Povežimo se

Uradi sam

Kako pravilno brinuti o nakitu

Nakit može biti vrijedan i dragocjen, stoga je važno brinuti o njemu kako bi zadržao svoj sjaj i ljepotu. Redovito čišćenje nakita pomaže u uklanjanju nakupljenih nečistoća, kao što su prljavština, masnoće i ostaci kozmetike, te oštećenja i propadanja.

Bez obzira na to radi li se o zlatu, srebru, dijamantima ili drugim draguljima, slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta za čišćenje nakita, možete ga održati u sjajnom stanju godinama.

Koristite nježne metode čišćenja

Prilikom čišćenja nakita izbjegavajte abrazivne ili jake kemikalije koje mogu oštetiti površinu nakita. Umjesto toga, koristite nježne metode čišćenja. Možete napraviti vlastitu otopinu za čišćenje kod kuće miješanjem blagog tekućeg deterdženta u toplom sapunskom i vodenom rastvoru.

Nakit stavite u otopinu i nježno ga očistite mekom četkicom, poput četkice za zube, kako biste uklonili nečistoće s površine nakita. Nakon toga temeljito isperite nakit čistom vodom i obrišite ga mekom krpom.

Pazite na osjetljive materijale

Neki nakit, poput perla, korala, opala i drugih osjetljivih materijala, zahtijeva poseban tretman. Ti materijali su osjetljivi na vodu i kiselinu te ih treba pažljivo čistiti. Za perle, na primjer, možete koristiti vlažnu krpu krpu da biste ih očistili, izbjegavajući upotrebu vode ili deterdženta.

Ako niste sigurni kako očistiti određeni osjetljivi nakit, najbolje je konzultirati se s profesionalcem ili slijediti upute proizvođača.

Izbjegavajte nošenje nakita tijekom aktivnosti

Da biste smanjili rizik od oštećenja nakita, izbjegavajte nošenje nakita tijekom aktivnosti poput sporta, vježbanja, pranja posuđa ili čišćenja. Fizička aktivnost može uzrokovati ogrebotine, udarce ili deformacije na nakitu, posebno na metalima kao što su zlato i srebro. Također, izbjegavajte kontakt nakita s kiselinama, kemikalijama i jakim parfemima.

Redovito provodite preventivno održavanje

Redovito održavanje nakita ključno je za njegovu dugotrajnost. Redovito provjeravajte nakit kako biste uočili eventualne nedostatke ili oštećenja te ih prije popravili. Ako primijetite da se nakit zaprljao, očistite ga prije nego što biste spriječili nakupljanje nečistoća i oštećenja.

Također, povremeno provodite pregled prstenja kako biste provjerili jesu li dragulji čvrsto postavljeni. Ako primijetite da neki dragulj nedostaje ili se labavo drži, odmah ga odnesite kod stručnjaka na popravak.

Čuvajte nakit na pravi način

Pravilno čuvanje nakita također je važno za njegovu zaštitu. Držite nakit odvojen od ostalih komada kako biste spriječili ogrebotine i zapletanje. Možete koristiti posebne kutije ili vrećice za nakit kako biste ga zaštitili od prašine i vlage. Također, izbjegavajte izlaganje nakita izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste spriječili izbijanje ili promjenu boje dragulja.

Povremeno tražite profesionalnu pomoć

Ako imate vrijedan ili vrlo delikatan nakit, povremeno potražite profesionalnu pomoć. Stručnjaci za nakit mogu vam pružiti savjete i usluge čišćenja i održavanja koji su prilagođeni vašem specifičnom nakitu. Oni imaju znanje i iskustvo u radu s različitim vrstama nakita i mogu vam pomoći očistiti ga na najbolji mogući način.

Čišćenje nakita nije samo estetska briga, već i briga o njegovoj dugotrajnosti. Redovito čišćenje i održavanje nakita može vam pomoći sačuvati njegovu vrijednost, sjaj i ljepotu godina. Slijedite ove savjete za čišćenje nakita kako biste osigurali da vaši dragocjeni komadi zadrže svoj blistavi izgled i ostanu prekrasan dodatak vašem izgledu.

Oglas

Uradi sam

Bojanje drveta krpom ili valjkom za savršene rezultate

Bojanje drvenih površina ima čitav niz prednosti, od poboljšanja izgleda do zaštite prirodnog materijala. Evo kako izbjeći sitne pogreške zbog kojih završni rezultat nije savršen.

Prvo očistite i pripremite površinu

Bilo da želite osvježiti svoje kuhinjske ormariće, bojite ogradu, terasu ili namještaj, ako to učinite pogrešno, rezultat će biti nepravilna završna obrada.

Kao i kod svakog projekta najbolje je započeti čišćenjem i pripremom površine. Kad je u pitanju drvo, stari premazi skidaju se brusnim papirom granulacije između 80 i 120, a nakon brušenja, površinu temeljito očistite krpom kako biste bili sigurni da nema mrvica.

Dubinsko brušenje moglo bi oštetiti izgled vaše drvene površine, zato se koristi brusni papir.

Koristite balzam za drvo

Prije bojanja, umjesto temeljnog premaza, drvenu površinu namažite balzamom za drvo kako biste osigurali ravnomjerno upijanje boje. To je posebno važno za mekše drvo, poput bora. Nakon što se balzam osuši, vrijeme je za nanošenje prvog sloja.

Nanošenje premaza četkom može biti problematično zbog kapanja boje i ostavljanja dlaka po bojanoj površini. Zato stručnjaci preporučuju da pokušate drvene površine bojiti krpom.

Također, nanošenje premaza na ravnu površinu pomoći će u sprječavanju kapanja. Položite drvo ravno i radite samo na vrhu, zatim pustite da se ta strana osuši.

Iako oduzima više vremena, ovako sprječavamo kapanje na okomite rubove.

Zaštitni gornji sloj

Ovisno o tome gdje se koristi površina koju bojite, razmislite o zaštitnom gornjem sloju. Ormarima i namještaju bi dobro došao, dok vanjska ograda neće trebati završni premaz jer boje za ograde najčešće dolaze s vodonepropusnom zaštitom.

Završni sloj nanesite četkom od prirodne dlake ili pjenastom četkom prateći vlakna drva. Pustite da se osuši tri do četiri sata, a zatim lagano brusnim papirom granulacije 220 izbrusite. Obrišite površinu i nanesite drugi ili treći sloj.

Koliko slojeva boje koristiti?

Tijekom nanošenja više slojeva iste boje drvo će izgledati tamnije nego što očekujete. No, proizvođači uglavnom preporučuju korištenje dva ili tri sloja boje, što znači da vam je toliko potrebno da dođete do nijanse koja je deklarirana na kutiji.

Boju pažljivo odaberite. Drvene površine ili namještaj koji će biti vani zahtjeva bajc otporan na vanjske vremenske uvjete, dok se za unutarnje površine koristi bajc na bazi vode.

Želite li dati novi život starom komadu drvenog namještaja, kist u ruke i neka vas vodi mašta. Revolucija oslikanog namještaja odavno je započela. A postupak je isti – skidanje stare boje brušenjem, nanošenje nove boje, sušenje te  zaštitni sloj.

Nastavite čitati

Uradi sam

Uradi sam – kako obojiti zidove

Toplim vremenom počinje sezona preuređenja interijera. Odlučite li se za bojanje zidova, to je posao koji možete obaviti sami, a sav potreban alat, materijale i stručne savjete, potražite u Pevexu.

Što nam je sve potrebno?

Novi premaz boje na zidovima svakoj će prostoriji udahnuti novi život i dati potrebnu svježinu. To je posao koji možete raditi sami, no treba mu pristupiti pažljivo i prvo pripremiti prostoriju te nabaviti sav potreban alat i materijal.

Od alata nam je potreban zaštitni materijal u koji spadaju zaštitne folije, krep traka, valoviti karton, dok su nam od alata potrebno valjci i četke.

Za velike površine najbolji je valjak od 25 cm, a za manje površine dovoljan je valjak i od 10 cm. Također možemo uzeti i valjak za kuteve.

Najčešće sekratkodlaki valjci uzimaju za ravne površine dok se dugodlaki valjci uzimaju za površine koje nisu ravne.

Odaberite svoje najdraže nijanse, no neka se slažu s namještajem

Prije odabira boje, prvo treba izračunati potrebnu količinu. Većina boja pokriti će deset do dvanaest kvadratnih metara s jednom litrom boje. Mjere prostorije udvostručite kako biste imali dovoljno boje za dva sloja. Kod odabira boje, počnite od svojih najdražih nijansi pazeći da se dobro slažu s postojećim namještajem, a zatim odaberite vrstu boje.

Boju ćemo izabrati prema performansama koje želimo od te boje. Klasične disperzivne boje se dijele na tri segmenta. Klasične disperzivne boje koje su otporne na suho otiranje, kvalitetnije disperzivne boje koje su otpornije na mokro otiranje. 

Boje na bazi lateksa su perive i preporuča se koristiti ih za kupaonice ili kuhinje, a namijenjene su i za zahtjevne zidne površine jer pružaju izvrsnu pokrivenost. Lateks boje podnose sve vrste sredstava za čišćenje kao i dezinfekcijsko sredstvo.

Za visokofrekventne prostore biramo boju sa visokim rangom perivosti, to su boje koje se mogu mokro otirati. Dok nam je za prostorije poput spavaće sobe dovoljna boja na suho otiranje.

Male prostorije ne preferiraju tamne boje

Optimalan odabir boje za interijer bio bi balans između omiljenih nijansi i boje prikladne za veličinu prostorije. Tamnije boje koriste se u većim prostorijama s puno dnevnog svjetla, dok se u manjima mogu koristiti samo kao akcent.

U većoj prostoriji će zelena ili plava boja pridonijeti mirnoj atmosferi, a isti ugođaj će u manjoj sobi dati nježna siva nijansa. Dnevna soba može podnijeti razne palete boja, od pastelnih do neutralnih, ovisno o ukusu i namještaju.

Važno je zaštiti namještaj

Sad kad imamo potrebnu boju i alat, vrijeme je da raščistimo prostoriju. Namještaj treba prekriti, a sve što možete iznesite iz prostorije. Također, obložite pod zaštitnom folijom

Valoviti karton je najbolji za zaštitu podova zato što se ne kliže.

Očistite zidove od nečistoća

Kad ste pomaknuli sav namještaj, možete početi pripremati zidove. Prije svega ih treba očistiti od prašine i paučine te svih onih nečistoća koje mogu spriječiti prianjanje boje i postizanja savršene završne obrade.

Prije bojanja zidova, morali bi prije pregledati zidove i odstraniti sve dijelove koji nisu čvrsti i sve neravnine popuniti sa izravnavajućim masama, a površine je potrebno i impregnirati prije bojanja.

Impregnacija je vezivo koje učvršćuje i ujednačava podlogu. Iznimno je važna kada se zid boja prvi put, ali i kada se mijenja ton.

Nakon što su se zidovi osušili upotrijebite krep traku kako bi zaštitili utičnice, rubne letvice i sva ona područja koja ne želite obojati.

Od stropa prema podu

Kad otvorite limenku s bojom, dobro je promiješajte i ulijte u manju posudu ili pladanj za bojanje.

Za najbolje rezultate, počnite bojati od stropa prema podu, a želite li tamne zidove obojati u svijetlije tonove, preporuča se disperzivna vrsta boje.

Postupak je jednak kao i klasično bojanje. Trebalo bi impregnirati površinu i vjerojatno će trebati dva sloja boje da se vrati boja na bijelo ili u neku drugu nijansu.

Gotovo uvijek se preporuča bojanje u dva sloja te bojanje po dnevnom svjetlu jer ćete tako najbolje vidjeti rezultat. Ovisno o vrsti boje i vremenskim uvjetima, sušenje može trajati četiri do šest sati. Nakon toga skinite zaštitne folije i uživajte u osvježenoj prostoriji.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice