Uređenje interijera
Zdravija priprema hrane u glinenim posudama
Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.
Duga tradicija
Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.
Potrebne su vješte ruke
Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.


Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.
Kvaliteta mora biti na nivou
“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?
Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku
Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.
Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.
Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti
Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.


Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.
Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.
Uređenje interijera
Božićno drvce akademske slikarice Diane Sokolić kao osobna arhiva uspomena
U moru savršeno stiliziranih božićnih drvaca, rijetko se naiđe na ono koje ne slijedi trendove, nego vlastiti život. Pronašli smo upravo takav primjer – bor ukrašen uspomenama, darovanim kuglicama i osobnim pričama, gdje svaka kuglica ima svoje ime i godinu, kako se ne bi zaboravilo kada je i od koga stigla.
Božićno drvce Diane Sokolić nije tek blagdanski ukras, već osobna kronika života, odnosa i uspomena. U domu akademske slikarice bor se ne kiti prema trendovima, već prema emocijama – svaka kuglica ima svoje ime, godinu i priču koja se pamti.
U ovom domu Božić počinje visoko – toliko visoko da se bor kiti uz pomoć ljestvi i jedne posebne osobe.

Bor koji se kiti uz ljestve i zajedništvo
Dianin božićni bor visok je čak 3,5 metra, pa pripreme za njegovo ukrašavanje započinju već početkom prosinca. Bor kupuje u isto vrijeme kada mali gradovi i velike tvrtke biraju svoja drvca, a kiti ga rano, jer joj upravo taj trenutak označava početak blagdanskog ugođaja.
No ovakav bor ne bi bio moguć bez pomoći njezine kćeri. Zajedno ga kite svake godine, uz unaprijed pažljivo posložene ukrase i lampice. Iako samo kićenje ne traje dugo, raskićivanje je znatno opsežniji posao – jer svaka kuglica traži pažnju i mjesto kojem pripada.

Broj kuglica nije važan – osjećaj jest
Na pitanje koliko kuglica ima na ovako velikom boru, odgovor je jednostavan: dovoljno da broj postane nebitan. Ovdje se ništa ne broji – ni kuglice, ni godine, ni uspomene.
Svaka kuglica nosi emotivnu vrijednost. Dio njih potječe iz Dianinog djetinjstva, dio iz djetinjstva njezina supruga, a mnoge su stigle kao darovi. Za jedan okrugli rođendan zamolila je prijateljice da joj umjesto klasičnih poklona daruju božićnu kuglicu. Tako se bor s vremenom pretvorio u zbirku ljudi koje voli.
Neki od tih ljudi danas više nisu prisutni, ali su i dalje tu – na granama bora. Upravo zato, kaže Diana, njezin Božić ima smisao: okružena je ljudima koji su dio njezina života, prošlosti i sadašnjosti.

Kada grana nema dovoljno, a uspomena ima previše
Redoslijed kićenja postoji – barem u teoriji. Počinje se s manjim kuglicama i visuljcima, a kako se grane šire, dolaze veći ukrasi. No vrlo brzo pravila popuštaju. Uvijek ima previše ukrasa i premalo grana.
Rješenje se pronalazi u improvizaciji: kuglice se nižu na flaks i vise tamo gdje grane ostavljaju praznine. Tako bor s vremenom poprima vlastitu logiku, bez stroge simetrije i bez plana. Ono što započne s redom, završi u kontroliranom neredu – ali neredu punom smisla.
Bor koji ne prati trendove, nego život
Dianin bor nekada je bio srebrn, s obojenim lampicama. No kako su kuglice i ukrasi počeli dolaziti kao osobni darovi, bor se promijenio. Više nisu bile samo kuglice – svaka je postala nečiji mali autoportret. Danas je bor šaren, s raznobojnim lampicama i ukrasima koji ne prate aktualne trendove. Nema bijelih svjetala, mašni ni stilskih pravila. Ovo je, kako sama kaže, potpuno netrendi bor – ali zato iznimno emotivan.
Božićno drvce Diane Sokolić nije scenografija, nego atmosfera. Nije trend, nego tradicija. Na njegovim granama ne svjetlucaju samo kuglice, već ljudi, godine i sjećanja – pažljivo sačuvani, da se ne zaborave.

Božićno drvce Diane Sokolić kao umjetnički izraz
Dianin bor nije dekor za fotografiranje niti stilistička vježba. On je atmosfera. Nije trend, nego tradicija. Na njegovim granama ne svjetlucaju samo kuglice, nego godine, ljudi i sjećanja.
I upravo zato podsjeća na ono što Božić u svojoj suštini jest – ne savršena slika, nego osjećaj koji ostaje.
Dekoracije i detalji
Umjetno božićno drvce: Prolazni trend ili održiva blagdanska odluka?
Stručnjaci ističu da umjetno božićno drvce ima smisla upravo tada kada se koristi dugoročno
Sve više kućanstava za Božić bira umjetno božićno drvce. Razlozi su jasni – jednostavno održavanje, dugotrajnost i činjenica da moderni modeli izgledom sve uvjerljivije oponašaju prirodno drvce. Umjetno božićno drvce danas više nije kompromis, već promišljena odluka prilagođena suvremenom načinu života.
Umjetni ili ipak pravi bor? Evo kako odabrati božićno drvce za vaš dom
Što je trenutno u trendu i na što obratiti pažnju pri kupnji, doznali smo u Lesnini, gdje se ponuda umjetnih božićnih drvaca iz godine u godinu značajno proširuje.
Umjetno božićno drvce prilagođeno svakom prostoru
Jedna od najvećih prednosti koju nudi umjetna jelka jest velik izbor dimenzija i oblika. U ponudi su modeli za manje stanove, ali i raskošna drvca za velike dnevne boravke.
Kako ističe Valentina Lafter Filipčić, prodajna savjetnica u Lesnini, kupci mogu birati između užih i nižih umjetnih božićnih drvaca za ograničene prostore te robusnijih modela za veće interijere. Visine se kreću od oko 120 centimetara pa sve do gotovo prirodnih, impozantnih dimenzija.

Kako je umjetno božićno drvce postalo gotovo neprepoznatljivo od pravog
Razvoj tehnologije izrade značajno je promijenio izgled umjetnog božićnog drvca. Današnji modeli izrađuju se od PVC i PE polimera koji se oblikuju u trodimenzionalne iglice lijevane u kalup, zbog čega drvca izgledaju iznimno realistično.

Posebna se pažnja posvećuje gustoći grana, prirodnoj boji iglica i detaljima poput imitacije snijega, koja je sve popularnija među kupcima koji žele zimsku atmosferu tijekom cijelog prosinca.

Praktičnost umjetnog božićnog drvca u svakodnevnom životu
Osim izgleda, umjetno božićno drvce donosi i niz praktičnih prednosti. Modularna konstrukcija omogućuje jednostavno sastavljanje i rastavljanje, a nakon blagdana drvce se lako sprema i ne zauzima prostor tijekom ostatka godine.
U urbanim stanovima, gdje je skladištenje često izazov, ta se funkcionalnost posebno cijeni. Većina modela osmišljena je tako da se može kompaktno sklopiti i pohraniti u ormar, spremište ili podrum.
Umjetno božićno drvce i kućni ljubimci
Posebni modeli umjetnog božićnog drvca osmišljeni su i za domove s kućnim ljubimcima. Kod nekih su modela donje grane namjerno reducirane ili izostavljene kako bi se spriječilo da mačke i drugi ljubimci dođu do kuglica i ukrasa.
Kako bi drvce i dalje izgledalo skladno, donji dio često se dodatno ukrašava košarama, tkaninama ili dekorativnim podlogama koje ujedno skrivaju stalak.

Je li onda umjetno božićno drvce održiv izbor?
Iako se umjetni bor često doživljava kao održivija opcija, važno je sagledati i njegovu proizvodnju – plastiku, metal, energiju i transport. No kvaliteta izrade danas je znatno viša nego prije, pa jedno drvce može trajati dugi niz godina.
Stručnjaci zato ističu da umjetno božićno drvce ima smisla upravo tada kada se koristi dugoročno. Kupnja kvalitetnog modela s namjerom višegodišnje upotrebe znatno smanjuje njegov ukupni ekološki otisak.
Umjetno božićno drvce kao promišljena blagdanska odluka
Današnje umjetno božićno drvce uspješno spaja estetiku, praktičnost i dugotrajnost. Iako ne može zamijeniti miris pravog bora, nudi stabilnost, jednostavno održavanje i vizualnu dosljednost iz godine u godinu.
Za mnoge obitelji ono postaje logičan blagdanski izbor – ne kao zamjena tradicije, već kao suvremena alternativa prilagođena ritmu današnjeg života.






