Povežimo se

Uradi sam

Maslačak – zanimljiva ljekovita biljka

Pod nazivom ljekovito bilje ne podrazumijevamo samo biljke koje se koriste u raznim preparatima kao pomoćna ljekovita sredstva, već bi se u tu skupinu biljaka mogle uvrstiti i sve biljke koje su zbog nekih svojih svojstava korisne organizmu.

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

OSTALI NAZIVI: radič, mljekača, salatuša, žučnik, gorko zelje.

STANIŠTE: široko rasprostranjena biljka.

IZGLED: trajna zeljasta biljka koja može narasti do 30 cm. Javlja se u mnogo različitih vrsta i podvrsta. Ima jak, vretanast korijen s malo izdanka. Izravno iz korijena rastu listovi koji su duguljasti i nazubljeni, polegnuti na zemlju. Cvjetne drške su šuplje, na prelomu puštaju mliječnobijeli sok, a na svom vrhu nose žuti cvijet. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme koje je poput padobrana.

UPOTREBLJIVI DIJELOVI: najupotrebljiviji dio je korijen maslačka (Radix Taraxaci) koji se prikuplja u jesen i suši. Nema mirisa, ali je gorkasto-slatkog okusa. Korisni su i ostali dijelovi maslačka pokupljeni u rano proljeće, prije cvatnje.

DJELOVANJE: maslačak je jedna od biljaka koje imaju višestruku primjenu. Dobar je kao sredstvo za pročišćvanje krvi, koristi se i kao diuretik kod insufijencije bubrega, atonije žučnih putova, pa i kod dišnih organa. Dobar je za dijabetičare. Kao i ostale biljke i maslačak je najbolje uzimati u svježem stanju. Možete ga pripremiti na salatu: očistite dobro listove i korijen maslačka i sitno ih nasjeckajte. Dodajte maslinovo ulje, zakiselite limunom i ostavite stajati 3 do 4 sata. Za jesenske i zimske dane osušite korijen maslačka. Možete ga ispeći i dodati kavi ili od njega skuhati čaj:

– 50 grama korijena maslačka
– 1 l vode

Ovaj čaj kuhajte dvije minute, a zatim ga skinite s vatre i ostavite stajati desetak minuta, pa procijedite. Čaj treba piti nezaslađen ili zaslađen žlicom meda i to po jednu šalicu prije svakog jela. Dobar je za poboljšanje stanja jetre.

Često se maslačak koristi kao vino ili sirup.

Vino od maslačka:
– 2 l po suhom vremenu branih glavica maslačka (stisnute)
– 2 l svježe vode
– sok cijelog limuna i kora od pola limuna
– sok cijele naranče i kora od pola naranče
– 1,5 kg šećera
– svježi kvasac

Glavice maslačka kuhajte s vodom i dodajte kore od limuna i naranče. Kuhajte dvadesetak minuta, pa procijedite kroz lanenu krpu. Dodajte šećer i sok od limuna i naranče. Pomiješajte i ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite pola decilitra vode i svježi kvasac (onoliko koliko je potrebno da s tom količinom vode dobijete kašastu smjesu). Otopinu kvasca ulijte u ohlađeni sok i ostavite stajati pet dana na toplom mjestu. Kad dobro prokuha, još jednom procijedite kroz lanenu krpu i punite boce. Dobro ih začepite i stavite na hladno mjesto. Moraju odstajati dva mjeseca i onda je vino (pjenušavo!) spremno za upotrebu.

Sirup od maslačka:
– 3-4 šake cvjetnih glavica maslačka
– 2 l vode
– 1,5 kg šećera
– 2 limuna

Glavice maslačka prokuhajte u vodi, procijedite i dodajte šećer i sok od dva limuna. Kuhajte sve dok smjesa ne postane gusta poput sirupa, pa zatim njome napunite staklenke. Taj je sirup gust poput meda i ukusan. Dobar je za jačanje organizma i za čišćenje krvi, a istodobno poboljšava probavu.

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komade namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice