Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako mogu izgledati opločnici

Na Arhibau smo provjerili koji su to najnoviji trendovi u uređenju eksterijera.

Na Arhibau su se predstavili i mnogi hrvatski proizvođači, pa smo tamo imali prilike vidjeti novitete u građevinskoj industriji.

Opločnici vrlo praktični za eksterijere

Uređena okućnica kruna je projekta čime se zaokružuje ukupni dojam objekta. U trendu su veliki formati opločnika.

‘Unazad nekoliko godina trend je veliko formatna ploča u bilo kojem obliku i obradi. To su formati XXL ploča, 120×40, trokuti, ti geometrijski nepravilni likovi, ali većih formata. Utoliko mora biti malo zahtjevnija podloga, potreban je strojna obrada, iskusni izvođači, ali to sve projektanti nekako predviđaju u samom projektu, a mi smo tu opet da usmjeravamo na koji način se nešto izvodi’, kaže  Arnela Brakus, voditeljica marketinga, Beton Lučko.

Reciklaža- vladajući trend

Pravilne, ravne linije, svijetle nijanse, ali nepravilni oblici. Sve se to traži za idealno uređenu okućnicu. U Betonu Lučko dodaju da je kod takvih opločnika važna debljina, koja treba biti od minimalnih 8 pa i do 12 cm. A nakon veličine kao jedan od vladajućih trendova treba spomenuti i reciklažu.

‘Ono što bih najviše istaknula to je naš proizvod Ruconbar, to je zid za zaštitu od buke, na bazi reciklirane gume gdje usko smo surađivali sa građevinskim fakultetom, sa dobavljačem reciklažnog materijala, znači zidovi za zaštitu od buke su jedan proizvod, drugi proizvod u našoj galanteriji bi isto tako istaknula ploče koje u završnom sloju imaju reciklirano staklo’, kaže.

Upravo je ovo primjer kako ti opločnici mogu izgledati. Završni svjetlucavi sloj daje poseban dojam.

‘To se radi kao detalj, ona samim time sa staklom dobiva nekakav sjaj, vizualno oku malo interesantnije nego nekakva klasična. Ona se stavlja znači u onaj završni, habajući sloj, dok je osnovni sloj betona naravno, uvijek isti’, kaže.

Sjajni opločnici

Dostupni su u različitim bojama, oblicima i veličinama.

‘ Završni habajući sloj može biti primjenjiv na bilo kojem formatu opločnika. To može biti i manji format i veći format. Znači, bilo koji kalup se može staviti, u završnom sloju se ubaciti taj komad recikliranog stakla. Jedino se može varirati sa nekakvim bojama, znači to može biti bijeli, prozirni, zeleni smeđi, zavisi o zahtjevu opet projekta’, kaže.

Praćenje najnovijih tehnologija

U Betonu Lučko prate najnovije tehnologije, a omjere materijala i recepture istražuju u laboratoriju. Ponosni su na mnoge projekte kojih su bili dio, a nadaju se novima, izazovnijima.

‘ Mi nastojimo pratiti i tržište i zahtjev projekta i u tom smjeru i radimo svoje proizvode u konačnici, sve ono što nas čeka u budućnosti, spremni smo u svakom slučaju, ali je samo stvar potražnje na tržištu. Mi se nadamo da će se otvoriti novi projekti, nadamo se da će naša Hrvatska se obnavljati i dalje i da će i dalje biti puno zanimljivih i interesantnih projekata u kojima ćemo i mi usko surađivati’, kaže.

Jer kao što smo rekli na početku, nijedan arhitektonski projekt nije gotov dok ne dobije reprezentativnu okućnicu.

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice