Povežimo se

Uradi sam

Maslačak – zanimljiva ljekovita biljka

Pod nazivom ljekovito bilje ne podrazumijevamo samo biljke koje se koriste u raznim preparatima kao pomoćna ljekovita sredstva, već bi se u tu skupinu biljaka mogle uvrstiti i sve biljke koje su zbog nekih svojih svojstava korisne organizmu.

 

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

OSTALI NAZIVI: radič, mljekača, salatuša, žučnik, gorko zelje.

STANIŠTE: široko rasprostranjena biljka.

IZGLED: trajna zeljasta biljka koja može narasti do 30 cm. Javlja se u mnogo različitih vrsta i podvrsta. Ima jak, vretanast korijen s malo izdanka. Izravno iz korijena rastu listovi koji su duguljasti i nazubljeni, polegnuti na zemlju. Cvjetne drške su šuplje, na prelomu puštaju mliječnobijeli sok, a na svom vrhu nose žuti cvijet. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme koje je poput padobrana.

UPOTREBLJIVI DIJELOVI: najupotrebljiviji dio je korijen maslačka (Radix Taraxaci) koji se prikuplja u jesen i suši. Nema mirisa, ali je gorkasto-slatkog okusa. Korisni su i ostali dijelovi maslačka pokupljeni u rano proljeće, prije cvatnje.

DJELOVANJE: maslačak je jedna od biljaka koje imaju višestruku primjenu. Dobar je kao sredstvo za pročišćvanje krvi, koristi se i kao diuretik kod insufijencije bubrega, atonije žučnih putova, pa i kod dišnih organa. Dobar je za dijabetičare. Kao i ostale biljke i maslačak je najbolje uzimati u svježem stanju. Možete ga pripremiti na salatu: očistite dobro listove i korijen maslačka i sitno ih nasjeckajte. Dodajte maslinovo ulje, zakiselite limunom i ostavite stajati 3 do 4 sata. Za jesenske i zimske dane osušite korijen maslačka. Možete ga ispeći i dodati kavi ili od njega skuhati čaj:

– 50 grama korijena maslačka
– 1 l vode

Ovaj čaj kuhajte dvije minute, a zatim ga skinite s vatre i ostavite stajati desetak minuta, pa procijedite. Čaj treba piti nezaslađen ili zaslađen žlicom meda i to po jednu šalicu prije svakog jela. Dobar je za poboljšanje stanja jetre.

Često se maslačak koristi kao vino ili sirup.

Vino od maslačka:
– 2 l po suhom vremenu branih glavica maslačka (stisnute)
– 2 l svježe vode
– sok cijelog limuna i kora od pola limuna
– sok cijele naranče i kora od pola naranče
– 1,5 kg šećera
– svježi kvasac

Glavice maslačka kuhajte s vodom i dodajte kore od limuna i naranče. Kuhajte dvadesetak minuta, pa procijedite kroz lanenu krpu. Dodajte šećer i sok od limuna i naranče. Pomiješajte i ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite pola decilitra vode i svježi kvasac (onoliko koliko je potrebno da s tom količinom vode dobijete kašastu smjesu). Otopinu kvasca ulijte u ohlađeni sok i ostavite stajati pet dana na toplom mjestu. Kad dobro prokuha, još jednom procijedite kroz lanenu krpu i punite boce. Dobro ih začepite i stavite na hladno mjesto. Moraju odstajati dva mjeseca i onda je vino (pjenušavo!) spremno za upotrebu.

Sirup od maslačka:
– 3-4 šake cvjetnih glavica maslačka
– 2 l vode
– 1,5 kg šećera
– 2 limuna

Glavice maslačka prokuhajte u vodi, procijedite i dodajte šećer i sok od dva limuna. Kuhajte sve dok smjesa ne postane gusta poput sirupa, pa zatim njome napunite staklenke. Taj je sirup gust poput meda i ukusan. Dobar je za jačanje organizma i za čišćenje krvi, a istodobno poboljšava probavu.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Kako jednostavno ukloniti i zamijeniti silikon na kadi i pločicama? Slijedite ove korake

Nemorate mijenjati pločice kako bi osvježili izgled vaše kupaonice ili kuhinje – samo slijedite ove korake

Silikonsko brtvilo oko pločica u kupaonici ili kuhinji često može izgubiti boju tijekom vremena. Može postati pljesniv, osobito ako je brtvilo oštećeno ili istrošeno i voda uđe unutra. Međutim, to je lako riješiti uklanjanjem i zamjenom silikonskog brtvila kako bi se obnovio izgled pločica.

Materijali potrebni za ukloniti i zamijeniti silikonsko brtvilo

Sredstvo za uklanjanje brtvila
Sanitarno brtvilo
Sredstvo za uklanjanje plijesni

Alat za uklanjanje brtvila i alat za glačanje brtvila – ili možete nabaviti kombinirane alate za uklanjanje brtvila i alate za glačanje brtvila.

Podna keramika svugdje, zidna samo na zid!

Kako ukloniti i zamijeniti brtvilo

1. Nanesite sredstvo za uklanjanje brtvila na postojeće brtvilo slijedeći upute proizvoda.

2. Upotrijebite alat za skidanje brtvila za uklanjanje postojećeg brtvila. Alat ima šiljasti vrh za bušenje brtvila i struganje.

3. Ako je silikonsko brtvilo bilo pljesnivo, očistite površinu sredstvom za uklanjanje plijesni. Ostavite sredstvo za uklanjanje plijesni onoliko dugo koliko je navedeno u uputama proizvoda.

4. Isperite sredstvo za uklanjanje plijesni prema uputama proizvođača proizvoda.

5. Pustite da se površina temeljito osuši.

6. Ponovno nanesite vodootporno brtvilo protiv plijesni, prema uputama u uputama za proizvod. Radite od jednog do drugog kraja popločanog zida. Pokušajte zadržati stabilan pritisak i brzinu dok to radite.

7. Zagladite brtvilo alatom za glačanje brtvila i ostavite da se osuši. Alternativno, možete prstom zagladiti brtvilo, ali pazite da bude mokar inače će se brtvilo zalijepiti za kožu.

Nastavite čitati

Uradi sam

Ovo su najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera u kući ili uredu

Malo strateškog izviđanja lokacije uvelike pomaže u optimizaciji učinkovitosti WiFi-a u bilo kojem životnom prostoru

Pouzdana internetska veza ključna je u modernom životu, posebno za one koji rade od kuće ili žive u pametnim domovima gdje sve kontroliraju digitalne platforme. Pa zašto dopustiti da vaš usmjerivač bude naknadna misao? Razmišljanjem o njegovom pozicioniranju bit ćete nagrađeni bržim i pouzdanijim pristupom internetu u svim kutovima svog doma.

Ovaj jednostavan popravak ne zahtijeva tehničko znanje, ali može imati veliki pozitivan učinak. Ključno je zapamtiti da su fizičko pozicioniranje i okolno okruženje jednako važni kada je u pitanju pronalaženje najboljeg mjesta i izbjegavanje najgorih mjesta za vaš WiFi usmjerivač.

Uz toliko naših modernih uređaja i usluga koji se oslanjaju na snažan, stabilan, dalekosežan i brži WiFi, nekoliko jednostavnih prilagodbi lokacije vašeg usmjerivača može napraviti veliku razliku.

Pametna kuća budućnosti

Najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera

Svaki je prostor jedinstven, pa se nemojte ustručavati eksperimentirati s različitim mogućnostima postavljanja. Također možete pratiti jačinu signala pomoću alata kao što su aplikacije WiFi analizatora kako biste pronašli optimalnu poziciju za svoj dom.

Središnji dio doma

Baš kao što centraliziramo ključne životne prostore kako bismo poboljšali protok i pristupačnost, pozicioniranje vašeg WiFi usmjerivača u središtu doma je ključno.

“Wi-Fi signali zrače prema van iz usmjerivača u svim smjerovima, tako da ako ga stavite u kut vaše kuće znači puno mrtvih zona i mrljavu pokrivenost drugdje”, objašnjava Maria Opre, viša analitičarka u EarthWebu. “U idealnom slučaju, želite pronaći središnje mjesto koje omogućuje ravnomjernu disperziju signala na sva područja koja vam trebaju pristup internetu.”

Centralno postavljanje usmjerivača sprječava da signal bude preslab u područjima gdje je najpotrebniji, poput dnevnih soba ili kućnih ureda, te osigurava najveći domet. Ovo također sprječava usmjeravanje signala van, optimizirajući pokrivenost u zatvorenom prostoru.

Povišena pozicija

Visina je još jedan kritičan faktor. Najbolje je da usmjerivač bude podignut od poda za maksimalan domet.

Postavljanje usmjerivača na višu točku u prostoriji može poboljšati disperziju signala i spriječiti prepreke koje to ometaju. Na primjer, držanje na stolu, visokoj polici ili stropnoj gredi ili montiranje na zid u stojećoj visini.

“Kad smo već kod prepreka, klonite se okruživanja vašeg usmjerivača nečim pregustim poput akvarija, ogledala ili ogromnih komada namještaja koji mogu apsorbirati i oslabiti Wi-Fi signal”, savjetuje Maria Opre.

Na namjenjenom stalku

Iako nije neophodno, postavljanje vašeg usmjerivača na određeno postolje ne samo da će ga držati povišenim, već će i spriječiti sve prepreke da potkopaju učinkovitost signala.

Stalak bi trebao biti postavljen negdje gdje je slobodan put pod svim kutovima, bez ikakvog namještaja ili metalnih elemenata koji bi mogli blokirati njegov signal. Dakle, ako ga planirate držati u dnevnoj sobi, razmislite o nabavci dovoljno visokog stalka da usmjerivač bude iznad kauča i stolića za kavu.

Ako postavljanje WiFi usmjerivača na bolju lokaciju ne poboljša njegovu učinkovitost onoliko koliko biste željeli, postoji nekoliko drugih metoda koje se mogu koristiti:

  1. Razmislite o nadogradnji vašeg rutera
  2. Izbjegavajte pojačivaće dometa kada je to moguće
  3. Koristite žičane mreže
  4. Držite elektroniku dalje od svog rutera
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice