Povežimo se

Uradi sam

Kako pravilno brinuti o nakitu

Nakit može biti vrijedan i dragocjen, stoga je važno brinuti o njemu kako bi zadržao svoj sjaj i ljepotu. Redovito čišćenje nakita pomaže u uklanjanju nakupljenih nečistoća, kao što su prljavština, masnoće i ostaci kozmetike, te oštećenja i propadanja.

Bez obzira na to radi li se o zlatu, srebru, dijamantima ili drugim draguljima, slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta za čišćenje nakita, možete ga održati u sjajnom stanju godinama.

Koristite nježne metode čišćenja

Prilikom čišćenja nakita izbjegavajte abrazivne ili jake kemikalije koje mogu oštetiti površinu nakita. Umjesto toga, koristite nježne metode čišćenja. Možete napraviti vlastitu otopinu za čišćenje kod kuće miješanjem blagog tekućeg deterdženta u toplom sapunskom i vodenom rastvoru.

Nakit stavite u otopinu i nježno ga očistite mekom četkicom, poput četkice za zube, kako biste uklonili nečistoće s površine nakita. Nakon toga temeljito isperite nakit čistom vodom i obrišite ga mekom krpom.

Pazite na osjetljive materijale

Neki nakit, poput perla, korala, opala i drugih osjetljivih materijala, zahtijeva poseban tretman. Ti materijali su osjetljivi na vodu i kiselinu te ih treba pažljivo čistiti. Za perle, na primjer, možete koristiti vlažnu krpu krpu da biste ih očistili, izbjegavajući upotrebu vode ili deterdženta.

Ako niste sigurni kako očistiti određeni osjetljivi nakit, najbolje je konzultirati se s profesionalcem ili slijediti upute proizvođača.

Izbjegavajte nošenje nakita tijekom aktivnosti

Da biste smanjili rizik od oštećenja nakita, izbjegavajte nošenje nakita tijekom aktivnosti poput sporta, vježbanja, pranja posuđa ili čišćenja. Fizička aktivnost može uzrokovati ogrebotine, udarce ili deformacije na nakitu, posebno na metalima kao što su zlato i srebro. Također, izbjegavajte kontakt nakita s kiselinama, kemikalijama i jakim parfemima.

Redovito provodite preventivno održavanje

Redovito održavanje nakita ključno je za njegovu dugotrajnost. Redovito provjeravajte nakit kako biste uočili eventualne nedostatke ili oštećenja te ih prije popravili. Ako primijetite da se nakit zaprljao, očistite ga prije nego što biste spriječili nakupljanje nečistoća i oštećenja.

Također, povremeno provodite pregled prstenja kako biste provjerili jesu li dragulji čvrsto postavljeni. Ako primijetite da neki dragulj nedostaje ili se labavo drži, odmah ga odnesite kod stručnjaka na popravak.

Čuvajte nakit na pravi način

Pravilno čuvanje nakita također je važno za njegovu zaštitu. Držite nakit odvojen od ostalih komada kako biste spriječili ogrebotine i zapletanje. Možete koristiti posebne kutije ili vrećice za nakit kako biste ga zaštitili od prašine i vlage. Također, izbjegavajte izlaganje nakita izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste spriječili izbijanje ili promjenu boje dragulja.

Povremeno tražite profesionalnu pomoć

Ako imate vrijedan ili vrlo delikatan nakit, povremeno potražite profesionalnu pomoć. Stručnjaci za nakit mogu vam pružiti savjete i usluge čišćenja i održavanja koji su prilagođeni vašem specifičnom nakitu. Oni imaju znanje i iskustvo u radu s različitim vrstama nakita i mogu vam pomoći očistiti ga na najbolji mogući način.

Čišćenje nakita nije samo estetska briga, već i briga o njegovoj dugotrajnosti. Redovito čišćenje i održavanje nakita može vam pomoći sačuvati njegovu vrijednost, sjaj i ljepotu godina. Slijedite ove savjete za čišćenje nakita kako biste osigurali da vaši dragocjeni komadi zadrže svoj blistavi izgled i ostanu prekrasan dodatak vašem izgledu.

Oglas

Uradi sam

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Produljite život buketu cvijeća

Predivne boje i mirisi buketa svježeg cvijeća uvijek su drag dodatak u svakom domu… Svi znamo da se rezanjem skraćuje život cvijeta, ali ipak možemo nešto učiniti kako bi ono što dulje trajalo i uljepšavalo prostor. Puno svježe vode koja će spriječiti razvoj bakterija, važan je korak, a i ostali savjeti su jednostavni i lako ih je slijediti.

1. Koristite čistu vazu

kako bu buket ostao svjež, važno je očistiti vazu u koju ćete ga staviti kako biste eliminirali potencijalni štetne bakterije i spriječili njihov rast. Možete biti sigurni da je čista tako što ćete dodati malo izbjeljivača u vodu te nakon pranja dobro isprati.

Ovo su najvažnija pravila kod sadnje hortenzija – ako želite da cvjetaju cijelo ljeto

2. Pazite kako režete stabljike

Uvijek je potrebno stabljike rezati pod kutem od 45 stupnjeva jer će taj korak spriječiti da one leže na na dnu vaze i zauzimaju puno mjesta. Ovako ćete im omogućiti i potpuno apsorpciju vode. Koristiti škare ili nož, a ako je moguće učinite to u vodi.

3. Uklonite višak lišća

Uz listove, uklonite i male grančice koje se mogu nalaziti na stabljiki. To je ustvari prva stvar koju morate napraviti kada buket unesete u kuću. Pravilo je da uklonite sve do linije gdje počinje voda jer lišće će trunuti i bakterije u vodi će skratiti život buketu.

4. Nahranite svoje cvijeće

Njemu će koristiti malo šećera i određene kiseline, kako bi bolje apsorbirale vodu. Možete kupiti i već gotove pripravke koji će hraniti vaše cvijeće, a potrebno ih je samo staviti u vodu.

5. Redovito mijenjajte vodu

Cvijeće uvijek mora imati svježu vodu kako bi se zaštitilo od bakterija. Savjet je da vodu mijenjate svaki dan jer ćete tako produljiti život buketu.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

6. Cvijeće ne voli vrućinu

Baš kao i ostale biljke koje sadite u teglama, i vaš buket ima svoje potrebe. Ako ga stavite na mjesto gdje nema direktnog sunca, on će sigurno trajati dulje. Što je hladnija prostorija to će vaš buket biti sretniji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Napravite sami omekšivače za rublje s mirisom po želji

Zašto biste omekšivač kupovali kad ga možete napraviti sami?

Omekšivači su sastavni dio pranja rublja, i malo tko će izostaviti ovaj dodatak koji naše rublje čini mekšim i mirisnim.

Martha Stewart američka je uspješna poslovna žena, spisateljica i poznata televizijska ličnost, a na svom portalu često otkriva jednostavne trikove za kućanstvo. Ovog puta doznajemo kako pripremiti omekšivač kod kuće i tako jednostavno kontrolirati njegove sastojke. Metoda je jednostavna, a većinu stvari već imate u kući.

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Kako napraviti omekšivač od octa

Odlično za okoliš, odlično za vaše rublje! Ocat je odličan omekšivač i ako ga već niste koristili u tu svrhu, obavezno isprobajte. Osim što će omekšati rublje, uništava i sve potencijalne bakterije na rublju i ostatke praška. Ako se bojite mirisa octa na rublju, uvjeravamo vas da će on nestati kad rublje izvadite iz perilice.

Što je potrebno?

Destilirani bijeli ocat
Esencijalno ulje za miris po želji
Bocu s čepom

Kako napraviti?

500 ml octa stavite u bocu, dodajte 20-ak kapi esencijalnog ulja, zatvorite bocu i dobro promiješajte.

Jednostavne trikove za čišćenje sjenila i unutarnjih žaluzina otkriva stručnjakinja

Kako koristiti? Baš kako koristite i kupovni omekšivač.

Kako napraviti omekšivač s regeneratorom?

Ovo je odlična i svima dostupna metoda, ali je dobro znati da on neće biti dobar odabir za sve materijale te da će njegov miris ostati na odjeći.

Što je potrebno za pripremu? Regenerator za kosu, Destilirana voda i Boca s čepom. Kako napraviti? Otprilike 300 ml omekšivača stavite u bocu te dodajte destiliranu vodu. Kako koristiti? Baš kao i obični omekšivač ili onaj od octa.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice