Bez kategorije
Tri multifunkcionalna šanka
Suvremena open space kuhinja i blagovaonica nezamisliva je bez jednog elementa- šanka. Osim njegove prvotne pregradne i poslužne funkcije, moderni šank je evoluirao u multifunkcionalni element u malim i velikim prostorima.
Šank – stol

U prostorima u kojima nema dovoljno mjesta za pravi blagovaonski stol sa stolicama ovakav šank je idealno rješenje. Ako je kuhinja mala poslužit će i kao radna ploha.
Šank – otok

U većim prostorima, višenamjenski šank u obliku otoka zadovoljit će estetske i funkcionalne kriterije.
Moramo prvo vidjeti paše li nam imati šank u razini kuhinje, znači na nekih 90 centimetara od poda ili želimo viši šank za koji možemo sjesti, ručati, doručkovati.
Ovdje imamo primjer otoka koji je spojio i jedno i drugo. Na jednom dijelu imamo radnu površinu, a na drugom višem dijelu prostor koji možemo iskoristiti za doručak. Tamo se nalaze i barske stolice.
Za udobno sjedenje stolice bi trebale biti 30 centimetara ispod plohe šanka te se na fasadi šanka ne bi trebale nalaziti ladice ili bilo kakav drugi skladišni prostor koji bi zauzeo mjesto nogama.
Niži šank

Kod nižih šankova, kao što je ovaj lijepi drveni, s integriranim ladicama i pločom za kuhanje u korpus otoka, posebnu pozornost trebalo bi posvetiti odabiru odgovarajućih stolica.
“Moramo paziti da to nisu niti normalne stolice za stol niti one barske. Moraju biti ili pomične po visini ili namjenske za niski šank koje su na otprilike maksimalno 60 do 65 cm visine sjedenja”, savjetuje Sandra Jovičić Kašmo, dipl.ing.arhitekture.
Mali iili veliki, uz odabir odgovararajućih stolaca i rasvjete, vaš šank postat će središnje mjesto okupljanja i druženja.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login