Povežimo se

Vrt / Eksterijer

BAZEN ILI JACUZZI Što odabrati ako se bavite turizmom?

I bazen i jacuzzi nude odmor i opuštanje, a sve češći su u turističkoj ponudi naših privatnih iznajmljivača. Što odabrati ako se bavite turizmom, doznajte u nastavku.

Hrvatska je postala prepoznatljiva turistička destinacija u koju dolaze gosti sve veće platežne moći. Razlog tome je i sve veća ponuda privatnog smještaja s bazenima i hidromasažnim bazenima.

bazeni-dom-na-kvadrat

‘Ako se hidromasažni bazen koristi za potrebe turizma, najčešće se koristi da se može produžiti sezona jer u principu može se koristit tijekom cijele godine. Za razliku od bazena, koji makar, ako je i grijan, limitirani smo na par mjeseci godišnje’, kaže Nikola Lučić, direktor tvrtke koja prodaje jacuzzije.

Objekti postižu višu cijenu

Višu cijenu smještaja ipak će postići objekti s bazenima. Međutim za njih su potrebni veći prostorni i financijski uvjeti, a često zahtijevaju i projekt te dozvolu. Zbog toga je za mnoge primamljivija opcija hidromasažni bazen poznatiji kao jacuzzi.

‘Njihova dimenzija kreće po prilici od dva metra puta metar i pol, to su modeli koji su namijenjeni za dvije osobe, iako za potrebe kuća za odmor, najčešće se radi o malo većim modelima za pet ili šest osoba, dimenzija između dva puta dva metra i dva i pol puta dva i pol metra. Jer, ako imamo kapacitet objekta za pet-šest osoba, tada je važno da i hidromasažni bazen bude za taj broj osoba, da ne bi došlo do izlijevanja vode ako previše ljudi u jednom trenu uđe u bazen’, objašnjava.

bazeni-dom-na-kvadrat

Jedino što je potrebno na lokaciji instalacije hidromasažnog bazena je priključak električne energije. Punjenje vodom odvija se vrtnim crijevom. Količina vode u jacuzziju iznosi između 1000 i 1500 litara, ovisno o modelu.

Doziranje sredstava za dezinfekciju

‘Održavanje vode nije komplicirano u hidromasažnim bazenima. Bitno je, a pogotovo ako pričamo o modelima koji se koriste za turizam, da ima neki način doziranja sredstva za dezinfekciju. Jer vrlo često vlasnik kuće ili osoba koja održava tu kuću, nema mogućnost svakodnevnog dolaska radi kontrole same vode’, kaže.

bazeni-dom-na-kvadrat

I dok je jacuzzi namijenjen za intimnija druženja, bazen je zbog svoje veličine idealniji za veća društva i naravno plivanje. ‘Zapravo, prostor definira bazen koje će dimenzije bit, a i naravno želja samog investitora. Bazen se može napravit dva puta dva, ali to već nije bazen, to spada pod jacuzzi, tako da neki minimum koji bi ja predložio je tri puta četiri najmanji bazen’, dodaje. Količina vode ovisit će ne samo o širini i dužini, već i o dubini bazena. Za njegovo punjenje i pražnjenje potrebni su dovod i odvod vode. Evo kako brinuti o njenoj kvaliteti.

Od sedam dana do dva mjeseca

‘Gleda se po kubikaži bazena potrebna količina klora, ph vrijednosti da bi ta voda bila dobra i kvalitetna za kupanje’, tvrdi Vedran Nikolić, stručnjak za bazene. ‘Minimalna cijena bazena prešla je 100 tisuća kuna, a ona hidromasažnih u prosjeku je upola manja. Vrijeme postavljanja bazena je od sedam dana do dva mjeseca, a jacuzzija svega nekoliko sati’, objašnjava.

Postižu višu cijenu

I bazen i hidromasažni bazen iziskuju poveći financijski izdatak i održavanje, međutim takvo ulaganje moglo bi se dosta brzo isplatiti. Osim što će za nekoliko mjeseci produžiti sezonu, višestruko će podići cijenu smještaja u kojem se nalaze.

Oglas

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Bilje

Choncha – pametna tegla ne zaboravlja zaliti biljke

Istraživanja pokazuju da je svaki milenijalac ubio sedam kućnih biljaka.  67 posto njih za sebe kažu da su ubojice biljaka, a više od pola ispitanika nije znalo koliko svjetlosti i vode biljkama treba. Ako se i vi pronalazite u ovome, najbolje da brigu prepustite Chonchi

Hvalevrijedan StartUp projekt

Frano je nekoć bio biljko ubojica, kako sam za sebe kaže, sve dok nije odlučio svoja informatička znanja primijeniti na biljkama.

“Ja to pamtim kao veliki masakr biljki 2018. Imao sam prijateljicu koja mi je kupila par biljki i apsolutno nijedna nije preživjela više od tri mjeseca, a ono što je mene živciralo nije to, nego to što nisam znao zašto su umrle i onda kao pravi inženjer sam proveo nekih deset mjeseci automatizirajući nešto što bi mi uzelo pola sata tjedno”, prisjeća se Frano, začetnik i pokretač ovog startup projekta.

Choncha je pametna posuda temeljena na tehonologiji Internet stvari

“Mislim da je ovo baš udžbenički primjer IoT tehnologije, Internet of things. To su hardverske stvari povezane na mrežu. Choncha je bazirana na nekoj osnovnoj “widely available” tehnologiji kao Arduino i senzori koji se mogu kupiti, jedino je pumpica “custom” što smo radili od 3D printa. U planu je za vrijeme masovne proizvodnje da pređemo na brizganu plastiku umjesto 3D printane plastike i na “custom” PCV pločice i senzore”, govori Frano.

Pametna posuda proizvod je studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, a nakon prijavljenog StartUpa, stupili su i u program podrške Startup@FOI.

“Za uspjeh je zaslužan fantastičan tim ljudi, njih pet – djevojke koje su završile hortikulturu, strojar, developer tima i djevojka zadužena za marketing, a ja sam samo “ljepilo” za te ljude”, skromni govori.

A što Choncha zapravo radi?

Choncha je dosta jednostavan proizvod. Postoji Choncha kao hardver, kao posuda za biljke i postoji aplikacija koja je povezana sa Chonchom. Ako nemate biljku, a želite je i ne znate ništa o tome, skinete Choncha aplikaciju i kliknete “Choncha skenira uvjete”. Choncha će kroz nekih tri do pet dana procijeniti uvjete u vašoj prostoriji.

Vjerojatno ne bi bila dobra ideja da uzmete Papračicu iz Nikaragve u vašem hodniku jer uvjeti nisu idealni, ali dobra ideja je Monstera ili recimo ako već imate Monsteru, samo je stavite u Chonchu, kliknete u aplikaciji da je unutra Monstera, a Choncha sve zna da se brine o njoj. Ona je sama zalijeva, autonomna je do nekih šest do osam tjedana, ovisi o biljci, a za sve ostalo što ne može kontrolirati sama vas upozori. Dobit ćete obavijest na mobitel da biljka npr. nema dovoljno svjetla.

Choncha je trenutno s aplikacijom povezana Bluetooth tehnologijom, no u masovnoj proizvodnji koristiti će Cloud, što će dodatno olakšati praćenje biljke bez obzira na to gdje se nalazite. Aplikacija nudi veliku bazu podataka o biljkama i njihovim idealnim uvjetima.

Svaka biljka ima određeni spektar optimalnog svjetla kojeg može primati kroz dan, optimalno vode kroz tjedan i sve dok je vaša biljka unutar tog spektra bi trebala biti ok. 

Zašto baš ovo ime?

Iako se razmišljalo o drugim imenima, radni naziv se ipak zadržao kao simpatičan i lako pamtljiv.

Dok su ideje još bile na papiru, morao je sve to nekako nazvati i sjetio se čonče – u Hercegovini čonča znači posuda, a Frano je od tamo, na kraju su svi prihvatili upravo ovo ime.

Program Startup@FOI svoje je štićenike smjestio u Tehnološki park te pruža financijsku i operativnu podršku svojim studentima te pomaže u plasiranju proizvoda na tržište. Choncha će svoj put do korisnika i sufinanciranja pokušati pronaći i putem Kickstarter kampanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice