Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Bajkovito dekoriranje okućnice

Ukrašavanje okućnice za Božić jedan je od načina za stvaranje dodatnog blagdanskog ugođaja u kući. Predivno ukrašena dvorišta oduševljavaju svakoga, a posebna pravila tu ne postoje.

Mašta radi svašta

Marijana Pereković iz Homedeca ističe kako lampica nikad dosta. “Mi smo obukli u lampice apsolutno sve, od klupice, lampe, starih saonica, starih skija, medvjedića… Stvar je u tome da sve što stavljate po dvorištu fora svijetli te da se to uklopi u ambijent koji vi želite.”

Kod postavljanja lampica nema pravila. Mogu se postaviti svugdje i uvijek su efektne za vidjeti, a ljudima traju i za iduću sezonu, a ne samo tu godinu.

Posebnih pravila nema. Solarne varijante, strujne, sve je dobrodošlo, bitno je da unesemo pravi duh Božića. Ukrasiti možemo i predmete koji nisu božićni, a lampicama će to postati i sve zajedno izgledat će vrlo simpatično. Iskoristite sve čime raspolažete kod kuće.

Lampice su zaštitni znak Božića

Šarene, bijele, tople ili hladne, jedino je bitno da su namijenjene vanjskom dekoriranju.

Zelena žica je za zelenu podlogu, jer bitno je da je kabel nevidljiv, a da se svjetlo vidi. Ako su u pitanju nekakve snježne podloge, snježni borovi ili druge bijele varijante, onda je tu prozirna, transparentna žica koja je nevidljiva. Ono što je važno znati je to da su lampice za van isključivo za van kao i obrnuto.

Homedeco nudi lampice za kućnu i vanjsku upotrebu, na struju, baterije i solarno napajanje. One na baterije mogu biti dugačke i do trideset metara, a za bolju svjetlost bitna je kvaliteta baterije.

Koje su lampice najbolja varijanta?

Struja je uvijek najbolja varijanta jer je svjetlo najjačeg intenziteta. Imate tajmer kojim možete odrediti kada će se vaše lampice paliti ili gasiti, a možete to činiti i sami fizički.

Postoje i baterijske koje imaju svoj tajmer, kućicu koja smije pokisnuti, zato i jesu za van. Svijetle malo nježnije nego one na struju, ali je prednost ta da negdje gdje nije dostupna struja možete osvijetliti što god poželite, kao što su grmovi, visoki borovi i slično.

Ovogodišnji hit su zavjese

S njima možete i van i unutra. U dnevnom boravku stvorit će toplu blagdansku atmosferu.

Svi za Božić žele što više osvijetliti svoje domove, a da pritom imaju što manje kablova koji nagrđuju svu tu dekoraciju. U Homedecu postoje lampice koje možete spojiti u niz pa ste mirni što se tiče struje.

Sobovi s lampicama, zavjese što šire i što duže, mašne, sige i Orašari, neka budu dio vašeg božićnog dvorišta.

Oglas

Planiranje i uređenje

Vrtlarski radovi koji se moraju obaviti u lipnju

Mjesec pun izazova za svakog vrtlara!

U lipnju vrtovi bujaju, biljke cvjetaju, povrće lagano sazrijeva a trava raste brže nego ikada. Evo par savjeta koje je radove važno obaviti kako bi vaš vrt ostao lijep i zdrav.

Redovita košnja, navodnjavanje i uklanjanje korova

Trava raste izuzetno brzo pa je redovita košnja važna. Kosite travnjak jednom tjedno kako bi ga održali u najljepšem izdanju. Ne skraćujte ga previše, idealna košnja je na 4 do 6 cm.

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Temperature mogu u lipnju biti visoke što znači da je potrebno dodatno navodnjavanje. Zalijevajte vrt rano ujutro ili kasno navečer, da ne dođe do isparavanja vode. Posebno obratite pozornost na biljke koje su u posudama jer se brže suše. Mulčiranje vrta je u ovom periodu posebno važno. Sloj malča će pomoći tlu da zadrži vlagu a korovu će otežati rast. Odličan izbor su prirodni materijali poput slame ili kore drveta.

zalijevanje-hobist-staklenik-domnakvadrat

Nekim biljkama je potrebna i dodatna prehrana kako bi zdravo rasle. Koristite primjerena gnojiva za povrće i cvijeće a možete dodati i kompost. Prihranjujte biljke prema uputama na ambalaži gnojiva ili jednom tjedno.

Kako se riješiti mrava iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke? Stručnjaci otkrivaju prirodna rješenja

Korov i štetnici mogu biti veliki problem. Redovito pregledavajte biljke i uklonite korov. Protiv štetnika koristite prirodne insekticide ili sapunske otopine kako biste ih suzbili.

Koje je biljke potrebno orezivati?

Cvjetnice poput lavande i ruža zahtijevaju orezivanje nakon cvatnje. Uklonite ocvale cvjetove kako biste potaknuli novi rast i oblikujte biljke da zadrže željeni oblik. Isto tako orežite i trajnice koje su prerasle. Lipanj je savršeno vrijeme za orezivanje mladih stabala i grmova. Sada je prošla najjača faza rasta pa će zadržati željeni oblik. Ako imate višenamjenski alat, možete koristiti nastavak za škare za živicu ili nastavak za orezivanje.

Nije kasno ni za sadnju određenih vrsta biljki

Posadite ono što ste posadili na početku proljeća a do sada nije uspjelo. Nije kasno ni za sadnju krastavaca, tikvica, mahuna i mrkve. Isto tako možete posaditi dvogodišnje biljke i trajnice. Želite li presaditi biljke koje su pregusto nikle? Sada je idealno vrijeme za to.

Ako ste već ranije obavili sadnju, sada možete uživati u plodovima svoga rada. U lipnju se bere mladi krumpir, salata, grašak, češnjak. Osim povrća, sazrijevaju i višnje, trešnje, jagode, maline, dud, borovnice i marelice.

Vrelom vodom možete uništiti korov u vrtu? Evo što o tome misle stručnjaci

Lipanj je mjesec pun izazova za svakog vrtlara. Redovita briga vrtlarskim radovima osigurat će vam prekrasan i plodan vrt tijekom cijele sezone. Uživajte u svakom trenutku koji provodite u vašoj zelenoj oazi!

Nastavite čitati

Bilje

10 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu

Evo koje su najpopularnije sobne biljke na instagramu koje možete dodati svojoj zbirci

Posljednjih godina Instagram je preplavljen fotografijama raznoraznih biljaka. Prirodni trend u interijeru pretočio se i na društvene mreže. Tako je posljednjih godina Instagram preplavljen fotografijama raznoraznih biljaka. Svi smo ludi za sobnim biljkama, a ovo je popis najpopularnijih sobnih biljka koje smo pronašli na instagramu.

1. Kaktusi

Najspominjaniji svakako su kaktusi sa čak 21,478,660 #. Svoju popularnost prvenstveno duguju tome što nisu zahtjevne biljke i ne treba previše o njima brinuti. Tako neće uginuti ni kada ih malo zanemarimo. Savjeti za njegu sobnih biljka

2. Monstera

Monstera je prekrasna biljka penjačica s velikim cvjetovima koja je česti gost brojnih domova. Popularna je zbog svojih velikih cvjetova, ali i bujnog rasta koji su preplavili društvene mreže.

3. Filodendron

Filodendron je, kao i monstera, biljka penjačica. Sličnih je karakteristika kao monstera, a prepoznat je po listovima srcolikog oblika.

4. Aglaonema

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Koje biljke pročišćavaju zrak

5. Aloe vera

Aloe vera, poznata i kao “biljka besmrtnosti”, već stoljećima je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava i širokog spektra koristi za zdravlje. Ova sočna biljka također je postala popularna u kozmetičkoj industriji zbog svoje sposobnosti da njeguje kožu i kosu. Narodni lijek i prirodni ljepotan: Aloe vera

6. Sanseveria

Sansevieria, poznata i kao mačja trava ili zmijska biljka, svojom jednostavnošću održavanja i iznimnom otpornošću osvaja srca ljubitelja biljaka diljem svijeta. Sanseveria: zmijska biljka koja trpi zanemarivanje

7. Lirasti fikus

Lirasti fikus sobna je biljka koju biraju oni koji žele moderan interijer. Jednostavan je za održavanje, a u njegove listove mnogi će se zaljubiti.

8. Paprat

Kućna paprat osvaja egzotičnim izgledom te u domu stvara ugođaj vječnog proljeća.

9. Zeleni ljiljan ili biljka pauk

Zeleni ljiljan ili biljka pauk jedna je od sobnih biljaka koje je najlakše uzgajati, a također je i jedna od najpopularnijih. Najbrže rastuće sobno bilje

10. Peperomija

Peperomija je trajnica koju karakteriziraju zeleni mesnati listovi i apsolutno je preuzela prostor instagrama!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice