Povežimo se

Vrt / Eksterijer

BAZEN ILI JACUZZI Što odabrati ako se bavite turizmom?

I bazen i jacuzzi nude odmor i opuštanje, a sve češći su u turističkoj ponudi naših privatnih iznajmljivača. Što odabrati ako se bavite turizmom, doznajte u nastavku.

Hrvatska je postala prepoznatljiva turistička destinacija u koju dolaze gosti sve veće platežne moći. Razlog tome je i sve veća ponuda privatnog smještaja s bazenima i hidromasažnim bazenima.

bazeni-dom-na-kvadrat

‘Ako se hidromasažni bazen koristi za potrebe turizma, najčešće se koristi da se može produžiti sezona jer u principu može se koristit tijekom cijele godine. Za razliku od bazena, koji makar, ako je i grijan, limitirani smo na par mjeseci godišnje’, kaže Nikola Lučić, direktor tvrtke koja prodaje jacuzzije.

Objekti postižu višu cijenu

Višu cijenu smještaja ipak će postići objekti s bazenima. Međutim za njih su potrebni veći prostorni i financijski uvjeti, a često zahtijevaju i projekt te dozvolu. Zbog toga je za mnoge primamljivija opcija hidromasažni bazen poznatiji kao jacuzzi.

‘Njihova dimenzija kreće po prilici od dva metra puta metar i pol, to su modeli koji su namijenjeni za dvije osobe, iako za potrebe kuća za odmor, najčešće se radi o malo većim modelima za pet ili šest osoba, dimenzija između dva puta dva metra i dva i pol puta dva i pol metra. Jer, ako imamo kapacitet objekta za pet-šest osoba, tada je važno da i hidromasažni bazen bude za taj broj osoba, da ne bi došlo do izlijevanja vode ako previše ljudi u jednom trenu uđe u bazen’, objašnjava.

bazeni-dom-na-kvadrat

Jedino što je potrebno na lokaciji instalacije hidromasažnog bazena je priključak električne energije. Punjenje vodom odvija se vrtnim crijevom. Količina vode u jacuzziju iznosi između 1000 i 1500 litara, ovisno o modelu.

Doziranje sredstava za dezinfekciju

‘Održavanje vode nije komplicirano u hidromasažnim bazenima. Bitno je, a pogotovo ako pričamo o modelima koji se koriste za turizam, da ima neki način doziranja sredstva za dezinfekciju. Jer vrlo često vlasnik kuće ili osoba koja održava tu kuću, nema mogućnost svakodnevnog dolaska radi kontrole same vode’, kaže.

bazeni-dom-na-kvadrat

I dok je jacuzzi namijenjen za intimnija druženja, bazen je zbog svoje veličine idealniji za veća društva i naravno plivanje. ‘Zapravo, prostor definira bazen koje će dimenzije bit, a i naravno želja samog investitora. Bazen se može napravit dva puta dva, ali to već nije bazen, to spada pod jacuzzi, tako da neki minimum koji bi ja predložio je tri puta četiri najmanji bazen’, dodaje. Količina vode ovisit će ne samo o širini i dužini, već i o dubini bazena. Za njegovo punjenje i pražnjenje potrebni su dovod i odvod vode. Evo kako brinuti o njenoj kvaliteti.

Od sedam dana do dva mjeseca

‘Gleda se po kubikaži bazena potrebna količina klora, ph vrijednosti da bi ta voda bila dobra i kvalitetna za kupanje’, tvrdi Vedran Nikolić, stručnjak za bazene. ‘Minimalna cijena bazena prešla je 100 tisuća kuna, a ona hidromasažnih u prosjeku je upola manja. Vrijeme postavljanja bazena je od sedam dana do dva mjeseca, a jacuzzija svega nekoliko sati’, objašnjava.

Postižu višu cijenu

I bazen i hidromasažni bazen iziskuju poveći financijski izdatak i održavanje, međutim takvo ulaganje moglo bi se dosta brzo isplatiti. Osim što će za nekoliko mjeseci produžiti sezonu, višestruko će podići cijenu smještaja u kojem se nalaze.

Interijeri

Myoutdoorkitchen vanjske kuhinje: Švedski dizajn i funkcionalnost za svako dvorište

Švedski dizajn odlikuje se snagom, funkcionalnošću i osjećajem, a upravo tim principima vodili su se kad su kreirali vanjske kuhinje koje će uljepšati svako dvorište.

Ništa se ne može usporediti s užitkom ručka na otvorenom, osobito ako se priprema u modernoj vanjskoj kuhinji. 

“Naša firma predstavlja Švedsku firmu LS Bolagen i na ovogodišnjem sajmu predstavljamo tri linije vanjskih kuhinja, to su Stainless kolekcija, Black kolekcija i Nordic kolekcija. Prednost naših kuhinja, što su modularne, što su odmah isporučive i sadržavaju velik broj modularnih dijelova koji se mogu složiti prema potrebi.”, navodi Zoran Koprek, direktor Komotela.

Svoju vanjsku kuhinju možete izraditi od robusnih, samostojećih vanjskih modula atraktivnog dizajna izrađenih od nehrđajućeg čelika koji su prilagođeni vanjskoj upotrebi, a za instalaciju nisu potrebni posebni preduvjeti. 

“Prvo izaberemo što nam u biti treba, da li nam treba roštilj, da li nam treba hladnjak i koja boja nas zanima. Kada to sve znamo, onda smo već došli do rješenja naše konačne kuhinje.”, ističe.

Black kolekcija sastoji se antracit modula visoke otpornosti na koroziju i jednostavnog se održavaju, a mogu se rasporediti u obliku koji najbolje odgovara vašem dvorištu. Nordic linija omogućuje kreiranje jedinstvene vanjske kuhinje visoke kvalitete, modernog i minimalističkog dizajna, dok je Stainless kolekcija inspirirana klasičnim američkim asortimanom te nudi prikladne pakete za svaki dom. 

Hladnjaci za vanjsku kuhinju

U ponudi se nalaze moduli roštilji, sudoperi i radne površine, kao i velik broj pomoćnih elemenata kao što su ormarići i ladičari. Osim toga, nezaobilazan element u svakoj kuhinji, pa tako i vanjskoj, su hladnjaci. Hladnjaci koji su namijenjeni za vanjske prostore su posebne vrste hladnjaka koje su od napravljeni od inoksa kako bi mogli izdržati i vanjske uvjete. 

Ovi su hladnjaci konstruirani za pružanje optimalne temperature za svaku vrstu vina, a odlikuju se niskom potrošnjom električne energije te privlačnim dizajnom. 

“U našoj ponudi nalaze se i hladnjaci za vina i hladnjaci za pića. Hladnjaci za vina su namijenjeni za unutarnje prostore i tu imamo dvije grube podjele – ugradbeni modeli i samostojeći modeli.”, navodi sugovornik.

Ljubitelji vina razumiju važnost skladištenja vina u odgovarajućim uvjetima, a najbolji način je držati ih u za to predviđenom hladnjaku. 

Idealne uvjete za čuvanje vine svakako čini konstantna temperatura u hladnjaku bez vibracija. Zato pripazite da se unutar hladnjaka nalaze drvene police jer drvo najbolje upija vibracije. Svjetlost ubrzava proces starenja vina i zato hladnjak treba biti opremljen čvrstim ili staklenim vratima sa UV zaštitom i isključivo LED rasvjetom. 

U ponudi se nalaze i hladnjaci za vino koji su danas postali nezaobilazni uređaji u modernim kuhinjama. Tako u našoj ponudi možete naći hladnjake koji se ugrađuju ispod radne ploče i hladnjake koji se ugrađuju iznad radne ploče. 

Samostojeći hladnjaci fleksibilniji za postavljanje u prostor dok su ugradbeni hladnjaci pomno su izrađeni kako bi se besprijekorno uklopili u dizajn svake kuhinje. 

Hladnjaci koji su namijenjeni ispod radne ploče oni mogu biti različite širine, dok hladnjaci koji se ugrađuju iznad radne ploče ili integrirani, oni su uvijek iste širine ali različitih visina. 

Hladnjak birajte prema vlastitim preferencijama i potrebama, baš kao i vanjsku kuhinju. Skeldervik vanjske kuhinje ujedinjuju stil i funkcionalnost, a kreirane su za ugodno korištenje na europskim klimatskim uvjetima cijele godine.

Nastavite čitati

Bilje

Kako održavati i njegovati bonsai u zatvorenom prostoru? Ovi će savjeti pomoći

Njihova kompaktna priroda je šarmantna i nudi potpuno drugačiju privlačnost od većih sobnih biljaka

Uzgoj bonsaija ostaje specijalizirana niša, ali učenje umjetnosti bonsaija danas je dostupnije nego ikada. Prikupili smo savjete za uzgoj bonsaija u zatvorenom prostoru, uključujući savjete Tonija Adžića, zagrebačkog stručnjaka za bonsai. Evo najboljih savjeta za njegu bonsaija u zatvorenom prostoru – i kako ga zapravo održati na životu!

Bonsai – drvo u posudi

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu. Umjetnost bonsaija tradicionalno se prakticirala na otpornim biljkama na otvorenom, što je dijelom razlog zašto imaju reputaciju da umiru u zatvorenom prostoru. Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Stabala koja možete uzgojiti u posudama: Dodajte boju i visinu vašim terasama i dvorištima

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Adžić objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta, ne mora biti patuljasta vrsta.

Kako napraviti bonsai

Njega bonsaija

Postavite biljku na indirektno svjetlo. Pronađite mjesto za vaš bonsai u dijelu kuće s puno jakog, ali neizravnog svjetla. Pripazite jer mnogi prostori odmah uz prozore mogu biti problematični. Izravno sunce je preoštro, a bonsai treba držati podalje od hladnih propuha i izravne topline radijatora, koji su često postavljeni ispod prozora.

Kako napraviti bonsai

Održavajte vlažnost, ali ne prelijte vodom. Procijenite potrebe za vodom vašeg bonsaija kao što biste to učinili s bilo kojom drugom biljkom: Ubodite prst u tlo. Ako je suho, temeljito zalijte. Idealno je zalijevati kad tlo počne gubiti vlagu, što može biti svaki dan tijekom sezone rasta ili svaki drugi dan, odnosno i rjeđe kad je drvo u fazi mirovanja zimi.

Ako primijetite žućenje listova ili crne vrhove, moguće je da korijenje truli zbog previše vode. Dopustite biljci da se potpuno osuši, zatim je ponovno zalijte i pustite da se djelomično osuši prije sljedećeg zalijevanja. Ako problem potraje, tlo možda ne odvodi vodu dovoljno dobro, pa će biti potrebno presađivanje.

“Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća“, savjetuje Toni.

Bonsai, iako malen, i dalje je drvo pa većinu svojih hranjivih tvari dobiva iz sunca i zraka. Međutim, budući da su bonsai stabla ograničena na male posude s malo hranjivih tvari u tlu, na kraju će trebati gnojivo kako bi se nadomjestile hranjive tvari u tlu.

Kako presaditi bonsai u zatvorenom prostoru

Bonsai treba presađivati svake jedne do tri godine, ovisno o biljci, pa to ne morate odmah učiniti. Međutim, ako je vaš bonsai prodan u posudi bez drenažnih rupa, trebali biste ga što prije presaditi u posudu s njima.

Za održavanje bonsaija za početnike su potrebne samo škare za orezivanje i pinceta za uklanjanje osušenih listova i sitnog korova.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice