Povežimo se

Uradi sam

Izrada jesenskog aranžmana

Savjetujemo vas kako probuditi umjetnika u sebi te po principu uradi sam uz malo truda izraditi originalan jesenski cvjetni aranžman.

Uradi sam

Znamo kako se radi eko folija

Možete ju prati i koristiti više puta

Sve smo više ekološki osviješteni, pa vjerojatno i vi kada zamotate ostatke hrane u jednokratnu plastičnu foliju, osjećate grižnju savjesti. Pravo rješenje bila bi eko folija koju možemo prati i koristiti više puta. Kako ju napraviti otkrila nam je Mirjana Koprek.

‘Jedan od najupotrebljavanijih predmeta u kuhinji, a da to nije posuđe jest plastična ili alu folija za čuvanje ili spremanje hrane. Postoji alternativa toj foliji, a to je ekološka folija od pčelinjeg voska. Danas bih vam pokazala kako možemo izraditi foliju od pčelinjeg voska. Za izradu ove folije nam je potreban pčelinji vosak, pamučna krpica, kist, dva lista papira za pečenje i pegla’, pojašnjava Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica.

folija-dom-na-kvadrat

Prvo je potrebno pčelinji vosak otopiti, vosak mora biti u potpuno tekućem stanju. Dok se naš vosak topi, mi ćemo prirediti foliju.

Vi birate oblik

‘Na podlogu za peglanje stavljamo jedan list papira za pečenje. Na njega stavljamo pamučnu krpicu koja može biti željenog, vašeg željenog oblika. Može biti okrugla, četvrtasta, pravokutna, ovisno o tome kakva joj je namjena.

Pčelinji vosak lagano ćemo kistom nanijeti po površini naše tkanine. I to tako da prekrijemo cijelu tkaninu. Ako je okrugli, najjednostavnije je ići od sredine prema rubovima, a ako je četvrtasti, također od sredine pa na svaku stranu’, dodaje.

‘Kada smo nanijeli pčelinji vosak na našu tkaninu, uzimamo drugi list papira za pečenje i stavljamo ga preko tkanine.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

Tada s glačalom koje je zagrijano na srednju temperaturu, zaglačamo tkaninu. Od temperature glačala, vosak će se prožeti kroz cijelu tkaninu i na taj način stvoriti zaštitni sloj s obje strane.

I to je to, naša voštana krpica je gotova. Sad je potrebno samo pričekati da se ona lagano ohladi i spremna je za upotrebu’, kaže Mirjana.

Folija se formira po rubu zdjelice

Ove eko folije možemo koristiti za čuvanje raznih namirnica, poput kruha, sira, voća, povrća, sendviča, suhomesnatih proizvoda. Hranu koju želimo pohraniti, stavimo u zdjelicu i foliju stavimo na rub zdjelice. Od temperature naših ruku, folija će se formirati u oblik ruba zdjelice.

Folija izvrsno održava svježinu svih namjernica. S obzirom da je tvrda, možemo ju oblikovati u vrećicu ili tuljac u kojem možemo čuvati suho voće, orašaste plodove, i na taj način zadržati njihovu svježinu.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

‘Rok trajanja ovih eko folija je otprilike godinu dana. Vrlo su jednostavne za održavanje. Dovoljno ih je sa spužvicom i deterdžentom oprati i isprati pod mlazom mlake ili hladne vode. Nikako ih se ne smije prati u perilici posuđa ili pod vrućom vodom jer na taj način možemo otopiti vosak.

Njihovom upotrebom u svakodnevnom kućanstvu, možemo smanjiti veliku količinu plastičnog otpada i na taj način svatko od nas može dati svoj doprinos za očuvanje planete’, zaključuje Mirjana.

Nastavite čitati

Uradi sam

Pisanice u vinu i ubrusima

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.

Marko-Strižak-how-2-bake-it-dom-na-kvadrat
Marko Strižak, hobi slastičar

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način.  Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Pisanice u vinu

Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.

Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.

Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.

Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.

One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.

pisanice-u-crnom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u crnom vinu
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak zelene prehrambene boje
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak crvene prehrambene boje

Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.

Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.  

Pisanice u ubrusima

Marko predlaže i pisanice u ubrusima.

Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.   

I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.

Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.

„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao.  I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“,  objašanjava Marko.

Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.

pisanice-u-ubrusima

Sretan Uskrs!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice