Povežimo se

Dizajn i trendovi

Idealni tepisi za različite dijelove doma

Odabirom drugačijeg tepiha možete u potpunosti promijeniti izgled interijera. Kako ih birati, uklopiti, ali i kombinirati savjetovao nam je dizajner interijera Matej Kušević.

Tepisi daju toplinu prostoru, izvrsna su zvučna izolacija, a neki čak imaju i vrijednost umjetničkih djela. Prednosti tepiha u interijeru ne treba dodatno objašnjavati pa se iduće pitanje nameće samo od sebe. Kako ih uklopiti u prostor?

Veličina tepiha čini razliku

Neki stručnjaci idu i toliko daleko da tvrde kako je upravo tepih taj detalj od kojeg treba krenuti prilikom njegova uređenja. Zato za početak treba odabrati pravu veličinu.

tepih-dnevni-boravak-dom-na-kvadrat

„Premalen tepih u prostoru bi mogao izgledati mizerno, dok bi preveliki tepisi mogli zagušiti cijeli prostor tako da moramo pripaziti prilikom odabira tepiha da odaberemo pravilnu veličinu“, objasnio nam je dizajner interijera Matej Kušević.

U dnevnom bi se boravku tepih trebao nalaziti ispod klub stolića ispunjavajući prazninu između sjedeće garniture i primjerice, fotelje. „Tako da prilikom sjedenja, na tepihu budu stopala“, savjetuje Kušević.

Oblik i boje tepiha

Nakon veličine vrijeme je da se pozabavimo s oblikom tepiha. Ukoliko interijer krasi okrugla fotelja, odnosno stolić neka se isti oblik ponavlja i na tepihu. „Prilikom odabira boje tepiha svakako se moramo referirati i na ostatak namještaja ili zidova koji se nalaze u tom prostoru kako bi tepih povezali sa ostatkom interijera“, savjetuje dizajner interijera.

tepih-okrugli-dom-na-kvadrat-1

A kako upravo tepih može biti taj koji će interijeru dati u potpunosti drugačiji ugođaj. Jedna od opcija su i tepisi nepravilnih oblika poput onih umjetne kravlje kože koja može izgledati vrlo profinjeno i sofisticirano, pogotovo u kombinaciji sa nekim većim i jednostavnim tepihom ispod.

tepih-kravlji-lesnina-dom-na-kvadrat-2
tepih-kravlji-lesnina-dom-na-kvadrat

Različiti tepisi za svaki dio doma

Za svaku prostoriju u domu preporučuju se drugačiji tepisi pa tako mogu krasiti i blagovaonice. Posebno ako su one dio otvorenog prostora s dnevnim boravkom. Tepihom ćete odijeliti dvije funkcije takvog otvorenog interijera.

tepisi-cupavac-blagavaona-lesnina-dom-na-kvadrat

„Osim klasičnih tepiha poput onih orijentalnih koje često nalazimo u interijeru, danas su svakako moderni i jednobojni čupavci koji će odgovarati svakom stilu i svakom prostoru“, objašnjava Matej.

Selimo se u spavaću sobu. U njoj postoje dvije mogućnosti postavljanja tepiha. Jedna od njih je manji tepih sa svake strane kreveta.

Druga opcija je odabir jednog velikog tepiha čiji će manji dio biti ispod kreveta. Tako će prostor izgledati povezanije. U ovom slučaju dizajner je odabrao poznati klasik.

tepih-spavaca-soba-dom-na-kvadrat-1

„Orijentalni tepih u interijeru koristimo kada želimo malo razigraniji prostor, a isto tako možemo ga staviti na zid i tako stvorimo zanimljivu instalaciju“, istaknuo je dizajner interijera Matej Kušević.

Kvaliteta tepiha je najvažnija

U svakom slučaju zapamtite da tepisi ne pripadaju jeftinoj kategoriji proizvoda za dom. Kod njihova odabira, osim estetike, vodite se i kvalitetom. A na nju utječu veličina, vrsta tkanja tepiha, bojenje, te gustoća.

tepisi-cupavac-dnevni-boravak-lesnina-dom-na-kvadrat

„Prilikom kupovine tepiha svakako bi trebalo odvojiti nešto više novaca i kupiti kvalitetan tepih, npr. od vune koji će kroz neko vrijeme izgledati sve bolje i bolje kao i stari namještaj“, savjetuje Matej.

lesnina-logo-dom-na-kvadrat

www.xxxlesnina.hr

Dizajn i trendovi

Koliki je utjecaj rasvjete na ukupan dojam neke prostorije?

Jeste li znali da približno 90% dojma o vašem domu proizlazi iz razmještaja rasvjetnih tijela u domu?

Potpuno je nedvojbeno da je rasvjeta bitan element uređenja doma. Pravilna količina svjetla uz
postav rasvjete, osim atmosfere, stvara karakter nekom prostoru, tj. daje mu konačan ugođaj. Osim toga, svi znamo da svjetlost, ne samo da vizualno mijenja dojam prostora, već i utječe na naše raspoloženje i zdravlje, kao i na našu koncentraciju.

Kako odabrati odgovarajuću rasvjetu?

Rasvjeta stilski zaokružuje cjelinu prostora, čini ga zanimljivijim pa je kod njenog odabira
preporučljivo pripaziti na odgovarajući odabir shodno stilu uređenja, bojama i materijalima koji su zastupljenu u prostoriji. Kombiniranjem više različitih rasvjetnih tijela, stvorit ćemo dobro dizajnirani raspored svjetlosti u domu.

Na tržištu postoji mnogo vrsta svjetala, od raznih stropnih, podnih i stolnih lampi, stoga rasvjetna tijela treba birati ne samo po estetici, već i prema namjeni. U posebnoj ponudi u svim Lesnina trgovinama i na webshopu do 26.2.2023. po posebnim cijenama upoznajte raznoliki izbor rasvjetnih modela i pronađite odgovarajući za svoj dom. Za određene modele u tijeku je i posebna pogodnost 1+1 GRATIS.

Trendovi nalažu kombiniranje različitih rasvjetnih tijela

Današnji trendovi predlažu kombiniranje nekoliko vrsta rasvjetnih tijela koja će unijeti dovoljno svjetla u prostoriju, npr. dodatna ambijentalna rasvjeta za stvaranje željene atmosfere, kao što je rasvjeta u radnom kutku, iznad kuhinjskog šanka, u policama, u kutu sobe i slično.

Kada je riječ o stropnoj rasvjeti potpuni hit su visilice koje se stavljaju u razne prostorije stana, od blagavaonica do kupaonica. Popularne su u raznim varijantama, uske u obliku štapića ili od stakla i u boji.

Kao dodatan izvor rasvjete ističu se i zidne lampe. One istovremeno mogu biti i dekorativni detalj koji će nenametljivo upotpuniti prostoriju, te joj pritom dati potrebnu svjetlost i ugođaj topline.

Kakvu lampu odabrati za moderni, a kakvu za klasični stil uređenja?

Dodatna fleksibilnost postići će se postavljanjem samostojećih lampi. Ponuda ovakve vrste razvjete je zaista impresivna, pa je lako naći odgovarajući model ovisno o cjelokupnom stilu uređenja. U ponudi u Lesnina trgovinama i na webshopu pronaći ćete ih u raznim modelima, od modernog do klasičnog dizajna lampi.


Primjerice, metalni lusteri ili ugradbene zidne svjetiljke s posebnim svjetlosnim efektima više pristaju modernom stilu uređenja, baš kao i stolne svjetiljke s kamenom podlogom ili pak lampe s površinom u zlatnoj, srebrnoj ili bakrenoj nijansi. Za klasičnije uređenje doma nezaobilazni su raskošni kristalni lusteri ili jednostavne linije lampi neutralnih boja koje će se idealno uklopiti u bilo koju prostoriju doma.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Estetska vrijednost neutralnih boja

Unutar beskrajnih estetskih mogućnosti koje postoje u dizajnu interijera, neutralne boje su neiscrpna inspiracija.

Bezvremenski trend koji je uvijek prisutan i iznova osmišljen kako bi se stvorili prostori koji odaju neusporediv osjećaj smirenosti, mira i spokoja.

Budući da je važno ne brkati neutralno s “jednostavnim” ili “osnovnim”, vrijedi pregledati novitete koji preuzimaju ove meke i ugodne tonove i prilagođavaju ih suvremenim trendovima. Evo nekih od mogućnosti koje nude nove kolekcije neutralnih boja.

Efekt kamena

Keramika s prirodnim nadahnućima trend je koji posljednjih godina sve više jača. Harmonije koje stvaraju izazivaju osjećaj ugode koji je vrlo teško postići s drugim materijalima. Serija Dome, španjolske kuće Baldocer je jasan primjer, posebno u bojama orah, kost i jasen.

Iz tvrtke Refin dolazi nam kolekcija Orobica koja tumači poznati kamen vađen u lokalitetu Grè na obroncima Monte Clemo, na sjeverozapadnoj obali jezera Iseo: materijal koji karakterizira prisutnost nepravilno raspoređenog kamenja (klasta) različitih veličina.

Kolekcija Orobica - Refin
Kolekcija Orobica – Refin
Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Dome – Baldocer

Venistone, talijanske kuće Sant’Agostino je kolekcija koja reproducira venecijanski kamen, podsjećajući na dizajn i na grad Veneciju, u njezinom najmodernijem značenju. 

Boost Mix, tvrtke Atlas Concorde kolekcija je podnih i zidnih pločica nadahnuta Ceppo di Grèom, kamenom koji podsjeća na Milano 20. stoljeća, jedinstvenog šljunčanog izgleda koji mu daje nepogrešivu osobnost. 

PORCELANOSA nudi širok izbor kolekcija. Otkrijte ih u novom katalogu keramike za 2023. godinu.

Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Venistone – Sant’Agostino
Kolekcija Boost Mix - Atlas Concorde
Kolekcija Boost Mix – Atlas Concorde

Ponovno otkrivanje klasičnih stilova

Iako je mramor materijal s klasičnim izgledom, posebno zahvaljujući dizajnu bijele pozadine, kao što je calacatta, on je inspiracija koja nudi veliku svestranost. Iz tog razloga vrlo je lako primijeniti nove koncepte, uzorke i boje koje ga prilagođavaju trendovima. Ovdje Hampton (Baldocer) predstavlja vrlo nježnu sivu te suptilan i evokativan dizajn koji poboljšava harmonije i stvara vrlo ugodne ambijente u prirodnoj i poliranoj završnici.

Kolekcija Mystic je inspirirana klasicizmom koji graniči s gotovo metafizičkim krajolicima, s mjestima blagostanja, gdje je svaka geološka era ostavila svoj trag. Odličan izbor za unutarnje i vanjske podove i zidove (Sant’Agostino).

Marvel je kolekcija porculanskih podnih pločica i usklađenih zidnih pločica inspiriranih najprestižnijim mramorom talijanske tradicije (Atlas Concorde).

Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Hampton – Baldocer
Kolekcija Mystic - Sant'Agostino
Kolekcija Mystic – Sant’Agostino
Kolekcija Marvel - Atlas Concorde
Kolekcija Marvel – Atlas Concorde

Nove besprijekorne kolekcije velikih formata koje definiraju jedinstvenost i ekskluzivnost prostora. Snažna elegancija prirode odražava se u ovom atraktivnom dizajnu Astana Grey koji kombinira nježnu kromatsku sivu sa smeđim venama. 

Prestigio kolekciji: prirodni mramor vrhunske klase iz najpoznatijih kamenoloma u Italiji i Europi čije su tipične nijanse boja i izvorni uzorci žila – ponekad delikatni, drugi izraženiji – poboljšani te daju prekrasan poliran završni sloj.

Estetska vrijednost neutralnih boja Kolekcija Astana - XTONE
Kolekcija Astana – XTONE
Kolekcija Prestigio - Refin
Kolekcija Prestigio – Refin

Boja, tekstura i reljef

Neutralne boje i prirodna estetika mogu se kombinirati s reljefima i teksturama kako bi se zidovima dao dekorativni ton. Na primjer, Ergon Foresta Faggio ispunjava sve zahtjeve za stvaranje tople, spokojne i ugodne atmosfere.

3D Wall Carve serija nadahnuta prijedlozima ručno obrađenog kamena, kolekcija donosi dekoraciju unutarnjih zidova u novu dimenziju suvremenog dizajna interijera, gdje pozornost posvećena detaljima i autentičnost strukture daju prirodan karakter svakom životnom prostoru. 

Deconcreteom je odlučeno oživjeti bezvremenski terazzo uzorak betona s mozaičnim ljuskicama: uravnotežena kompozicija dizajna, boje i teksture. 

Povezana s drevnim istočnim tkalačkim stanovima, tehniku ikat koristili su prvi tkalci u Maleziji za bojanje tkanina, inspiracija je iza kolekcije Linz iz Porcelanosa.

3D Wall Design - Atlas Concorde
3D Wall Design – Atlas Concorde
Deconcrete - Sant'Agostino
Deconcrete – Sant’Agostino
Kolekcija Linz - Porcelanosa
Kolekcija Linz – Porcelanosa
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice