Povežimo se

Uređenje i opremanje

Dizalica topline donosi do 75 posto uštede

Dok je energetsko tržište nestabilno, a cijene zabrinjavajuće rastu, konstantno razmišljamo o najboljem načinu uštede. Dizalice topline ili toplinske pumpe sve su popularniji sustavi koji se mogu primijeniti i na postojeće instalacije te osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu tijekom cijele godine.

Dizalice topline koriste obnovljive izvore energije kako bi toplinu predale za grijanje naših objekata i grijanje potrošne tople vode. Također one se mogu koristiti i za hlađenje. Postoje dizalice topline zrak – voda, koje koriste energiju iz zraka, zemlja – voda koje koriste energiju iz zemlje i voda – voda dizalice koje koriste energiju iz vode, objasnio nam je Antonio Petrak iz Weishaupt grupe, jedne od vodećih tvrtki na području dizalica topline, kondenzacijskih bojlera i geotermalne energije. 

Dizalice topline mogu zamijeniti dva uređaja u kućanstvu, primjerice plinski ili električni bojler za grijanje te klima uređaj, a ako je odvojeno grijanje potrošne tople vode, tada zamjenjuju tri uređaja. Mogućnost istovremenog rada u režimu grijanja i hlađenja, njihova je velika prednost, a rade na principu prikupljanja energije iz zraka ili vode, podižu njenu temperaturu i tako ju iskorištavaju za grijanje. Korištenjem dizalica topline djelujemo na dva načina – štedimo na energentima i činimo dobro okolišu. Idealna je kombinacija uz dizalicu topline koristiti i solarno postrojenje.

Učinkovite i tihe

Korištenjem dizalica topline ne ovisimo o fosilnim gorivima, koristimo obnovljive izvore energije i samim tim smanjujemo utjecaj CO2 na okoliš, a istovremeno možemo ostvariti uštede jer dizalica topline 75 posto potrebne energije uzima iz obnovljivih izvora energije, rekao je Antonio Petrak.

Weishaupt dizalice topline ubrajaju se među najučinkovitije i najtiše dizalice topline na tržištu, bilo da se toplina dobiva iz zraka, tla ili podzemnih voda. Dizalice topline Splitblock imaju unutarnju i vanjsku jedinicu i novo su pojačanje iz Weishauptove ponude toplinskih pumpi koje kao izvor energije koriste zrak. Atraktivnog dizajna i uvijek pouzdane Splitblock dizalice topline dolaze u različitim veličinama. 

Izvedbe od 6 do 10 kilovata koriste rashladni medij freon  R32 i mogu se isporučiti u kompaktnoj izvedbi sa spremnikom od 165 litara ispod sebe, polazni vod je do 60 stupnjeva i značajno je smanjena buka na tim modelima. Biblock je također split izvedba dizalice topline zrak voda, posebna je što kod nje kompresor nalazi u unutarnjoj jedinici pa je vanjska jako tiha. Dobivamo 35 decibela na metar i pol od uređaja, objasnio je Petrak.

Antonio Petrak, Weishaupt grupa

Savjetujte se s projektantom

Biblock dizalica topline postiže najveću klasu energetske učinkovitosti, A+++ čak i pri temperaturama polaznog voda od 35 i 55 stupnjeva. S velikim rasponom modulacije i mogućnosti korištenja zraka temperature do -22 stupnja, ovaj se uređaj nameće kao idealno rješenje za postojeće i nove zgrade. Prilikom odabira idealne dizalice topline, posavjetujte se sa stručnjacima o idealnom načinu rada toplinske pumpe.

Petrak kaže kako je definitivno najbolje savjetovati se s projektantom koji će na temelju proračuna odrediti za koje područje je najbolja koja izvedba dizalice topline. Ako se radi na tlu koje je bogat vodom, naravno onda ćemo tu se odlučiti za voda – voda, ako to nije moguće tada se investitori najčešće odlučuju za izvedbe zrak voda, nastavio je.

Plin kao izvor energije

Koristite li plin kao izvor energije, kondenzacijski plinski uređaj isplativa je investicija koja će također donijeti uštede.

Plinski kondenzacijski uređaji se koriste za zagrijavanje naših stambenih objekata i potrošne tople vode, a razlika u odnosu na klasične plinske uređaje je ta što kod kondenzacije koristi se energija iz dimnih plinova i na taj način postižemo učinkovitost veću od sto posto, izjavio je Petrak.

Kondenzacijska tehnika koristi skrivenu toplinsku energiju iz vodenih para i dimnih plinova te ih predaje sistemu grijanja, a kotao radi samo s temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačnih toplinskih potreba. Investiranjem u nove sustave grijanja, postižu se značajne uštede, ali bitno je izabrati pouzdanog partnera koji će isporučiti najbolja rješenja za vaš dom.

Oglas

Interijeri

Kako odabrati boju, namještaj i dekoracije za dječju sobu?

Uređenje sobe za vaše dijete može biti izazovan zadatak jer zahtijeva odabir stvari koje ne sviđaju samo vama – na umu je potrebno imati i njihove potrebe i želje.

Na sreću, danas je ponuda toliko velika da je ustvari teško pogriješiti u odabiru namještaja i boja za dječju sobu. Iako bismo dječje sobe za djevojčice prvo zamislili u ružičastoj boji, a za dječaka u plavoj, ideje i trendovi za uređenje sobe za novorođenčad uvelike su se promijenili.

Koje su boje danas hit u uređenju dječje sobe?

Prodajna savjetnica Nikolina Tušinec iz Lesnine navodi da je odabir velik, može se odabrati klasična bijela, zelena ili siva, a isto tako tu su kataloške narudžbe koje svakom omogućuju da izbor željene boje.

“Rekla bih da su danas dosta popularne “življe boje”, zelena je dosta tražena, mint se može smatrati hiti bojom ove sezone i u pitanju je odličan odabir jer se može odlično uklopiti u sobu za cure i za dečke. Možda je i to razlog zašto puno ljudi odabire baš tu nijansu.”, pojasnila je.

Tapete će svaki prostor učiniti zanimljivijim

Prilikom odabira dekoracija za dječje sobe najčešće nas privuku ljupki detalji, nježni uzroci i neutralne boje, a Lesnina nudi veliki izbor predivnih tapeta koje će se lako uklopiti u sve boje namještaja. Prilikom organizacije namještaja za novorođenče, vodite računa o praktičnosti i sigurnosti.

“Krevetić, komodu ili stol za prematanje bebe treba rasporediti u prostoru tako da roditeljima bude olakšano i praktično korištenje”, navodi Tušinec. Bez obzira na veličinu prostorije, razmislite o namještaju koji će se i kasnije moći koristiti. Namještaj s dvostrukom namjenom rasti će zajedno s vašom bebom.

Pravilan odabir namještaja

“Svaka komoda je napravljena tako da kada vi nakon što završite s previjanjem bebe taj dio možete maknuti i nastaviti koristiti komodu nevezano da li u dječjoj sobi ili bilo kojem drugom prostoru”, dodaje.

Razmislite kako najbolje iskoristiti prostor i podijelite ga na zone raspoređivanjem namještaja u skladu s tim. Funkcionalna zona je ona za mijenjanje pelena i oblačenje, a mirna zona je za hranjenje. Tu će vrlo koristan biti stolac za dojenje.

“On dosta sve olakšava, posebno noćnu brigu o bebi gdje vi možete u stolcu i odmoriti skupa s bebicom”, navodi savjetnica.

Jasno definiranim zonama dobiva se struktura i osjećaj protoka. To se najbolje vidi u zoni za presvlačenje gdje je važno uspostaviti učinkovit sustav pohrane kako bi sve bilo na dohvat ruke, a prioritet imaju one stvari koje se najčešće koriste.

Kako odabrati krevetić za dijete?

Kod odabira sobe za novorođenče, najteži izbor obično je krevetić, a oni se dijele u nekoliko skupina – kolijevke, „next to me“, modularni krevetić i klasični kinderbet. Kolijevke se koriste prvih nekoliko mjeseci bebi, next to me smještaju se uz roditeljski krevet, a modularni krevetići prate bebino odrastanje.

“Oni su malo većih dimenzija, 70×140 cm, a madrac se postavlja vrlo jednostavno. Kada sinemo stranice kreveta, on postaje krevetić za juniore, predškolske i školske dobi. Krevet vas može služiti oko 7 godina bez problema, znači tako da ste dosta, dosta dugo mirni s jednim krevetićem.”, zaključila je Tušinec.

Vrlo brzo vaša će beba trebati prostor za igru i pohranu igračaka, a u Lesnini možete pronaći velik izbor modularnih soba s kojima ćete jednostavnije pratiti odrastanje svojih mališana.

Nastavite čitati

Interijeri

Pametna WC školjka – sama se čisti, eliminira bakterije i ima funkciju bidea

Za unaprjeđenje osobne higijene i udobnosti, Grohe predstavlja inovativne WC školjke s pametnom kombinacijom tradicionalnih značajki WC-a i luksuza bidea.

Prema riječima prodajne savjetnice, Katarine Nikolić, ovaj inovativni proizvod dostupan je u različitim modelima, a Grohe WC školjke s funkcijom bidea olakšavaju i pojednostavljuju vašu svakodnevnu higijenu zahvaljujući svojim modernim značajkama. Mlaznice Grohe wc školjki osmišljene su s funkcijom za pranje intimnog područja. Daljinsko upravljanje omogućuje lak odabir između različitih funkcija kao što je podešavanje jačine mlaza i temperature vode.

WC školjke s funkcijom bidea

Korištenje Grohe WC školjke s funkcijom bidea smanjuje se upotreba toaletnog papira, što ih čini ekološki prihvatljivima. Unutrašnjost ovih WC školjki bez ruba sprječavanja nakupljanje bakterija, čemu pridonosi i antibakterijski premaz te samočisteće mlaznice koje školjku ispiru prije i poslije svake upotrebe.

“Upoznajte naš Grohe asortiman. Sensia Arena nudi visok stupanj higijene i širok izbor dodataka. Ovaj model nudi dvije odvojene samočisteće mlaznice kojima se može prilagoditi položaj, jačina mlaza i temperatura vode s odvojenom funkcijom sušenja. Isto tako nudi opciju automatskog otvaranja i zatvaranja poklopca wc daske te moćno triple vortex ispiranje i s tri otvora u keramici za snažno čišćenje u unutrašnjosti wc školjke bez ruba. Tehnologija dezinfekcije zraka plazma cluster aktivno eliminira bakterije unutar wc školjke i prostorije dok aqua ceramics tehnologija i antibakterijski hyper clean premaz sprječavaju nakupljanje kamenca i prljavštine. Za upravljanje ovim modelom možete koristit pripadajući daljinski upravljač ili aplikaciju na svom pametnom telefonu.”, pojasnila je Nikolić.

Personalizirano čišćenje školjke i funkcija pranja

Uz Grohe Sensia Pro poboljšajte svoje svakodnevne rutine korištenjem prirodne snage vode, a diskretno osvjetljenje ovog modela omogućuje obavljanje noćne nužde bez paljenja dodatnog svjetla.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

“Sensia pro nudi personalizirano čišćenje s inovativnim funkcijama pranja. Vrlo sličnih značajki kao prethodnica Sensia Arena, nova Sensia pro obučena je u moderan slim dizajn i dostupna je na početnoj cjenovnoj razini. Lako te intuitivno rukovanje funkcionalnostima nove Sensie pro putem daljinskog upravljača, brzo ulazi pod kožu i zadovoljava čak i najzahtjevnije kriterije higijene”, otkrila je sugovornica.

Inovativne daske za WC školjke

Za uživanje u iznimnoj higijeni i dodatnoj udobnosti svoju WC školjku nadogradite fantastičnom Grohe daskom s dva mlaza koji otkrivaju novu dimenziju čistoće.

Bau manual bide wc daska dizajnirana je da odgovara vašem postojećem wc-u. Ovaj model isto tako dolazi s dvije odvojene samočisteće mlaznice koje su prilagodljive i izrađene od antibakterijskog materijala. Ovaj proizvod ne zahtijeva napajanje električnom energijom, umjesto toga, za aktivaciju mlaza koristi bočnu polugu koja je stavljena na dohvat ruke za jednostavno i nježno čišćenje. Izrađena od izdržljivog duroplasta, sporospuštajuća wc daska, elegantan je vizualni dodatak svakoj suvremenoj kupaonici.”, zaključila je Nikolić.

Isprobajte jednostavne Grohe proizvode za unaprjeđenje higijene i usudite se koristiti najprirodnije sredstvo za čišćenje koje poznajete – vodu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice