Povežimo se

Uradi sam

Jednostavne trikove za čišćenje sjenila i unutarnjih žaluzina otkriva stručnjakinja

Tko će bolje otkriti tajne savršenog čišćenja od profesionalne čistačice…

Još jedna stvar koju vjerojatno dovoljno često ne peremo jesu zastori i sve vrste roleta za zamračivanje i sjenila. Nije teško zaboraviti da je prašina magnet za prljavštinu ako se ne čisti često.

Sara San Angelo je profesionalna čistačica i vlasnica tvrtke “Ispovijesti čistačice” u Charlestonu i ona otkriva koliko je često potrebno čistiti zastore i sjenila i kako to učiniti da nam ne oduzme previše vremena.

Prije svega navodi da je potrebno znati kakve zastore i sjenila imate i od kojeg su materijala. Treba li za njih otopina za čišćenje ili je dovoljan skupljač prašine na dršci.

Kako čistiti unutarnje žaluzine i sjenila

Ako se kod vas doma nisu ovi predmeti dugo čistili, onda je najbolje da odmah preskočite na kraj teksta u kojem ćemo objasniti što znači dubinski čišćenje. Ako je samo potrebno ukloniti prašinu s vaših alu venecijanera, pratite ove korake.

Kako birati zavjese i dekore

Potrebna vam je krpica koja skuplja prašinu, a i ljestve ako ne možete posegnuti do vrha. Možda bi vam dobro došao i usisivač ako planirate njime očistiti prašinu.

Krpicom za prašinu pređite preko svake letvice, posebno ako imate celuloidne rolete. Možete koristiti i nastavak s četkicom na usisivaču za uklanjanje prašine, a to bi bila i najbolja metoda jer ćete pokupiti svu prašinu.

Kako dubinski očistiti sjenila?

Ako to morate napraviti, San Angelo savjetuje da ih stavite u kadu s vodom i deterdžentom i ostavite da tako stoje, a možete ih i isprati tušem. Ovi savjeti vrijede za sjenila od vinila i plastike, ne za one drvene.

Kako oprati zastore i sjenila od platna?

Na zastorima se vjerojatno neće tako vidjeti prašina ali na venecijanerima i ostalim sjenilima vjerojatno hoće, a dobro je znati da se na njih prašina doslovno “lijepi”. Sva sjenila možete očistiti usisivačem, koristeći nastavak s četkicom, od vrha prema dnu. Nakon što ste se riješili prašine, uzmite mokru krpicu i sve dobro prebrišite. Nemojte zaboraviti na stranu zavjesa koja je okrenuta prema prozorima – i ona se mora čistiti.

Rolo sjenila

Stručnjakinja navodi kako ju često pitaju kako očistiti rolo sjenila, posebno ako su poprimili žućkastu boju i na njima se nakuplja prašina.

7 domaćih sredstava za čišćenje koja stvarno djeluju

“To su ustvari najteže površine za čišćenje jer bi se trebale “oribati” vodom i sapunom ali i četkom. Možete zamisliti kako je teško oprati ih dok vise sa stropa – voda će sigurno kapati po podu, a morate nekako od nje zaštiti i prozore i okvire, ustvari sve površine na koje može dospjeti voda”, dodala je Sabrina Fierman, vlasnica servisa za čišćenje u New Yorku.

Ona ne savjetuje da ih čistite na gore spomenut način već da ih skroz otvorite i usisate. No kako to neće uništiti svu prljavštinu, smatra da je najbolje angažirati profesionalce koji mogu ponuditi ultrazvučno čišćenje, oni će sjenila skinuti i oprati mehanički ali i koristiti biorazgradiva sredstva za čišćenje.

No, ako usporedimo cijenu takvog čišćenja, možda se više isplati kupiti nove zavjese…

Kako posvijetliti žute zastore i sjenila

Ako su vaši zastori ili sjenila od vinila ili plastike, San Angelo savjetuje da koristite izbjeljivač u spreju. “Pazite da njime slučajno ne pošpricate odjeću ili namještaj u blizini jer može izbijeliti i druge površine.

Oglas

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice