Lifestyle
Muči vas neugodan miris vode iz slavine? Otkrivamo najčešće uzroke i jednostavna rješenja
Malo što je odbojnije od uzimanja gutljaja vode ili pranja posuđa, a pritom nailaska na neugodan miris
Budući da koristimo vodu za kuhanje, čišćenje, piće i kupanje, mudro je zabrinuti se ako voda u vašem domu ima neugodan miris. Ovisno o izvoru mirisa, konzumacija te vode može biti bezopasna ili ozbiljna prijetnja zdravlju.
Smanjite mogući uzrok problema provjeravajući hladnu i toplu vodu na svakoj slavini u kući. Ako se problem javlja na svim slavinama, glavni vodovod je vjerojatno izvor problema. Ako se javlja samo kod tople vode, problem je obično u bojleru, ali ako je miris primjetan samo na određenim slavinama, problem može biti u obližnjoj vodovodnoj instalaciji. Također, identificiranje specifičnog mirisa može pomoći u određivanju što uzrokuje problem. Koristite ovaj vodič za više informacija i odgovor na pitanje: Zašto moja voda smrdi?
1. Zašto moja voda ima miris klora?
Klor je često prisutan u javnim vodovodima na razini od oko 0,2 do 2,0 dijelova na milijun (ppm), no u nekim slučajevima, razina klora može doseći i do 5 ppm, što može uzrokovati blagi miris klora. Obično se miris prirodno smanjuje nakon nekoliko minuta kada je voda izložena zraku, ali vrijedi kontaktirati vodovodnu službu kako biste provjerili lokalne razine klora.
Klor prisutan u vodi može reagirati s organskim materijalom koji se nakuplja unutar cijevi vodovodnog sustava. Ako miris ne nestane nakon izlaganja vode zraku, kontaktirajte lokalnu vodovodnu službu. Ako imate sustav bunara, trebate angažirati profesionalca da ispere vodovod.
2. Miris trulih jaja
Miris sumpora ili trulih jaja čest je u vodovodnim sustavima. Ovaj miris obično se javlja kada dođe do povećanog bakterijskog rasta u odvodu, bojleru ili bunaru. Tijekom vremena, organska tvar može se nakupiti u odvodima, što postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Slično tome, ako je bojler isključen ili postavljen na nisku temperaturu duže vrijeme, bakterije mogu napredovati u mlakoj vodi.
Dezinfekcija i ispiranje odvoda mogu eliminirati miris trulih jaja, ali ako je problem u bojleru, možda ćete morati zamijeniti anodu i ispustiti te isprati spremnik. Ako miris dolazi i iz tople i hladne vode, izvor problema vjerojatno je bunar.
Ovih pet stvari nikad nemojte baciti u odvod
Kontaminacija bunara ozbiljan je problem koji može biti uzrokovan poljoprivrednim otjecanjem, curenjem septičkog sustava ili nekontroliranim bakterijskim rastom u tom području. Kontaktirajte stručnjaka kako biste pronašli izvor kontaminacije, popravili curenje i šokirali bunar kloriranjem kako biste uklonili preostale bakterije. Ako ste na javnom vodovodu, a miris dolazi i iz tople i hladne vode, odmah kontaktirajte vodovodnu službu ili odjel za javno zdravstvo.
3. Zašto moja voda smrdi po kanalizaciji?
Miris kanalizacije oko sudopera često je uzrokovan trulećim organskim materijalom u odvodu. Dobra vijest je da voda nije kontaminirana. Međutim, miris će se zadržati dok se problem ne riješi. Da biste uklonili truleći organski materijal, ulijte pola šalice sode bikarbone u odvod i ulijte pola šalice octa. Ostavite da kemijska reakcija djeluje oko 15 minuta, a zatim isperite odvod vrućom vodom.
Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom
Ako miris kanalizacije dolazi iz slavine, a ne samo iz sudopera, to može značiti da se truleći organski materijal nalazi u spremniku pod tlakom bunara. Redovito čišćenje i održavanje spremnika pod tlakom nužno je kako bi se spriječio ili uklonio ovaj problem. Ispustite, isperite i očistite spremnik pod tlakom kako biste uklonili nakupljeni truleći materijal, i razmislite o dezinfekciji bunara klorom.
4. Metalni miris ( ili okus )
Postoji nekoliko razloga zašto vaša voda može mirisati ili čak imati okus po metalu. Najčešći uzrok je propadanje metalnih cijevi u domu. To se obično događa s godinama, kada cijevi počnu otpuštati mangan, cink, željezo ili bakar u vodu. Zamjena cijevi može riješiti ovaj problem, ali pristupačnija opcija je ugradnja reverzne osmoze ili omekšivača vode.
Voda iz bunara ili javnog vodovoda može sadržavati visoke razine raznih metala i minerala, uključujući željezo, bakar, olovo, mangan i cink. Ova visoka koncentracija minerala može uzrokovati da voda miriše na metal, ali rješenje je jednostavno – ugradnja filtera za vodu ili omekšivača vode. Čak i mali omekšivač na slavini u kuhinji može napraviti značajnu razliku.
Voda s mirisom i okusom metala također može biti posljedica niske pH vrijednosti. Općenito, što je niži pH, to je voda metalnijeg okusa. Ovaj problem možete riješiti postavljanjem filtera s remineralizacijom na slavini u kuhinji, koji će blago povisiti pH vode.
5. Zašto moja voda ima miris ribe?
Barij ili kadmij u vodi mogu uzrokovati riblji miris. Barij je uobičajen metal koji se nalazi u mineralnim rudama. Ovaj metal može prodrijeti u bunarski sustav ili glavne cijevi za opskrbu vodom, uzrokujući riblji miris. Slično tome, kadmij može prodrijeti u vodovodni sustav iz industrijskog otpada ili zagađenja gnojivom, dajući vodi riblji miris. Ugradnja sustava za filtraciju reverznom osmozom može riješiti ovaj problem i ukloniti riblji miris.
Kada voda sadrži visoku razinu amonijaka, amonijak može reagirati s niskim razinama klora, stvarajući spoj poznat kao kloramin. Najbolji način za tretiranje visoke razine amonijaka i filtriranje kloramina je sustav za obradu vode, poput filtera s reverznom osmozom ili filtracijskog sustava s granuliranim aktivnim ugljenom (GAC).
Kontaminacija algama može se dogoditi kada jezerima ili rezervoarima tijekom toplijih mjeseci dođe do cvjetanja algi. Ova kontaminacija daje vodi pljesniv miris, ali također može proizvesti riblji miris. Ako koristite bunarski sustav, bunar je potrebno dezinficirati, a ako ste priključeni na javni vodovod, obratite se lokalnoj vodovodnoj službi i prijavite problem.
Izbor urednice
Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu
Najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.
Požari se događaju i toga moramo biti uvijek svjesni. Kako se radi o iznimno opasnoj situaciju za svakog tko se nađe u njegovoj blizini, najvažnije je znati kako se ponašati i zaštiti. U razgovoru sa Sinišom Jembrihom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, otkrili smo kako su najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.
“Najkraće rečeno, uključite mozak, ne radite stvari koje mogu biti opasne: održavajte sve svoje uređaje ispravnim, ne popravljajte sami električne i druge instalacije, čistite dimnjak u redovnim vremenskim intervalima, ne ostavljate svijeće bez nadzora, ne ostavljajte hranu koju kuhate bez nadzora, ako vam se upali ulje na štednjaku ne gasite ga nikako s vodom, ne ostavljajte peći za grijanje prije nego ste se uvjerili da su ugašeni, ne ostavljajte svijeće i lampione upaljene preko noći, ne preopterećujte liftove i održavajte ih, ne palite korov na otvorenom bez mjera zaštite i nemojte piti alkohol i voziti.”, ističe.
U nastavku donosimo i najvažnije savjete za građane kojih bismo se svi trebali pridržavati ako je u pitanju požar!
Što napraviti u slučaju požara?
“U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj telefona 193, zatvarajte vrata za sobom jer time izolirate požar i sprečavate širenja opasnog i otrovnog dima, na ulici se maknite se vatrogasnim vozilima s uključenom svjetlosnim i zvučnom signalizacijom, pričekajte nas ispred objekta i pojasnite situaciju (ugrožene osobe, plin, struja…) te se pridržavajte naših uputa.”, naglašava i dodaje kako iskustveno govoreći, najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima su: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.
Dim je otrovan i dim gori!
Pri izgaranju nastaju otrovni produkti: oksidi dušika (NO i NO2), cijanovodik (HCN), sumporovodik i sumpor dioksid (H2S i SO2), klorovodik (HCl), amonijak i ugljični monoksid (CO) koji je uz svoju otrovnost i jedan od glavnih uzroka plamenih udara.
Važno je znati da:
- oko 70 % ljudi u požaru pogiba od dima
- 10 kg. papira razvija između 8 000 i 10 000 m3 dima. U praksi jedan „mali“ požar koša za smeće npr. može ispuniti ured dimom od poda do stropa
- 10 kg plastične mase može razviti 20 000 m3 dima, frižider pak razvija 2 m3 dima u sekundi
- Prve 3 minute ponašanja u požaru su presudne za preživljavanje!
- Pravilo: pet udaha dima je smrtonosno, nastaje panika, izgubljenost i smrt!
- Požar nije film ili TV gdje je dim samo kulisa a požar samo specijalni efekt.
Nikada se ne vraćajte natrag u požar – izađite van!
Obavijestite sve da je požar, nikada se ne vraćajte nazad u požar (često ljudi stradavaju jer se vračaju po dragocjenosti ili kućne ljubimce), obavijestite vatrogasce o eventualnim nestalim osobama ili posebnim opasnostima. Vatrogasci nikada nisu bili u Vašem prostoru i svaka pomoć oko snalaženja u prostoru je dobrodošla.
- Čim se pojavi požar, iziđite, ne provjeravajte njegov intenzitet ili lokaciju.
- Zatvorite vrata prostorije u kojoj je požar (izolacija požara, manje dima, bolje za sve osobe u stambenom objektu)
- Ne otvarajte vrata kroz koja ne morate prolaziti, ako provjeravate ima li osoba zatvarajte vrata za sobom
- Kako otvarati vrata: stražnjom stranom dlana provjerite temperaturu vrata, ako su topla iza je požar a temperatura je vrlo visoka.
- Ako požar nije u Vašem stanu ne ulazite u hodnike i stubišta-efekt dimnjaka, u stanu ste najsigurniji
Ako ste ipak završili na stubištu: krečite se, ako je moguće, prema dolje, pazite na sebe i čvrsto se držite jer ljudi u panici ne paze na druge osobe
Ako ste zatvoreni u požaru u prizemlju, pokrijte ruke i razbijte prozor, ne skačite, spustite se, ako u prostoru ima djece, staraca ili nemoćnih, pomozite im.
Što ako je požar u vašem stanu a nema izlaza?
Postavite se čim dalje od požara, zatvarajte vrata između vas i požara, stavljajte mokre krpe i ručnike ispod vrata i na usta, pokažite se na prozoru, ako je moguće telefonirajte ponovno vatrogascima i obavijestite i o vašem teškom položaju, telefonista će odmah dodatno obavijestiti zapovjednika na terenu o vašoj situaciji,
Može li hladnjak eksplodirati? – Da, ali evo zašto se ne biste trebali brinuti
Za vrijeme požara nikada ne upotrebljavajte lift !
Najčešća stradavanja u požaru: nepoznati prostori (hoteli i slično), starije osobe i djeca (panika, fizički nedostatci)
Razgovarajte o požaru s ukućanima (posebno djecom), što napraviti, kojim izlazima pobjeći, naučiti kako prijaviti požar, kako spriječiti požar, nabavite sredstva za gašenje i detektore dima
Kako prijaviti požar?
Ne pouzdajte da je već netko prijavio požar, nazovite vatrogasce. Česti su slučajevi u velikim zgradama da ljudi ne reagiraju na prve znakove požare i dima jer pretpostavljaju da je netko već obavijestio vatrogasce.
Broj vatrogasaca je 193! 112 samo preusmjeruje pozive.
Čišćenje i održavanje doma
Courtney Cox otkrila svoje navike pri čišćenju – iznenadit će vas što radi svaki dan!
Nastavite čitati kako biste saznali što Cox radi da bi sve bilo čisto i uredno
Kako prenosi portal Real Simple ispostavilo se da Courteney Cox ima nekoliko sličnosti s Monicom Geller iz omiljenog ’90-ih sitcoma Prijatelji. Samoproglašena “čistunka” potvrdila je da uživa u održavanju svog doma urednim – baš kao i Monica. “Jabuka nije pala daleko od stabla. Ja sam manijak za čistoćom. Volim organizaciju”, kaže Cox. “Volim manje stvari. Volim izgledati sređeno.”
Courtney Cox usisava sve, cijelo vrijeme
Ovo je možda malo pretjerano jer naravno radi i druge stvari osim usisavanja, ali Cox priznaje da se jako oslanja na svoj usisavač kako bi pokupila prljavštinu, prašinu i dlake (posebno dlake ljubimaca, ističe) na mjestima na kojima to ne biste očekivali. “Ne mislim da postoji nešto što ne usisavam”, kaže. “Čak usisavam i uzglavlje kreveta jer je napravljeno od mohera.” Cox je u pravu jer bi uzglavlje zaista trebalo redovito čistiti, budući da su istraživanja pokazala da se na njemu vjerojatno nalaze razne vrste bakterija.
Vodič za odabir idealnog kreveta za vašu sobu
Čisti kuhinju svaki dan
Ako postoji jedna stvar koju Cox nikada ne preskače, to je čišćenje podova u kuhinji na kraju dana. To radi svaki dan, s dobrim razlogom: “Postoje određene prostorije koje se jako zaprljaju. Kuhinja je prostorija u kojoj su svi”, objašnjava. “To moraš [usisavati], s psima i svim ljudima, a volim kuhati i organizirati zabave.” Pošteno! Ostaviti puno mrvica na podu zapravo je kao švedski stol za štetočine, pa je usisavanje kuhinje svakodnevno ključno za osnovnu higijenu.
Zavirite u kuhinju Hailey Bieber: Savršen je spoj elegancije i funkcionalnosti
Sumnjamo da bi Monica Geller bila osoba koja ne nosi cipele u kući, ali Cox je potpuna suprotnost i kaže da je “osoba za cipele”. Za nju se radi o praktičnosti. “Ja sam osoba koja stalno ulazi i izlazi iz kuće i jednostavno cijelo vrijeme nosim cipele.” No naglašava da je zbog toga usisavanje toliko važno – kad stalno ulaziš i izlaziš iz kuće, sigurno ćeš unijeti puno prljavštine.
Uvijek napravi tri stvari prije nego što joj stignu gosti kako bi dom izgledao pristojno
Usisava, čisti površine sredstvom iz svog vlastitog brenda, Homecourt, i pali svijeće. Ide i korak dalje igrajući se s rasvjetom (bez stropne svjetlosti!) i puštajući dobru playlistu.
Kako odabrati idealno svjetlo za svaku prostoriju
Čisti dok kuha i zabavlja, a što se tiče pospremanja nakon što gosti odu? Cox kaže da nema puno toga za napraviti jer sve posprema dok kuha ili zabavlja, pa je na kraju večeri ne čeka veliki nered. “Kad kuham, ne čekam da sve bude gotovo pa da onda operem posuđe. Volim čistiti ono u čemu sam kuhala dok idem, i skupljam čaše čim ih ljudi isprazne,” kaže ona. Tako da na kraju zabave možda ostane samo malo posuđa, a sve što treba napraviti je prebrisati površine i, naravno, usisati.
Naslovna fotografija: Instagram