Povežimo se

Uradi sam

Laki i prirodni načini za uklanjanje gljivica i plijesni iz vašeg doma

Spore plijesni poznate su po tome što izazivaju i pogoršavaju alergije i respiratorne bolesti poput astme. Ustalajali zrak i neugodni mirisi također utječu na kvalitetu unutarnjeg okruženja, posebno u loše provjetrenim prostorima.

Naši domovi mogu postati uzgajališta za gljivice i bakterije koji pretvaraju unutarnja okruženja u nezdrava. Povećana vlažnost donosi plijesan koja može oštetiti vaše zidove, namještaj i odjeću. Ako živite u gradu koji svjedoči neprekidnim kišama, uobičajeno je da zidovi, odjeća, hranu i posuđe ostanu vlažni i postanu raslinje za plijesan. Plijesan i gljivice mogu rasti bilo gdje – u namještaju, tkaninama, odjeći i u curećim cijevima, pukotinama u zidovima i stropovima.

Oštećenje uzrokovano plijesni je teško i skupo ispraviti, stoga je najbolje poduzeti preventivne mjere prije nego što stignu. Ali ponekad, bez obzira koliko ste oprezni, neizbježno je da će neke stvari ili dijelovi vašeg doma privući plijesan. Evo kako to možete riješiti prirodno bez korištenja klora, oštrih kiselina ili skupih dezinfektansa.

Prevencija gljivica i plijesni

S povećanom vlagom u zraku, bilo koji predmet postaje potencijalni domaćin plijesni. Poboljšajte protok zraka u vašem domu osiguravajući krovnu ventilaciju. Držite prozore otvorenima što je više moguće kako biste pustili svježi zrak unutra. Izbjegavajte držati namještaj blizu jedan drugoga ili uz zidove i ormare. Držite vrata ormara i ormara otvorenima kako bi zrak mogao ući unutra.

Nakupljanje vlage najveće je u kuhinji i kupaonici. Instalirajte ventilator u tim područjima kako biste usmjerili paru i dim prema van. Pazite da prozori budu otvoreni kad kuhate, perete posuđe ili brišete pod. Nakon kupanja, odmah osušite pod u kupaonici kako biste spriječili plijesan da ošteti pločice i armature u kupaonici. Držite vrata kupaonice otvorenima nakon kupanja ili čišćenja kako bi se podovi i zidovi mogli osušiti. Izbjegavajte korištenje zavjesa za tuširanje i debelih matova u kupaonici jer oni zadržavaju vlagu i razvijaju plijesan.

Koristite vodootpornu boju kako biste zaštitili bilo koje unutarnje zidove ili stropove posebno skloni šteti od vode, natezanju i ljuštenju.

Suočite se s mokrim područjima u vašem domu: identificirajte mjesta koja su sklona stagnaciji vode. Popravite cureće cijevi i ventilatore za klimatizaciju; provjerite ispod sudopera, oko odvoda i nisko ležeća područja poput podruma kako biste identificirali pukotine i spriječili prosipanje i poplave.

Ne ostavljajte nikakve mokre predmete okolo: bilo da se radi o vlažnim odjevnim predmetima, ručnicima, metlicama, cipelama ili torbama, plijesan voli vlagu. Pobrinite se da dobro osušite odjeću prije nego što ju stavite u perilicu rublja ili koš za rublje. Izbjegavajte spremati mokre cipele u zatvorenim ormarima. Najbolje je prozračiti vlažne predmete pod ventilatorom prije nego ih spremite.

Odjeća, posebno manje korištene stvari, podložne su napadima gljivica tijekom kišne sezone. Odjeća koju pažljivo glačate, slažete i spremate postaje magnet za gljivice. Tijekom kišne sezone, nikada ne spremajte odjeću dok je vlažna. Zaštitite svoj ormar s dehumidifikatorima poput silicijskih gela, aktivnog ugljena i drugih koji mogu spriječiti nakupljanje vlage.

Kako se riješiti gljivica i plijesni

Sunčevo svjetlo

  • Sunčani dani su rijetki tijekom zime, ali sunčeva svjetlo je prirodni dezinfektant, pa iskoristite dane kada sunce sja tako što ćete osušiti vlažne posteljine, rublje, madrace, knjige i cipele na sunčanom mjestu, otvoriti prozore i sušiti vlažnu hranu na suncu.

Ocat

  • Kaže se da destilirani bijeli ocat može uništiti 82% vrsta plijesni. Jednostavno ulijte octa u sprej bočicu i prskajte ga izravno na plijesnivu površinu. Ostavite ga da odstoji sat vremena dok se ocat ne upije u plijesan. Zatim temeljito očistite četkom i vrućom vodom. Očistite područje vrućom vodom i obrišite suhom.
  • Za odjeću: Natopite plijesnivu odjeću u kanti vruće vode u kojoj ste dodali šalicu bijelog octa. Možete također dodati octa u vašu perilicu rublja kako biste se riješili neugodnog mirisa iz odjeće i posteljine.
  • Za kožu: Najprije, očistite svu plijesan sa kožnih predmeta. Zatim ih operite čistom krpom natopljenom octom. Ostavite da se osuši na zraku.

Soda bikarbona

  • Također možete koristiti octu u kombinaciji sa sodom bikarbonom kako biste poboljšali njegovu učinkovitost. Pospite soda bikarbonu na plijesnivi dio ili prskajte rješenje od 1 žličice sode bikarbone i 2 šalice vruće vode izravno na plijesan. Ostavite ga da odstoji sat vremena prije nego što ga četkate i isperite ostatke. Dajte konačni prskanje octa da ga dezinficirate i spriječite ponovni rast te na kraju osušite.

Limun

  • 5% kiselina u limunovom soku čini ga blagim prirodnim sredstvom za izbjeljivanje i čišćenje plijesni. To je učinkovit otrov protiv plijesni na brojnim površinama – od pločica u kupaonici do odjeće. Da biste očistili plijesnive pločice i podove, prvo ih operite vrućom vodom. Isperite i nanosite limunov sok izravno na plijesan prije nego što ga očetkate sa krpom ili četkom. Njegov svježi miris čini ga učinkovitim na odjeći koja miriše na plijesan. Natopite svoju odjeću u toploj vodi sa 1/2 šalice limunovog soka prije pranja. Također možete dodati 1/2 šalice soka u perilicu rublja i prati s vašim redovitim deterdžentom.
  • Limun također uklanja tragove plijesni na odjeći, ali se mora primijeniti s oprezom jer ima djelovanje izbjeljivanja i može uzrokovati blijeđenje boja. Stoga je najbolje koristiti na bijelim odjevnim predmetima ili na odjeći sa svijetlijim bojama. Utrljajte sok limuna na pogođena mjesta. Ostavite ga da odstoji pola sata prije ispiranja. Alternativno, natopite komad tkanine u limunovom soku i stavite ga na mrlju. Dopustite mu da se natopi pola sata. Uklonite tkaninu i pospite solju kako biste pojačali učinak limuna. Operite stvar i sušite kao i obično.
  • Otopina od limunovog soka, sode bikarbone i octa se može koristiti za čišćenje plijesnivih uređaja poput pećnica, blendera i aparata za kavu.

Svjetlost

  • Gljivice i plijesan uzgajaju se u tamnim, vlažnim i loše prozračenim prostorijama. Povećajte svjetlo koje vaše sobe primaju zamjenom debelih i tamnih zavjesa s lakšim materijalima i bojama. Također možete se suprotstaviti nedostatku prirodnog svjetla instaliranjem žarulje u tamnim i vlažnim prostorima, poput kupaonica, ormara, prostorija za pranje rublja i kuhinja. Držite ga uključenim nekoliko sati dnevno tijekom kišnih dana. Toplina i svjetlo generirano žaruljom mogu smanjiti vlagu u tim područjima i spriječiti gljivice da se ukorijene.

Ako govorimo o vanjskim površinama kuće, koristite izbjeljivač. Navlažite pljesniva područja običnom vodom, zatim otopinom izbjeljivača i vode i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Ako dio posvijetli, premjestite se na drugo područje. Ako mrlje ostanu, oribajte to područje, a zatim ponovno nanesite još izbjeljivača i vodene otopine i ostavite da se potpuno osuši na zraku.

Oglas

Uradi sam

10 korisnih savjeta za lakše održavanje vrta

Koristeći pomagala poput mreža za zaštitu biljaka ili ovratnika za kontrolu invazivnih korijena, možete bolje zaštititi svoje biljke od štetnika i bolesti, čime osiguravate njihov zdrav rast i razvoj

Korištenje određenih alata i predmeta tijekom vrtlarenja donosi mnoge prednosti koje mogu olakšati rad i poboljšati rezultate u vašem vrtu. Uz malu pomoć, vaša produktivnost u vrtu može se znatno povećati. To vam omogućuje da posadite više biljaka, bolje se brinete o njima i ostvarite bogatiji urod.

1. Lopata

Ako se suočavate s blatnim tlom, malo spreja za podmazivanje na vašoj lopati ili vrtnoj štihači učinit će da se ljepljive stvari jednostavno skliznu. Koristite mazivo koje sadrži silikon ili teflon i povremeno ponovno premažite lopatu.

2. Zaštitite lukovice od štetočina

Spriječite gladne životinje da grickaju vaše svježe zasađene cvjetne lukovice postavljanjem mreže za perad preko gredice. Mrežu možete ukloniti u rano proljeće ili pustiti biljke da rastu kroz rupe i ostaviti je tijekom cijele vegetacijske sezone.

3. Ograničite rast invazivnih biljka

Ugurajte neku vrstu “ovratnika” u tlo (ili ga zabijte maljem) kako biste okružili biljku i njezin invazivni korijenski sustav. Ako je tlo zbijeno, prvo ga izrežite oko biljke štihačom. Napomena: Ova tehnika neće zadržati biljke koje se šire iznad zemlje poput jagoda i metvice.

4. DIY prijenosna polica za presađivanje

Izrežite komad šperploče otprilike prema obliku stražnjeg dijela vaše tačke i pričvrstite nekoliko drvenih klinova duž stranica kako bi spriječili klizanje dok vozite. Sada ćete imati i zemlju i površinu za presađivanje pri ruci kad odvezete tačku u vrt.

5. Portfolio za biljke

Spremite oznake i štapiće biljaka u jeftini foto album. Možete dodati detalj kada i gdje su biljke kupljene, posebna njega ili čak lokacija biljaka na skici vašeg dvorišta.

6. Sustav za zalijevanje kapanjem

Napravite sustav za zalijevanje kapanjem koristeći stare plastične boce. Napravite male rupice u poklopcu boce, napunite bocu vodom i zakopajte je u blizini biljaka s poklopcem prema dolje.

7. Transporter za biljke u posudama

Prostori između prečki na ljestvama odlična su mjesta za transport osjetljivih biljaka. Više nema neurednih prolijevanja tijekom skretanja!

8. Kompostni okvir od drvenih letvica

Napravite jednostavan okvir za kompost od drvenih letvica. Okvir će držati kompost na mjestu i omogućiti vam da ga lako okrećete kako bi se brže razgrađivao.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

9. Oznake za biljke od kamenčića

Pronađite ravne kamenčiće i oslikajte ih imenom biljke koju označavaju. Ove oznake su dugotrajne i dodaju rustikalni šarm vašem vrtu.

10. Organizator za alat od paleta

Stare drvene palete mogu se pretvoriti u praktične organizatore za alat. Jednostavno pričvrstite paletu na zid u šupi ili garaži i koristite otvore za pohranu vrtnog alata.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako pravilno postaviti stol za formalne i neformalne prilike

Savladajte umjetnost osnovnog, neformalnog i formalnog postavljanja stola uz ove smjernice

Dok postoje određeni protokoli za osnovno, ležerno i formalno postavljanje stola, postoji i fleksibilnost koja vam omogućava da se kreativno izrazite koristeći predmete koje već posjedujete i prilagodite ih jelima koja ćete servirati. Evo nekoliko smjernica i ideja kako postići estetski ugodno i funkcionalno postavljanje stola za različite prilike.

Opće smjernice za postavljanje stola

Općenito, pribor za jelo treba biti raspoređen prema redoslijedu korištenja, uvijek od vanjskog prema unutarnjem dijelu. Pazite da rasporedite predmete pažljivo kako biste održali jednaku udaljenost između njih te vodite računa da sva mjesta za stolom budu u istom ravnini (na primjer, čaše za piće na svakom mjestu trebale bi biti poravnate).

Osnovno postavljanje stola

Osnovno postavljanje stola je ono što ćete vjerojatno koristiti za večere s obitelji tijekom tjedna i vrlo neformalne susrete. Pribor za jelo, posuđe i tekstili ( salveta, podmetač ili stolnjak) rasporedite po sljedećem rasporedu:

  • Postavite tanjur za večeru u sredinu podmetača, ako ga koristite.
  • Salveta ide lijevo od tanjura, a vilica se postavlja na salvetu.
  • Nož i žlica idu desno od tanjura, s oštricom noža okrenutom prema tanjuru, a žlica (ako je koristite) desno od noža.
  • Čaša za vodu ili piće ide u gornji desni dio postavljanja, iznad tanjura, između njega i noža.

Postavljanje stola za neformalne prilike

Rođendanske zabave, ručkovi i neformalne večere sve su prilike za ovo pojednostavljeno, ali ipak posebno, postavljanje stola za večeru.

Počnite s osnovnim elementima postavljanja stola, navedenim iznad, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo:Vilica za salatu, žlica za juhu
  • Posuđe: Čaša za vino, zdjela za juhu, tanjur za salatu
  • Stolnjak (opcionalno)

Kako postaviti stol za neformalne prilike

Svi elementi osnovnog postavljanja stola već su na mjestu, potrebno je samo nekoliko dodataka kako biste ga prilagodili neformalnoj prilici.

  • Postavite vilicu za salatu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite žlicu za juhu desno od žlice za večeru.
  • Čaša za vino ide iznad čaše za vodu i desno.
  • Zdjela za juhu stavlja se na tanjur za salatu, a zatim se ta složena struktura postavlja na tanjur za večeru.

Postavljanje stola za formalne prilike

Kada priređujete večeru kod kuće i planirate poslužiti više od tri slijeda, potrebno je postaviti formalni stol. Ovu vrstu postavljanja možete susresti i u restoranima gdje se poslužuje više slijedova.

Počnite s elementima neformalnog postavljanja stola, navedenima gore, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo: Žlica za desert, vilica za desert, nož za maslac, vilica za ribu (opcionalno), nož za ribu (opcionalno), vilica za ostrige (opcionalno)
  • Posuđe: Tanjur za kruh, osnovni tanjur
  • Čaše: Čaša za sherry (opcionalno), čaša za šampanjac (opcionalno)
  • Posude za sol i papar, dekoracije

Kako postaviti stol za formalne prilike

Iako može izgledati zastrašujuće započeti od nule (jer formalno postavljanje stola uključuje mnogo elemenata), imajte na umu da se svaki raspored gradi na prethodnom što može pojednostaviti proces.

Tanjur za kruh i nož

  • S postavljenim neformalnim stolom, počnite graditi formalni stol postavljanjem osnovnog tanjura ispod tanjura za večeru, tanjura za salatu i zdjele za juhu.
  • Tanjur za kruh ide iznad vilica.
  • Nož za kruh postavlja se dijagonalno na tanjur za kruh s drškom desno, a oštricom prema dolje.

Dodatni pribor za jelo

  • Kada je riječ o opcionalnom priboru za jelo poput vilice za ribu, noža za ribu i vilice za ostrige, imajte na umu da se ovi predmeti koriste samo ako su dio planiranog obroka. Ako jesu, slijedite ove upute:
  • Postavite vilicu za ribu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite nož za ribu između žlice za juhu i noža za glavno jelo.
  • Dovršite postavljanje pribora za jelo s vilicom za ostrige na krajnjoj desnoj strani, odmah pokraj žlice za juhu.

Dodatne čaše

  • Ako poslužujete sherry ili šampanjac, ove dvije čaše treba postaviti na prethodno određeno područje za piće u gornjem desnom dijelu postavljanja.
  • Postavite čašu za šampanjac ispod čaše za vodu i lijevo od čaše za vino.
  • Postavite čašu za sherry iznad čaše za vino i desno od čaše za vodu.

Predmeti za desert

  • U restoranima se ovi pribori obično donose neposredno prije nego što se posluži desert, tako da obično nisu već na stolu kada sjednete.
  • Postavite žlicu za desert vodoravno iznad tanjura s drškom usmjerenom desno.
  • Ako koristite vilicu za desert, postavite je paralelno, iznad žlice, s drškom usmjerenom lijevo.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice