Povežimo se

Dizajn i trendovi

Idealni tepisi za različite dijelove doma

Odabirom drugačijeg tepiha možete u potpunosti promijeniti izgled interijera. Kako ih birati, uklopiti, ali i kombinirati savjetovao nam je dizajner interijera Matej Kušević.

Tepisi daju toplinu prostoru, izvrsna su zvučna izolacija, a neki čak imaju i vrijednost umjetničkih djela. Prednosti tepiha u interijeru ne treba dodatno objašnjavati pa se iduće pitanje nameće samo od sebe. Kako ih uklopiti u prostor?

Veličina tepiha čini razliku

Neki stručnjaci idu i toliko daleko da tvrde kako je upravo tepih taj detalj od kojeg treba krenuti prilikom njegova uređenja. Zato za početak treba odabrati pravu veličinu.

tepih-dnevni-boravak-dom-na-kvadrat

„Premalen tepih u prostoru bi mogao izgledati mizerno, dok bi preveliki tepisi mogli zagušiti cijeli prostor tako da moramo pripaziti prilikom odabira tepiha da odaberemo pravilnu veličinu“, objasnio nam je dizajner interijera Matej Kušević.

U dnevnom bi se boravku tepih trebao nalaziti ispod klub stolića ispunjavajući prazninu između sjedeće garniture i primjerice, fotelje. „Tako da prilikom sjedenja, na tepihu budu stopala“, savjetuje Kušević.

Oblik i boje tepiha

Nakon veličine vrijeme je da se pozabavimo s oblikom tepiha. Ukoliko interijer krasi okrugla fotelja, odnosno stolić neka se isti oblik ponavlja i na tepihu. „Prilikom odabira boje tepiha svakako se moramo referirati i na ostatak namještaja ili zidova koji se nalaze u tom prostoru kako bi tepih povezali sa ostatkom interijera“, savjetuje dizajner interijera.

tepih-okrugli-dom-na-kvadrat-1

A kako upravo tepih može biti taj koji će interijeru dati u potpunosti drugačiji ugođaj. Jedna od opcija su i tepisi nepravilnih oblika poput onih umjetne kravlje kože koja može izgledati vrlo profinjeno i sofisticirano, pogotovo u kombinaciji sa nekim većim i jednostavnim tepihom ispod.

tepih-kravlji-lesnina-dom-na-kvadrat-2
tepih-kravlji-lesnina-dom-na-kvadrat

Različiti tepisi za svaki dio doma

Za svaku prostoriju u domu preporučuju se drugačiji tepisi pa tako mogu krasiti i blagovaonice. Posebno ako su one dio otvorenog prostora s dnevnim boravkom. Tepihom ćete odijeliti dvije funkcije takvog otvorenog interijera.

tepisi-cupavac-blagavaona-lesnina-dom-na-kvadrat

„Osim klasičnih tepiha poput onih orijentalnih koje često nalazimo u interijeru, danas su svakako moderni i jednobojni čupavci koji će odgovarati svakom stilu i svakom prostoru“, objašnjava Matej.

Selimo se u spavaću sobu. U njoj postoje dvije mogućnosti postavljanja tepiha. Jedna od njih je manji tepih sa svake strane kreveta.

Druga opcija je odabir jednog velikog tepiha čiji će manji dio biti ispod kreveta. Tako će prostor izgledati povezanije. U ovom slučaju dizajner je odabrao poznati klasik.

tepih-spavaca-soba-dom-na-kvadrat-1

„Orijentalni tepih u interijeru koristimo kada želimo malo razigraniji prostor, a isto tako možemo ga staviti na zid i tako stvorimo zanimljivu instalaciju“, istaknuo je dizajner interijera Matej Kušević.

Kvaliteta tepiha je najvažnija

U svakom slučaju zapamtite da tepisi ne pripadaju jeftinoj kategoriji proizvoda za dom. Kod njihova odabira, osim estetike, vodite se i kvalitetom. A na nju utječu veličina, vrsta tkanja tepiha, bojenje, te gustoća.

tepisi-cupavac-dnevni-boravak-lesnina-dom-na-kvadrat

„Prilikom kupovine tepiha svakako bi trebalo odvojiti nešto više novaca i kupiti kvalitetan tepih, npr. od vune koji će kroz neko vrijeme izgledati sve bolje i bolje kao i stari namještaj“, savjetuje Matej.

lesnina-logo-dom-na-kvadrat

www.xxxlesnina.hr

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Dizajn i trendovi

Vraćamo knjige u interijer

Bogatstvo police s knjigama novi je naziv za dom pretrpanog mnoštvom pažljivo odabranih knjiga i smještenih kao tihi luksuz u dizajnu interijera.  

Kako odabrati slike i fotografije: Pretvorite dom u vlastitu galeriju

Dok ih jedni gledaju kao dekoraciju koja unosi boje u prostor, drugi ih smatraju definicijom bogatog kulturnog života. 

Naslovi koje volimo i čitamo

“Mislim da je jako dobro da se knjige općenito vraćaju na police domova. Samo se nadam da je to u većini slučajeva sa pravim motivom. Ono što smatram je da stvarno nije dobro bilo što raditi samo da bi se vidjelo, u životu, više kao sociološku komponentu, mislim da je puno bolje zaista živjeti ono što prikazuješ, pa isto tako i korištenje knjiga, rekla je dizajnerica interijera”, rekla je Tena Vodopija za Dom na kvadrat. 

Digitalizacijom smo počeli koristiti elektroničke čitače knjiga, pa su tako i knjige iščezle iz naših domova. Ako se vraćaju, to treba biti iz pravih razloga – jer su to naslovi koje volimo i čitamo.  

“Korištenje knjiga u interijeru zapravo ima svoju povijest, kao što znamo, ako smo gledali filmove ili  serije koje se referiraju na neka prošla vremena. Uvijek su tu u interijeru prisutni ili regali, biblioteke, cijele knjižnice u domovima”, podsjetila je Vodopija.

Knjiga u interijeru

Dok su se jedno vrijeme kupovale na metar, a zatim su u modi bile brendirane knjige po bojama koje odgovaraju dizajnu interijera, one knjige koje smo čitali i koje volimo zaista jesu vrijedan dodatak svakom domu. 

“Knjiga u interijeru znači da u njemu netko živi. Knjiga u interijeru znači da netko nju čita, da taj tko živi u tom interijeru zapravo radi na sebi i to je bookshelf wealth ili bogatstvo police s knjigama. 

U toj polici, regalu ili bilo kakvoj niši gdje stavljaš knjige imati neku dinamiku. Znači da nisu sve knjige samo posložene po jedna pored druge i bez ikakvog reda, rasporeda ili čak i po temama. Dinamika se dobiva time da se neke knjige stave vertikalno, druge horizontalno. Ili da vertikalna linija ima neki stoper na kraju, odnosno držač knjiga koji će ih držati da stoje vertikalno. To može biti primjerice, neka skulptura”, rekla je Vodopija. 

Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru

Imati bogatu policu s knjigama zapravo znači okružiti se knjigama koje ispunjavaju dušu, a svoje hobije prikazati keramikom ili fotografijom. 

Trend polica bogatih knjigama posebno raduje maksimaliste zbog miješanja boja, tekstura i uzoraka. 

“Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru obično ima neki kontrast. Primjerice, minimalistički interijer – puno knjiga, ili već naslagani interijer, je li to boho stil ili je to suvremeni stil koji ima nekakav deblji tepih pa više uzoraka, više boja, onda moramo ići minimalistički s knjigama. I tada te knjige moraju biti naslagane kako spada, odnosno jedna do druge po bojama ako je neka kolekcija leksikona starih ili tako nešto”, pojasnila je Vodopija za Dom na kvadrat. 

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Etiketiranje trendova životnog stila već je godinama prisutno, a trend koji će obilježiti ovu godinu, bogatstvo police s knjigama, apsolutno je poželjan. Osobito ako ćemo tako pridobiti nove ljubitelje pisane riječi.  

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Art Deco – kompleksan stil kao vječna inspiracija

Posebnu pozornost pridaje unutarnjem uređenju prostora, ali je njegov stil vidljiv i u arhitekturi te umjetnosti.

Art Deco je stilski fenomen koji se odnosi na uređenje interijera, modu, arhitekturu, kao i mnoge druge grane umjetnosti poput filma i slikarstva. Obuhvaća razdoblje 20-tih i 30-tih godina dvadesetog stoljeća i razvija se u svjetskim metropolama – Parizu, Londonu, New Yorku. Art Deco je kod nas zaživio u većim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, u kojima se stvara kultura svakodnevnog življenja na visokoj razini.

Sociološki, Art Deco je vrijeme jedne urbane kulture koja poprima masovne razmjere. U stilovima koji su prethodili Art Decou, kultura je bila pretežno elitni fenomen. Art Deco nema obilježja cjelovitog stila kao što je to bio slučaj u starijim povijesnim razdobljima, već je u pitanju stil koji je vrlo kompleksan te se sastoji od širokog raspona raznorodnih, pa i proturječnih pojava.

Art deco kao životni stil

Ovim stilom obuhvaćeni su širi društveni slojevi koji imaju potrebu za profinjenim načinom života, kulturom i informacijama iz svijeta, o čemu brine tada vrlo popularna ilustrirana revija Svijet. Javlja se i potražnja za trendovskom robom široke potrošnje, poput usisavača, aparata za kavu, gramofona…

Tajne dobro uređenog interijera

Za razliku od dotadašnjih raskošnih ornamenata u arhitekturi i dizajnu, Art Deco kroz jednostavnost formi i oblika pokazuje naznake kasnijih stilova modernizma i danas prevladavajućeg minimalizma.

Pošto u sebi objedinjuje mnoge različite stilove, u slikarstvu je tako moguće prepoznati elemente kubizma, pa čak i futurizma, konstruktivizma i nove realnosti iz kojih ovaj pravac crpi inspiraciju.

Egzotični materijali

Osobitosti stila toga vremena izražene su kroz interes za izvaneuropske kulture te egzotične materijale. Tako se može naići na predmete izrađene od makasare, ebanovine i bjelokosti koji se kombiniraju s drugim skupocjenim materijalima. Jedno od otkrića koje je utjecalo na Art Deco te služilo kao inspiracija bilo je i otkriće Tutankamonove grobnice 1922. godine.

Uredite male prostore poput profesionalca! Vrijedne savjete donosi stručnjakinja

Vodeće francuske robne kuće imale su vlastite dizajnerske studije u kojima angažiraju vrhunske stručnjake, profesionalne dizajnere koji su ekskluzivno za njih kreirali serije proizvoda. Tako je bilo moguće naručiti kompletno uređenje svoga doma, što je bio fenomen modernoga doba.

Utjecaji tadašnjih otkrića jednako su zastupljeni kao i utjecaji bidermajera i drugih dotadašnjih građanskih stilova. S novim stilom afirmiraju se nova imena – na svjetskoj umjetničkoj sceni profilirala se slikarica Tamara de Lempicka, dok je neke od svojih najznačajnijih djela u ovom stilu naslikao i veliki Pablo Picasso.

Na ovim područjima svakako valja istaknuti Vladimira Becića, Savu Šimunovića, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana i mnoge druge slikare koji su stvarali u Art Decou.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice