Povežimo se

Uradi sam

Sredstvo za čišćenje bez kemikalija!

Sredstvo za čišćenje kupaonice i kuhinje možete napraviti i sami. Kako? Pokazala nam je voditeljica ekoloških radionica Mirjana Koprek.

Sredstvo za čišćenje sami možemo napraviti od poznatih i neškodljivih  sastojaka.

mirjana-koprek-voditeljica-ekoloških-radionica-dom-na-kvadrat
Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica

Potrebno je samo par osnovnih sastojaka koje možete nabaviti u obližnjem dućanu, a isto tako možete iskoristiti i neke stvari koje imate kod kuće.

Sastojci su sljedeći:

  •  alkoholni ocat, obični 9 postotni koji se koristi za izradu zimnice
  • ostatci limuna
  • cvjetići suhe lavande koji će neutralizirati miris alkoholnog octa

Priprema sredstva za čišćenje

U posudu stavite 2,3 decilitra alkoholnog octa i u taj alkoholni ocat samo uronite ostatke limuna. U sve još uronite svjetiće suhe lavande i izmješajte. Pustite sredstvo da odstoji barem 4-5 dana kako bi bilo učinkovitije.

Odstojano, gotovo sredstvo za čišćenje potrebno je procijediti i staviti u neku posudicu koja na sebi ima raspršivač da ga lakše možete koristiti u svakodnevnoj upotrebi.

Samo sredstvo za čišćenje, ovako čisto može se koristiti za održavanje keramike i sanitarija te mnogih drugih površina. Ukoliko ga želite koristiti za održavanje parketa ili nekih drvenih površina onda je važno imati na umu da je riječ o alkoholnom octu koji može nagristi drvene površine pa dobiveno sredstvo treba razrijediti vodom u omjeru 1:1.  

Također, u sredstvo možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavandina i čajevca. Eterično ulje čajevca ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa ga je vrlo dobro koristiti u proizvodima za čišćenje i održavanje kućanstva.

Mirjana-Koprek-sredstvo-za-čišćenje.

Tekućinu koju ste dobili možete koristiti samostalno za čišćenje, ali ga dodati primjerice i sodi bikarboni kako biste izradirli pastu za čišćenje tvrdokornih mrlja.

Gotovu pastu možete čuvati u nekoj staklenoj posudici. Njome možete očistiti pećnicu, sanitarije, pločice u kuhinji, itd. Pasta skida sve tvrdokorne masnoće. 

Prirodna sredstva za čišćenje vrlo je važno uključiti u svakodnevnu uporabu, jer sama financijska korist od njih velika jer ovi sastojci zaista ne koštaju puno. Probajte sami napraviti sredstvo za čišćenje. Time ćete učiniti veliku stvar i za vaše zdravlje, a još više zapravo za naš okoliš.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komade namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice