Povežimo se

Uradi sam

Znamo kako se radi eko folija

Možete ju prati i koristiti više puta

Sve smo više ekološki osviješteni, pa vjerojatno i vi kada zamotate ostatke hrane u jednokratnu plastičnu foliju, osjećate grižnju savjesti. Pravo rješenje bila bi eko folija koju možemo prati i koristiti više puta. Kako ju napraviti otkrila nam je Mirjana Koprek.

‘Jedan od najupotrebljavanijih predmeta u kuhinji, a da to nije posuđe jest plastična ili alu folija za čuvanje ili spremanje hrane. Postoji alternativa toj foliji, a to je ekološka folija od pčelinjeg voska. Danas bih vam pokazala kako možemo izraditi foliju od pčelinjeg voska. Za izradu ove folije nam je potreban pčelinji vosak, pamučna krpica, kist, dva lista papira za pečenje i pegla’, pojašnjava Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica.

folija-dom-na-kvadrat

Prvo je potrebno pčelinji vosak otopiti, vosak mora biti u potpuno tekućem stanju. Dok se naš vosak topi, mi ćemo prirediti foliju.

Vi birate oblik

‘Na podlogu za peglanje stavljamo jedan list papira za pečenje. Na njega stavljamo pamučnu krpicu koja može biti željenog, vašeg željenog oblika. Može biti okrugla, četvrtasta, pravokutna, ovisno o tome kakva joj je namjena.

Pčelinji vosak lagano ćemo kistom nanijeti po površini naše tkanine. I to tako da prekrijemo cijelu tkaninu. Ako je okrugli, najjednostavnije je ići od sredine prema rubovima, a ako je četvrtasti, također od sredine pa na svaku stranu’, dodaje.

‘Kada smo nanijeli pčelinji vosak na našu tkaninu, uzimamo drugi list papira za pečenje i stavljamo ga preko tkanine.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

Tada s glačalom koje je zagrijano na srednju temperaturu, zaglačamo tkaninu. Od temperature glačala, vosak će se prožeti kroz cijelu tkaninu i na taj način stvoriti zaštitni sloj s obje strane.

I to je to, naša voštana krpica je gotova. Sad je potrebno samo pričekati da se ona lagano ohladi i spremna je za upotrebu’, kaže Mirjana.

Folija se formira po rubu zdjelice

Ove eko folije možemo koristiti za čuvanje raznih namirnica, poput kruha, sira, voća, povrća, sendviča, suhomesnatih proizvoda. Hranu koju želimo pohraniti, stavimo u zdjelicu i foliju stavimo na rub zdjelice. Od temperature naših ruku, folija će se formirati u oblik ruba zdjelice.

Folija izvrsno održava svježinu svih namjernica. S obzirom da je tvrda, možemo ju oblikovati u vrećicu ili tuljac u kojem možemo čuvati suho voće, orašaste plodove, i na taj način zadržati njihovu svježinu.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

‘Rok trajanja ovih eko folija je otprilike godinu dana. Vrlo su jednostavne za održavanje. Dovoljno ih je sa spužvicom i deterdžentom oprati i isprati pod mlazom mlake ili hladne vode. Nikako ih se ne smije prati u perilici posuđa ili pod vrućom vodom jer na taj način možemo otopiti vosak.

Njihovom upotrebom u svakodnevnom kućanstvu, možemo smanjiti veliku količinu plastičnog otpada i na taj način svatko od nas može dati svoj doprinos za očuvanje planete’, zaključuje Mirjana.

Oglas

Uradi sam

Kako napraviti Božićni vijenac

Da biste napravili božićni vijenac, trebat će vam:

  1. Slamnati kolut
  2. Cvjećarska žica
  3. Zimzelene grane
  4. Vruće ljepilo
  5. Dekoracije (kuglice, mašne, prema izboru…)

Koraci izrade

  • Na slamnati kolut pričvrstite zimzelene grane po vašem izboru (bor, čempres, jela…) koristeći cvjećarsku žicu.
  • Skratite donji dio grančice škarama kako biste lakše slagali nove grane.
  • Preklapajte zimzelene grane jednu preko druge sve dok potpuno ne prekrijete slamnati kolut.
  • Još jednom omotajte žicu oko vijenca, provucite je kroz čvor gdje ste počeli plesti te dobro zategnite.
  • Skratite malo žicu, a preostali dio gurnite u slamnati kolut.
  • U središte vijenca stavite svijeću. Ako je svijeća manja od vijenca, ispod nje stavite tanjur radi lakšeg prenošenja.
  • Odabrane dekoracije pričvrstite za zimzelene grane vrućim ljepilom.
Nastavite čitati

Uradi sam

Izradite sami vijenac za vrata

Dea Gajdek vodit će vas korak po korak kroz izradu adventskog vijenca za vrata

Dea Gajdek vodit će vas korak po korak kroz izradu adventskog vijenca za vrata

Za izradu vijenca trebamo: 

  • Slamnati kolut
  • Vrtlarsku žicu
  • Zelenilo po izboru (grane bora, mirta, čempres)
  • Ukrasi po želji; češeri, pamuk, kuglice… 
  • Vrtlarske škare
  • Pištolj s vrućim ljepilom

Postupak izrade adventskog vijenca

  • Narežite grane bora na otprilike istu dužinu, oko 15 centimetara
  • Napravite nekoliko krugova vrtlarskom žicom oko vijenca i dobro zategnite

  • Napravite pušlek od različitog zelenila, stavite ga s unutarnje strane koluta i učvrstite žicom tako da napravite jedan krug
  • Slažite dalje dok ne popunite cijeli kolut. Za svaki novi pušlek, spustite žicu za 5 centimetara
  • Kad ste stavili svo zelenilo, učvrstite žicu. Čvor napravite tako da na zadnji dio gdje ste vezali, provučete žicu istovremeno pridržavajući gornji dio i provučete ispod vijenca i unutar žice koju ste držali te nakon toga čvrsto zateže žicu. 
  • Kad ste dobro zategnuli žicu, ostatak zabodite u slamnati kolut
  • Uzmite oko 150 cm satenske trake kojom ćete vezati vijenac za vrata
  • Vežite satensku traku oko vijenca
  • Napravite mašnu od baršunaste trake, trebat će vam oko 120 cm
  • Mašnu napravite tako što ćete preklopiti dvije strane i malim komadićem iste trake stisnuti mašnu u sredini. 
  • Preklopite i na kraj stavite malo vrućeg ljepila
  • Vrućim ljepilom zalijepite ukrase na vaš vijenac. Možete ih staviti na mjesta gdje nedostaje malo zelenila ili se stvorila rupa
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice