Povežimo se

Interijeri

Wabi-sabi – novi trend koji će vas povezati s prirodom

Oni su odabrali život u prirodi. Arhitektica i kipar ljubitelji su wabi-sabi interijera koji sklad pronalaze u autentičnosti i nesavršenosti.

Daniel – kipar iz Austrije i Larisa – arhitektica iz Hrvatske sebe nazivaju zelenim parom. Žive i rade u preuređenoj vikendici na vrhu brijega, okruženi predivnom prirodom.

Larisa-Čišić-i-Daniel-Poelzl
Larisa Čišić i Daniel Poelzl

„Mi nekako kroz svoj rad i kroz ono što jesmo, promoviramo povratak prirodi kroz umjetnost, arhitekturu, kroz dizajn interijera. Oboje smo iz gradova, Daniel je iz Graza, ja sam iz Zagreba i to je nekako uvijek bilo u nama da smo se htjeli maknuti u prirodu“, kaže Larisa.

Wabi sabi – japanska filozofija ljepote u nesavršenosti

Prihvaćanje nesavršene prirode i odmak od perfekcionizma je bit japanske filozofije wabi sabi. A ona je nit vodilja u Larisinoj arhitekturi. Danielove skulpture i predmeti od recikliranih materijala u taj se koncept  savršeno uklapaju.

„Wabi sabi je japanska filozofija koja kaže da je ljepota u nesavršenosti. Ja sam konkretno živjela u Japanu jedno razdoblje kada sam radila tamo praksu i tamo sam se upoznala s tom filozofijom obilazila hramove, zen vrtov,e sama sam putovala samo sa ruksakom i kad sam se vratila još više sam shvatila nakon života u Tokiju da se želim maknuti u prirodu. Danielova umjetnost, te skulpture od recikliranog drveta ili recikliranih materijala i uz moje stručno znanje tehničko super funkcionira u projektima“, dodaje Larisa.

Larisa-Čišić-arhitektica
Larisa Čišić, arhitektica

U radionici u prizemlju kuće Daniel stvara svoju umjetnost

Daniel-poelzl-drvo-kipar
Daniel Poelzl, kipar

Svaki ovaj neobrađeni komad pronađen je u šetnji prirodom, ima svoju priču i čeka da ga kiparova ruka dotakne. „ Drvo je za mene najbolji materijal i najčešće radim s njim. No, ako pronađem kakav lanac ili uže i vidim da ga mogu ukomponirati, iskoristim ga, naravno ako je reciklirani materijal. Ne samo u Rudama, gdje god idemo, pronalazim drvo. Korijen masline pronašao sam na Krku i Dugom otoku  gdje smo bili na kampiranju 10 dana. Ako u njemu nešto vidim, uzmem ga, ako ne vidim, ostavim ga“, kaže nam Daniel.

Drvo priprema i obrađuje ručno bez ikakvih kemikalija. Svaku nesavršenost drveta Daniel uklopi u svoju viziju novog predmeta. 

Larisa Danielovim skulpturama nađe mjesto u interijerima koje uređuje

„Rekla bih da je arhitektura kao okvir koji mora biti tehnički savršen i zadovoljiti sve zahtjeve statike, instalacija, funkcionalnog okvira za život i onda je idući layer, taj završni layer je ta zapravo nesavršenost koja unosi toplinu i harmoniju u prostor“, objašnjava Larisa.

Jednostavan život u skladu s prirodom je luksuz 21. stoljeća.

Svojim radovima Larisa i Daniel pomažu ljudima da se vrate prirodi. „To je nekako naša ciljana skupina danas. Tržište luksuza stvarno više ne želi vidjeti sjajne materijale, plastiku nešto što na prvu izgleda umjetno“, zaključuje Larisa.

Isti pogled na život spojio je ovaj par u kući na vrhu brijega, daleko od urbane džungle. Kao vjetar i zemlja spajaju umjetnost i arhitekturu slaveći nesavršenost.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Villeroy&Boch suđe za najsvečaniji blagdanski stol

Dizajn koji inspirira i prvoklasna izrada porculana, neizostavan su dio u uređenju i dekoriranju najsvečanijih stolova. Tanjuri, zdjele, šalice i raznovrsni pribor marke Villeroy&Boch jamče bezvremensku eleganciju i vrhunsku kvalitetu.

Tradicija koja traje već 270 godina

Mirela Sušić, dizajnerica cvijeća za vjenčanja, otvorila nam je vrata svoga doma. Kao strastveni sakupljač Villeroy&Boch posuđa, Mirela nam ovoga puta predstavlja božićnu priču uređenja blagdanskog stola.

Villeroy&Boch s nama je više od 270 godina, već deseta generacija ga vodi. Oduvijek je predstavljao određeni prestiž, kvalitetu i besprijekorni dizajn. Služio je gostima kultnog Titanika i Orient expressa, a danas je prisutan u skoro svakom domu.

On krasi vrhunske restorane, najprestižnije hotele, a čak ga i Papa ima u svojoj kolekciji, Vatikan je pun Villeroy&Boch posuđa. To je nešto najljepše što si možete poželjet, nešto što ćete možda ostaviti u nasljeđe, gdje ćete suđe prenositi iz generacije u generaciju.

Mirela s ponosom ističe kako je jedna od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj

Prisutni su u čak 125 zemalja. Mirela kaže da se nikad neće zasititi tog posuđa. Svi ti oslikani detalji uvijek ju nanovo privlače. Ima mogućnost prostor dekorirati kroz različita godišnja doba i prilike, baš kao i sada u ovom adventskom razdoblju, ususret Božiću.

Baza svakog stola je odabir stolnjaka, a za božićni ugođaj najviše pristaje stolnjak bijele boje sa zlatnim nitima koji daje elegantnu notu. Iako je crvena simbol Božića, kontrast je dobrodošao pa uz bijele plitke tanjure dobro će pasati crni duboki. Oni su vrlo posebni jer su rađeni rukom, unikatni su.

Element dramatičnost uklopljen u božićni ambijent

Sve je začinila predivnim kuglicama, a u ovom slučaju birala je crne matirane kuglice da cijeloj priči da nekakvu dramatičnost.

Nezamislivo je dekorirati božićni stol, a da na tom stolu nemamo predivan jušnik. Ono što je prepoznatljivo kod ovog brenda su ukrasne kape koje podsjećaju na male božićne dijamantiće. Nakon toga definitivno treba odabrati nekakav pladanj za meso i mlince.

Potom slijede čaše za vino, šampanjac, vodu i sok, a ove su zaista posebne jer crvena točka predstavlja boju Božića.

Imamo i čajnik koji to nije. On će poslužiti za paljenje božićne svjećice. I jako poseban detalj, neizostavan Djed Božićnjak u čijoj će se božićnoj vreći možda pronaći nešto od Villeroy&Boch posuđa.

Cijelu priču je zaokružio, naravno adventski vijenac, dekoriran na temu inja začinjen kolačićima koji mirišu na cimet. Preostaje nam samo da se potrudimo i priredimo predivan ručak za naše goste.

Nastavite čitati

Interijeri

Najljepše božićne dekoracije

Stiglo je mnogima omiljeno doba godine, kada uživamo u uređenju naših domova. Blještavilo i šarenilo dio su božićne atmosfere, a svaka godina donosi nove trendove i u uređenju božićnog drvca te smo saznali kakva su drvca u modi ove zime, a bogatu ponudu jelki i božićnih ukrasa pronaći ćete u Pevexu.

Odlučite se za malo drugačije boje

Prema tradiciji, bor se kiti na badnju večer, a sada je idealno vrijeme za obnoviti kolekciju dekoracija. Ove godine posegnite za ružičastom, mint i ljubičastom, jer kombinacijom tih boja možete postići odličan efekt.

Nježni pastelni tonovi dominiraju ove godine stoga nude široke mogućnosti uređenja bora upotrebom mat i sjajnih kuglica, a dodatna razigranost može se ostvariti i bojama, teksturama, mašnama, umjetnim cvijećem kao što su to božićne zvijezde ili ruže.

Za one koji vole glamuroznije ili smjelije odabir, preporučuju se crne kuglice u mat ili sjajnoj varijanti, a koje se jako lijepo slažu sa srebrnim, zlatnim i bijelim kuglama.

S lampicama stvorite pravi božićni ugođaj

Dodaju se lampice u toploj ili hladnoj varijanti kao i razni svjetleći ukrasi u indoor i outdoor primjeni tako da su mogućnosti uistinu vrlo velike. Lampice dolaze u jako puno varijanti, bilo da se radi o toplom svjetlu, hladnom svjetlu, raznobojnim varijantama, varijantama koje svojom bojom prate boju kuglica.

Doista je širok spektar primjene lampica kako na boru tako i na drugim mjestima unutar doma, a tu su i drugi indoor i outdoor svjetleći ukrasi koji daju dodatni blagdanski štih.

Savjetuje se da se manje kuglice stavljaju pri vrhu, veće pri dnu, da se tonski prožimaju. Što puniji i bogatiji bor, okićen raznim dodatcima kao što su mašne, umjetno cvijeće, dat će sigurno posebnu atmosferu u vašem blagdanskom domu.

Umjetni borovi sve su popularniji

Veličinu bora uvijek određuje veličina prostorije, a sve veća ekološka osviještenost stavila je umjetne borove u trend.

Napredna tehnologija proizvodnje je postigla to da izgledaju sve prirodnije i da je ponekad uistinu teško razlikovati da li je bor prirodan ili umjetan. Odlikuje ih praktičnost s obzirom da dolaze na stalku, neki od njih imaju već integrirane lampice, neki čak i miris prirodnog bora, tako da su istinu mogućnosti uređenja velike, a pri tome dolaze u zelenoj i bijeloj varijanti. Vrlo se lako postavljaju a još lakše spremaju bez onečišćenja prostora iglicama tako ih uistinu kupci vole.

Božićni ugođaj neka vlada cijelim domom

Za postizanje što boljeg blagdanskog ugođaja, stil uređenja koji ste izabrali, protkajte kroz sve prostorije doma.

Detalji su ti koji čine razliku i stvaraju atmosferu bilo da smo se odlučili za minimalistički ili industrijski, klasičan ili moderan stil uređenja. Lijepo ga je protkati kroz sve prostorije doma počevši od adventskog vijenca na vratima preko mjesta gdje manje očekujemo božićne ukrase.

Bogate teksture, mekoća pletiva ili umjetnog krzna, lampice na neočekivanim mjestima, sve će to pridonijeti blagdanskoj atmosferi. Ukoliko imate kamin ili konzolu za kamin, neka bude središnje mjesto vašeg okupljanja, a naravno uz blagdanski stol koji će biti svečano uređen elegantnim stolnjakom ili trakom za stol.

Orašari su i dalje hit

Orašar je i ove godine dominantna figura u dekorativnim dodatcima, no hit godine je CRO Orašar posvećen svjetskom nogometnom prvenstvu. U stopu ga hrabro prate simpatični bradati vilenjaci, sobovi i patuljci koji će sigurno uljepšati Božić.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice