Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako mogu izgledati opločnici

Na Arhibau smo provjerili koji su to najnoviji trendovi u uređenju eksterijera.

Na Arhibau su se predstavili i mnogi hrvatski proizvođači, pa smo tamo imali prilike vidjeti novitete u građevinskoj industriji.

Opločnici vrlo praktični za eksterijere

Uređena okućnica kruna je projekta čime se zaokružuje ukupni dojam objekta. U trendu su veliki formati opločnika.

‘Unazad nekoliko godina trend je veliko formatna ploča u bilo kojem obliku i obradi. To su formati XXL ploča, 120×40, trokuti, ti geometrijski nepravilni likovi, ali većih formata. Utoliko mora biti malo zahtjevnija podloga, potreban je strojna obrada, iskusni izvođači, ali to sve projektanti nekako predviđaju u samom projektu, a mi smo tu opet da usmjeravamo na koji način se nešto izvodi’, kaže  Arnela Brakus, voditeljica marketinga, Beton Lučko.

Reciklaža- vladajući trend

Pravilne, ravne linije, svijetle nijanse, ali nepravilni oblici. Sve se to traži za idealno uređenu okućnicu. U Betonu Lučko dodaju da je kod takvih opločnika važna debljina, koja treba biti od minimalnih 8 pa i do 12 cm. A nakon veličine kao jedan od vladajućih trendova treba spomenuti i reciklažu.

‘Ono što bih najviše istaknula to je naš proizvod Ruconbar, to je zid za zaštitu od buke, na bazi reciklirane gume gdje usko smo surađivali sa građevinskim fakultetom, sa dobavljačem reciklažnog materijala, znači zidovi za zaštitu od buke su jedan proizvod, drugi proizvod u našoj galanteriji bi isto tako istaknula ploče koje u završnom sloju imaju reciklirano staklo’, kaže.

Upravo je ovo primjer kako ti opločnici mogu izgledati. Završni svjetlucavi sloj daje poseban dojam.

‘To se radi kao detalj, ona samim time sa staklom dobiva nekakav sjaj, vizualno oku malo interesantnije nego nekakva klasična. Ona se stavlja znači u onaj završni, habajući sloj, dok je osnovni sloj betona naravno, uvijek isti’, kaže.

Sjajni opločnici

Dostupni su u različitim bojama, oblicima i veličinama.

‘ Završni habajući sloj može biti primjenjiv na bilo kojem formatu opločnika. To može biti i manji format i veći format. Znači, bilo koji kalup se može staviti, u završnom sloju se ubaciti taj komad recikliranog stakla. Jedino se može varirati sa nekakvim bojama, znači to može biti bijeli, prozirni, zeleni smeđi, zavisi o zahtjevu opet projekta’, kaže.

Praćenje najnovijih tehnologija

U Betonu Lučko prate najnovije tehnologije, a omjere materijala i recepture istražuju u laboratoriju. Ponosni su na mnoge projekte kojih su bili dio, a nadaju se novima, izazovnijima.

‘ Mi nastojimo pratiti i tržište i zahtjev projekta i u tom smjeru i radimo svoje proizvode u konačnici, sve ono što nas čeka u budućnosti, spremni smo u svakom slučaju, ali je samo stvar potražnje na tržištu. Mi se nadamo da će se otvoriti novi projekti, nadamo se da će naša Hrvatska se obnavljati i dalje i da će i dalje biti puno zanimljivih i interesantnih projekata u kojima ćemo i mi usko surađivati’, kaže.

Jer kao što smo rekli na početku, nijedan arhitektonski projekt nije gotov dok ne dobije reprezentativnu okućnicu.

Oglas

Uradi sam

Rješenje za sve one kojima biljke ne uspijevaju 

Vertikalni vrt od umjetnog bilja moderan je način integriranja zelenila u interijere koji nadilazi prostorna ograničenja i održavanje. 

Vertikalni vrt je dekorativna instalacija bilja koja će nam odglumiti nekakav komadić prirode ili u prostoru koji jednostavno želite podići na neki način i oplemeniti sa zelenilom, rekla je Ana Mikola iz Anna Art Studia, specijaliziranog za izradu vertikalnih vrtova od umjetnog bilja. 

Bilje koje odgovara lokaciji

Umjetne biljke koje se koriste za izradu vertikalnih vrtova dolaze u širokom rasponu vrsta što omogućava dizajnerima stvaranje  vizualno privlačnih instalacija prilagođenih podneblju u kojem se nalaze. 

Ako radimo na Mediteranu, na Jadranu, sigurno neću napraviti tropski vertikalni vrt. Koristit ću lavandu, ružmarin, sukulente i tako dalje da to ipak nekako bude prilagođeno mjestu gdje se nalazi sam vertikalni vrt. Ovdje po kontinentalnom djelu isto tako ovisi o objektu gdje se nalazi. Ako je priča egzotičnija, onda će biti i palmi i paprati i orhideja, svega onog što bi bilo tropsko, a ako je negdje vani bit će trave, pampasa i slično, rekla je Mikola za Dom na kvadrat.  

Izrada vertikalnog vrta

Biljke pričvršćene na okomitu strukturu prilagođavaju se i veličini prostora, što ih čini svestranom opcijom za različite primjene i jednostavno se postavljaju. 

Vertikalci se izrađuju tako da se prvo napravi pocinčana mreža koja ne hrđa, nakon toga ide prazan panel u obliku buksuza ili nekakve živice i to je naša zelena ploha, a nakon toga se složi lišće koje daje dubinu i tek onda ide šaranje biljem koje slažem po potrebi, objasnila nam je Ana koja za svoje vrtove inspiraciju pronalazi u prirodi. 

Trajanje i održavanje vertikalnih vrtova

Umjetni vertikalni vrtovi bujni su i zeleni tijekom cijele godine. Ako nisu postavljeni na direktnom suncu, uz minimalno održavanje, njihova trajnost je beskonačna. 

Nema održavanja, onaj praško za prašinu je zapravo sasvim dovoljno. On ne skuplja prašinu toliko, ali ako je vani postavljen, atmosferilije naprave svoje, ali unutar prostora on je jako zahvalan i stvarno  s onim mali praškom počistite prašinu, a nema buba, nema Smrdljivih Martina niti paukova. 

Vertikalni vrtovi od umjetnog bilja skladan su spoj moderne tehnologije izrade i prirode, a pružaju održivo i estetski ugodno rješenje za unošenje zelenila u interijer.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Prirodno ili umjetno svjetlo za uzgoj začinskog bilja

Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru ispuniti će vaš dom mirisom i zelenilom, a svježi začini nadohvat ruke, svakom će jelu dati novu notu.   

Prvi korak je podsjetit se osnovne škole se klija grah i po istom principu klija i sjeme začinskog bilja. I kad to sjeme proklija stavit ga u zemlju i biljka će počet rast. Ali naravno potrebno je imat određene uvjete. To jest dovoljno topline i svjetla. U toplijem dijelu godine imati će dovoljno prirodne topline i svjetlosti, a zimi ih treba nadomjestiti umjetnim, rekao je Sergej Lugović te objasnio kako različito bilje traži različitu temperaturu. 

Koliko začinsko bilje treba svjetla

Većina začina voli 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno za napredak, a sustavi za uzgoj začinskog bilja pod umjetnim svjetlom osobito su korisni zimi.

Oni su dizajnirani za laike, da se bilje može lako izvaditi, presaditi u veće teglice koje isto tako odgovaraju kadici u kojoj se nalaze te teglice i fiksirali smo optimalnu udaljenost rasvjete od bilja, rekao je Lugović. 

Koje začinsko bilje najbolje uspijeva

Na našem području najbolje uspijevaju bosiljak, menta, timijan, korijander i dragoljub.

Bosiljak je zgodan zato jer nije zahtjevan, ali kod kupnje treba pripaziti kakvo je sjeme. Prirodno sjeme ima manju klijavost, a profesionalno sjeme ima veću klijavost, objasnio je Lugović. 

Vrsta zemlje i navodnjavanje za začinsko bilje

Zemlja za začinsko bilje treba biti rahla, a zalijevanje se preporuča tek kada se zemlja potpuno osušila.

Puno je bitnija navodnjavanje od vrste zemlje, ali različite vrste začina imaju različite zahtjeve za rast.  Svakako treba voditi računa prihrani, može se radit folijarna ili neki drugi tipovi prihrane, no moj prijedlog je uvijek da se koriste ako je u stanu obavezno eko pribavci, savjetuje Lugović.

Posude i pozicioniranje začinskob bilja

Na tržištu je mnogo lijepih teglica za začinsko bilje i zaista se može posaditi u bilo koju posudicu, ali pod uvjetom da ima neku vrstu drenaže. 

Ako se začinsko bilje stavi na radijator, ono se brzo osuši, onda treba paziti na vlažnost. Uvijek se može malo pošpricat običnom vodom ili ako se aplicira folijarna prihrana, onda i to malo ovlaži bilje, kaže Lugović 

Začine možete ubrati ili odrezati nekoliko grančica kuhinjskim škarama. Redovito branje potiče rast novih izdanaka ali to ne bi trebale biti velike količine. Uklonite li odjednom više od četvrtine biljke, mogla bi prestati rasti ili čak uvenuti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice