Bez kategorije
Otvoren ili zatvoren prostor? Može oboje!
Povijest čovječanstva zapravo je potraga za ravnotežom i skladom, bilo materijalnog ili nematerijalnog.

Materijalno se u prvom redu odnosi na oblike, veličine i prostore. Prostor može biti zatvoren ili otvoren, najčešće u međusobnoj uskoj vezi. Godišnja doba kao i klima omogućavaju nam veći boravak u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Proljeće i ljeto su godišnja doba koja najviše mame na izlazak na otvoreno, tako da se i unutrašnji prostor podređuje boravku u eksterijeru. Nasuprot tome, jesen i zima su godišnja doba koja više naglašavaju zaštitu i toplinu unutrašnjeg prostora nasuprot nepovoljnijim vremenskim uvjetima. Upravo ove dvije činjenice očituju se u uređenju svakog zatvorenog prostora.
Radi li se o stanu ili kući, uvijek je bitno da interijer bude dobro povezan s vanjskim prostorom. Naravno, što je površina kontakta te dvije cjeline veća, to je jača i veza interijera s prirodom.

Kod stanova ta je veza mnogo manja nego kod kuća, no to ovisi o racionalnom i funkcionalnom raspoređivanju elemenata. Sklad unutrašnjeg prostora uvijek ovisi o pojedinačnim elementima – namještaju, obliku i veličini prostorije, orijentaciji, osvjetljenju i sličnom.
Najčešća zabluda jest kako dobar osjećaj prostora direktno ovisi o njegovoj veličini. Poznavatelji unutrašnjeg uređenja će ipak ustvrditi kako mali ambijent ponekad nema mane nasuprot velikog prostora. Prevelik interijer čak ima manu slabijeg povezivanja, jer primjerice velika kuhinja i još veća blagovaonica mogu produljiti put nošenja hrane na takav način da onaj koji poslužuje postane umoran samo od velike udaljenosti.

Najvažnije osobine svakog prostora su sklad i funkcionalnost koji se može unaprijediti korisnim detaljima. Upravo te sitnice dolaze do izražaja kada se interijer nalazi u podređenom obliku prema eksterijeru tj. kada unutrašnji prostor zapravo treba poslužiti kao brzi servis. Funkcionalnost kuhinje kao jedne od najvažnijih prostorija svakog stana tada dolazi do punog izražaja. Lagano kuhanje s puno povrća, salata i voća pripremu hrane čine bržom i jednostavnijom, što se direktno odnosi na čuvanje i skladištenje takve hrane.

Dobra kuhinja uvijek ima neki kutak za praktičnu smočnicu, na čijem je posebnom mjestu hladnjak. Današnji hladnjaci omogućuju uporabu svih čula: vida, sluha, njuha i opipa. Digitalni zasloni za podešavanje temperature, ledomati, automati za pripravu različitih napitaka samo su neke funkcije koji današnji uređaji omogućuju. Tu su naravno i nezaobilazne ventilacijske pećnice s mnogobrojnim funkcijama. Ono što je nekada bilo vrlo teško ili gotovo nemoguće napraviti u kratko vrijeme, sada postaje brzo i ukusno, što ipak svi vole, zar ne?
Tekst napisao: Ivan Škarica, arhitekt
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login