Povežimo se

Uradi sam

Buketi koji traju zauvijek

Cvjetna dizajnerica Adriana Kolar Combaj pronašla je recept za sačuvati ih vječno, a cijela je ideja krenula od njenog vjenčanog.

Ima nekih buketa koje bismo najradije sačuvali kao uspomenu. Dobili smo ih od drage osobe, podsjećaju nas na neki poseban trenutak ili zato što su nam jednostavno lijepi. Uvijek ih možete osušiti, ali neki vole upravo njihovu svježinu.

svježi-buket-domnakvadrat

Cvjetna dizajnerica Adriana Kolar Combaj pronašla je recept za sačuvati ih vječno. Naime, buketi koji traju zauvijek njenih su ruku djelo.

osušeno-cvijeće-domnakvadrat

Proces izrade traje od četiri do šest tjedana. Sa svježeg buketa prvo odreže cvjetne glavice koje suši posebnom tajnom tehnikom.

zalijevanje-buketa-smolom-domnakvadrat

Nakon sušenja, cvijeće stavlja u kalup i zalijeva ga smolom. Smola se stavlja u tri sloja, a svaki se suši po 24 sata.

buketi-u-smoli-domnakvadrat

I tada nastane buket koji traje zauvijek. Za njega neće biti potrebna vaza jer izgleda kao, mogli bismo reći, slika na stalku pa ga možete smjestiti na bilo koje mjesto.

“Cvijeće cvijeću”-buketi kao najljepši dar

Ideja o ovome krenula je od buketa naravno. I to njenog vjenčanog. On se, nažalost, prijevremeno osušio i nije ga uspjela sačuvati u tom smislu. No, buduće mladenke neće imati oko toga briga.

suhi-buket-domnakvadrat

Kako se buket ne bi prijevremeno osušio na zraku, potrebno joj ga je dostaviti u roku tri dana otkako je napravljen. I nakon njene intervencije, bit će tu zauvijek.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uradi sam

Pisanice u vinu i ubrusima

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.

Marko-Strižak-how-2-bake-it-dom-na-kvadrat
Marko Strižak, hobi slastičar

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način.  Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Pisanice u vinu

Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.

Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.

Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.

Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.

One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.

pisanice-u-crnom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u crnom vinu
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak zelene prehrambene boje
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak crvene prehrambene boje

Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.

Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.  

Pisanice u ubrusima

Marko predlaže i pisanice u ubrusima.

Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.   

I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.

Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.

„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao.  I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“,  objašanjava Marko.

Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.

pisanice-u-ubrusima

Sretan Uskrs!

Nastavite čitati

Uradi sam

Uskrsni vijenci

Uskrs nam je sve bliže, a uz osobnu duhovnu pripremu za ovaj blagdan poželjno je ukrasiti i vlastiti dom. Dekoraterka Dea Gajdek, dala nam je odličan primjer kako.

Uskrsni vijenci ukrasit će vrata svakog doma ili unutrašnje zidove. Možete ih napraviti u raznim verzijama, a mi vam donosimo dvije verzije uskršnjeg vijenca.

uskrsni-vijenac-dom-na-kvadrat-dea-gajdek

Prva verzija je od maslinovih grančica, a druga od suhog bilja. Vijenci se pletu na krug sačinjen od grančica Cica Maca.

Dea-Gajdek-dekorakterka
Dea Gajdek, dekorakterka

Vijenac od maslinovih grančica

Na jedan kraj vijenčiča pričvrstite vikler žicu. Motate ju oko vijenca jedan i pol krug i nakon toga ju učvrstite napravivši čvor, odnosno vrtite jedno oko drugoga te napravite još jedan krug.

Maslinu narežite na jednake dijelove, tj. na jednake dužine. Napravite buntiće po pet grančica maslina i nižete ih na vjenčić te osiguravate žicom. Nižite buntić za buntićem dok krug nije pun.

uskrsni-vijenac-maslinove-grančice

„Dobra stvar u izradi vijenaca od maslina je to što ne možete pogriješiti. Što je čupavije, to je simpatičnije“, kaže dekoraterka Dea Gajdek.

uskrsni-vijenac-maslinove-grančice

Kaže kako je izabrala maslinu kao materijal s kojim radi uskršnje vjenčiće zato što je ona blisko povezana sa Uskrsom i ovim razdobljem, a također i zato što je s njom kaže vrlo je lako raditi dok je svježa.  „Kada se posuši nakon nekog vremena, ona i dalje izgleda lijepa i ostaje u svojem obliku“, ističe Dea.

Napominje i da kod završetka nizanja buntića maslinovih grančića može biti ‘malo zeznuto’, zato što kraj prekrivaju početne grane. „Kada vežete te krajnje grančice, malo podignite rukom desnom dok vežete s lijevom te grančice kako ne bi zahvatili sa žicom ove druge grančice. Ove zadnje grane također možete malo skratiti kako one ne bi podizale prednji dio vijenca“, objašnjava dekoraterka.

Na kraju žicom napravite malo veći luk i kroz njega provucite vikler žicu te zategnite. Tako ćete biti sigurni da su sve masline osigurane i da se neće pomicati.

Kad ste gotovi s pletenjem, vrijeme je za trakicu i mašnicu u veselim bojama. Traku režete na bilo koju željenu dužinu, na koju želite objesiti vjenac. Trakicu stavite na dio gdje se spaja početak i kraj vijenca.

Mašnicu vrućim ljepilom pričvrstite na sredinu vjenčića, a njegov izgled upotpunite leptirićima.

Vijenac od šarenog suhog cvijeća

Druga verzija uskrsnog vijenčića bit će u žarkim bojama. Fuksija, roza, narančasta, ljubičasta i roza činit će savršenu cjelinu.

„Izabrala sam vrstu biljaka koja se zove falaris, ona dolazi u fuksija rozoj i narančastvoj boji, narančaste nigele, posprejani, rozi lan i ljubičastu staticu. Ona nije sprejana. Radimo isto kao i vjenčić od maslina, uzimamo male buketiće i vežemo na vijenac sa žicom“, objašnjava dekoraterka Dea Gajdek.

Isiče kako buketiće treba stavljati raznoliko kako bi vijenac bio živahniji, a ne sortiran po bojama.

„Ovaj vijenac nećemo oplesti do kraja, već ćemo ostaviti mjesta za trakicu i kako bi dobili lijepi kraj, ove zadnje biljke ćemo okrenuti na drugu stranu i plesti obrnuto kako bi kraj bio ljepši“ kaže Dea.

Na sredinu vijenčića stavila je traku koju je zaljepila vrućim silikonskim ljepilom kako bi imala elegantno spajanje.

uskrsni-vijenac-od-suhog-bilja

Dea napominje kako je odlična stvar kod vjenčića napravljenih od suhog bilja što mogu trajati ne samo mjesecima već godinama.

uskrsni-vijenci
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 2 tjedna

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Dom na kvadrat traži novo pojačanje

Pridruži se najdugovječnijem projektu ove vrste u Jugoistočnoj Europi

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 5 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...