Povežimo se

Vrt / Eksterijer

BAZEN ILI JACUZZI Što odabrati ako se bavite turizmom?

I bazen i jacuzzi nude odmor i opuštanje, a sve češći su u turističkoj ponudi naših privatnih iznajmljivača. Što odabrati ako se bavite turizmom, doznajte u nastavku.

Hrvatska je postala prepoznatljiva turistička destinacija u koju dolaze gosti sve veće platežne moći. Razlog tome je i sve veća ponuda privatnog smještaja s bazenima i hidromasažnim bazenima.

bazeni-dom-na-kvadrat

‘Ako se hidromasažni bazen koristi za potrebe turizma, najčešće se koristi da se može produžiti sezona jer u principu može se koristit tijekom cijele godine. Za razliku od bazena, koji makar, ako je i grijan, limitirani smo na par mjeseci godišnje’, kaže Nikola Lučić, direktor tvrtke koja prodaje jacuzzije.

Objekti postižu višu cijenu

Višu cijenu smještaja ipak će postići objekti s bazenima. Međutim za njih su potrebni veći prostorni i financijski uvjeti, a često zahtijevaju i projekt te dozvolu. Zbog toga je za mnoge primamljivija opcija hidromasažni bazen poznatiji kao jacuzzi.

‘Njihova dimenzija kreće po prilici od dva metra puta metar i pol, to su modeli koji su namijenjeni za dvije osobe, iako za potrebe kuća za odmor, najčešće se radi o malo većim modelima za pet ili šest osoba, dimenzija između dva puta dva metra i dva i pol puta dva i pol metra. Jer, ako imamo kapacitet objekta za pet-šest osoba, tada je važno da i hidromasažni bazen bude za taj broj osoba, da ne bi došlo do izlijevanja vode ako previše ljudi u jednom trenu uđe u bazen’, objašnjava.

bazeni-dom-na-kvadrat

Jedino što je potrebno na lokaciji instalacije hidromasažnog bazena je priključak električne energije. Punjenje vodom odvija se vrtnim crijevom. Količina vode u jacuzziju iznosi između 1000 i 1500 litara, ovisno o modelu.

Doziranje sredstava za dezinfekciju

‘Održavanje vode nije komplicirano u hidromasažnim bazenima. Bitno je, a pogotovo ako pričamo o modelima koji se koriste za turizam, da ima neki način doziranja sredstva za dezinfekciju. Jer vrlo često vlasnik kuće ili osoba koja održava tu kuću, nema mogućnost svakodnevnog dolaska radi kontrole same vode’, kaže.

bazeni-dom-na-kvadrat

I dok je jacuzzi namijenjen za intimnija druženja, bazen je zbog svoje veličine idealniji za veća društva i naravno plivanje. ‘Zapravo, prostor definira bazen koje će dimenzije bit, a i naravno želja samog investitora. Bazen se može napravit dva puta dva, ali to već nije bazen, to spada pod jacuzzi, tako da neki minimum koji bi ja predložio je tri puta četiri najmanji bazen’, dodaje. Količina vode ovisit će ne samo o širini i dužini, već i o dubini bazena. Za njegovo punjenje i pražnjenje potrebni su dovod i odvod vode. Evo kako brinuti o njenoj kvaliteti.

Od sedam dana do dva mjeseca

‘Gleda se po kubikaži bazena potrebna količina klora, ph vrijednosti da bi ta voda bila dobra i kvalitetna za kupanje’, tvrdi Vedran Nikolić, stručnjak za bazene. ‘Minimalna cijena bazena prešla je 100 tisuća kuna, a ona hidromasažnih u prosjeku je upola manja. Vrijeme postavljanja bazena je od sedam dana do dva mjeseca, a jacuzzija svega nekoliko sati’, objašnjava.

Postižu višu cijenu

I bazen i hidromasažni bazen iziskuju poveći financijski izdatak i održavanje, međutim takvo ulaganje moglo bi se dosta brzo isplatiti. Osim što će za nekoliko mjeseci produžiti sezonu, višestruko će podići cijenu smještaja u kojem se nalaze.

Oglas

Bilje

Zračne biljke senzacija su u svakom interijeru

Tillandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. 

“One su posebne po tome da su epifiti. To znači da u prirodi ne rastu u zemlji, ne primaju vodu i hranjive tvari preko korijena nego se zakače negdje za neke površine poput drveća, kora. Može biti ako je neka urbana sredina na krovovima ili telefonskim žicama i onda svu vodu i hranjive tvari primaju preko listova i zraka. Zato ih zovemo zračne biljke.”, rekla je Bojana Bota, suvlasnica trgovine s biljkama. 

Zračne biljke fantastične su sobne biljke koje se mogu postaviti na bilo koje mjesto u  domu gdje inače ne biste mogli postaviti biljku u teglici. 

Tillandsije se ne sade, a mogu se izložiti bilo gdje. To mogu biti neki ukrasni stalci, ali može recimo biti i neki zanimljiv komad drveta, kamen koji ste našli u prirodi na koji ćete ih objesiti i zakačiti.

Tillandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Dvije su vrste zračnih biljaka – pustinjske i prašumske, a razlikuju se po količini trihoma – sitnih dlačica na lišću preko kojih uzimaju vodu. Prašumske vrste  imaju bogatije zeleno lišće dok su pustinjske svjetlije, ali održavanje je identično. 

Jedna od prednosti Tillandsija je pošto nemaju zemlju niti  plastičnu posudu zato što se ne sade; nema neke dodatne potrošnje plastike kod njihovog uzgoja.

Da bi zračna biljka bila sretna u vašem domu, potrebno je ispuniti tek nekoliko uvjeta. 

Najveća je razlika između prirode i naših uvjeta u stanu je ta što Tillandsije žive u suptropskim i tropskim krajevima gdje vlada visoka vlaga u zraku, a mi doma tu visoku vlagu naravno nećemo moći postići što znači da ih povremeno moramo pošpricati ili potopiti u vodi i tako zapravo zaliti, dati im vlagu koja im treba, objasnila je Bota. 

Potopite ih u vodu na dvadesetak minuta jednom tjedno, a zatim ih dobro posušite licem položite  prema dolje  na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak vode. Ove prekrasne zelene kuglice idealan su izbor za početnike i savršen ukras za svaki interijer. 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Koje biljke pročišćavaju zrak

Sobne biljke su jednostavan i atraktivan način da uljepšate svoj dom ili ured, no također mogu pročistiti zrak i poboljšati vaše raspoloženje. Istraživanje NASA-e pokazalo je da postoji niz sobnih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu. One neutraliziraju neke od toksina iz prometa, kućanskih kemikalija i boja, a neke vrste pomoći će u filtriranju otrovnih kemikalija.

Anturijum

Biljke koje najviše očišćuju zrak su Anturijum, odnosno Muški cvijet. Njemu treba puno indirektne svjetlosti, a zalijeva se otprilike jednom tjedno, ali naravno, prvo provjerite tlo, odnosno je li se posušilo prvih pet centimetara tla, rekla je agronomkinja Lucija Erceg.

Spatifilum

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Pročišćuje spore plijesni, različite štetne spojeve koji se nalaze u zgradama. Dobre su i za kupaonice jer se tamo često stvaraju plijesni, pa ako ga tamo ostavite, naravno, ako kupaonica ima prozor, tamo će onda dobro i uspijevati i očišćavati vam zrak.

Agleonema i Dracena

Za prostore poput radnih mjesta, gdje obično provodimo veći dio dana, idealne su Agleonema i Dracena, jer najbolje podnose kratka razdoblja izravnog sunčevog svjetla.

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Dracena je isto dosta česta uredska biljka jer se jednostavno održava. Može podnijeti polu-sjenu, najbolje uspijeva na dosta indirektne svjetlosti, a što se tiče zalijevanja, opet je negdje jednom tjedno do jednom u deset dana.

Bršljan

Na našoj listi zasluženo mjesto zauzima Bršljan. Cvjetovi koji se penju na zidove, prelijevaju preko ograde ili se vijugaju po tlu također su popularne sobne biljke koje pozitivno utječu na zrak koji udišemo, a uz pravilnu njegu mogu dobro rasti i u zatvorenom prostoru.

Bršljan je isto dobar pročišćivač zraka, također pročišćava spore plijesni. Ali, tijekom zime bi trebao biti u hladnijem prostoru, ne pretjerano grijanom i trebat će mu malo veća vlaga zraka u usporedbi s inače onim centralnim grijanjem koje nam isuši zrak.

Sanseveria

Omiljena zbog jednostavne njege i upečatljivih listova, Sanseveria je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Riječ je o izdržljivoj biljci čijoj jedinstvenoj strukturi ne treba mnogo vode ili sunčeve svjetlosti da bi uspjela.

Što se tiče Sanseverie, njena briga je najjednostavnija od svih sobnih biljaka jer ona može stvarno jako jako niske intenzitete svjetlosti podnijeti. Može i dosta svjetlosti podnijeti, a što se tiče zalijevanja, u principu je tek kad se skroz posuši tlo, odnosno jednom u dva tjedna do jednom u tri tjedna, objasnila je Lucija Erceg.

Kada birate biljke koje će pročistiti zrak u vašem domu i uljepšati prostor, sjetite se osnovnih potreba biljke. Ako vaš dom ima male prozore i nema dovoljno prirodnog svjetla, odaberite biljke koje provjereno uspijevaju u takvim uvjetima. Omogućite li biljkama izdašno zalijevanje i potrebnu sunčevu svjetlost, one će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksiciranim zrakom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice