Povežimo se

Dizajn i trendovi

Vraćamo knjige u interijer

Bogatstvo police s knjigama novi je naziv za dom pretrpanog mnoštvom pažljivo odabranih knjiga i smještenih kao tihi luksuz u dizajnu interijera.  

Kako odabrati slike i fotografije: Pretvorite dom u vlastitu galeriju

Dok ih jedni gledaju kao dekoraciju koja unosi boje u prostor, drugi ih smatraju definicijom bogatog kulturnog života. 

Naslovi koje volimo i čitamo

“Mislim da je jako dobro da se knjige općenito vraćaju na police domova. Samo se nadam da je to u većini slučajeva sa pravim motivom. Ono što smatram je da stvarno nije dobro bilo što raditi samo da bi se vidjelo, u životu, više kao sociološku komponentu, mislim da je puno bolje zaista živjeti ono što prikazuješ, pa isto tako i korištenje knjiga, rekla je dizajnerica interijera”, rekla je Tena Vodopija za Dom na kvadrat. 

Digitalizacijom smo počeli koristiti elektroničke čitače knjiga, pa su tako i knjige iščezle iz naših domova. Ako se vraćaju, to treba biti iz pravih razloga – jer su to naslovi koje volimo i čitamo.  

“Korištenje knjiga u interijeru zapravo ima svoju povijest, kao što znamo, ako smo gledali filmove ili  serije koje se referiraju na neka prošla vremena. Uvijek su tu u interijeru prisutni ili regali, biblioteke, cijele knjižnice u domovima”, podsjetila je Vodopija.

Knjiga u interijeru

Dok su se jedno vrijeme kupovale na metar, a zatim su u modi bile brendirane knjige po bojama koje odgovaraju dizajnu interijera, one knjige koje smo čitali i koje volimo zaista jesu vrijedan dodatak svakom domu. 

“Knjiga u interijeru znači da u njemu netko živi. Knjiga u interijeru znači da netko nju čita, da taj tko živi u tom interijeru zapravo radi na sebi i to je bookshelf wealth ili bogatstvo police s knjigama. 

U toj polici, regalu ili bilo kakvoj niši gdje stavljaš knjige imati neku dinamiku. Znači da nisu sve knjige samo posložene po jedna pored druge i bez ikakvog reda, rasporeda ili čak i po temama. Dinamika se dobiva time da se neke knjige stave vertikalno, druge horizontalno. Ili da vertikalna linija ima neki stoper na kraju, odnosno držač knjiga koji će ih držati da stoje vertikalno. To može biti primjerice, neka skulptura”, rekla je Vodopija. 

Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru

Imati bogatu policu s knjigama zapravo znači okružiti se knjigama koje ispunjavaju dušu, a svoje hobije prikazati keramikom ili fotografijom. 

Trend polica bogatih knjigama posebno raduje maksimaliste zbog miješanja boja, tekstura i uzoraka. 

“Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru obično ima neki kontrast. Primjerice, minimalistički interijer – puno knjiga, ili već naslagani interijer, je li to boho stil ili je to suvremeni stil koji ima nekakav deblji tepih pa više uzoraka, više boja, onda moramo ići minimalistički s knjigama. I tada te knjige moraju biti naslagane kako spada, odnosno jedna do druge po bojama ako je neka kolekcija leksikona starih ili tako nešto”, pojasnila je Vodopija za Dom na kvadrat. 

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Etiketiranje trendova životnog stila već je godinama prisutno, a trend koji će obilježiti ovu godinu, bogatstvo police s knjigama, apsolutno je poželjan. Osobito ako ćemo tako pridobiti nove ljubitelje pisane riječi.  

Oglas

Dizajn i trendovi

Art Deco – kompleksan stil kao vječna inspiracija

Posebnu pozornost pridaje unutarnjem uređenju prostora, ali je njegov stil vidljiv i u arhitekturi te umjetnosti.

Art Deco je stilski fenomen koji se odnosi na uređenje interijera, modu, arhitekturu, kao i mnoge druge grane umjetnosti poput filma i slikarstva. Obuhvaća razdoblje 20-tih i 30-tih godina dvadesetog stoljeća i razvija se u svjetskim metropolama – Parizu, Londonu, New Yorku. Art Deco je kod nas zaživio u većim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, u kojima se stvara kultura svakodnevnog življenja na visokoj razini.

Sociološki, Art Deco je vrijeme jedne urbane kulture koja poprima masovne razmjere. U stilovima koji su prethodili Art Decou, kultura je bila pretežno elitni fenomen. Art Deco nema obilježja cjelovitog stila kao što je to bio slučaj u starijim povijesnim razdobljima, već je u pitanju stil koji je vrlo kompleksan te se sastoji od širokog raspona raznorodnih, pa i proturječnih pojava.

Art deco kao životni stil

Ovim stilom obuhvaćeni su širi društveni slojevi koji imaju potrebu za profinjenim načinom života, kulturom i informacijama iz svijeta, o čemu brine tada vrlo popularna ilustrirana revija Svijet. Javlja se i potražnja za trendovskom robom široke potrošnje, poput usisavača, aparata za kavu, gramofona…

Tajne dobro uređenog interijera

Za razliku od dotadašnjih raskošnih ornamenata u arhitekturi i dizajnu, Art Deco kroz jednostavnost formi i oblika pokazuje naznake kasnijih stilova modernizma i danas prevladavajućeg minimalizma.

Pošto u sebi objedinjuje mnoge različite stilove, u slikarstvu je tako moguće prepoznati elemente kubizma, pa čak i futurizma, konstruktivizma i nove realnosti iz kojih ovaj pravac crpi inspiraciju.

Egzotični materijali

Osobitosti stila toga vremena izražene su kroz interes za izvaneuropske kulture te egzotične materijale. Tako se može naići na predmete izrađene od makasare, ebanovine i bjelokosti koji se kombiniraju s drugim skupocjenim materijalima. Jedno od otkrića koje je utjecalo na Art Deco te služilo kao inspiracija bilo je i otkriće Tutankamonove grobnice 1922. godine.

Uredite male prostore poput profesionalca! Vrijedne savjete donosi stručnjakinja

Vodeće francuske robne kuće imale su vlastite dizajnerske studije u kojima angažiraju vrhunske stručnjake, profesionalne dizajnere koji su ekskluzivno za njih kreirali serije proizvoda. Tako je bilo moguće naručiti kompletno uređenje svoga doma, što je bio fenomen modernoga doba.

Utjecaji tadašnjih otkrića jednako su zastupljeni kao i utjecaji bidermajera i drugih dotadašnjih građanskih stilova. S novim stilom afirmiraju se nova imena – na svjetskoj umjetničkoj sceni profilirala se slikarica Tamara de Lempicka, dok je neke od svojih najznačajnijih djela u ovom stilu naslikao i veliki Pablo Picasso.

Na ovim područjima svakako valja istaknuti Vladimira Becića, Savu Šimunovića, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana i mnoge druge slikare koji su stvarali u Art Decou.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Kako odabrati slike i fotografije: Pretvorite dom u vlastitu galeriju

Ako su vam dosadili bijeli zidovi, pretvorite ih u osobne galerije. Kako uspomene i emocije rasporediti po zidovima, najbolje znaju stručnjaci koji su nesebično podijelili nekoliko savjeta

Želite li zidove svog doma ukrasiti umjetničkim slikama, fotografijama ili uokvirenim grafikama, postoji nekoliko pravila koja će osigurati da taj zid bude žarišna točke prostorije.

Jedna slika ili izložbena cjelina?

“Danas nije toliko moderno da se puno slika kombinira u jedan izložak gdje bi više slika tvorilo jednu izložbenu cjelinu. Danas je modernije birati slike većih forma, koloritne, gdje onda jedna slika napravi veliku promjenu u tom prostoru. E sad, naravno prostori mogu biti različiti. Ako gledamo nekakvu normalnu prostoriju gdje je neki ravan zid, onda je to vrlo jednostavno. No, ima u današnjim modernim prostorima tu imate i prostore koji su uz stubište, ili koji su u dva nivoa gdje nije sve u jednom nivou.” rekao je Martin Henc, vlasnik umjetničke galerije Mona Lisa.

Ključ uspješnog dizajna je raspored. Skup jednostavnih  grafika može izgledati jednako dobro kao dragocjeno remek-djelo.

Kako postaviti slike

“I onda se čovjek tu može i s postavom igrati. Ako su slike na nekom stubištu, neka budu postavljene od zida do zida tako da idu jedna prema gore, ili, ako hoćete, prema dolje pa su one nekako spiralno postavljene. A današnji slikari čak i dosta koriste varijantu gdje je jedna slika sastavljena od dva ili više segmenata, znači, diptih, triptih ili tako nešto. A onda se može i tu s postavom tih segmenata jedne slike jedne cjeline igrati s njezinim rasponom na koji su obješene jedna o druge, ili da idu preko nekakvog kuta i tako.”

Kod ispunjavanja sobe zidnim dekoracijama osigurajte dovoljno prostora između slika i izbjegnite spajanje istih motiva.

Kupite slike direktno od autora

Martin Henc, vlasnik umjetničke galerije Mona Lisa

“Pogotovo ako je u prostoru predviđeno da budu dvije, tri nekakve slike koje onda moraju funkcionirati dobro zajedno. Znači da nisu u koliziji jedna s drugom po tematici, po bojama, po veličini i tako dalje.”

Kako rasporediti slike na zidu

Fotografije koje povezuju

Fotografije su izvrstan način personalizacije prostora ako se usklade s ostalim detaljima interijera.

“Vrlo je bitno ući u sam prostor, vidjeti kako taj prostor u stvarnosti izgleda. Fotografija u sredini odgovara ako je zid i prostor prazan. Međutim, ako imate prije toga redefinirane neke detalje, poput sofa nekakva stoji, biljka je u nekakvom kutu; onda ta fotografija koja bi savršeno izgledala u sredini više tamo ne odgovara. I onda je alociramo 10-15 cm ili u većini prostora, ovisno o veličini prostora na neku drugu dimenziju i ona u korelaciji s drugim momentima samo tog interijera on izgleda fantastično.” rekao je Marko Vrdoljak, fotograf i redatelj.

Marko Vrdoljak, fotograf i redatelj

Bez obzira koju ćete vrstu dekoracije staviti na zid, okvirima ih povežite s ostatkom prostorije.

“Okviri slika igraju veliku ulogu. Naravno, ako zadovoljimo da okvir paše na sliku, da to nije nešto što će preuzeti ulogu zapravo slike, izloška i staviti sliku u drugi plan.” zaključio je Vrdoljak.

Na ovaj ćete način pretvoriti dom u galeriju koja priča vašu priču.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice