Povežimo se

Interijeri

Što sve vaša kuća za odmor mora imati

Bez obzira da li ste se zaputili na more, slavonske ravnice ili u planine, kada odlazite na godišnji odmor, prvenstvena vam je namjera opustiti se i zaboraviti svakodnevni stres. Da bi ste to mogli ostvariti, vaš dom daleko od doma mora imati određene sadržaje da bi vam to omogućio. U ovom tekstu otkriti ćemo vam na što obavezno morate obratiti pozornost kada stignete na odredište.

Visoki standard čistoće

Prva i vjerojatno najbitnija stavka koju treba provjeriti po dolasku je da je smještaj čist i uredan. Bez obzira da li se radi o kamenoj kućici ili luksuznoj vili, bitno je da u prostoru nema nikakvih tragova prijašnjih stanara. Dlake u tušu, prašina na ormaru i ispod kreveta te posteljina koja nije besprijekorna dovoljni su razlog da se zabrinete oko ostalih higijenskih standarda.

Udoban i kvalitetan namještaj

Uz sve aktivnosti kojima ćete se vjerojatno baviti na odmoru, najgore je zaglaviti s neudobnim krevetom ili kaučem na kojem bi ste se trebali opustiti nakon ispunjenog dana. Bitno je i da je namještaj dobre kvalitete da ne morate stalno paziti kako otvarate vrata ormara ili da li ste se neoprezno spustili na stolicu – zbog nevoljkosti vlasnika da ulaže u svoj smješta, mogli bi ste se naći u situaciji da morate pokriti troškove popravka koji nisu bili vaša krivica.

Kvalitetno opremljena kuhinja

Unatoč tome što je za očekivati da ćete na godišnjem odmoru puno vremena provoditi vani uživajući u lokalnim atrakcijama, sve svoje obroke najvjerojatnije nećete konzumirati samo po restoranima. Iz tog je razloga bitno da je kuhinja u potpunosti opremljena – od hladnjaka i štednjaka sve do aparata za kavu. Sve i da namjeravati obići sve restorane u blizini, nište ne čini početak dana slađim nego šalica dobre kave odmah po buđenju.

Wi-Fi

U današnje vrijeme teško je zamisliti život bez interneta. Bez obzira na to da li želiti provjeriti mailove, odigrati par razina svoje omiljene igrice, skinuti zanimljivu knjigu na svoj tablet ili putem vido poziva pokazati obitelji kako uživate, stavilna wi-fi mreža kojom se možete koristiti u svim djelovima kuće postala je jedna od stvari koje su obavezne u svakoj kući za odmor.

Opcije za zabavu

Koliko god dobro isplanirali svoj odmor, na vremenske prilike i neprilike ne možete utjecati. Iz tog je razloga bitno da je vaša kuća za odmor dobro opremljena i za tu situaciju. Televizija sa dobrim izborom programa i čak dobra ponuda društvenih igara mogu i najtmurniji dan pretvoriti u neke od najljepših uspomena koje ćete ponijeti sa sobom kući.

Provjerite da li su osigurani sadržaji za djecu i da li smještaj pet-friendly

Uz sve navedeno, ako putujete s djecom ili sa sobom vodite kućne ljubimce, bitno je i unaprijed provjeriti da li je smještaj prilagođen i toj opciji. Zaštitne ograde ili igre za vaše najmlađe i ograđeno dvorište za vašeg psića trebale bi vam biti osigurane, posebno ako se smještaj oglašava kao usmjereni na obitelji s djecom ili pet-friendly.

Klimatizacijski uređaji i grijanje

Također je i bitno provjeriti da li je prostor adekvatno pripremljen s obzirom na klimu u kojoj se nalazi – ako ste odabrali smještaj na moru, bitno je da imate pristup klima uređajima koji će ljetne vrućine učiniti podnošljivijima, a ako ste se odlučili za odmor na snijegu, nemojte si dozvoliti da dekama morate kompenzirati neadekvatno grijanje kada se sa skijanja vratite mokri i promrzli.

Oglas

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice