Povežimo se

Interijeri

Wabi-sabi – novi trend koji će vas povezati s prirodom

Oni su odabrali život u prirodi. Arhitektica i kipar ljubitelji su wabi-sabi interijera koji sklad pronalaze u autentičnosti i nesavršenosti.

Daniel – kipar iz Austrije i Larisa – arhitektica iz Hrvatske sebe nazivaju zelenim parom. Žive i rade u preuređenoj vikendici na vrhu brijega, okruženi predivnom prirodom.

Larisa-Čišić-i-Daniel-Poelzl
Larisa Čišić i Daniel Poelzl

„Mi nekako kroz svoj rad i kroz ono što jesmo, promoviramo povratak prirodi kroz umjetnost, arhitekturu, kroz dizajn interijera. Oboje smo iz gradova, Daniel je iz Graza, ja sam iz Zagreba i to je nekako uvijek bilo u nama da smo se htjeli maknuti u prirodu“, kaže Larisa.

Wabi sabi – japanska filozofija ljepote u nesavršenosti

Prihvaćanje nesavršene prirode i odmak od perfekcionizma je bit japanske filozofije wabi sabi. A ona je nit vodilja u Larisinoj arhitekturi. Danielove skulpture i predmeti od recikliranih materijala u taj se koncept  savršeno uklapaju.

„Wabi sabi je japanska filozofija koja kaže da je ljepota u nesavršenosti. Ja sam konkretno živjela u Japanu jedno razdoblje kada sam radila tamo praksu i tamo sam se upoznala s tom filozofijom obilazila hramove, zen vrtov,e sama sam putovala samo sa ruksakom i kad sam se vratila još više sam shvatila nakon života u Tokiju da se želim maknuti u prirodu. Danielova umjetnost, te skulpture od recikliranog drveta ili recikliranih materijala i uz moje stručno znanje tehničko super funkcionira u projektima“, dodaje Larisa.

Larisa-Čišić-arhitektica
Larisa Čišić, arhitektica

U radionici u prizemlju kuće Daniel stvara svoju umjetnost

Daniel-poelzl-drvo-kipar
Daniel Poelzl, kipar

Svaki ovaj neobrađeni komad pronađen je u šetnji prirodom, ima svoju priču i čeka da ga kiparova ruka dotakne. „ Drvo je za mene najbolji materijal i najčešće radim s njim. No, ako pronađem kakav lanac ili uže i vidim da ga mogu ukomponirati, iskoristim ga, naravno ako je reciklirani materijal. Ne samo u Rudama, gdje god idemo, pronalazim drvo. Korijen masline pronašao sam na Krku i Dugom otoku  gdje smo bili na kampiranju 10 dana. Ako u njemu nešto vidim, uzmem ga, ako ne vidim, ostavim ga“, kaže nam Daniel.

Drvo priprema i obrađuje ručno bez ikakvih kemikalija. Svaku nesavršenost drveta Daniel uklopi u svoju viziju novog predmeta. 

Larisa Danielovim skulpturama nađe mjesto u interijerima koje uređuje

„Rekla bih da je arhitektura kao okvir koji mora biti tehnički savršen i zadovoljiti sve zahtjeve statike, instalacija, funkcionalnog okvira za život i onda je idući layer, taj završni layer je ta zapravo nesavršenost koja unosi toplinu i harmoniju u prostor“, objašnjava Larisa.

Jednostavan život u skladu s prirodom je luksuz 21. stoljeća.

Svojim radovima Larisa i Daniel pomažu ljudima da se vrate prirodi. „To je nekako naša ciljana skupina danas. Tržište luksuza stvarno više ne želi vidjeti sjajne materijale, plastiku nešto što na prvu izgleda umjetno“, zaključuje Larisa.

Isti pogled na život spojio je ovaj par u kući na vrhu brijega, daleko od urbane džungle. Kao vjetar i zemlja spajaju umjetnost i arhitekturu slaveći nesavršenost.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice