Povežimo se

Uradi sam

Kako naoštriti noževe kod kuće

Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti oštriti svoje tupe kuhinjske noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.

Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.

Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.

U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.

Kitchen Knife on cutting board

Stolna brusilica za noževe

Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.

Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.

Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.

Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.

Sharpening a kitchen knife

Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:

  1. Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
  2. Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
  3. Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
  4. Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
  5. Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!

Kamen za brušenje

Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.

Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.

Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.

Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.

Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.

Cropped Hand Of Person Sharpening Knife On Table

Održavanje noža oštrim

Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.

To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.

knife on wooden cutting board with purple onions

Oglas

Uradi sam

Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem kućanstvu? Ovaj će vas popis iznenaditi

Naši domovi mogu postati i dom za nekoliko vrsta kukaca, bakterija i gljivica, ako nismo dovoljno temeljiti u čišćenju

Vrijeme je da obratite više pažnje na često posjećene kutke, uglove i površine koje se zanemaruju jer su ili preteške za dosegnuti ili jednostavno zaboravimo na nakupljanje bakterija koje se tiho događa u pozadini. Ovo je popis najodvratnijih mjesta u kući, s savjetima o njihovoj dezinfekciji.

1. Iza radijatora

Možda zaboravljate na svoje radijatore jer su uglavnom skriveni iza namještaja ili drugih ukrasnih predmeta. No, čak i ako obrišete vanjštinu, utori iza radijatora zapravo skupljaju čvrsto zapakirani prašinu i prljavštinu koja se potom vraća u zrak. Jeste li znali da čišćenje iza radijatora zapravo može smanjiti troškove grijanja? To je zato što prašina stisnuta između otvora može spriječiti izlazak topline, što znači da vaši radijatori moraju raditi dvostruko više kako bi zagrijali unutrašnjost.

Kad ste već kod toga, očistite i zid iza radijatora, koji obično potamni od prljavštine. Umočite spužvu u sapunastu mješavinu, dobro je iscijedite i očistite površinu.

2. Fuge

ko pažljivo pogledate, primijetit ćete prljavštinu i prašinu nakupljene između pločica, što na kraju čini podove ili zidove užasno tamnima. Zbog svoje obično svijetle boje i porozne prirode, fuge su sklone mrljama. Čišćenje može izgledati kao dug i detaljan posao, ali ako redovito uključite čišćenje fuga u svoju uobičajenu rutinu, možete spriječiti nakupljanje plijesni.

Ocat je čudotvorac kada se pomiješa u jednakim dijelovima s vodom i poprska izravno na prljave površine. Može pomoći u oslobađanju zaključane prašine, prljavštine i neposlušne dlake. Još jedno sjajno kućno rješenje je mješavina vodikovog peroksida i sode bikarbone: Dodajte nekoliko žlica sode bikarbone u vodikov peroksid dok ne dobijete željenu konzistenciju. Smjesa će postati pastozna, koju potom možete nanijeti na fuge. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim izribajte površinu.

3. Lajsne

Koliko često, kada razmišljate o zidovima, razmišljate i o lajsnama? Budući da obično nisu u razini očiju, skloni ste propustiti prljavštinu i nakupljanje na tim malim rubovima. Čišćenje lajsni može se činiti zamornim, jer nitko ne želi klečati i čistiti pogrbljen. Ali razmislite – zidovi su najveća vidljiva površina u vašem domu. Sjajno čist zid može uvelike doprinijeti da vaš dom izgleda besprijekorno.

Možete obrisati prašinu ili usisati lajsne. Razmislite o dugoj perjanoj metlici ili nastavku za usisavač kako se ne biste morali savijati. Ili, očistite površinu toplom vodom i sapunom.

4. Ventilacijski otvori

Jeste li znali da ventilacijski otvori u vašem domu mogu uzrokovati simptome astme ili alergije? Na kraju krajeva, ovdje se sva prljavština, kosa i fragmenti kukaca lako udomaće. Oni se lako cirkuliraju u unutarnji zrak koji udišete svaki dan. Odvratno!

Dobra vijest je da čišćenje ventilacijskih kanala ne mora biti jedan od onih teških poslova za koje vam je potreban profesionalac. Standardni kućni usisavač može usisati prašinu i prljavštinu iz vaših ventilacijskih otvora; samo trebate osigurati da imate dugo crijevo za dosezanje u kanale. Drugi način je korištenje četke za WC, ali ako je nemate, poslužit će i kruta četka za bojenje. Zapamtite da nosite rukavice i masku dok čistite.

5. Glava tuša

Iako se često tuširamo, rijetko tko od nas detaljnije pogleda u glave tuša. Kada biste češće pogledali gore, vjerojatno biste primijetili da mnoge rupice zapravo ne izbacuju vodu. To je zato što se s vremenom rupice začepe plijesni, mineralnim naslagama i ostacima sapuna. Dakle, pitanje je, zašto biste si uskratili dobar, čist tuš?

Pjena za čišćenje tuša, koja se posebno bori protiv naslaga sapuna, kamenca i plijesni, dobra je opcija. Ako možete odvrnuti tuš glavu, namočite je u otopini jednakih dijelova bijelog octa i tople vode. Ako je ne možete ukloniti, napunite plastičnu vrećicu octom i omotajte je oko tuš glave. Ostavite je nekoliko sati i pustite vodu.

Prirodna sredstva za besprijekorno čistu kupaonicu

6. Čepovi za odvod

Još jedno žarište za bakterije i plijesan je začepljeni odvod jer postaje leglo klica. Ako odvod počne sporo otjecati, ne trebate odmah kupovati novi čep. Međutim, morat ćete zasukati rukave i riješiti problem.

Izvucite prljavštinu rukom i očistite je toplom ili vrućom vodom sa sapunom. Namočite čep u otopini octa ili deterdženta nekoliko minuta prije nego što ga očistite krpom.

Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom

7. Područje oko WC školjke

Ako želite saznati koliko je područje oko WC školjke prljavo, uzmite crnu UV lampu. Fuj, zar ne? Nije iznenađenje da je ovo područje jedno od najprljavijih u domu.

Pomiješajte jednu šalicu kuhinjske soli, jednu šalicu sode bikarbone i jednu šalicu kisikovog izbjeljivača—ove će sastojci pomoći u dezinfekciji i otpuštanju nakupljene prljavštine. Ostavite otopinu da odstoji sat vremena, a zatim obrišite vlažnom krpom. Jedna šalica sode bikarbone i jedna šalica destiliranog bijelog octa također mogu obaviti posao.

Pametna WC školjka – sama se čisti, eliminira bakterije i ima funkciju bidea

8. Višekratne vrećice za kupovinu

Da, te torbe koje vam pomažu živjeti ekološki mogu biti i nositelji klica. To je zato što ih koristite za nošenje peradi, povrća, voća, kartona i paketa hrane. Zamislite sve bakterije koje vrebaju unutra, samo čekajući da izazovu unakrsnu kontaminaciju. Također, višekratne vrećice za kupovinu su često korišteni predmeti, koje često dodiruju ruke i drugi objekti. Zbog toga postaju najopasniji predmeti koji mogu lako prenijeti infekcije.

Perite svoje vrećice u vrućoj vodi s deterdžentom. Ako imate platnenu vrećicu, ubacite je u perilicu rublja i osušite na zraku. Imajte na umu da nošenje platnene ili pamučne vrećice u trgovinu dok je još vlažna može biti opasno, jer vlažna okolina potiče rast plijesni i gljivica.

9. Spužvica za suđe

Prije nego što započnete s pranjem posuđa nakon večere, zastanite i dobro pogledajte svoju pouzdanu spužvu. Prema NSF International Household Germ Study iz 2011. godine, kuhinja je najprljavije područje u cijelom domu. Obitelj bakterija koja uključuje salmonelu i E. coli pronađena je u više od 75% spužvi i krpa za suđe. Jednostavan trik za utvrđivanje treba li spužva čišćenje ili zamjenu je ako počne smrdjeti – to je dokaz da skriva bakterije. Iako se preporučuje često čišćenje, nekad je bolje jednostavno zamijeniti spužve svakog mjeseca.

Jednostavan način čišćenja je korištenje perilice posuđa – postavite je na najtopliji ciklus.

Koliko često treba čistiti filter perilice posuđa? Evo kako to napraviti, jednostavno i učinkovito

10. Guma od blendera

Blender je pravi spasitelj, koristeći se za sve, od pripreme smoothieja do mljevenja povrća. Naravno, većina nas se sjeća očistiti ga odmah nakon upotrebe, ali jeste li znali da čišćenje samo posude blendera nije dovoljno? Guma – gumeni pečat postavljen za sprečavanje curenjanalazi se na dnu posude blendera. Uz čestu upotrebu, ovaj dio blendera često postaje leglo bakterija, kvasaca i plijesni. Vlaga i čestice hrane zarobljene između baze i gume stvaraju idealno okruženje za razmnožavanje klica.

Ne brinite, čišćenje gume sapunom i vodom je jednostavno, dok će gumeni prsten možda zahtijevati četku s tankim vlaknima za temeljito čišćenje. Također možete ostaviti gumeni dio da se namoči u toploj, sapunatoj vodi oko 10 minuta—ovo će pomoći u otpuštanju prljavštine i tvrdokornih mrlja.

Nastavite čitati

Uradi sam

Lakše se diše uz ovih nekoliko savjeta za poboljšenje kvalitete zraka u vašem domu

Kvaliteta zraka može imati mnogo značajniji utjecaj na vaše zdravlje nego što mislite

Možda ne razmišljate puno o kvaliteti zraka u vašem domu ako uglavnom nemate simptome. Neki simptomi nezdrave kvalitete zraka u zatvorenom prostoru uključuju glavobolje, iritaciju ušiju, nosa i grla, te vrtoglavicu, među ostalim – ali ozbiljniji učinci mogu uključivati rak i respiratorne bolesti.

Evo nekoliko ideja za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, bilo da vi ili netko u vašem domu imate alergije ili vanjski uvjeti uzrokuju lošu kvalitetu zraka unutra.

1. Uklonite očite onečišćivaće zraka

“Općenito, ljudi provode oko 90 posto svog vremena u zatvorenom prostoru, prema podacima Agencije za zaštitu okoliša. A kvaliteta zraka koji udišemo tih 90 posto vremena (ili više) ključna je za naše cjelokupno dobrostanje”, kaže Steven Haywood, dr. med., bivši respiratorni terapeut koji je postao certificirani liječnik hitne medicine u Summa Health u Akronu, Ohio.

“Prvi korak prema boljoj kvaliteti zraka je uklanjanje svega iz vašeg doma što uzrokuje pogoršanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru”, rekao je Peter Mann, osnivač i izvršni direktor tvrtke Oransi, kompanije za pročišćavanje zraka sa sjedištem u Sjevernoj Karolini. To može biti lakše ili teže. Na primjer, ako imate sredstva za čišćenje, boje ili druge kemikalije u kući, jednostavno ih premjestite u garažu i izvan glavnog životnog prostora.

2. Pustite svjež zrak u vaš životni prostor

Mann kaže da poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu može biti jednostavno i brzo kao otvaranje ventilacijskih prozora. Ponekad to nije uvijek praktično, ovisno o vremenskim uvjetima, vlažnosti, zagađenju, razini peludi i drugim lokalnim čimbenicima vani. Ipak, ako možete, svaki put kad osjetite da je zrak u zatvorenom prostoru zagušljiv, jednostavno otvorite prozor na neko vrijeme i pustite malo svježeg zraka unutra!

Propuh, visoki računi, alergije… Znakovi koji otkrivaju da je vrijeme za nove prozore

3. Koristite ventilatore u kupaonici ili kuhinji

Korištenje ventilatora u kupaonici ili kuhinji može zvučati ekstremno (i možda pomalo iritantno zbog buke), ali ovaj korak može pomoći u poboljšanju kvalitete zraka u zatvorenom prostoru uklanjanjem ustajalog, vlažnog zraka iz doma.

“Ova funkcija će stalno izvlačiti zrak iz doma, čime će uvući svježi zrak da ga zamijeni,” rekao je Wood. Ako ne želite stalno koristiti ventilator, usredotočite se na njegovo korištenje dodatnih 20 minuta nakon tuširanja ili kad vašem domu treba osvježenje.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja? Iskoristite ovih deset odličnih ideja

4. Ograničite mirisne proizvode

Žao nam je što vam to moramo reći, ali Mann kaže da mirisne svijeće, osvježivači zraka, difuzori itd., koje volite, mogu pridonijeti lošoj kvaliteti zraka u vašem domu. Neki mirisni proizvodi sadrže štetne hlapljive organske spojeve (VOC) – poput formaldehida, benzena i toluena koji mogu biti opasni za vaše zdravlje.

Prekomjerno izlaganje štetnim VOC-ovima može uzrokovati glavobolje i iritaciju očiju, nosa i grla. Mnogi proizvodi za čišćenje, dezinfekciju, kozmetiku, odmašćivanje i hobije također sadrže VOC-ove. Izbjegavajte ove proizvode kad god je to moguće, a kada ih ne možete izbjeći, osigurajte temeljitu ventilaciju vašeg doma.

5. Nabavite sobne biljke

Biljke koje filtriraju zrak nisu samo izvrstan način za dodavanje života i vizualnog interesa u bilo koji prostor — one također mogu pomoći u povećanju kisika u vašem domu i pročišćavanju zraka. To čine filtriranjem zagađivača koji potječu iz vašeg doma.

Koje biljke pročišćavaju zrak?

6. Projekte “uradi sam” koji zagađuju zrak izvodite vani kad god možete

Neke od vaših svakodnevnih aktivnosti ili omiljenih hobija mogu znatno pogoršati kvalitetu zraka u vašem domu. Brušenje, bojanje, skidanje boje, pa čak i kuhanje mogu ispuniti vaš dom mnogim zagađivačima. Kad god možete, izvodite ove projekte vani. Ako ne možete izvesti projekt na otvorenom, obavezno osigurajte bolju ventilaciju unutar svog doma otvaranjem prozora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice