Povežimo se

Uradi sam

Uklanjanje mrlja od ljepila, tinte i hrđe

Trenutak nepažnje i obavljanje svakodnevnih kućanskih i uredskih poslova može rezultirati ružnom mrljom od tinte ili voska na odjevnom predmetu. No i za to ima lijeka! Donosimo vam savjete za njihovo uklanjanje!

Trenutak nepažnje i obavljanje svakodnevnih kućanskih i uredskih poslova može rezultirati ružnom mrljom od tinte ili voska na odjevnom predmetu. No i za to ima lijeka! Donosimo vam savjete za njihovo uklanjanje!

BOJA ZA ZIDOVE lako se čisti pogotovo ako je svježa, Operite je mješavinom od istih količina vode i octa.

COREX ostavlja sa sobom vidljive mrlje. Sreća je da proizvođači uz Corex daju i razrjeđivač. Mrlju natopite razrjeđivačem i ostavite stajati 5 minuta. Razmekšali Corex skinite papirom, pa ponovite postupak. Kad je mrlja sasvim mala, istrljajte je acetonom.

DRVENE BOJE se uglavnom mogu oprati. Ako to ne polazi za rukom, mrlje od drvenih boja pokušajte očistiti metilnim alkoholom.

KEMIJSKA OLOVKA se često koristi i nije ništa neobično da se s vremena na vrijeme zašarate. Mrlju ćete očistiti metilnim alkoholom.

LJEPILO pokušajte s tkanine skinuti razrjeđenim octom. U ocat namočite krpu kojom ćete čvrsto istrljati ljepilo. Ljepilo će se pod utjecajem razrjeđenog octa samo odvojiti od tkanine.

NIKOTINSKI talog na pepeljarama doista ružno izgleda. Očistiti ga možete trljanjem krpicom namočenom u sitnu sol.

PLIJESAN ćete s tkanine ukloniti ako isperete izbjeljivačem.

HRĐA na tkanini ostavlja mrlje koje je teško ukloniti. Na mrlju stavite sol i nakapajte limunov sok. Tkaninu s mrljom držite nad parom. Mrlja će naočigled nestajati.

Tvrdokorne mrlje od hrđe natopite istom smjesom i ostavite stajati preko noći. Ujutro mrlje više neće biti.

TINTA – Mrlje od tinte isperite hladnom vodom i istrljajte limunovim sokom. Mrlju pokušajte ukloniti amonijakom. Operite. Drugi način je da odjevni predmet namočite u mlijeko i ostavite da se ukiseli. Mliječna kiselina izvući će tintu iz tkanine. Isperite, pa ako je potrebno, ponovite postupak.

TRAVA je najčešća mrlja na dječjim odjevnim predmetima. Očistite je metilnim alkoholom, a zatim odjeću operite.

VOSAK od svijeće najbolje je ostaviti da se sam ohladi i stvrdne. Skinite što više voska možete mehanički, no uvijek će se dio voska uvući u tkanje. Tkaninu stavite između dva papira koji dobro upijaju masnoću, npr. bugačice ili novinskoga papira. Glačalom prijeđite preko papira. Toplina glačala otopit će vosak, a papir će ga upiti.

Iz knjige: Mali savjeti, Dea Olup

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Kako napraviti bonsai

Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu.

Ja sam se zainteresirao za bonsai tako da htio sam kakav hobi gdje mogu imati doticaj s prirodom, radit s rukama i jednostavno se izraziti. Pošto baš volim prirodu, bonsai je za mene bio nekakav logičan slijed i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, kaže Toni Adžić, zagrebački stručnjak za bonsai.

Toni Adžić, stručnjak za bonsai

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Toni objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta,  da to mora biti patuljasta vrsta, već da se bonsai može napraviti od bilo kojeg drveta.

Na što paziti pri odabiru drveta?

Pri odabiru drveta za bonsai prvi kriterij je veličina listova. Ako imamo manji list na svom bonsai materijalu dobit će se bolja iluzija veličine, a drugi kriterij je otpornost na rezidbu. Želimo da vrsta na kojoj radimo jako dobro reagira na rezidbu i pušta mnogo izboja što nam u biti onda omogućava i olakšava proces izgradnje tog bonsai drveta, rekao je Adžić.

Da bi napravili bonsai, prvo treba škarama oblikovati grane. Iako se mogu koristiti i obične kuhinjske, Toni koristi konkavne škare koje omogućuju da dublje uđemo u krošnju, napravimo ljepšu liniju reza, da se onda taj rez stopi sa starom granom iz koje raste novi izboj i tako postižemo vizualno bolji dojam, objasnio je Adžić.

Da bi postigao željeni izgled, oko grana treba omotati žicu koju treba stegnuti dovoljno, ali ne prečvrsto da ne bi spriječila rast. Takozvano žicarenje radi se gumiranom ili plastificiranom žicom koja će se prerezati nakon nekoliko mjeseci, kad grana dobije željeni smjer i oblik. Zatim treba ukloniti viška korijena te presaditi stablo u bonsai posudu.

Specifičnosti bonsai posude

Bonsai posuda ona se razliku od drugih posuda estetski, ona je plića od klasičnih posuda i ona upravo naglašava to naše drvo, naglašava deblo, nema vizualnu težinu veliku i jednostavno se ukomponira s tim našim bonsai drvetom. Bitno je samo da ima rupe za drenažu na dnu. Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća.

Izgled i vrijeme koje je potrebno da bi se postigao neki bonsai ovisi, ovisi o materijalu s kojim radimo i ovisi o tome koju su naši kriteriji. Ako su nam kriteriji da neka osoba koja vidi taj bonsai da prepozna da je to bonsai to je dosta kratki period, već nakon godinu i pol do dvije godine se može jako efektno drvo postići, ali ako želimo doći na nekakvu razinu izložbe ili časopisa tu su potrebne godine i godine, znači pričamo o deset, petnaest, dvadeset godina rada, rekao je Toni Adžić.

Svatko može isprobati ovu vještinu. Ne zahtijeva previše truda niti troškova, a ono što ćete na kraju dobiti može biti jako vrijedno i podići će estetiku vašeg prostora.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako savršeno očistiti dom

Čišćenje kuće može biti zadovoljavajuće iskustvo kada imate prave alate na raspolaganju. U ovom članku istražujemo korisna pomagala koja će vam pomoći očistiti dom brže, temeljnije i bez stresa.

Bez obzira jeste li entuzijastični zaljubljenik u čišćenje ili tražite načine kako olakšati ovaj zadatak, ovi alati će vam sigurno pomoći da postignete blistav rezultat.

Parni čistač

Parni čistač je višenamjenski alat koji koristi vruću vodu pod pritiskom kako bi očistila površinu od prljavštine, bakterija i alergena. Idealan je za čišćenje pločica, podova, tepiha, kuhinjskih površina i kupaonica.

Mikrofiber krpe

Mikrofiber krpe su nezamjenjive za nježno čišćenje površina, uklanjanje prašine i brisanje bez ostavljanja tragova ili ogrebotina. One su efikasne čak i bez upotrebe kemikalija.

Rotirajuća četka za čišćenje

Ova četka, koja se može prilagoditi različitim površinama, omogućuje vam temeljito čišćenje teško dostupnih mjesta kao što su ploče, tuš kabine ili kuhinjski sudoperi.

Usisivač sa UV sterilizacijom

Usisivači koji koriste UV svjetlo mogu istovremeno usisavati i sterilizirati površine, dubinski prodirući u tepihe, madrace i tačke gdje se skupljaju alergeni i mikroorganizmi.

Praškasta sredstva za čišćenje

Praškasti deterdženti za čišćenje su višenamjenski i mogu se koristiti za čišćenje površina poput stakla, podova, kuhinjskih površina i kupaonica. Mogu se miješati prema potrebama za različite namjene.

Automatski dozator za sapun

Postavljanjem automatskog dozatora za sapun u kuhinju i kupaonicu, izbjegavate dodirivanje površina i smanjujete širenje bakterija.

Organski čistači za pločice i kamen

Za čišćenje pločica ili kamena, koristite specijalizirane čistače koji su pH neutralni i neće oštetiti površinu tijekom vremena.

Četka za pranje prozora

Dugodlaka četka za pranje prozora s teleskopskim drškama omogućava lakše pranje prozora, čak i na većim visinama.

Usisivač za mrvice

Manji usisivači specijalizirani za mrvice i sitne nečistoće odlični su za brzo čišćenje stolova, radnih površina i kuhinjskih pultova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice