Povežimo se

Dizajn i trendovi

Trendovi u dizajnu interijera prate zbivanja u svijetu

U našim domovima nerijetko provodimo 24 sata. Tome su se prilagodili i trendovi koji će 2022. vladati u interijerima. Koji su to, otkrila nam je Danica Maričić.

Trendovi u dizajnu interijera u 2022. sugeriraju nam kreiranje ugodnijih, zdravijih i funkcionalnijih prostora.

„Trendove sam podijelila u pet kategorija, možemo to tako reći. Prva je priroda kao inspiracija. U dekoriranju u dizajnu, dakle kroz boje, kroz uzorke, kroz materijale. Druga kategorija je ekološki pristup dizajniranju prostora za dobrobit našeg planeta. Treća kategorija je eklekticizam to jest miješanje stilova. Četvrta kategorija, udobnost. Stvaranje što udobnijih i što ugodnijih prostora kako bi u njima mogli boraviti kroz dulje vrijeme. I kao peta kategorija, su kućni uredi. Evo unatrag godinu dvije, sve više ljudi radi od kuće. Samim tim se i tema kreiranja kućnog ureda pojavila kao vrlo bitan trend“, kaže savjetnica za dizajn i komunikacije Danica Maričić.

Drvo, udobnost, multifuncionalnost

Od materijala najzastupljenije je drvo. U kombinaciji sa zelenom bojom koja je i ove godine među najpoželjnijima u interijerima, drvo opušta i umiruje. Kada govorimo o udobnosti onda je sjedeća garnitura definitivno na vrhu popisa.

„Odaberite one udobnije koje često znaju biti i sa većim, širim naslonima. Što se tiče samih tkanina, tapecirane naravno. Od tkanina za tapeciranje je baršun među najpopularnijima već godinama“, ističe Maričić.

kauč-sa-širokim-naslonom-zeleni-lesnina

Sve veća potreba za kućnim uredima dovela je i do naglašene multifunkcionalnosti namještaja u manjim interijerima.

kućni-ured-dom-na-kvadrat

Eklekticizam

Interijeri ove godine mogu biti i eklektični. To znači da primjerice sjedeći komadi namještaja u jednom prostoru ne moraju biti u istom stilu niti u istoj boji, niti u istom materijalu. Miješanjem stilova, napravite unikatnu priču za vaš dom.

Eklekticizam-predsoblje-lesnina.

Ekološki pristup

U trendu je i ekološki pristup u uređenju kako bismo imali svijet sa što manje smeća, a što više lijepih i korisnih stvari. Ovogodišnji trend je svakako namještaj od recikliranih i prirodnih materijala, ali i namještaj dobiven prenamjenom proizvoda kako bismo imali svijet sa što manje smeća.

vw-šank-lesnina

„Jedan od glavnih trendova je i i upcikling ili prenamjena proizvoda. Primjerice dizajneri danas rade namještaj od starih vozila, primjerice motora, automobila, traktora, aviona, automobilskih guma, tračnica. Dakle sve to u kreativnim umovima i rukama dizajnera postaje vrlo atraktivan i funkcionalan namještaj“, ističe Danica Maričić.

šank-bicikl-smeđi-lesnina

Popularan je i namještaj sastavljen od više materijala, a IN su i retro stilovi.

retro-telefon-lesnina

„I to ne mora biti cijeli prostor u nekom retro stilu već samo pojedinačni komadi. U ovom slučaju imamo jedan vrlo zgodan telefon“ objašnjava savjetnica za dizajn i komunikacije.

Biljke

Nezaobilazan trend ove godine su i biljke. Svoje mjesto pronalaze u svakom dijelu interijera pa i u kupaonicama. Kombinacijom biljaka, drva, motiva iz prirode i umirujućeg osvjeljenja kupaonice su postale oaze za relaksaciju.

biljke-u-kupaonici-dom-na-kvadrat

„U kupaonici su više ta rasvjetna tijela bila više neutralnija, manje vidljiva, međutim danas su ona i u kupaonici sve izraženija, naravno rasvjetna tijela koja su prilagođena samoj kupaonici. Što se tiče ove welness komponente, kupaonice sve više postaju pravi spa unutar našeg doma. Njihova uloga je naravno uvijek i bila osvježavanje, ali sada je još više i njegovanje i smirivanje i oporavak nakon svih događanja“ ističe Danica Maričić.

Dizajn i trendovi

Unesite boje u svoju kupaonicu

Kada pomislite na uređenje kupaonice, rijetkima na pamet pada šarenilo. Bojama unesite novu energiju u taj dio doma.

kupaonice-u-boji-abc-interijer-domnakvadrat

Kažu da je odabir neutralnih boja kao osnovne podloge kod uređenja doma najsigurniji izbor jer tako izmjenom detalja u njega možete unositi novitete. Međutim, ima onih kojima boja u interijeru daje potrebnu energiju.

prirodna-kupaonice-boju-abc-interijer-domnakvadrat-edone
Foto: Edone

Za takve imamo genijalan prijedlog. Unesite boje u svoju kupaonicu.

Prirodno je u trendu – neka bude zelena!

Kada pomislite na prirodu, prva boja koja vam pada na pamet je zelena. Riječ je o osvježavajućoj i mirnoj boji koja ublažava stres i pomaže u liječenju.

zarko-zelena-kupaonica-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Ta je boja proglašavana bojom sezone proteklih nekoliko godina. Bilo da je riječ o njezinog zagasitoj nijansi…

maslinasto-zelena-boja-kupaonica-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

…. ili žarkoj verziji zelene boje. U toj su boji dostupne i sanitarije za kupaonicu.

zelene-sanitarije-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Ideje za hrabre

pastelno-roza-boja-kupaonice-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Sanitarije za kupaonice danas su doista dostupne u svim bojama. Pa tako i u popularnoj pastelno roza boji.

narancasti-namjestaj-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

Neki će se ipak odlučiti za klasične bijele. Ali zato namještaj može biti u boji. Odabirom narančaste, u kupaonicu ćete unijeti sasvim novu energiju.

narancasta-boja-namjestaj-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

Plava boja – boja sigurnosti

plava-boja-kupaonice-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Plava boja snižava krvni tlak, usporava rad srca i disanje. Zato je idealan izbor za spavaću sobu i kupaonicu, odnosno prostorije koje služe za odmaranje ili meditaciju.

plavi-umivaonici-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

U plavoj boji može se naći kupaonski namještaj, ali isto tako i umivaonici. Sanitarije i kupaonski namještaj u boji potražite u ABC interijeru.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Četiri stila u uređenju kupaonica koja su u trendu

Koji su stilovi uređenja trenutno najpopularniji u kupaonicama, otkrila nam je dizajnerica Nikolina Jelić

Kad uređujete dom, važno je odabrati pravi stil koji će odražavati vašu osobnost, a istovremeno i dobro izgledati. Koji su stilovi uređenja trenutno najpopularniji u kupaonicama, otkrila nam je dizajnerica Nikolina Jelić.

Neki vole jednostavno, neki klasično, neki moderno, a neki u potpunosti otkačeno. Stil uređenja doma svakako odražava našu osobnost, ali treba pripaziti da kod različitih dijelova interijera budemo dosljedni. Kad uređujete kupaonicu, ova su četiri stila u trendu. Počinjemo s najjednostavnijim.

Stil u kojem je sve minimalno

‘Minimalistički stil je stil gdje je sve minimalno. Znači, minimalno dekora, minimalno boja, minimalno kontrasta, što više da je sve u jednoj nijansi pa da se gradira sa strukturom, recimo dvije različite pločice, ali opet ne prejake strukture, nego sitne, čisto da nisu ravne, ormarići ravni, minimalistički, bez previše ručkica ili nekakvih detalja, umivaonici, sanitarije isto tako’, kaže dizajnerica Nikolina Jelić iz Dizajn studija Kobus.

Kupaonica-dom-na-kvadrat

Minimalizam karakteriziraju čisti oblik i samo plohe. Preporučuje se za uređenje malih prostora koji tako djeluju veće, čišće i prozračnije. Minimalizam ne voli šarolikost boja. Odaberite jednu koju onda slijedite u različitim nijansama. Ne slaže se ni sa sjajem. Mat materijali puno su mu draži.

Vrijeme je za luksuz

‘A sad nešto potpuno drugačije! Zlato, bakar i mramor zaludili su dio ljubitelja dizajna koji kažu – vrijeme je za luksuz! On podrazumijeva puno mramora, puno zlata, puno sjaja, puno ogledala, puno materijala koji se sjaje, kristalnih lustera, zlatnih pipa, ili sada već modernije malo rosegold, koja vuče na crveniju nijansu, velikoformatne pločice koje jako dobro imitiraju mramore i kamene, samostojeće kade, veliki umivaonici, ormarići koji su sjajni, isto s kamenim topovima’, dodaje Nikolina.

kupaonica-luksuz-dom-na-kvadrat

I u luksuzu se može pretjerati. Treba paziti da ne odete u kič. Tajni recept je umjerenost pa , primjerice, ako su slavine zlatne, bilo bi dobro taj materijal, odnosno boju ne ponavljati na drugim elementima. Kontrasti su u ovom stilu dozvoljeni: crni mramor sa svijetlim, kombinacije malih pločica i mozaika na podu i zidu.

ABC interijer u svojoj ponudi ima ponešto za svakoga, pa tako i za ljubitelje vintage stila. Proizvođač Sbordoni posebno se ističe svojom originalnošću.

Vintage stil vraća se u modu

‘Vintage stil stil je razigran, s puno boja koje su jake i dominantne. Isto tako je različitih oblika, te teksturama koje prate biljni i životinjski svijet. On je jako veseo i ponovno dolazi u modu i na naša vrata’, dodaje Nikolina.

kupaonica-dom-na-kvadrat

Uređenje kupaonice u ovom stilu dosta je zahtjevno i za njegov odabir treba biti doista hrabar. Međutim, opet treba biti oprezan i paziti da se boje i elementi slažu, a ne nadmeću. Ovaj stil ne voli male kupaonice.

‘Neka kupaonice svakako budu veću, zato što su to jako dominantne plohe i jako razigrani oblici tako da one trebaju prostora da djeluju smirujuće. U manjim bi to bilo jako nervozno’, savjetuje dizajnerica.

Ono što je jako važno je da se stil uređenja kupaonice nastavlja i u ostatku stana, a ne treba zanemariti ni lokaciju zgrade. Vintage stil birajte ako živite u modernijoj varijanti zgrade iz dvadesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Modernim stilom dominiraju novi materijali

Četvrti trend ostavljamo za super modernu arhitekturu. Evo što je karakteristično za moderni stil.

kupaonica-moderna-dom-na-kvadrat

‘Najviše dominiraju neki novi materijali, odnosno mogućnost da u kupaonicama imamo dobre imitacije drva, kamena, tih prirodnih materijala, velikoformatne pločice na zidu, na podu sa što manje fuga, da su nam zidovi što čišći i jednostavniji. Ormarići ravnih linija, s ladicama, ormarićima koji su bez nogica i u lijepim kompozicijama koje se mogu slagati ovisno o potrebi, o veličini kupaonica’, govori dizajnerica.

Moderni stil voli boje. Osim sanitarija, u različitom koloritu može se birati doslovno svaki detalj u kupaonici. Završna obrada često je mat tako da kupaonice, neovisno o boji, izgledaju decentno i jednostavno.

Vjerujemo da ste između ova četiri trenda pronašli svoj omiljeni i sada ste spremni iz kupaonice stil prenijeti i u ostatak interijera. Vrijeme je da ostvarite taj svoj san jer kako kažu u ABC interijeru – Snovi počinju nakon buđenja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice