Uradi sam projekti
Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja
Sigurnost hrane bi uvijek trebala biti prioritet
Vrijeme je idealno za roštiljanje, ali prije nego stavite prvu hranu na njega, potrebno ga je dobro očistiti.
Iako će vrućina vatre vjerojatno ubiti većinu bakterija, ako želite biti sigurni da je vaš roštilj potpuno siguran za korištenje, važno je ipak malo više vremena uložiti u čišćenje. Tako ćete izbjeći i moguće trovanje hranom. Američka vladina Agencija za hranu zna kako se pravilno čisti roštilj – evo što biste trebali napraviti.
Čišćenje i pranje roštilja
Zanimljivo da stručnjaci smatraju kako je ručno pranje roštilja najbolji način čišćenja, što je dobra vijest za sve koji u tom poslu oduvijek uživaju. Kako biste to napravili kako treba, potrebno je ostrugati najtvrdokorniju prljavštinu jakom četkom, najbolje dok je rešetka još vruća, postoje one napravljene posebno za roštilje.
Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini
Sad možete koristiti otopine za pranje i toplu vodu kako biste uklonili ostatke prljavštine, a ako tako niste uspjeli sve očistiti kako treba, možda biste trebali nabaviti sredstava za pranje roštilja.
Isperite i sve dobro obrisati suhom krpom kako biste spriječili hrđanje. Jednom kad je sve suho, na krpu nakapajte malo ulja i premažite rešetke kako biste ih dodatno zaštitili.
Zapalite vatru
Ako mislite da vrućina može uništiti većinu bakterija koja se nalazi na rešetkama roštilja, dobra je vijest da ste u pravu. Ako je rešetka prevelika za pomicanje i pranje, zapalite vatru i tako uništite prljavštinu.
Jednostavno i zabavno – napravite sami hranilicu za ptice
Ako imate plinski roštilj, upalite jaki plamen i pustite tako 15 minuta. Ako koristite ugljen, najbolji način za čišćenje je da pričekate prvo korištenje, a prije nego na njega stavite meso i povrće, dobro očistite sve izgorene ostatke s rešetke. Tvrdokornih masnoća se možete riješiti i pomoću glavice luka kojom ćete ih protrljati, a on će ih razgraditi.
Radni stol
Ako govorimo o higijeni i sigurnosti hrane, čišćenje roštilja je samo dio posla.
“Studije pokazuju da su radni stolovi koji stoje uz roštilj omiljeno mjesto bakterija, pa čak i ako izgledaju čisto, vi ih ipak operite antibakterijskim sredstvom prije pripreme hrane, ali i nakon – posebno ako ste na njemu držali sirovo meso”; navodi dr. Lisa Ackerley
Pribor
Koji god način odabrali za čišćenje roštilja, važno je da imate sav potreban pribor. Nabavite žičanu četku koja će vam dugo služiti, iako su posljednjih godina na lošem glasu jer postoji rizik od pucanja žice koja bi mogla završiti i u hrani pa budite oprezni. Umjesto nje se možete poslužiti i kuglicom koju ćete napraviti od folije i tako se riješiti prljavština s rešetke roštilja.
Uradi sam dekoracije i rasvjeta
Napravite sami staklene ukrase za bor
Pratite savjete hobistice Irene Poje
Fuzija stakla je tehnika obrade kojom se različiti komadi stakla spajaju pod visokom temperaturom. Ova tehnika omogućava umjetnicima i hobistima izradu unikatnih predmeta, a hobistica Irena Poje Oxenham će u nastavku teksta objasniti kako se mogu napraviti stakleni ukrasi za bor.
Danas radimo ukrase za bor fuzijom stakla
Za to nam je potrebno prvo osnovno staklo. Izabrali smo par motiva koje ćemo raditi, jer naravno možemo raditi njih puno više.
Evo za početak bi ja pokazala kako možemo izrezati jednu ptičicu. Ovdje ju nacrtali kakav dizajn hoćemo, možemo prostodušno, možemo sa nekakvom šablonom. Sada ćemo ju prvo iscrtati na staklu, da nam bude jednostavnije.
I onda ćemo ju rezati sa jednim ovakvim dijamantnim nožem za staklo. Uvijek moramo krenut od kraja stakla i krenuti prema drugom kraju stakla, inače, staklo će imati svoj put ako stanemo na pola puta. Okrenemo i malo potuckamo da se to odvoji.
I još jednom zarežemo na ovoj strani, malo ćemo morati ovaj repić skratiti, da nam bude jednostavnije izrezati. Evo i dobili smo jednu ptičicu, koju ćemo sada malo pobrusiti i kada ju pobrusimo ona će izgledati ovako sa glatkim stranicama, da ju možemo obojati i dobiti nekakve nijanse ptičice.
Nakon bojanja, ukras je spreman za peć
Kako bismo ptičicu obojali, koristit ćemo pigmente ili boje koje smo odlučili koristiti.
Evo ptičicu ćemo sada obojati sa pigmentima, to je prah u boji. Iako je ovo bijelo, ali je to ustvari crvena boja, kada se ona ispeče sasma drugačiji pigment.
I na kraju ćemo na našu ptičicu dodati jedan ovakav mali komadić za njeno krilo. Ovako male komadiće stakla u boji stavit ćemo za oko. Evo i naša ptičica je gotova i spremna za pečenje. Sada ćemo ju stavit na ploču koja će kasnije ići sa ostalim našim ukrasima u peć, na 850 stupnjeva.
Sljedeći ukras koji možemo napraviti je jedan mali borić koji ćemo staviti isto kao ukras za bor.
Ovdje sam pripremila komadiće stakla koje ćemo poslagati na ovaj naš borić nekakvim redom. Evo zeleni je najčešći i ljudi najčešće vole, uvijek borić je naravno zeleni, ali može definitivno biti svih drugih boja.
Evo može se zalijepiti i onda poslagati dijelove kako nam odgovara, kako nam je oku drago.
Izrada vjenčića
Naš treći projekt je izrada jednog vjenčića kojeg ćemo direktno slagati ovdje na našu ploču. Ja obično ovako obilježim jedan krug oko kojeg onda slažem taj vjenčić.
I onda ćemo poslagati ovako samo sitno narezane komadiće stakla kako bi imali jednu malo čvršću podlogu za za taj vjenčić. Može biti veći, može biti manji, nema veze jer ćemo iznad toga staviti staklo u boji koje smo isto tako prethodno obojali.
Staklo, ako ga samo stavimo jedno do drugog ono neće se spojiti nego će se razdvojiti jer se staklo u pečenju skuplja, zato moramo napraviti jednu podlogu, pa onda gore stavljati ovako male komadiće stakla koje smo prethodno narezali.
Sad možemo dodati još malo crvene. Naravno, kakav bi vjenčić bio bez crvene.
Evo i još za naš zadnji ovaj ukras za bor je jedna kapica. Ovu smo prethodno izrezali, imamo tri dijela kapice, nju ćemo pofarbati crveno. Gornji dio kapice nam je gotov, a ovo nam cijeli cof i donji dio kapice.
I sada ćemo složiti kapicu opet na našu ploču za pečenje, ona će ići preko. Evo tu su nam naši ispečeni ukrasi za bor. Ovo je vjenčić kojem smo stavili mašnu, ptičica je zelena, naša kapica.
Na kapicu ćemo staviti kukicu koja će nam pomoći da ju objesimo na bor. Isto tako ovdje smo stavili još i jednu rupicu na boru da možemo staviti tu kukicu. Evo oni su spremni za objesit ih na naš bor.
Kućni popravci i održavanje
Priprema doma za zimu: Ove zadatke obavite odmah i spriječite skupe popravke
Sada je savršeno vrijeme da obavite ove zadatke i pripremite svoj dom za zimu
Između kupovine darova i odlaska na zabave, vjerojatno ćete se uskoro potpuno prepustiti blagdanskim događanjima. No, ne želite ostati na hladnoći kad padne prvi snijeg. Malo pripreme može puno značiti, osobito kad se radi o sprječavanju skupih popravaka u kući. Evo sedam zadataka za održavanje doma zimi koje trebate obaviti prije prvog snijega.
1. Provedite potpuni pregled vašeg doma
Pregledajte vanjske zidove svog doma, i izvana i iznutra, tražeći potencijalne probleme, poput pukotina u brtvljenju, znakova da su se vjeverice ili drugi glodavci nastanili u krovu, tragova propuštanja krova ili hladnih, propusnih mjesta unutar kuće.
Zabilježite sve probleme koje primijetite kako ne biste ništa propustili kad krenete s popravcima. Ovaj zadatak znači mnogo za održavanje vašeg doma zimi.
2. Očistite žlijebove
Kako lišće pada tijekom jeseni, može ostaviti puno otpada u vašim žlijebovima – što može uzrokovati začepljenja. Ako ostane tamo do dolaska zime, mogli biste završiti s ledenom barijerom, gdje se voda zamrzava, što može potencijalno oštetiti vaše žlijebove fasadu, pa čak i krov.
Temeljito očistite žlijebove prije nego što stigne snijeg, kako biste bili sigurni da zimski vremenski uvjeti neće uzrokovati štetu na vašem domu.
3. Zamijenite brtvilo i trake za izolaciju
Vanjsko brtvilo traje otprilike deset godina, pa možete brzo primijetiti da je napuklo ili nedostaje na nekim mjestima. Pukotine u brtvilu i oštećene trake za izolaciju mogu omogućiti insektima i drugim štetnicima ulazak u vaš dom te stvoriti praznine kroz koje hladan zrak ulazi, uzrokujući propuhe i veće račune za energiju.
Srećom, ovo je jednostavan projekt koji možete napraviti sami, a donosi topliji dom i niže troškove grijanja.
4. Provjerite cijevi: one su ključne za održavanje doma zimi
Smrznute cijevi mogu uzrokovati ozbiljnu štetu u domu (da ne spominjemo gubitak pristupa vodi!). Cijevi uz vanjske zidove prve se smrzavaju jer su izložene niskim temperaturama. Stavljanje pjenaste izolacije oko cijevi – ili čak grijaće trake za cijevi sklone smrzavanju -osigurat će da voda nastavi teći.
Ako temperature padnu ispod nule, pustite da voda kaplje iz slavina kako biste spriječili smrzavanje cijevi. Pazite da puštate toplu ili vruću vodu, jer se cijevi za toplu vodu smrzavaju prije onih za hladnu.
5. Zamijenite zavjese – jednostavan trik za održavanje doma zimi
Lagane, prozirne zavjese zamijenite baršunastim ili drugim debljim materijalima koji mogu spriječiti ulazak hladnog zraka kroz prozore, smanjujući gubitak topline. Prema Ministarstvu energetike SAD-a, kako prenosi portal Real Simple, zatvaranjem zavjesa noću i u prostorijama koje ne primaju mnogo sunčeve svjetlosti, gubitak topline može se smanjiti za 10%.
6. Pregledajte peć i provjerite kamin
Prije nego što počnete grijati dom, provjerite je li peć u ispravnom stanju te jesu li filteri za zrak čisti. Ako niste sigurni u vlastite vještine, pozovite stručnjaka za grijanje i hlađenje da obavi pregled.
Ako planirate ugodne večeri uz kamin, sada je pravo vrijeme za pripreme. Otvorite dimnjak i provjerite ima li nakupljenog kreozota, ostatka sagorijevanja drva koji može ograničiti protok zraka i lako se zapaliti. Angažirajte stručnjaka za čišćenje dimnjaka kako biste osigurali sigurno korištenje.
7. Provjerite detektore dima i ugljičnog monoksida
Provjerite detektore dima i ugljičnog monoksida pri prelasku na zimsko vrijeme kako biste osigurali zaštitu. Posebno je važno provjeriti detektore ugljičnog monoksida zimi jer peći, kamini i pećnice mogu izazvati opasne razine ovog plina.