Povežimo se

Lifestyle

Može li hladnjak eksplodirati? – Da, ali evo zašto ne biste trebali brinuti

Evo nekoliko razloga koji mogu dovesti do eksplozije hladnjaka

Je li vam ikad palo na pamet da hladnjak može eksplodirati? Iako se ne događa često, te eksplozije (osim što su) uništile hladnjak, uzrokovale su i dodatnu štetu na imovini, poput razbijenih prozora ili napuknutih zidova.

Zašto se to događa i može li se to dogoditi vašem hladnjaku? Istina je da hladnjak može eksplodirati, ali vrlo je, vrlo rijetko da se to dogodi. Na pitanje je li hladnjak toliko opasan, Siniša Jembrih, Zapovjednik postrojbe javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba navodi “Ne bih rekao da je hladnjak posebno opasan. Požari su najčešće uzrokovani instalacijama (električnim, plinskim i dimovodnim).

Što uzrokuje eksploziju hladnjaka?

Budući da je rashladno sredstvo izobutan (R600) zapaljivo, postoji potencijal da hladnjak eksplodira. Hladnjaci koji sadrže R600 imaju upozorenja unutar njih koja navode da postoji rizik od požara ili eksplozije. Da bi se to dogodilo, potrebna je vrlo specifična kombinacija uvjeta. Prvo mora doći do curenja plina, plin se mora zadržati unutar hladnjaka, a zatim treba nešto zapaliti taj plin.

Stručnjaci upozoravaju: Na ove stvari u domu nikada nemojte nanositi boju!

Za curenje plina mora doći do oštećenja isparivača unutar hladnjaka. Budući da je R600 teži od zraka, spustit će se na najniži dio hladnjaka. Koristi se samo 45 grama ovog rashladnog sredstva, tako da bi, ako često otvarate vrata hladnjaka, plin brzo nestao. Da bi se plin zapalio, potrebno je nešto što će stvoriti iskru, poput termostata koji se uključuje ili isključuje, ili početka ciklusa odmrzavanja, dok postoji nakupljanje plina unutar hladnjaka.

Ako se u hladnjaku skladište zapaljive tvari (npr. alkohol ili određene kemikalije), pogotovo u staklenim bocama koje mogu puknuti, to može izazvati opasnu situaciju ako te tvari dođu u kontakt s iskrama ili drugim izvorima topline.

Da bi se svi ti uvjeti poklopili i uzrokovali eksploziju hladnjaka, iznimno je rijetko.

Potrošači već desetljećima koriste plinske uređaje i proizvode za grijanje kućanstva poput štednjaka, sušilica i peći. Svi oni imaju potencijal za požare ili eksplozije, ali ih i dalje koristimo bez straha zbog udobnosti, praktičnosti i energetske učinkovitosti koju pružaju. Posjedovanje hladnjaka s zapaljivim plinom nije ništa drugačije, a vjerojatnost da dođe do eksplozije je iznimno mala.

Lifestyle

Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća

Uskrsni stol s porukom

uskrsni stol

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.

Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije

„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Uskrsni stol

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom

Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.

„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.

Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti

Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.

„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Nezamjenjiv miris domaćeg kruha

Detalji koji stvaraju atmosferu

Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije

Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.

Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

štednjak-kuhinja-domnakvadrat

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.

Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.

Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.

Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

invisiacook indukcijska ploča
Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.

Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

pećnica-kuhinja-domnakvadrat

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.

Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.

Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

kako očistiti pećnicu
Kako besprijekorno očistiti pećnicu u sedam koraka?

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.

Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove

  • Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
  • Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
  • Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
  • Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.
Pet uređaja koji troše struju čak i kada ih ne koristite

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.

Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice