Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Bajkovito dekoriranje okućnice

Ukrašavanje okućnice za Božić jedan je od načina za stvaranje dodatnog blagdanskog ugođaja u kući. Predivno ukrašena dvorišta oduševljavaju svakoga, a posebna pravila tu ne postoje.

Mašta radi svašta

Marijana Pereković iz Homedeca ističe kako lampica nikad dosta. “Mi smo obukli u lampice apsolutno sve, od klupice, lampe, starih saonica, starih skija, medvjedića… Stvar je u tome da sve što stavljate po dvorištu fora svijetli te da se to uklopi u ambijent koji vi želite.”

Kod postavljanja lampica nema pravila. Mogu se postaviti svugdje i uvijek su efektne za vidjeti, a ljudima traju i za iduću sezonu, a ne samo tu godinu.

Posebnih pravila nema. Solarne varijante, strujne, sve je dobrodošlo, bitno je da unesemo pravi duh Božića. Ukrasiti možemo i predmete koji nisu božićni, a lampicama će to postati i sve zajedno izgledat će vrlo simpatično. Iskoristite sve čime raspolažete kod kuće.

Lampice su zaštitni znak Božića

Šarene, bijele, tople ili hladne, jedino je bitno da su namijenjene vanjskom dekoriranju.

Zelena žica je za zelenu podlogu, jer bitno je da je kabel nevidljiv, a da se svjetlo vidi. Ako su u pitanju nekakve snježne podloge, snježni borovi ili druge bijele varijante, onda je tu prozirna, transparentna žica koja je nevidljiva. Ono što je važno znati je to da su lampice za van isključivo za van kao i obrnuto.

Homedeco nudi lampice za kućnu i vanjsku upotrebu, na struju, baterije i solarno napajanje. One na baterije mogu biti dugačke i do trideset metara, a za bolju svjetlost bitna je kvaliteta baterije.

Koje su lampice najbolja varijanta?

Struja je uvijek najbolja varijanta jer je svjetlo najjačeg intenziteta. Imate tajmer kojim možete odrediti kada će se vaše lampice paliti ili gasiti, a možete to činiti i sami fizički.

Postoje i baterijske koje imaju svoj tajmer, kućicu koja smije pokisnuti, zato i jesu za van. Svijetle malo nježnije nego one na struju, ali je prednost ta da negdje gdje nije dostupna struja možete osvijetliti što god poželite, kao što su grmovi, visoki borovi i slično.

Ovogodišnji hit su zavjese

S njima možete i van i unutra. U dnevnom boravku stvorit će toplu blagdansku atmosferu.

Svi za Božić žele što više osvijetliti svoje domove, a da pritom imaju što manje kablova koji nagrđuju svu tu dekoraciju. U Homedecu postoje lampice koje možete spojiti u niz pa ste mirni što se tiče struje.

Sobovi s lampicama, zavjese što šire i što duže, mašne, sige i Orašari, neka budu dio vašeg božićnog dvorišta.

Oglas

Vrt / Eksterijer

Kako i koje biljke treba zaštititi od zime

S padom temperatura, biljke ulaze u fazu mirovanja ili prestaju s aktivnim rastom vegetacije, stoga je nužno poduzeti korake kako bismo ih zaštitili od mogućeg smrzavanja. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine kaže da je biljku potrebno zaštitit kako ne bi došlo do oštećenja korijenovog sustava, da biljka ne bi doživjela šok i smanjila vegetaciju za sljedeću godinu, a možemo je zaštititi sa prirodnim materijalima, kao što su sijeno, mahovina, lišće ili agrotekstil. 

Zaštita bilja agrotekstilom

Citrusi i masline koji tijekom cijele godine rastu u teglama zahtijevat će posebnu zaštitu, a najbolje ih je pokriti agro tekstilnim vrećama. 

Agrotekstil je idealan materijal za zaštitu bilja jer ima propusnost svijetla oko 90 posto što je odlično jer sama biljka može imati svoju vegetaciju za tu sezonu.  Osim toga propušta vodu, što je jako važno da se koristi materijal koji je vodopropustan kako ne bi došlo do oštećenja ili ozeblina samog lista i biljke koja se nalazi ispod materijala te je odličan termoizolator, objasnila je Radoš. 

Zaštita bilja prirodnim malčom

Unatoč prednostima agrotekstila, neke vrste biljaka ipak preferiraju prirodni malč koji se se može napraviti čak i od suhog lišća. Važno je napomenuti da lišće ne bi trebalo biti od orahovog drva jer je otrovno. Također, debljina malča ne smije biti veća od 10 centimetara kako bi se očuvala optimalna ravnoteža u tlu. 

Biljke koje trebaju prirodni malč su biljke koje imaju manji, odnosno kraći korijen, to su najčešće cvjetajuće trajnice ili povrtnice, a biljke koje ne štitimo od zime su one koje traže prodor svjetlosti i hladnoću, poput ružmarina, kadulje, lavande te cvjetove ljiljana i kadife, dok biljke u teglama zahtijevaju drugačiji pristup zaštititi od zime, rekla je Radoš za Dom na kvadrat. 

Zaštita biljaka u teglama zimi

Biljke koje su u teglama, ako je moguće, najpoželjnije ih je premjestiti u zatvoren prostor, ukoliko to nije moguće, važno je zaštititi teglu baš kao što štitimo biljku i to zato da ne bi došlo do smrzavanja zemlje. To možemo sa jutenim vrećama ili postavljanjem stiropora, što je jako dobar način izolacije, nastavila je Radoš. 

Prije nego što biljku unesemo u zatvoreni prostor, važno je postepeno je prilagoditi novim uvjetima. Mora biti smještena blizu prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti, no izbjegavamo postavljanje blizu radijatora ili propuha. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine objasnila je da je balkonsko bilje osjetljivije od većih trajnica, zato što se nalazi u  manjim posudama te lakše dolazi do smrzavanja korijena, zato je važno obratiti pozornost na to, njih prije zaštititi ili ako je moguće, unijeti u prostor. Ako ih unosimo u prostor koji je na primjer hodnik, važno je da je svejedno njima dovoljno svjetla i da nije prehladan prostor, kaže Radoš. 

Zdravlje biljaka zimi

Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove kako biste smanjili rizik od bolesti koje se mogu pogoršati tijekom zime. I ne zaboravite na prihranu biljaka kako biste im osigurali potrebne hranjive tvari.

Biljke tijekom treba prihraniti sa gnojivima kako one ne bi prekidale svoju vegetaciju i mogle lijepo rasti i tijekom proljeća, ali ih isto tako ne smijemo zaboraviti zalijevati. Tijekom zimskih mjeseci potreba za vodom je nešto manja, ali ne nikakva. Ako vidite da biljka nije upila sve od zadnjeg zalijevanja, najbolje je preskočiti jednu rundu zalijevanja, savjetuje Radoš. 

Redovita njega i zaštita od zime pomoći će očuvati zdravlje vaših biljaka i pripremiti ih za iduću sezonu. 

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Uradi sam

Rješenje za sve one kojima biljke ne uspijevaju 

Vertikalni vrt od umjetnog bilja moderan je način integriranja zelenila u interijere koji nadilazi prostorna ograničenja i održavanje. 

Vertikalni vrt je dekorativna instalacija bilja koja će nam odglumiti nekakav komadić prirode ili u prostoru koji jednostavno želite podići na neki način i oplemeniti sa zelenilom, rekla je Ana Mikola iz Anna Art Studia, specijaliziranog za izradu vertikalnih vrtova od umjetnog bilja. 

Bilje koje odgovara lokaciji

Umjetne biljke koje se koriste za izradu vertikalnih vrtova dolaze u širokom rasponu vrsta što omogućava dizajnerima stvaranje  vizualno privlačnih instalacija prilagođenih podneblju u kojem se nalaze. 

Ako radimo na Mediteranu, na Jadranu, sigurno neću napraviti tropski vertikalni vrt. Koristit ću lavandu, ružmarin, sukulente i tako dalje da to ipak nekako bude prilagođeno mjestu gdje se nalazi sam vertikalni vrt. Ovdje po kontinentalnom djelu isto tako ovisi o objektu gdje se nalazi. Ako je priča egzotičnija, onda će biti i palmi i paprati i orhideja, svega onog što bi bilo tropsko, a ako je negdje vani bit će trave, pampasa i slično, rekla je Mikola za Dom na kvadrat.  

Izrada vertikalnog vrta

Biljke pričvršćene na okomitu strukturu prilagođavaju se i veličini prostora, što ih čini svestranom opcijom za različite primjene i jednostavno se postavljaju. 

Vertikalci se izrađuju tako da se prvo napravi pocinčana mreža koja ne hrđa, nakon toga ide prazan panel u obliku buksuza ili nekakve živice i to je naša zelena ploha, a nakon toga se složi lišće koje daje dubinu i tek onda ide šaranje biljem koje slažem po potrebi, objasnila nam je Ana koja za svoje vrtove inspiraciju pronalazi u prirodi. 

Trajanje i održavanje vertikalnih vrtova

Umjetni vertikalni vrtovi bujni su i zeleni tijekom cijele godine. Ako nisu postavljeni na direktnom suncu, uz minimalno održavanje, njihova trajnost je beskonačna. 

Nema održavanja, onaj praško za prašinu je zapravo sasvim dovoljno. On ne skuplja prašinu toliko, ali ako je vani postavljen, atmosferilije naprave svoje, ali unutar prostora on je jako zahvalan i stvarno  s onim mali praškom počistite prašinu, a nema buba, nema Smrdljivih Martina niti paukova. 

Vertikalni vrtovi od umjetnog bilja skladan su spoj moderne tehnologije izrade i prirode, a pružaju održivo i estetski ugodno rješenje za unošenje zelenila u interijer.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice