Uradi sam
Kako naoštriti noževe kod kuće
Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti oštriti svoje tupe kuhinjske noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.
Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.
Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.
U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.
Stolna brusilica za noževe
Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.
Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.
Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.
Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.
Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:
- Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
- Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
- Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
- Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
- Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!
Kamen za brušenje
Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.
Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.
Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.
Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.
Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.
Održavanje noža oštrim
Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.
To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.
Uradi sam
Jesen kao inspiracija za uređenje doma
Nakon ljetnih mjeseci, svi se polako povlačimo u kuće, a sezona jeseni puna je inspiracije kojom svoj prostor možete pretvoriti u ugodno i toplo utočište.
Kruške, grožđe, šipak, orasi… U jesensko doba godine priroda je ta koja nudi cijelu paletu potencijalnih dekoracija. Gotovo da ne postoji prostorija u domu koju ne možete obojiti u jesensko ruho.
Kraljica bundeva
Bundevu s razlogom zovu kraljicom jesenskih plodova. Osim za jelo, ona može poslužiti kao izvor inspiracije za razne vrste dekoracija. Prije samog korištenja, bundevu dobro operite u toploj vodi sapunom, kako biste s nje skinuli bakterije i kako bi što duže trajala. Možete ju ostaviti u prirodnoj boji, a možete ju i obojiti.
Koristite boje na vodenoj bazi i pratite teksturu bundeve. Kako bi dobili punoću boje, obojite bundevu u nekoliko slojeva.
Bezvremensko suho cvijeće
Jesen se posebno voli sa suhim cvijećem. Tada vaši aranžmani mogu izgledati posebno lijepo i njima možete ukrasiti bilo koji dio doma. Zapravo je glavna prednost suhog cvijeća upravo ta što nije vezano uz određeno godišnje doba i uvijek vam može poslužiti kao kreativna dekoracija.
Kao bazu za aranžman od suhog cvijeća možete iskoristiti bundevu, a ispuniti ju možete, kao i ukrasiti, suhim ili svježim cvijećem. Iskoristite razne trave koje ste mogli i ubrati i sušiti preko ljeta. Npr. žito, smilje… što god vam se nađe pod rukom. Aranžmani od suhog cvijeća posebno su popularni u dekoriranju prostora baš zato što ne moraju biti vezani uz godišnje doba i dugo traju.
Jesensko bogatstvo blagovaonskog stola
Dekoraciju stola ljudi najčešće vežu uz blagdane pa blagovaonski stol tako prigodno zovemo i blagdanski stol. U jesen ga možemo oplemeniti jesenskim plodovima, jesenskim voćem, različitim cvijećem, bundevama koje su vrlo zanimljive i koje nam mogu dat razno razne ideje. Isto tako, cvjetni aranžmani ne moraju biti rezervirani samo za vaš ulazni prostor ili dnevni boravak. Uz mnoštvo dekoracija, boja i plodova, za vašim blagovaonskim stolom poželjet ćete podijeliti obrok sa svojim najbližima u raskošnom i toplom ozračju.
Kao osoba koja se dugi niz godina bavi dekoracijama, Željka Dušak preporuča da iskoristite cijelo bogatstvo boja koje vam pruža jesen. Ipak, ako nemate mnogo iskustva, pri uređenju stola budite jednostavni i nemojte pretjerati s više šarenih boja. Možete koristiti i samo jednu boju, koja će onda biti dominantna i lijepo zaokružiti cijelu priču.
Ako vam je pak draže šarenilo, kombinirajte što je više moguće prirodnih materijala i tako ne možete pogriješiti.
Bilje
Kako napraviti bonsai
Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.
Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu.
Ja sam se zainteresirao za bonsai tako da htio sam kakav hobi gdje mogu imati doticaj s prirodom, radit s rukama i jednostavno se izraziti. Pošto baš volim prirodu, bonsai je za mene bio nekakav logičan slijed i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, kaže Toni Adžić, zagrebački stručnjak za bonsai.
Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Toni objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta, da to mora biti patuljasta vrsta, već da se bonsai može napraviti od bilo kojeg drveta.
Na što paziti pri odabiru drveta?
Pri odabiru drveta za bonsai prvi kriterij je veličina listova. Ako imamo manji list na svom bonsai materijalu dobit će se bolja iluzija veličine, a drugi kriterij je otpornost na rezidbu. Želimo da vrsta na kojoj radimo jako dobro reagira na rezidbu i pušta mnogo izboja što nam u biti onda omogućava i olakšava proces izgradnje tog bonsai drveta, rekao je Adžić.
Da bi napravili bonsai, prvo treba škarama oblikovati grane. Iako se mogu koristiti i obične kuhinjske, Toni koristi konkavne škare koje omogućuju da dublje uđemo u krošnju, napravimo ljepšu liniju reza, da se onda taj rez stopi sa starom granom iz koje raste novi izboj i tako postižemo vizualno bolji dojam, objasnio je Adžić.
Da bi postigao željeni izgled, oko grana treba omotati žicu koju treba stegnuti dovoljno, ali ne prečvrsto da ne bi spriječila rast. Takozvano žicarenje radi se gumiranom ili plastificiranom žicom koja će se prerezati nakon nekoliko mjeseci, kad grana dobije željeni smjer i oblik. Zatim treba ukloniti viška korijena te presaditi stablo u bonsai posudu.
Specifičnosti bonsai posude
Bonsai posuda ona se razliku od drugih posuda estetski, ona je plića od klasičnih posuda i ona upravo naglašava to naše drvo, naglašava deblo, nema vizualnu težinu veliku i jednostavno se ukomponira s tim našim bonsai drvetom. Bitno je samo da ima rupe za drenažu na dnu. Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća.
Izgled i vrijeme koje je potrebno da bi se postigao neki bonsai ovisi, ovisi o materijalu s kojim radimo i ovisi o tome koju su naši kriteriji. Ako su nam kriteriji da neka osoba koja vidi taj bonsai da prepozna da je to bonsai to je dosta kratki period, već nakon godinu i pol do dvije godine se može jako efektno drvo postići, ali ako želimo doći na nekakvu razinu izložbe ili časopisa tu su potrebne godine i godine, znači pričamo o deset, petnaest, dvadeset godina rada, rekao je Toni Adžić.
Svatko može isprobati ovu vještinu. Ne zahtijeva previše truda niti troškova, a ono što ćete na kraju dobiti može biti jako vrijedno i podići će estetiku vašeg prostora.