Povežimo se

Uradi sam

Betonika – biljka koja liječi rane i želučana oboljenja

Poznata još od starih civilizacija kod kojih se primjenjivala za liječenje unutarnjih i vanjskih oboljenja, betonika je u današnje vrijeme pomalo zanemarena. Liječi čitav niz bolesti, a kako ju koristiti saznajte u nastavku.

Izvor fotografije: val-znanje.com

Betonika ili bukvica raste u šikarama i šumama diljem Europe, osim na samom sjeveru. U pučkoj medicini betonika (crvena metvica, bukvica, gušar, petonika, ranilist) se koristi za ispiranje te liječenje rana koje teško zacjeljuju, a pomaže i kod ugriza insekata i životinja. Od ove ljekovite biljke spravlja se čaj, a oblozi povoljno djeluju kod proširenih vena. Njena primjena poznata je i kod ublažavanja simptoma plućnih bolesti poput astme, tuberkuloze i bronhitisa, zatim kod bolesti jetre, žuči i živaca te jača imunitet. Smatra se kako čaj od bukvice potiče liječenje različitih crijevnih i želučanih problema (proljeva, čira na želucu, žgaravice, nadutosti, želučane kiseline)…

Prašak od betonike među ostalim smanjuje simptome glavobolje, migrene, padavicu, reumu, nesanicu te neuralgiju. Prašak pomiješan s vinom koristi se za grgljanje kojim se liječe bolesti grla i zubnog mesa, dok u kombinaciji s medom pozitivno djeluje na liječenje plućnih bolesti.

Čaj bukvice služi kao detoksikant crijeva, želuca i jetre. U ljekovite svrhe koristi se i korijen biljke i to suhi koji izaziva povraćanje kod raznih trovanja.

Priprema praška
Suhi list i cvijet se kratko izmelje u mlincu za kavu. Travari savjetuju korištene 3 do četiri puta dnevno, količinu koja stane na vrh noža. Može se miješati s vinom ili medom.

Čaj od bukvice
Jednu žličicu suhog bilja potrebno je preliti s 2 decilitra kipuće vode, poklopiti i pustiti da odstoji 15 minuta. Nakon toga čaj se procijedi te je spreman za konzumiranje. Može se zasladiti medom. Preporučuje se piti pomalo, odnosno jednu žličicu svakih sat vremena, a od napitka se mogu raditi i oblozi.

Betoniku se ne preporučuje uzimati dva tjedna prije operacije niti tijekom trudnoće ili dojenja.

 

Uradi sam

Napravite sami svoj adventski vijenac

U ovo predblagdansko vrijeme, kada su dani kraći, a noći hladne i duge, jednu večer mogli biste izdvojiti za ostanak kod kuće i povratak u djetinjstvo. Izrada adventskog vijenca sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Vodimo vas u Lučko u kojem nas je dočekala naša dekoraterka i otkrila gotovo svoje tajne.

Što simbolizira adventski vijenac?

Adventski vijenci neizostavan su dio blagdanskog uređenja interijera, a mlada dekoraterka Dea Gajdek otkrila nam je ne samo što je potrebno za pripremu, već i kakva se čarobna poruka krije iza njegovih grančica.

Adventski vijenac simbolizira pobjedu čovjeka, barem su tako smatrali u antičkom dobu, dakle pobjeda čovjeka nad mračnim dijelom života. Zato se na adventskom vijencu nalaze svijeće koje simboliziraju svjetlo iliti tu pobjedu.

Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Prsten je znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima, a zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Dobra priprema je pola posla

Najkompliciranije kod izrade je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.

Osim adventskih vijenaca, Dea izrađuje i viseće vijence.

Razlika između adventskog vijenca i vijenca za zid je dosta očita, a to je da se na adventskom vijencu nalaze svijeće, a vijenac za zid zapravo ima istu bazu kao za adventski vijenac, ali nema svijeće i tu biramo ukrase koji su okomiti, a kod vijenca koji visi na zidu biramo ukrase koji će biti vidljivi kad je on okrenut prema nama.  

Trud se na kraju uvijek isplati

Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!

Nastavite čitati

Uradi sam

Znamo kako se radi eko folija

Možete ju prati i koristiti više puta

Sve smo više ekološki osviješteni, pa vjerojatno i vi kada zamotate ostatke hrane u jednokratnu plastičnu foliju, osjećate grižnju savjesti. Pravo rješenje bila bi eko folija koju možemo prati i koristiti više puta. Kako ju napraviti otkrila nam je Mirjana Koprek.

‘Jedan od najupotrebljavanijih predmeta u kuhinji, a da to nije posuđe jest plastična ili alu folija za čuvanje ili spremanje hrane. Postoji alternativa toj foliji, a to je ekološka folija od pčelinjeg voska. Danas bih vam pokazala kako možemo izraditi foliju od pčelinjeg voska. Za izradu ove folije nam je potreban pčelinji vosak, pamučna krpica, kist, dva lista papira za pečenje i pegla’, pojašnjava Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica.

folija-dom-na-kvadrat

Prvo je potrebno pčelinji vosak otopiti, vosak mora biti u potpuno tekućem stanju. Dok se naš vosak topi, mi ćemo prirediti foliju.

Vi birate oblik

‘Na podlogu za peglanje stavljamo jedan list papira za pečenje. Na njega stavljamo pamučnu krpicu koja može biti željenog, vašeg željenog oblika. Može biti okrugla, četvrtasta, pravokutna, ovisno o tome kakva joj je namjena.

Pčelinji vosak lagano ćemo kistom nanijeti po površini naše tkanine. I to tako da prekrijemo cijelu tkaninu. Ako je okrugli, najjednostavnije je ići od sredine prema rubovima, a ako je četvrtasti, također od sredine pa na svaku stranu’, dodaje.

‘Kada smo nanijeli pčelinji vosak na našu tkaninu, uzimamo drugi list papira za pečenje i stavljamo ga preko tkanine.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

Tada s glačalom koje je zagrijano na srednju temperaturu, zaglačamo tkaninu. Od temperature glačala, vosak će se prožeti kroz cijelu tkaninu i na taj način stvoriti zaštitni sloj s obje strane.

I to je to, naša voštana krpica je gotova. Sad je potrebno samo pričekati da se ona lagano ohladi i spremna je za upotrebu’, kaže Mirjana.

Folija se formira po rubu zdjelice

Ove eko folije možemo koristiti za čuvanje raznih namirnica, poput kruha, sira, voća, povrća, sendviča, suhomesnatih proizvoda. Hranu koju želimo pohraniti, stavimo u zdjelicu i foliju stavimo na rub zdjelice. Od temperature naših ruku, folija će se formirati u oblik ruba zdjelice.

Folija izvrsno održava svježinu svih namjernica. S obzirom da je tvrda, možemo ju oblikovati u vrećicu ili tuljac u kojem možemo čuvati suho voće, orašaste plodove, i na taj način zadržati njihovu svježinu.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

‘Rok trajanja ovih eko folija je otprilike godinu dana. Vrlo su jednostavne za održavanje. Dovoljno ih je sa spužvicom i deterdžentom oprati i isprati pod mlazom mlake ili hladne vode. Nikako ih se ne smije prati u perilici posuđa ili pod vrućom vodom jer na taj način možemo otopiti vosak.

Njihovom upotrebom u svakodnevnom kućanstvu, možemo smanjiti veliku količinu plastičnog otpada i na taj način svatko od nas može dati svoj doprinos za očuvanje planete’, zaključuje Mirjana.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice