Povežimo se

Uradi sam projekti

Kako pravilno postaviti stol za formalne i neformalne prilike

Savladajte umjetnost osnovnog, neformalnog i formalnog postavljanja stola uz ove smjernice

Dok postoje određeni protokoli za osnovno, ležerno i formalno postavljanje stola, postoji i fleksibilnost koja vam omogućava da se kreativno izrazite koristeći predmete koje već posjedujete i prilagodite ih jelima koja ćete servirati. Evo nekoliko smjernica i ideja kako postići estetski ugodno i funkcionalno postavljanje stola za različite prilike.

Opće smjernice za postavljanje stola

Općenito, pribor za jelo treba biti raspoređen prema redoslijedu korištenja, uvijek od vanjskog prema unutarnjem dijelu. Pazite da rasporedite predmete pažljivo kako biste održali jednaku udaljenost između njih te vodite računa da sva mjesta za stolom budu u istom ravnini (na primjer, čaše za piće na svakom mjestu trebale bi biti poravnate).

Osnovno postavljanje stola

Osnovno postavljanje stola je ono što ćete vjerojatno koristiti za večere s obitelji tijekom tjedna i vrlo neformalne susrete. Pribor za jelo, posuđe i tekstili ( salveta, podmetač ili stolnjak) rasporedite po sljedećem rasporedu:

  • Postavite tanjur za večeru u sredinu podmetača, ako ga koristite.
  • Salveta ide lijevo od tanjura, a vilica se postavlja na salvetu.
  • Nož i žlica idu desno od tanjura, s oštricom noža okrenutom prema tanjuru, a žlica (ako je koristite) desno od noža.
  • Čaša za vodu ili piće ide u gornji desni dio postavljanja, iznad tanjura, između njega i noža.

Postavljanje stola za neformalne prilike

Rođendanske zabave, ručkovi i neformalne večere sve su prilike za ovo pojednostavljeno, ali ipak posebno, postavljanje stola za večeru.

Počnite s osnovnim elementima postavljanja stola, navedenim iznad, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo:Vilica za salatu, žlica za juhu
  • Posuđe: Čaša za vino, zdjela za juhu, tanjur za salatu
  • Stolnjak (opcionalno)

Kako postaviti stol za neformalne prilike

Svi elementi osnovnog postavljanja stola već su na mjestu, potrebno je samo nekoliko dodataka kako biste ga prilagodili neformalnoj prilici.

  • Postavite vilicu za salatu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite žlicu za juhu desno od žlice za večeru.
  • Čaša za vino ide iznad čaše za vodu i desno.
  • Zdjela za juhu stavlja se na tanjur za salatu, a zatim se ta složena struktura postavlja na tanjur za večeru.

Postavljanje stola za formalne prilike

Kada priređujete večeru kod kuće i planirate poslužiti više od tri slijeda, potrebno je postaviti formalni stol. Ovu vrstu postavljanja možete susresti i u restoranima gdje se poslužuje više slijedova.

Počnite s elementima neformalnog postavljanja stola, navedenima gore, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo: Žlica za desert, vilica za desert, nož za maslac, vilica za ribu (opcionalno), nož za ribu (opcionalno), vilica za ostrige (opcionalno)
  • Posuđe: Tanjur za kruh, osnovni tanjur
  • Čaše: Čaša za sherry (opcionalno), čaša za šampanjac (opcionalno)
  • Posude za sol i papar, dekoracije

Kako postaviti stol za formalne prilike

Iako može izgledati zastrašujuće započeti od nule (jer formalno postavljanje stola uključuje mnogo elemenata), imajte na umu da se svaki raspored gradi na prethodnom što može pojednostaviti proces.

Tanjur za kruh i nož

  • S postavljenim neformalnim stolom, počnite graditi formalni stol postavljanjem osnovnog tanjura ispod tanjura za večeru, tanjura za salatu i zdjele za juhu.
  • Tanjur za kruh ide iznad vilica.
  • Nož za kruh postavlja se dijagonalno na tanjur za kruh s drškom desno, a oštricom prema dolje.

Dodatni pribor za jelo

  • Kada je riječ o opcionalnom priboru za jelo poput vilice za ribu, noža za ribu i vilice za ostrige, imajte na umu da se ovi predmeti koriste samo ako su dio planiranog obroka. Ako jesu, slijedite ove upute:
  • Postavite vilicu za ribu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite nož za ribu između žlice za juhu i noža za glavno jelo.
  • Dovršite postavljanje pribora za jelo s vilicom za ostrige na krajnjoj desnoj strani, odmah pokraj žlice za juhu.

Dodatne čaše

  • Ako poslužujete sherry ili šampanjac, ove dvije čaše treba postaviti na prethodno određeno područje za piće u gornjem desnom dijelu postavljanja.
  • Postavite čašu za šampanjac ispod čaše za vodu i lijevo od čaše za vino.
  • Postavite čašu za sherry iznad čaše za vino i desno od čaše za vodu.

Predmeti za desert

  • U restoranima se ovi pribori obično donose neposredno prije nego što se posluži desert, tako da obično nisu već na stolu kada sjednete.
  • Postavite žlicu za desert vodoravno iznad tanjura s drškom usmjerenom desno.
  • Ako koristite vilicu za desert, postavite je paralelno, iznad žlice, s drškom usmjerenom lijevo.

Uradi sam dekoracije i rasvjeta

Adventski vijenac možete napraviti i sami – uz malo mašte i vremena

Savjete donosi floristica

Ako još uvijek niste nabavili adventski vijenac, uz malo mašte i cjenovno pristupačnog materijala, možete ga napraviti i sami. 

Što vam je potrebno i koje korake slijediti, u nastavku teksta otkriva Tereza Glasnović, floristica.

Potrebni materijali za izradu adventskog vijenca

Da bismo napravili adventski vijenac treba nam slamnati vjenčić, žica kojom ćemo motati taj vjenčić. Zelenje; imamo silber bor, imamo pinus i čempres.

Imamo Ilex crveni, pamuk bjelkaste boje, mašne dvije veličine, užu i širu te imamo 4 svijeće koje su nam potrebne. 

Izrada podloge

Na slamnatom vjenčiću ćemo omotati dva do tri puta žicu i onda ćemo početi vezati vjenčić. 

Rezuckamo kako nam paše, a možemo miksati čempres, može biti samo od bora ili od pinusa, kako nam je volja. 

S unutrašnje strane možemo staviti malo pinusa da nam sa strane strši, da bude rahlo. Možemo još dodati bora ili malo čempresa. 

I onda vežemo. U principu, omotamo dva puta i moramo čvrsto zategnuti da nam se ne bi raspao vjenčić. 

I tako možemo rezuckati. Uglavnom je najbitnije da na stražnjoj strani bude lijepa podloga da se ne vidi slamnati vjenčić i da bude rahlo. Nemojte previše stiskati jedno do drugog. 

Bor režem na dužinu koju smatram da je prigodna za to. Sa unutrašnje strane moramo malo kraće izrezati, a sa vanjske malo duže zato da nam ljepše strši sa strane i da bude rahlasto. Evo, ja ću dodati malo eukaliptusa, meni je on jako lijep i kada se posuši on se ne trusi kao i ostatak bora i čempresa. 

Sada smo pri kraju. Zadnji sloj ćemo više puta sa žicom omotati i onda ćemo sa kliještima odrezati žicu. 

Prvo ćemo zabosti unutra, tek toliko da bude čvrsto, onda ćemo još sa strane napraviti sa rezanom žicom kukice sa kojima ćemo dovršiti naš vjenčić. Možete dodati još bora da sve pokrije, posebno sitnije gračnice. 

Nakon provjere, stavite svijeće na žicu

Ako trebate još jednom sve dobro provjerite, ako je potrebno možete slobodno dodatno prekriti rupice.

Sljedeći korak nam je staviti svijeće na žicu. Možete zagrijat na plamenu samo žicu i probosti kroz svijeću i odrezati naravno žice na jednake duljine. i ovako ćemo raspodijelit ćemo na vjenčiću, samo ćemo zapiknuti. Raspodijeliti ih na vjenčiću tako što ćete ih zabosti u njega.

Ja sam odlučila rustikalnu verziju tako da ćemo staviti samo dvije mašne, da nam malo uljepšaju adventski vjenčić. Ja sam se odlučila za crveno bijelu kombinaciju, meni je to Božić. 

Napravit ćemo mašnu, duplu, a žicu ćemo omotati oko mašne. Mašnu možete izrezati da bude iste duljine kao i prvi krak. I onda ćemo je samo omotati okolo.

 I onda ćemo ju zabosti gdje god želite. Dodamo još pamuka kako bi se postigao prirodni izgled. Njega ćemo tek toliko staviti na nekim samo mjestima i zalijepiti s vrućim ljepilom. 

Dodat ćemo i crveni iliks, njega ćemo isto malo porezati i kukicama isto nabosti unutra. Dodat ćemo i malo naranče za prirodni look. 

Dodajemo i prirodnih češera, ja sam odabrala ove sitnije zato što su mi oni decentniji.  Ja bih dodala još par kora od drveta, ali neka bude decentno.  Samo trebate čvrsto pridržati da vam se lijepo zalijepi.  Dodat ćemo malo cimeta za ugodan miris

Evo ga, to je to, naš adventski vjenčić je gotov!

Nastavite čitati

Uradi sam dekoracije i rasvjeta

Napravite sami svoj adventski vijenac, uz savjete dizajnera

Izradom vlastitog adventskog vijenca ne samo da obogaćujete svoj dom jedinstvenim ukrasom, već i jačate ekološku svijest i stvarate uspomene s najmilijima

U nedjelju se pali prva svijeća na adventskom kalendaru. Paljenje prve svijeće označava početak adventskog razdoblja, razdoblja pripreme i duhovnog promišljanja prije Božića. Ako se još niste pripremili na vrijeme adventa, ove godine mogli bi napraviti sami svoj adventski vijenac.

Izrada vijenca omogućuje vam da ga prilagodite svom ukusu, boji interijera ili tematskim preferencijama. Možete koristiti prirodne materijale poput grana, češera i mahovine, ili se poigrati modernim stilom s minimalističkim dekoracijama. To stvara unikatni ukras koji odražava vašu osobnost. Uz ove savjete dizajnera, sigurno ćete biti oduševljeni rezultatom!

Napravite sami svoj adventski vijenac uz Marka Pollaka

Trendovi se uglavnom ponavljaju, te tu i tamo se pojavi neki novi trend koji pokuša preuzet postojeće, ali uvijek se vraćamo tradiciji i jednostavnijim varijantama. Naravno, sve ovisi o tome što ljudi vole, kakvo imaju uređenje u stanu pa onda samim time i biraju advente, stil, ideje i sve što ide uz to, rekao nam je Marko Pollak.

Za Dom na kvadrat napravio je jedan bijeli i jedan više tradicionalni adventski vijenac, a kako je to napravio – pratite na videu.


Napravite sami svoj adventski vijenac uz Deu Gajdek

Najkompliciranije kod izrade adventskog vijenca je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.
Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!


Adventski vijenac za velike blagdanske stolove 

Adventski vijenac za velike blagdanske stolove napravio je florist Andrija Šebek.

Moderne verzije adventskog vijenca obavezno imaju detalje poput trendi kuglica i cimeta, a elegantno izgledaju kada se stave na povišeni stakleni podložak. Idealno za velike blagdanske stolove.

Zašto bi ove godine trebali napraviti sami svoj adventski vijenac?

Ručno izrađen vijenac može biti održiviji od kupovnog. Korištenjem prirodnih ili recikliranih materijala, smanjujete otpad i podržavate ekološku svijest, što je posebno važno u vremenu ekoloških izazova.

Kupovni adventski vijenci mogu biti skupi, posebno ako su luksuzni ili ručno rađeni. Izradom vlastitog vijenca koristite ono što već imate kod kuće, poput starih ukrasa ili vrpci, čime štedite novac.

Izrada vijenca može biti zabavna aktivnost za cijelu obitelj. Djeca i odrasli mogu zajedno sudjelovati u rezanju grana, raspoređivanju ukrasa i učenju o simbolici adventa. Ovo je prilika za povezivanje i stvaranje toplih obiteljskih uspomena.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice