Povežimo se

Vrt / Eksterijer

BAZEN ILI JACUZZI Što odabrati ako se bavite turizmom?

I bazen i jacuzzi nude odmor i opuštanje, a sve češći su u turističkoj ponudi naših privatnih iznajmljivača. Što odabrati ako se bavite turizmom, doznajte u nastavku.

Hrvatska je postala prepoznatljiva turistička destinacija u koju dolaze gosti sve veće platežne moći. Razlog tome je i sve veća ponuda privatnog smještaja s bazenima i hidromasažnim bazenima.

bazeni-dom-na-kvadrat

‘Ako se hidromasažni bazen koristi za potrebe turizma, najčešće se koristi da se može produžiti sezona jer u principu može se koristit tijekom cijele godine. Za razliku od bazena, koji makar, ako je i grijan, limitirani smo na par mjeseci godišnje’, kaže Nikola Lučić, direktor tvrtke koja prodaje jacuzzije.

Objekti postižu višu cijenu

Višu cijenu smještaja ipak će postići objekti s bazenima. Međutim za njih su potrebni veći prostorni i financijski uvjeti, a često zahtijevaju i projekt te dozvolu. Zbog toga je za mnoge primamljivija opcija hidromasažni bazen poznatiji kao jacuzzi.

‘Njihova dimenzija kreće po prilici od dva metra puta metar i pol, to su modeli koji su namijenjeni za dvije osobe, iako za potrebe kuća za odmor, najčešće se radi o malo većim modelima za pet ili šest osoba, dimenzija između dva puta dva metra i dva i pol puta dva i pol metra. Jer, ako imamo kapacitet objekta za pet-šest osoba, tada je važno da i hidromasažni bazen bude za taj broj osoba, da ne bi došlo do izlijevanja vode ako previše ljudi u jednom trenu uđe u bazen’, objašnjava.

bazeni-dom-na-kvadrat

Jedino što je potrebno na lokaciji instalacije hidromasažnog bazena je priključak električne energije. Punjenje vodom odvija se vrtnim crijevom. Količina vode u jacuzziju iznosi između 1000 i 1500 litara, ovisno o modelu.

Doziranje sredstava za dezinfekciju

‘Održavanje vode nije komplicirano u hidromasažnim bazenima. Bitno je, a pogotovo ako pričamo o modelima koji se koriste za turizam, da ima neki način doziranja sredstva za dezinfekciju. Jer vrlo često vlasnik kuće ili osoba koja održava tu kuću, nema mogućnost svakodnevnog dolaska radi kontrole same vode’, kaže.

bazeni-dom-na-kvadrat

I dok je jacuzzi namijenjen za intimnija druženja, bazen je zbog svoje veličine idealniji za veća društva i naravno plivanje. ‘Zapravo, prostor definira bazen koje će dimenzije bit, a i naravno želja samog investitora. Bazen se može napravit dva puta dva, ali to već nije bazen, to spada pod jacuzzi, tako da neki minimum koji bi ja predložio je tri puta četiri najmanji bazen’, dodaje. Količina vode ovisit će ne samo o širini i dužini, već i o dubini bazena. Za njegovo punjenje i pražnjenje potrebni su dovod i odvod vode. Evo kako brinuti o njenoj kvaliteti.

Od sedam dana do dva mjeseca

‘Gleda se po kubikaži bazena potrebna količina klora, ph vrijednosti da bi ta voda bila dobra i kvalitetna za kupanje’, tvrdi Vedran Nikolić, stručnjak za bazene. ‘Minimalna cijena bazena prešla je 100 tisuća kuna, a ona hidromasažnih u prosjeku je upola manja. Vrijeme postavljanja bazena je od sedam dana do dva mjeseca, a jacuzzija svega nekoliko sati’, objašnjava.

Postižu višu cijenu

I bazen i hidromasažni bazen iziskuju poveći financijski izdatak i održavanje, međutim takvo ulaganje moglo bi se dosta brzo isplatiti. Osim što će za nekoliko mjeseci produžiti sezonu, višestruko će podići cijenu smještaja u kojem se nalaze.

Oglas

Bilje

Iz Umjetničkog rasadnika dolaze najljepše biljne kreacije s potpisom kipara i dizajnerice cvjetnih aranžmana

Ovo malo umjetničko djelo svakom prostoru daju posebnu notu

Kad se spoje različite vrste umjetnika, poput kipara i dizajnerice cvjetnih aranžmana, to rezultira biljnim aranžmanima koji svakom prostoru daju posebnu notu.

Umjetnički rasadnik u Zagrebu mjesto je gdje se umjetnost spaja s prirodom. Impresivne skulpture biljaka poput muzejskih eksponata, nastaju pažljivim odabirom
cvijeća i posebno dizajniranih posuda.

“Umjetnički rasadnik je specifičan po tome što spaja umjetnost i biljke u jedno. Ja ovdje radim biljne skulpture, ja ih tako volim zvati zato što one funkcioniraju sa svojom posudom koja je ujedno i malo umjetničko djelo. Zato ćete ovdje vidjeti da su biljke s tim svojim posudama prezentirane na postoljima – uzdignute su kao u galerijskom prostoru što zapravo ističe njihovu ljepotu.”, navodi Lana Đud, mag. Biol. Exp., vlasnica umjetničkog rasadnika

Koncept biljnih aranžmana Lana razvija u suradnji s mladim umjetnicima i kiparima, a njihove estetski dojmljive kreacije često su i prilično funkcionalne.

“Ja sam ta koja osmišljava biljne kreacije, a imam nekoliko suradnika koji za mene rade posude. Posude su keramičke i od betona. I zapravo svaka ta kreacija je pomno osmišljena. Svaka biljka je pomno odabrana u svoju posudu i zapravo to je ono što je čini posebnom, a suradnici koje imam to su sve ljudi iz Hrvatske, mladi i stariji umjetnici i zapravo stalno nalazim nove, jer je želja da ovdje kod mene bude što širi asortiman proizvoda, da
svatko nađe nešto za sebe i za svoj dom.

Ono što imamo u ponudi i na što sam baš jako ponosna su djela jednog našeg mladog keramičara i kipara koji je izradio i sam zapravo dizajnirao tanjuriće za tegle i dobio efekt ponovno te skulpturalnosti gdje je podignuo cijelu posudu u zrak.  Ona zapravo kao da lebdi na svom tanjuriću. Dakle, dobili smo tu funkcionalnost da svaka posuda ima rupu na dnu za odvodnju vode što je jako važno za samu biljku, a opet se postigao i taj vizualni estetski moment gdje to izgleda stvarno posebno i drugačije.”, pojašnjava sugovornica.

Iako je teško sa sigurnošću predvidjeti kako će skulptura u konačnici izgledati, ideja je svaku biljku uskladiti s posudom. Lana će, kada su skulpture gotove i kada dobije svoje posude, birati biljke za njih i to na dva načina: “Jedno je ono što načelno imam u ideji, što bi bojom, teksturom odgovaralo; a drugo je ono što je zapravo realnost – što se nudi na tržištu. Tako da ne može to uvijek biti točno onako kako sam ja zamislila, ali kriteriji su dosta visoki tako da moram biti s tim 100 % zadovoljna.”

Mogućnosti za kombiniranje je pregršt, a ove se kreacije lako prilagođavaju svim stilovima interijera i eksterijera.

“Ja jako volim boje i volim da je šareno, ali isto tako kad radim volim imati i taj dio koji je potpuno minimalistički gdje je samo bijela ili crna glazura i to onda u kombinaciji sa zelenom biljkom izgleda odlično. Ali nisu samo zelene biljke u pitanju, vidjet ćete tu na primjeru da imam taj kontrast – postoje sukulenti koji su potpuno bijeli i onda se savršeno  spajaju s crnom glazurom.” ističe.

Uz manje teglice, Lana izrađuje i veće posude pogodne za balkone i druge vanjske prostore. Kako je ljubiteljica vanjskog bilja, tu se je nekako i najslobodnija, odnosno ima prostora za kreativnosti i za kombiniranje biljaka.

“Tu se onda radi o većim posudama, otprilike 35 cm i u njima mogu kombinirati tri do četiri različite vrste. Također pazim da one bojom, teksturom, svojom fiziologijom i životnim uvjetima koji trebaju, odgovaraju jedni drugima. Ako su to biljke za sunce moraju sve voljeti sunce, moraju sve voljeti vlagu i slično.”

Želite li sami okušati u izradi atraktivnog aranžmana, Lana ima nekoliko savjeta.

“Moj savjet bi bio da se dobije taj efekt skulpturalnosti i da se ta biljka i tegla dignu na jednu višu razinu. Povoljna varijanta je da ljudi stave  samostojeće police na koje mogu onda postaviti te teglice i igrati se zapravo s dizajnom. Zgodno ih je postavljati u jedan trokut da su tri zajedno, to je uvijek oku privlačno i jako lijepo izgleda. Vanjske tegle su zamišljene da svakako idu na povišeno, na stol, a možemo po narudžbi napraviti i veće  proporcije tegli, otprilike 40 x 60 cm, one su zapravo onda opet samostojeće tegle u koje se može svašta kombinirati.”, ističe sugovornica.

Ovaj šarmantni rasadnik nije samo mjesto u kojem se stvara, on je inspirativno okruženje koje poziva da dom ukrasite jedinstvenom simbiozom umjetnosti i prirode

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Urbana poljoprivreda u gradskim vrtovima sve popularnija – evo što se u njima najčešće uzgaja

Posljednjih nekoliko godina sve je više gradskih vrtova koji su namijenjeni za urbanu poljoprivredu

Urbana poljoprivreda događa se u svim gradovima diljem svijeta. Vrlo često se nalazi na krovovima zgrada, a kod nas su najzastupljeniji gradski vrtovi. Provjerili smo što se u njima najčešće uzgaja.

Marko Kos, pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Velike Gorice kaže kako se
urbana poljoprivreda može definirati kao poljoprivredna proizvodnja u području grada, na gradskim površinama.

Već desetak godina i stanovnici Velike Gorice imaju svoje gradske vrtove koji su se vrlo dobro integrirali te svake godine raste potražnja za gradskim vrtovima, a na području grada trenutno su tri vrta, ali bi se uskoro mogao otvoriti i četvrti gradski vrt.

Neiskorištene gradske parcele čije je održavanje nekad predstavljalo izazov, sada su pretvorene u obradivo zemljište.

“Gradski vrt je oblik uzgoja povrća na otvorenom koji se dodjeljuje građanima koji su zainteresirani za njihovo korištenje. Najčešći su urbani vrtovi na krovovima zgrada, vertikalni, na balkonima, ali kod nas su najzastupljeniji gradski vrtovi u ovom obliku na kojem se nalazimo. Osnuju se na gradskim parcelama, na slobodnim gradskim parcelama koje su prije nego što su postale gradski vrt bile teret gradu za održavanje. Nisu bile iskorištene na ovaj način kao sada.”, pojasnio je Marko Kos.

Gradski vrtovi ispunjavaju nekoliko ciljeva

Prije svega uzgoj hrane kao potpora kućnom budžetu, poticanje fizičke aktivnosti, boravak u prirodi i mjesto za odmor i druženje.

Grad Velika Gorica kroz projekte Gradske vrtove osnovala je tri gradska vrta na tri različite lokacije u površini od 12 000 kvadrata te se tim putem omogućuje 150 korisnika gradskih vrtova.

Površine gradskih vrtova su minimalno 50 kvadrata te znači naši korisnici uzgajaju povrtne kulture, od salate, rajčice, paprike, luka te uz to uzgajaju i cvijeće, začinsko bilje, uglavnom povrtne kulture – jednogodišnje povrtne kulture.”, dodaje sugovornik.

Gradski vrtovi doprinose sadržaju i kvaliteti života u gradovima te promoviraju tradicionalne načine uzgoja hrane.

“Urbana poljoprivreda je vrlo važna za naše građane koji nemaju mogućnost uzgoja povrća na svojim vrtovima jer ne posjeduju zemljište, ovako im je omogućeno da kroz gradske vrtove zasiju i uzgoje svoje poljoprivredne proizvode. Prednosti gradskih vrtova su te što građani mogu uzgajati svoju ekološku hranu, smanjuju kućni budžet te provode slobodno vrijeme u gradskim vrtovima i žive zdrav način života.

To je velika prednost jer svaki korisnik sam sije, sam uzgaja, a vjerujemo da tako uzgajaju ekološku hranu, za koju se ne može reći da je tretirana previše pesticidima. Uglavnom, oni su odgovorni za svoju hranu koju proizvedu.”, zaključio je Kos.

Urbana poljoprivreda pokretač je pozitivnih promjena na više razina — od uzgoja svježe hrane do smanjenja troškova života i promicanja zdravih navika. Sve popularniji zeleni prostori pružaju miran kutak za opuštanje i stvaraju ekološki osviještenu zajednicu unutar najdinamičnijih sredina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice