Interijeri
Zdravija priprema hrane u glinenim posudama
Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.
Duga tradicija
Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.
“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.
Potrebne su vješte ruke
Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.
“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.
Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.
Kvaliteta mora biti na nivou
“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.
Kako postupati s keramičkim predmetima?
Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.
Pekač kao zamjena za peku
Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.
To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.
Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.
Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti
Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.
Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.
Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.
Interijeri
Kako odabrati idealnu sjedeću garnituru? Ovi savjeti će vam pomoći
Ako ste stariji, udobnije će vam biti sjediti u višim sofama, a imate li djecu, praktičnije su niže i šire sofe s kojih teže mogu pasti.
Odabir idealne sjedeće garniture ipak zahtijeva malo promišljanja, nije pametno odabrati je samo zato što vam je lijepe boje. Ako želite da vam ona traje dugo godina, važno je prikupiti i dodatne informacije o proizvodu. Evo što savjetuju stručnjaci iz Lesnine.
Prvo definirajte mjesto, dimenzije i oblik
Prva je definiranje točnog mjesta gdje ćete ju smjestiti te dimenzija i oblika sofe koju tražite. Naime, veličina vašeg dnevnog boravka određuje koji tip sofe će mu najbolje pristajati.
Oblik dnevnog boravka i pozicija televizora često definiraju je li za vaš prostor bolje kupiti jedan ili više sjedećih elemenata te hoće li to biti dvosjed, trosjed, četverosjed, kutna garnitura s damskim ležajem, garnitura u obliku slova U, fotelje i naslonjači ili pak kombinacija dva slična ili potpuno ista kauča.
Kako sjedite?
Osim o samom mjestu i obliku prostorije, valja razmisliti i o načinu kako sjedite i kako provodite vrijeme u svom dnevnom boravku.
Kako očarati goste na prvi pogled? Nekoliko savjeta za uređenje predsoblja
Volite li se zavaliti u sofu i više ležati nego sjediti, onda su za vas idealne sofe s dubokim sjedištem i kutne garniture ili trosjedi s damskim ležajem. Ugošćujete li često ljude, puno ugodnije će im biti u sofi sa standardnijom dubinom sjedišta.
Ako ste stariji, udobnije će vam biti sjediti u višim sofama, a imate li djecu, praktičnije su niže i šire sofe s kojih teže mogu pasti.
Provjerite dimenzije
Prije kupnje provjerite dimenzije i oblik koji vam najbolje odgovara, a kod prodajnih savjetnika raspitajte se o konstrukciji, vrsti punjenja, materijala, garanciji. Ne zaboravite i na udobnost i estetiku!
Razmislite o stilu
Kad ste definirali točan oblik i dimenzije, vrijeme je da razmislite o stilu sjedeće garniture koja bi se najbolje uklopila u ostatak doma. Boja, oblik, materijal, vrsta jastuka, nogice, vrsta punjenja… Sve su to stvari o kojima valja razmisliti i tu nema univerzalnih pravila, sve ovisi o vašim željama, ukusu i raspoloživom budžetu.
Dodatne funkcije
Unaprijed planirajte i dodatne funkcije koje su vam potrebne i koje želite na svojoj novoj sjedećoj garnituri ili trosjedu.
Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja
Trebate li dodatno mjesto za spavanje, za vas je idealna garnitura s funkcijom ležaja. Integrirani sanduk za posteljinu pružit će dodatni prostor za pohranu, a nadogradnju udobnosti čine podesivi nasloni za leđa, ruke i glavu.
Koža ili tkanina?
Odluka je na vama. Koža se puno lakše čisti, ali ljudima koji vole sjediti s golim nogama, ona nije osobito draga. No uvijek je možete utopliti zgodnim prekrivačem i ukrasnim jastucima.
Tekst i foto: Lesnina XXXL
Dizajn i trendovi
Granit više nije najpopularnija radna ploča za kuhinje – evo koja je
Možete li pogoditi koja je nova najpopularnija radna ploha?
Nakon nekoliko godina opadanja njegove upotrebe: druga površina je službeno nadmašila granit po popularnosti.
Radi se o kvarcu, poznatom i kao tehnički kamen. Prema izvještaju Nacionalne udruge za kuhinje i kupaonice (NKBA), iako granit danas više nije toliko tražen, uporaba kvarca je u porastu (barem među dizajnerima kuhinja).
Kakve su to kvarcne radne ploče
Tehnički kamen sastoji se od najmanje 90% mljevenog kvarca, koji se zatim miješa s vezivom poput smole i oblikuje u ploče. Tijekom proizvodnje mogu se dodati pigmenti, pa je izbor boja praktički neograničen. Budući da se proizvodi od malih ostataka minerala, umjesto da se vadi u cijelim pločama i transportira diljem svijeta, smatra se ekološki prihvatljivim izborom.
Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji
Emitira zanemarivu količinu radona, iako nedavna izvješća sugeriraju da radnici mogu biti izloženi značajnim količinama silicija udisanjem prašine tijekom rezanja i postavljanja, što može dovesti do silikoze.
Izgled i stil kvarcne radne ploče
Ako želite izgled prirodnih materijala poput sapunastog kamena ili mramora, ali bez zahtjevnog održavanja, kvarc je privlačna alternativa. Nekada je bio dostupan samo u jednobojnim ili flekavim verzijama, ovisno o tome koliko je kvarc bio fino mljeven tijekom proizvodnog procesa.
Ako vam je minimalistički, industrijski izgled odgovarao, to je bilo u redu, no ukupni efekt bio je hladan i bez osobnosti, što nije privlačilo kupce. Danas tehnologija omogućuje izradu kvarca s organskim varijacijama koje nalikuju prirodnim materijalima. Ovo, slično kao kod dektona, značajno mijenja izgled i osjećaj prostora.
Završna obrada i tekstura
Proizvođači tehničkog kamena proširili su svoju ponudu različitim završnim obradama. I dalje možete pronaći standardni, glatki i sjajni kvarc, ali sada je dostupan i u poliranom ili “brušenom” obliku — s mekšim, četkanim osjećajem — ili teksturiran poput vulkanskog kamena ili betona. Ove novije verzije imaju topliju i ugodniju teksturu, s manje sjaja i sofisticiranosti, ali s većim osjećajem ugodnosti i topline.
Održavanje
Glavna prednost kvarca je njegova izdržljivost: jedan je od materijala s najnižim zahtjevima za održavanje, otporan na oštećenja poput ogrebotina, mrlja, pukotina i usitnjavanja.
Nema potrebe za brtvljenjem površine pri instalaciji ili za kasnijim obnavljanjem brtve. Međutim, kvarc je osjetljiv na visoke temperature, pa je preporučljivo koristiti podmetače za vruće lonce i tave.
Budući da je tehnički kamen neporozan, prilično je otporan na plijesan, gljivice i bakterije. Čišćenje je jednostavno, uz sapun i vodu ili blagi deterdžent.
Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka