Uređenje interijera
Zdravija priprema hrane u glinenim posudama
Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.
Duga tradicija
Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.
Potrebne su vješte ruke
Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.


Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.
Kvaliteta mora biti na nivou
“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?
Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku
Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.
Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.
Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti
Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.


Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.
Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.
Uređenje interijera
Evo kako prepoznati svježu jelku i pravilno brinuti za bor u tegli
Stručnjaci iz Vrtnog centra Šestine otkrivaju na što obratiti pažnju pri kupnji rezanog drvca, koje vrste najdulje traju u toplim interijerima te koja pravila vrijede ako se odlučite za bor u tegli
Za mnoge je miris pravog bora znak da blagdani doista počinju. No iza savršene božićne jelke krije se puno više od slučajnog odabira. Prije nego što drvce unesemo u dom, važno je znati kako prepoznati svježe božićno drvce i kako ga njegovati kako bi tijekom cijelih blagdana ostalo lijepo, mirisno i postojano.
Stručnjaci iz Vrtnog centra Šestine otkrivaju na što obratiti pažnju pri kupnji rezanog drvca, koje vrste najdulje traju u toplim interijerima te koja pravila vrijede ako se odlučite za bor u tegli.
Biljke koje cvatu zimi: Savjeti za sadnju i odabir najljepših vrsta
Koju vrstu božićnog drvca odabrati?
Iako se na prvi pogled sve jelke čine podjednako privlačnima, razlike među vrstama vrlo brzo postanu vidljive u toplom domu.
Nordijska jela danas je najčešći izbor za rezana božićna drvca. Odlikuje se dugotrajnošću, mekanim i sjajnim iglicama koje ne otpadaju brzo te gustom, pravilnom krošnjom koja izgleda gotovo fotografski savršeno. Upravo zato smatra se najpouzdanijim izborom za one koji drvce žele zadržati u domu dulje vrijeme.
Smreka, s druge strane, ima najintenzivniji miris, ali i najkraći vijek trajanja. Njene tanke i oštre iglice brzo se suše i počinju otpadati, osobito u grijanim prostorima. Idealna je za one koji drvce planiraju držati kraće ili ga smještaju u hladnije prostorije.
Srebrna smreka prepoznatljiva je po plavičastim iglicama koje su vizualno vrlo atraktivne, no i ona, poput obične smreke, brže gubi svježinu u toplini doma.
Kako odabrati božićno drvce za pravu blagdansku čaroliju

Kako provjeriti je li božićno drvce svježe?
Bez obzira na vrstu, svježina drvca ključna je za njegovu dugotrajnost. Dobra vijest je da svježinu možete provjeriti i bez stručnog oka.
Lagano provucite ruku kroz grane – ako iglice ostaju čvrsto na mjestu, drvce je u dobrom stanju. Pretjerano osipanje znak je da je posječeno ranije i da mu je svježina već narušena.
Pogledajte i rez na dnu debla. Svježi rez je svijetle boje, blago vlažan i bez pukotina. Tamni, suhi i ispucali rezovi upozoravaju da drvce već dulje vrijeme stoji bez vlage.
Miris je također pouzdan pokazatelj. Intenzivan, smolast miris upućuje na nedavno posječeno drvce, dok slab ili gotovo nepostojeći miris može značiti da je drvce već izgubilo dio svojih prirodnih svojstava.

Kako pravilno njegovati rezano božićno drvce?
Prije nego što drvce unesete u grijani prostor, važno ga je aklimatizirati. Najbolje ga je najprije smjestiti u hladniji predprostor, stubište ili hodnik, gdje je temperatura tek nekoliko stupnjeva viša od vanjske.
Kako bi dulje zadržalo svježinu, drvce je potrebno redovito orošavati ili postaviti u posudu s vodom. Ako je posađeno u zemlju, tlo treba povremeno zalijevati kako bi zadržalo vlagu. Također, drvce uvijek treba držati podalje od izravnih izvora topline poput radijatora, peći ili kamina.
Bor u tegli – lijepa ideja, ali s jasnim pravilima
Bor u tegli nosi posebnu čar jer nakon blagdana može nastaviti živjeti, no taj izbor zahtijeva dodatnu pažnju. Najčešća pogreška je kupnja drvca koje je naknadno iskopano iz tla i posađeno u premalu teglu. Takva stabla često imaju oštećen ili skraćen korijen te teško prežive nakon blagdana.
Ako birate bor u tegli, važno je da je zaista uzgojen u posudi i dobro ukorijenjen. Najčešći izbor su patuljaste kanadske smreke, srebrne smreke i nordijske jele u teglama.
Kao i kod rezanog drvca, i bor u tegli treba aklimatizirati prije unošenja u grijani prostor, držati ga dalje od izvora topline te redovito zalijevati ili orošavati. Budući da je bor šumska biljka naviknuta na hladnoću, preporuka je da u zatvorenom prostoru boravi najviše sedam do deset dana, i to u što hladnijem dijelu doma.

Mali detalji čine veliku razliku
Iglice koje ne otpadaju, svježi rez na deblu, prirodan miris i pravilna njega najbolji su pokazatelji kvalitete. Upravo ti detalji daju jasan odgovor na pitanje kako prepoznati svježe božićno drvce i osigurati da vaš bor ostane lijep, mirisan i postojan tijekom cijelih blagdana.
Pravilnim odabirom i njegom, božićno drvce postaje više od dekoracije – ono postaje središnji simbol topline i blagdanskog ugođaja u domu.
Dekoracije i detalji
Božićna čarolija koja nastaje puhanjem stakla
Možda nismo zavirili u radionicu Djeda Mraza, ali smo zato bili u radionici u kojoj Božić traje svih 365 dana u godini. U svijetu brzih dekoracija i masovne proizvodnje, staklene božićne kuglice i dalje nastaju sporim, preciznim i gotovo meditativnim procesom – baš onako kako se radilo i prije nekoliko desetljeća.
Koogle, božićne kuglice staklopuhačice Martine Križanić, nastaju od užarenog stakla, daha i strpljenja, a svaka kuglica nosi priču, tradiciju i osobni potpis.
Od staklene cijevi do božićne kuglice
Proces izrade ručno puhanih staklenih božićnih kuglica temelji se na tradicionalnoj tehnici koja se desetljećima gotovo nije promijenila. Polazišna točka je staklena cijev, čiji promjer ovisi o veličini kuglice koja se želi dobiti. Cijev se najprije zagrijava dok se ne formira tzv. ampula, a zatim se daljnjim taljenjem i puhanjem oblikuje kugla ili drugi željeni predmet.
Kuglica može nastati slobodnim puhanjem ili upuhivanjem stakla u kalupe, ovisno o obliku i dizajnu. Riječ je o procesu koji zahtijeva iskustvo, mirnu ruku i osjećaj za materijal, jer se staklo u svakom trenutku ponaša drugačije.

Obiteljska tradicija i povratak zanatu
Za Martinu Križanić, izrada staklenih božićnih kuglica nije samo posao, već nastavak obiteljske priče. Odrasla je u okruženju u kojem je Božić doslovno bio prisutan cijele godine – kroz staklo, alate i ukrase koje su izrađivali njezin djed i otac.
Iako je dugo radila u administraciji, s vremenom se javila potreba za povratkom nečemu opipljivom i kreativnom. S četrdeset godina odlučila je naučiti zanat, a znanje je prenosio upravo njezin otac. Ono što je započelo kao ispušni ventil, preraslo je u ozbiljan posao i nastavak obiteljskog obrta.

Transparentno staklo i kuglica kao mala scena
Dok su se staklene božićne kuglice nekada tradicionalno amalgamirale – stvarao se sjajni, zrcalni efekt, a zatim su se umakale u boje i dodatno ukrašavale glitterima, vatom i sličicama – Martina je odlučila krenuti drugim putem.
Njezine kuglice ostaju prozirne i transparentne. Staklo nije skriveno, već naglašeno. Svaka staklena božićna kuglica postaje mala pozornica, unutar koje se grade minijaturne scenografije s figuricama i detaljima. Kuglica tako funkcionira kao mala, zatvorena priča, a ne samo ukras.

Zašto su staklene božićne kuglice danas luksuz
Današnje ručno izrađene staklene božićne kuglice nemaju istu cijenu kao nekada. Proizvodnja je skuplja, energenti su poskupjeli, a cijeli proces zahtijeva vrijeme i znanje. Upravo zato takvi ukrasi danas pripadaju kategoriji malog luksuza.
Od ovakvih kuglica rijetko se kiti cijeli bor. Umjesto toga, staklene božićne kuglice skupljaju se postupno – kao kolekcija – ili se poklanjaju kao trajna uspomena. Upravo darivanje jedan je od najčešćih razloga njihove kupnje, jer nose emocionalnu vrijednost i priču.

Ukras koji traje desetljećima
Jedna od najljepših potvrda vrijednosti ovog zanata dolazi iz povratnih priča kupaca. Ljudi se javljaju sa staklenim božićnim kuglicama koje su izrađivali Martinini baka i djed prije 40 ili 50 godina, a koje su se, uz pažljivo rukovanje, sačuvale do danas.
Staklo jest krhko, ali nije prolazno. Bez udaraca i uz malo pažnje, ručno puhana staklena božićna kuglica može trajati desetljećima, prenoseći uspomene i obiteljsku tradiciju s generacije na generaciju.
U vremenu u kojem se blagdanski ukrasi često mijenjaju iz godine u godinu, staklene božićne kuglice podsjećaju nas da Božić nije samo dekor – već osjećaj, priča i nasljeđe koje se može čuvati cijeli život.





