Povežimo se

Interijeri

Završna žbuka za zidove u interijeru

Suvremeni materijali za oblaganje zidova omogućavaju prirodan i efektan izgled životnog prostora. Upoznajmo finu završnu žbuku za zidove u interijeru.

Ovisno o načinu izrade i primijenjenim materijalima kojima se postiže željeni vizualni efekt, prostori koji nas okružuju mogu se pretvoriti u prekrasne ambijente. Posebnu pažnju privlače novi proizvodi koji su u procesu izrade obogaćeni “patinom” kako bi se što ugodnije uklopili u prostor.

Novost na našem tržištu

Inovativan materijal koji na naše tržište tek dolazi, a u Francuskoj se koristi već tridesetak godina, fina je završna odnosno uglačana žbuka za uređenje zidova u interijeru.

Završna žbuka Dom2

Kada je riječ o uređenju i opremanju interijera, riječ “žbuka” zvuči pomalo neobično, no u ovom slučaju riječ je o nijansiranom materijalu na cementnoj bazi, namijenjenom za oblaganje podova i zidova. Lako se održava, odlično prijanja uz površinu i posebno je čvrst.

Završna žbuka Dom2

Namjene i prednosti uglačane žbuke

Zbog svoje vodootpornosti, ovaj tip žbuke može se primijeniti i na podovima, radnim plohama, ali i vanjskim prostorima poput terasa te za oblaganje različitih elemenata – od betonske galanterije do tegli od pečene gline.

Završna žbuka Dom2

Riječ je o relativno skupom materijalu koji ne dozvoljava popravke nastalih pogrešaka u tijeku oblaganja ploha. Stoga je potrebno dosta iskustva kao i poštivanje preciznih naputaka za pripremu premaza pa je nanošenje završne žbuke najbolje prepustiti stručnjacima.

Završna žbuka Dom2

Premaz se nanosi u dva ili više sloja. U prvom sloju je važno pokriti podlogu, dok drugim nanošenjem slijedi uglačavanje. Prilikom uglačavanja može se koristiti gladilica izrađena od inoksa ili plastike, a izbor materijala gladilice utjecat će na dobivene efekte na žbuci.

Završna žbuka Dom2

Završni sloj čini vosak ili lak, kojima prethodi impregnacija s patiniranjem po želji naručitelja. Ova tehnika površini daje izgled starine, što završnu žbuku čini vrlo atraktivnom za primjenu u romantičnim prostorima spavaćih soba, konoba, kuhinja i kupaonica.

Završna žbuka Dom2

Način primjene

Žbuka se nanosi na sve elemente u prostoru bez prekida, odnosno bez fuga između zidova i pregradnih, nosećih elemenata namještaja. Finom žbukom može se presvlačiti i kamen, gipsane ploče, ranije postavljene keramičke pločice prilikom renoviranja kuhinje ili sanitarnih prostora te namještaj i poliuretanske pjene. Ne nanosi se na metal i puno drvo, kojemu je svojstvena sposobnost dilatacije.

Ovaj revolucionarni tip žbuke otvara potpuno nove mogućnosti dekoriranja. Mnogobrojne kombinacije boja i efekata čine finu završnu žbuku proizvodom koji omogućuje ispunjenje svih dekorativnih želja u interijeru.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice