Povežimo se

Interijeri

Ormari po svačijoj mjeri

San svake žene je garderoba dovoljno velika za svu odjeću, pregledno složenu i lako dostupnu. Da bi snovi postali java, posjetili smo Lesninu u potrazi za idealnim rješenjima. Ugradbeni ormari i walk in garderobe, zagolicali su maštu.

Ugradbeni ormari

Najbolje rješenje za pohranu odjeće bilo bi kad bi mogli cijelu jednu prostoriju odvojiti za garderobnu sobu. Zbog manjka kvadrata to često nije slučaj, no želite li postići uredniji izgled, odlična opcija su ugradbeni ormari.

“Ugradbeni ormar možemo odabrati kada imamo nišu u zidu koju onda iskoristimo na način da u nju smjestimo ormar koji se obično radi po mjeri, a zauzima tu nišu u cijeloj njenoj širini, dubini i visini”, govori arhitektica Ida Švaljek Gredičak.

Izrada po mjeri

Lesnina nudi izradu ugradbenih ormara po mjeri, a prije svega je potrebno znati okvirne dimenzije prostora u koji ćete ga smjestiti. Prije izrade, Lesnina stručnjaci će doći na izmjeru.

“Kod ugradbenih ormara imamo veliki izbor fronti, odnosno veliki odabir dekora, ogledala, stakala, gdje kupac to može prilagoditi svome prostoru. Dubinu birate sami, dakle odabir polica, liftova, vješalica, ladica, sve onako kako je vama najfunkcionalnije odnosno po vašoj potrebi”, objašnjava Valentina Filipčić Lafter iz Lesnine.

Dobro je prije osmišljavanja prostora garderobe ili ormara vidjet na koji ćemo ju način koristiti, odnosno koje su naše potrebe, kakvu odjeću najviše koristimo, kakvu imamo, to jest, hoćemo li odjeću više vješati, pa nam treba više prostora za vješanje ili ćemo ju više slagati pa nam treba više ladica ili polica.

“Sva dodatna oprema odnosno sav izbor je upravo po želji kupca, ali na kraju krajeva moramo se prilagoditi tom prostoru, odnosno svjetla na ugradbene ormare rijetko kada kupci stavljaju jer žele iskoristiti maksimalan prostor do stropa”, govori Valentina.

“Danas postoje dobri mehanizmi kao što su na primjer stalci za vješalice koje se mogu postaviti u dva nivoa odnosno u dvije visine, tako da se može iskoristiti puna visina prostorije, a ta gornja šipka za vješanje se može lako spustiti i koristiti. U tom slučaju, treba dobro paziti na uporabni prostor koji imamo ispred ormara kako se ne bi dogodilo da nemamo dovoljno mjesta da bi tu šipku mogli spustiti i nesmetano ju mogli koristiti”, nadodaje Valentina.

Razmišljajte unaprijed

Kod projektiranja ili rekonstrukcije životnog prostora, dobro je odmah predvidjeti prostor za garderobu i postaviti je uz spavaću sobu kao poveznicu između kupaonice i spavaće sobe zbog logičnog slijeda radnji. Imate li veću spavaću sobu u postojećem prostoru, dio se može pregraditi i pretvoriti u garderobu.

“Najbolje bi bilo kada te pregrade ne bi bili klasični pregradni zidovi zbog uštede prostora nego to mogu biti nekakve staklene pregrade, a bilo bi dobro kad bi vrata walk in garderobe bila staklena jer unutra ne moramo imati klasične ormare nego možemo imati prostor za pohranu bez fronti kako bi nam stvari bile što preglednije i uvijek na dohvat ruke”, objašnjava Ida.

Walk in ormari sve su popularniji

“Sve popularniji i sve traženiji su nam walk in ormari gdje se kupci najčešće odlučuju za walk in ormar bez fronti, da im ne zauzima prostor, odnosno da im bude njihov prostor ormara pregledniji”, navodi Valentina.

Optimalna mjera odnosno minimalna mjera kod organizacije walk in ormara bi bila otprilike metar i šezdeset dubine prostora, pošto je dubina standardnog ormara šezdeset centimetara, dakle trebali bi imati barem metar još nekog uporabnog prostora.

Walk in ormar treba vlastito svjetlo, a dio bi trebao doći od prirodnog osvjetljenja. Imate li prostora, u garderobu smjestite i stolac.

Oglas

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice