplikacija koja je povezana sa Chonchom. Ako nemate biljku, a želite je i ne znate ništa o tome, skinete Choncha aplikaciju i kliknete “Choncha skenira uvjete”. Choncha će kroz nekih tri do pet dana procijeniti uvjete u vašoj prostoriji.

Vjerojatno ne bi bila dobra ideja da uzmete Papračicu iz Nikaragve u vašem hodniku jer uvjeti nisu idealni, ali dobra ideja je Monstera ili recimo ako već imate Monsteru, samo je stavite u Chonchu, kliknete u aplikaciji da je unutra Monstera, a Choncha sve zna da se brine o njoj. Ona je sama zalijeva, autonomna je do nekih šest do osam tjedana, ovisi o biljci, a za sve ostalo što ne može kontrolirati sama vas upozori. Dobit ćete obavijest na mobitel da biljka npr. nema dovoljno svjetla.

Choncha je trenutno s aplikacijom povezana Bluetooth tehnologijom, no u masovnoj proizvodnji koristiti će Cloud, što će dodatno olakšati praćenje biljke bez obzira na to gdje se nalazite. Aplikacija nudi veliku bazu podataka o biljkama i njihovim idealnim uvjetima.

Svaka biljka ima određeni spektar optimalnog svjetla kojeg može primati kroz dan, optimalno vode kroz tjedan i sve dok je vaša biljka unutar tog spektra bi trebala biti ok. 

Zašto baš ovo ime?

Iako se razmišljalo o drugim imenima, radni naziv se ipak zadržao kao simpatičan i lako pamtljiv.

Dok su ideje još bile na papiru, morao je sve to nekako nazvati i sjetio se čonče – u Hercegovini čonča znači posuda, a Frano je od tamo, na kraju su svi prihvatili upravo ovo ime.

Program Startup@FOI svoje je štićenike smjestio u Tehnološki park te pruža financijsku i operativnu podršku svojim studentima te pomaže u plasiranju proizvoda na tržište. Choncha će svoj put do korisnika i sufinanciranja pokušati pronaći i putem Kickstarter kampanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice