Povežimo se

Uradi sam

Kako naoštriti noževe kod kuće

Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti oštriti svoje tupe kuhinjske noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.

Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.

Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.

U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.

Kitchen Knife on cutting board

Stolna brusilica za noževe

Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.

Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.

Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.

Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.

Sharpening a kitchen knife

Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:

  1. Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
  2. Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
  3. Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
  4. Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
  5. Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!

Kamen za brušenje

Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.

Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.

Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.

Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.

Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.

Cropped Hand Of Person Sharpening Knife On Table

Održavanje noža oštrim

Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.

To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.

knife on wooden cutting board with purple onions

Lifestyle

Ove maštovite unikatne keramičke pločice plod su zanimljive suradnje mladog para

Ona je umjetnica, a on servisni inženjer. Kad se ta dva zanimanja spoje u ljubavi i poslu, dobije se fenomenalan par koji izrađuje keramičke pločice. 

Lorena Almaši i Mihael Lukušić od kad su se upoznali svaki rad na neki način su izrađivali skupa, razvijali ideje i njihova krativnost ne poznaje granice.

U ovom vrijednom timu, svatko ima svoju nezamjenjivu ulogu. 

Injženjerski dio posla pripada Mihi, dakle kako dobiti iz ničega pločicu

“Moj zadatak u izradi keramičkih pločica je zapravo bio razviti tehniku na neki način, da mi pločice možemo izrađivati u nekoj nakladi, to je bio moj zadatak ispočetka. “

A Lorena je umjetnička duša, zaljubljena u boje i glazure. Njena kreativnost ne poznaje granice i ističe kako nema ogračinja i kako se svašta može izvesti. U svojoj maloj radionici izrađuju keramičke pločice različitim tehnikama. 

“Mi trenutno imamo dvije tehnike kojima izrađujemo keramičke pločice, jedna tehnika je da ju ekstrodiramo, a druga tehnika je da ju prešamo, ovisno o matrici, odnosno ovisno o tome što želimo, da li želimo reljefnu pločicu ili želimo ravnu.

S ekstruderom režemo na dimenzije željene, kad se to izreže slijedi postupak sušenja, nakon postupka sušenja ide prvo pečenje, nakon prvog pečenja, mi pločicu nazivamo biskvitno pečena pločica i nakon toga ide oslikvanje. “

Lorena svaku pločicu ručno oslika i pristaje na baš sve izazove. 

“Ljudi su skužili da mi tu znamo tehniku i ja bi nas nazvala dobre vile pločica, jer su nas ljudi počeli kontaktirat za razno razne stvari koje nikak nisu mogli naći, dakle, počeli smo se baviti restauracijom, to jest počeli smo raditi pločice po uzoru na postojeće, jer su ljudi tražili, pogotovo sad nakon potresa. To nas je iznenadilo, nismo ni mi znali da ćemo se time bavit, ali nama je to isto izazov.

Kada nam ljudi dođu i kažu je li možete ovakve napravit, zamolimo da pričekaju da vidimo i onda napravimo nekakav prototip. Često se i mi sami iznenadimo s tim da možemo raditi. Reljefne nismo imali u planu radit, evo sad ih radimo samo zato što moramo. A zanimljivo je zapravo bilo da smo od reljefnih počeli razvijat cijelu priču.” pojasnila je Lorena i dodala kako istinski uživaju u tome što rade.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako pripremiti nekretninu za prodaju: 8 savjeta za privlačenje kupaca

Kupci traže vrijednost dodanu domovima, a pažljiva prezentacija može pomoći da se lako uoče jedinstvene karakteristike koje vaš dom čine posebnim

Način na koji predstavite svoj dom može napraviti veliku razliku u tome kako će biti percipiran u oglašavanju, što će utjecati na broj upita, broj ljudi koji će doći na razgledavanje, te na kraju, na to koliko će vremena nekretnina biti na tržištu i koja će se konačna cijena postići.

Kupci su danas pažljivi; imaju cijeli svijet nekretnina na dohvat ruke putem interneta i postaju privremeni stručnjaci dok traže kuću. Ovo su neki elementi na koje treba obratiti pažnju.

1. Privlačnost s ulice

Vaš dom mora privući kupce na prvi pogled. Kako ćete stvoriti privlačnost s ulice ovisi o vašoj nekretnini; neki od elemenata na koje biste trebali obratiti pozornost su lijepa poštanska kutija, zdrava, pokošena i uredno obrezana travnjaka bez korova, biljke koje ne zahtijevaju puno održavanja, uredno pospremljena crijeva i vrtni alat, privlačne vrtne značajke, uredna i održavana ograda, čiste površine i ulazna vrata u dobrom stanju.

6 iznenađujućih razloga zašto bi svatko trebao posaditi stablo ispred kuće

2. Uklonite višak i obratite pozornost na atmosferu

Potencijalni kupac treba moći zamisliti svoje stvari u nekretnini, stoga uklonite nebitan namještaj, ukrase, sprave za vježbanje i osobne predmete. Pospremite svakodnevne stvari poput toaletnih potrepština, opreme za čišćenje, igračaka, stvari za kućne ljubimce i kuhinjskih aparata. Mislite na “čiste linije i slobodne površine“.

Omiljena “millennial” siva još uvijek hit boja, iako je generacija Z ne podnosi

Manje predmeta u sobama učinit će prostor većim, a manje odjeće u ormarima i posteljine u ormarićima učinit će da skladišni prostor izgleda prostranije. Pažljivo razmislite koji komadi namještaja će poboljšati atmosferu koju želite stvoriti u svom domu. Možda razmislite o spremanju ili prodaji viška namještaja ili unajmljivanju namještaja i ukrasa ili angažiranju profesionalnog stilista kako biste postigli željeni izgled.

3. Obavite sve manje popravke

Od curenja slavine do slomljene žarulje ili ogrebotina na drvenim površinama, pobrinite se da svi manji popravci budu obavljeni. Ako postoje opći problemi s održavanjem – čak i ako su mali – kupci to mogu doživjeti kao znak da možda postoje veći problemi u pozadini, bez obzira na to je li to zaista slučaj ili ne. Stoga se isplati riješiti tih manjih popravaka na vrijeme.

4. Osvježite svoj dom prije pregleda

Pokušajte eliminirati mirise dima ili kućnih ljubimaca. Prije pregleda otvorite prozore, skuhajte svježu kavu, uljepšajte prostor s nekoliko buketa cvijeća i pokušajte ne kuhati ništa s jakim mirisom. Imajte na umu da ne želite preplaviti kupce intenzivnim mirisima jer to može ostaviti dojam da pokušavate prikriti neki neugodan miris, stoga nema potrebe za osvježivačem zraka u svakoj sobi.

5. Unesite više svjetla

Provjerite sve žarulje – uključujući one u nape i pećnici – i pobrinite se da rade. Možete povećati osjećaj prostora unutar i izvan doma pažljivim postavljanjem ogledala, lampi i svjetiljki, te time što će prozori biti blistavo čisti i iznutra i izvana. Prije fotografiranja ili razgledavanja, upalite sva svjetla, ostavite sve unutarnje vrata otvorena i sami temeljito pregledajte svoj dom.

6. Kućne ljubimce držite uz sebe

Uvijek očistite i pospremite iza svojih kućnih ljubimaca i, ako je moguće, ponesite ih sa sobom kad napuštate kuću tijekom pregleda.

7. Toplina, ugodnost i udobnost

Stvorite ugodno okruženje prilagođavajući svoj dom vremenskim uvjetima. Ako je hladno, upalite vatru, uključite grijalice na terasi i grijanje. Ako je vruće, uključite ventilatore i rashladne sustave. Stvorite ugodnu atmosferu uz upotrebu mekanih materijala, svježe posteljine i glazbe.

8. Budite kreativni i vjerujte sebi

Pokušajte istaknuti ono što je jedinstveno kod vaše nekretnine stiliziranjem koje naglašava njene posebne karakteristike, umjesto da koristite generičke stilove koje su kupci već vidjeli mnogo puta tijekom potrage za kućom. Ovo će pomoći u stvaranju emocionalne povezanosti između doma i kupca koji će se u njega zaljubiti. Vi najbolje poznajete svoj dom, stoga ste u najboljoj poziciji da naglasite ono što ga čini posebnim.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice