Uređenje interijera
Zdravija priprema hrane u glinenim posudama
Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.
Duga tradicija
Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.
Potrebne su vješte ruke
Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.


Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.
Kvaliteta mora biti na nivou
“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?
Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku
Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.
Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.
Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti
Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.


Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.
Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.
Dekoracije i detalji
Božićna čarolija koja nastaje puhanjem stakla
Možda nismo zavirili u radionicu Djeda Mraza, ali smo zato bili u radionici u kojoj Božić traje svih 365 dana u godini. U svijetu brzih dekoracija i masovne proizvodnje, staklene božićne kuglice i dalje nastaju sporim, preciznim i gotovo meditativnim procesom – baš onako kako se radilo i prije nekoliko desetljeća.
Koogle, božićne kuglice staklopuhačice Martine Križanić, nastaju od užarenog stakla, daha i strpljenja, a svaka kuglica nosi priču, tradiciju i osobni potpis.
Od staklene cijevi do božićne kuglice
Proces izrade ručno puhanih staklenih božićnih kuglica temelji se na tradicionalnoj tehnici koja se desetljećima gotovo nije promijenila. Polazišna točka je staklena cijev, čiji promjer ovisi o veličini kuglice koja se želi dobiti. Cijev se najprije zagrijava dok se ne formira tzv. ampula, a zatim se daljnjim taljenjem i puhanjem oblikuje kugla ili drugi željeni predmet.
Kuglica može nastati slobodnim puhanjem ili upuhivanjem stakla u kalupe, ovisno o obliku i dizajnu. Riječ je o procesu koji zahtijeva iskustvo, mirnu ruku i osjećaj za materijal, jer se staklo u svakom trenutku ponaša drugačije.

Obiteljska tradicija i povratak zanatu
Za Martinu Križanić, izrada staklenih božićnih kuglica nije samo posao, već nastavak obiteljske priče. Odrasla je u okruženju u kojem je Božić doslovno bio prisutan cijele godine – kroz staklo, alate i ukrase koje su izrađivali njezin djed i otac.
Iako je dugo radila u administraciji, s vremenom se javila potreba za povratkom nečemu opipljivom i kreativnom. S četrdeset godina odlučila je naučiti zanat, a znanje je prenosio upravo njezin otac. Ono što je započelo kao ispušni ventil, preraslo je u ozbiljan posao i nastavak obiteljskog obrta.

Transparentno staklo i kuglica kao mala scena
Dok su se staklene božićne kuglice nekada tradicionalno amalgamirale – stvarao se sjajni, zrcalni efekt, a zatim su se umakale u boje i dodatno ukrašavale glitterima, vatom i sličicama – Martina je odlučila krenuti drugim putem.
Njezine kuglice ostaju prozirne i transparentne. Staklo nije skriveno, već naglašeno. Svaka staklena božićna kuglica postaje mala pozornica, unutar koje se grade minijaturne scenografije s figuricama i detaljima. Kuglica tako funkcionira kao mala, zatvorena priča, a ne samo ukras.

Zašto su staklene božićne kuglice danas luksuz
Današnje ručno izrađene staklene božićne kuglice nemaju istu cijenu kao nekada. Proizvodnja je skuplja, energenti su poskupjeli, a cijeli proces zahtijeva vrijeme i znanje. Upravo zato takvi ukrasi danas pripadaju kategoriji malog luksuza.
Od ovakvih kuglica rijetko se kiti cijeli bor. Umjesto toga, staklene božićne kuglice skupljaju se postupno – kao kolekcija – ili se poklanjaju kao trajna uspomena. Upravo darivanje jedan je od najčešćih razloga njihove kupnje, jer nose emocionalnu vrijednost i priču.

Ukras koji traje desetljećima
Jedna od najljepših potvrda vrijednosti ovog zanata dolazi iz povratnih priča kupaca. Ljudi se javljaju sa staklenim božićnim kuglicama koje su izrađivali Martinini baka i djed prije 40 ili 50 godina, a koje su se, uz pažljivo rukovanje, sačuvale do danas.
Staklo jest krhko, ali nije prolazno. Bez udaraca i uz malo pažnje, ručno puhana staklena božićna kuglica može trajati desetljećima, prenoseći uspomene i obiteljsku tradiciju s generacije na generaciju.
U vremenu u kojem se blagdanski ukrasi često mijenjaju iz godine u godinu, staklene božićne kuglice podsjećaju nas da Božić nije samo dekor – već osjećaj, priča i nasljeđe koje se može čuvati cijeli život.
Dekoracije i detalji
Umjetno božićno drvce: Prolazni trend ili održiva blagdanska odluka?
Stručnjaci ističu da umjetno božićno drvce ima smisla upravo tada kada se koristi dugoročno
Sve više kućanstava za Božić bira umjetno božićno drvce. Razlozi su jasni – jednostavno održavanje, dugotrajnost i činjenica da moderni modeli izgledom sve uvjerljivije oponašaju prirodno drvce. Umjetno božićno drvce danas više nije kompromis, već promišljena odluka prilagođena suvremenom načinu života.
Umjetni ili ipak pravi bor? Evo kako odabrati božićno drvce za vaš dom
Što je trenutno u trendu i na što obratiti pažnju pri kupnji, doznali smo u Lesnini, gdje se ponuda umjetnih božićnih drvaca iz godine u godinu značajno proširuje.
Umjetno božićno drvce prilagođeno svakom prostoru
Jedna od najvećih prednosti koju nudi umjetna jelka jest velik izbor dimenzija i oblika. U ponudi su modeli za manje stanove, ali i raskošna drvca za velike dnevne boravke.
Kako ističe Valentina Lafter Filipčić, prodajna savjetnica u Lesnini, kupci mogu birati između užih i nižih umjetnih božićnih drvaca za ograničene prostore te robusnijih modela za veće interijere. Visine se kreću od oko 120 centimetara pa sve do gotovo prirodnih, impozantnih dimenzija.

Kako je umjetno božićno drvce postalo gotovo neprepoznatljivo od pravog
Razvoj tehnologije izrade značajno je promijenio izgled umjetnog božićnog drvca. Današnji modeli izrađuju se od PVC i PE polimera koji se oblikuju u trodimenzionalne iglice lijevane u kalup, zbog čega drvca izgledaju iznimno realistično.

Posebna se pažnja posvećuje gustoći grana, prirodnoj boji iglica i detaljima poput imitacije snijega, koja je sve popularnija među kupcima koji žele zimsku atmosferu tijekom cijelog prosinca.

Praktičnost umjetnog božićnog drvca u svakodnevnom životu
Osim izgleda, umjetno božićno drvce donosi i niz praktičnih prednosti. Modularna konstrukcija omogućuje jednostavno sastavljanje i rastavljanje, a nakon blagdana drvce se lako sprema i ne zauzima prostor tijekom ostatka godine.
U urbanim stanovima, gdje je skladištenje često izazov, ta se funkcionalnost posebno cijeni. Većina modela osmišljena je tako da se može kompaktno sklopiti i pohraniti u ormar, spremište ili podrum.
Umjetno božićno drvce i kućni ljubimci
Posebni modeli umjetnog božićnog drvca osmišljeni su i za domove s kućnim ljubimcima. Kod nekih su modela donje grane namjerno reducirane ili izostavljene kako bi se spriječilo da mačke i drugi ljubimci dođu do kuglica i ukrasa.
Kako bi drvce i dalje izgledalo skladno, donji dio često se dodatno ukrašava košarama, tkaninama ili dekorativnim podlogama koje ujedno skrivaju stalak.

Je li onda umjetno božićno drvce održiv izbor?
Iako se umjetni bor često doživljava kao održivija opcija, važno je sagledati i njegovu proizvodnju – plastiku, metal, energiju i transport. No kvaliteta izrade danas je znatno viša nego prije, pa jedno drvce može trajati dugi niz godina.
Stručnjaci zato ističu da umjetno božićno drvce ima smisla upravo tada kada se koristi dugoročno. Kupnja kvalitetnog modela s namjerom višegodišnje upotrebe znatno smanjuje njegov ukupni ekološki otisak.
Umjetno božićno drvce kao promišljena blagdanska odluka
Današnje umjetno božićno drvce uspješno spaja estetiku, praktičnost i dugotrajnost. Iako ne može zamijeniti miris pravog bora, nudi stabilnost, jednostavno održavanje i vizualnu dosljednost iz godine u godinu.
Za mnoge obitelji ono postaje logičan blagdanski izbor – ne kao zamjena tradicije, već kao suvremena alternativa prilagođena ritmu današnjeg života.






