Povežimo se

Interijeri

Ormari po svačijoj mjeri

San svake žene je garderoba dovoljno velika za svu odjeću, pregledno složenu i lako dostupnu. Da bi snovi postali java, posjetili smo Lesninu u potrazi za idealnim rješenjima. Ugradbeni ormari i walk in garderobe, zagolicali su maštu.

Ugradbeni ormari

Najbolje rješenje za pohranu odjeće bilo bi kad bi mogli cijelu jednu prostoriju odvojiti za garderobnu sobu. Zbog manjka kvadrata to često nije slučaj, no želite li postići uredniji izgled, odlična opcija su ugradbeni ormari.

“Ugradbeni ormar možemo odabrati kada imamo nišu u zidu koju onda iskoristimo na način da u nju smjestimo ormar koji se obično radi po mjeri, a zauzima tu nišu u cijeloj njenoj širini, dubini i visini”, govori arhitektica Ida Švaljek Gredičak.

Izrada po mjeri

Lesnina nudi izradu ugradbenih ormara po mjeri, a prije svega je potrebno znati okvirne dimenzije prostora u koji ćete ga smjestiti. Prije izrade, Lesnina stručnjaci će doći na izmjeru.

“Kod ugradbenih ormara imamo veliki izbor fronti, odnosno veliki odabir dekora, ogledala, stakala, gdje kupac to može prilagoditi svome prostoru. Dubinu birate sami, dakle odabir polica, liftova, vješalica, ladica, sve onako kako je vama najfunkcionalnije odnosno po vašoj potrebi”, objašnjava Valentina Filipčić Lafter iz Lesnine.

Dobro je prije osmišljavanja prostora garderobe ili ormara vidjet na koji ćemo ju način koristiti, odnosno koje su naše potrebe, kakvu odjeću najviše koristimo, kakvu imamo, to jest, hoćemo li odjeću više vješati, pa nam treba više prostora za vješanje ili ćemo ju više slagati pa nam treba više ladica ili polica.

“Sva dodatna oprema odnosno sav izbor je upravo po želji kupca, ali na kraju krajeva moramo se prilagoditi tom prostoru, odnosno svjetla na ugradbene ormare rijetko kada kupci stavljaju jer žele iskoristiti maksimalan prostor do stropa”, govori Valentina.

“Danas postoje dobri mehanizmi kao što su na primjer stalci za vješalice koje se mogu postaviti u dva nivoa odnosno u dvije visine, tako da se može iskoristiti puna visina prostorije, a ta gornja šipka za vješanje se može lako spustiti i koristiti. U tom slučaju, treba dobro paziti na uporabni prostor koji imamo ispred ormara kako se ne bi dogodilo da nemamo dovoljno mjesta da bi tu šipku mogli spustiti i nesmetano ju mogli koristiti”, nadodaje Valentina.

Razmišljajte unaprijed

Kod projektiranja ili rekonstrukcije životnog prostora, dobro je odmah predvidjeti prostor za garderobu i postaviti je uz spavaću sobu kao poveznicu između kupaonice i spavaće sobe zbog logičnog slijeda radnji. Imate li veću spavaću sobu u postojećem prostoru, dio se može pregraditi i pretvoriti u garderobu.

“Najbolje bi bilo kada te pregrade ne bi bili klasični pregradni zidovi zbog uštede prostora nego to mogu biti nekakve staklene pregrade, a bilo bi dobro kad bi vrata walk in garderobe bila staklena jer unutra ne moramo imati klasične ormare nego možemo imati prostor za pohranu bez fronti kako bi nam stvari bile što preglednije i uvijek na dohvat ruke”, objašnjava Ida.

Walk in ormari sve su popularniji

“Sve popularniji i sve traženiji su nam walk in ormari gdje se kupci najčešće odlučuju za walk in ormar bez fronti, da im ne zauzima prostor, odnosno da im bude njihov prostor ormara pregledniji”, navodi Valentina.

Optimalna mjera odnosno minimalna mjera kod organizacije walk in ormara bi bila otprilike metar i šezdeset dubine prostora, pošto je dubina standardnog ormara šezdeset centimetara, dakle trebali bi imati barem metar još nekog uporabnog prostora.

Walk in ormar treba vlastito svjetlo, a dio bi trebao doći od prirodnog osvjetljenja. Imate li prostora, u garderobu smjestite i stolac.

Oglas

Interijeri

Najljepši božićni doručak uz Villeroy and Boch

Čekanje je konačno gotovo, Božić je pred vratima! Blagdansko razdoblje donosi posebnu toplinu i radost, a božićnu atmosferu stvaramo ukrašavanjem svojih domova. Stol za božićni doručak može postati pravo malo umjetničko djelo, gdje se posebno ističu Villeroy and Boch dekoracije. 

Djed Božićnjak dolazi u posjet

Kad bi pričali o jednom  postavu kako će nam Djed Božićnjak doći na doručak, u postavu stola imamo saonice, znači nešto što nas podsjeća na djetinjstvo, možda će nam Djed Mraz odnosno Božićnjak doći sa vlakom, a jedna od najnovijih, najmodernijih tema definitivno, on će doći sa svojim okićenim autom, rekla je Mirela Sušić, dizajnerica cvjetnih aranžmana za vjenčanja. 

Božićno izdanje posuđa Villeroy and Boch budi ljubav prema tradicionalnom božićnom ozračju koje dijelimo s našim najbližima. Ovi posebni setovi posuđa ne samo da dodaju elegantnost blagdanskom stolu, već i bude osjećaj topline i zajedništva koji je jedinstven za blagdanski period. 

Villeroy and Boch posuđe nam svake godine pruža predivnu paletu tog božićnog posuđa gdje svaki detalj na tom tanjuru ili posuđu podsjeća na Božić. Tu su mali medenjaci, lizalice, mali borići, mašne, medvjedići, a svake godine se božićna kolekcija proširuje. Tu su prekrasne muzičke kutije, šalice, vrčevi i  Villeroy and Boch nam pruža da upravo u vrijeme Božića uživamo u njihovom posuđu, izjavila je Sušić za Dom na kvadrat.  

Kako dekoracijama ispričati božićnu priču

Dekoracija na božićnom stolu nikada nije previše. To blagdansko vrijeme nudi nam glamur, sjaj i sreću.

Božić je vrijeme kad nam Villeroy and Boch posuđe najavljuje svečanost, veselje i gozbu oko stola tako da nikad ne možemo pretjerati. Smatram da možete pustiti mašti na volju, ali svake godine birajte neku novu temu oko koje ćete ispričati svoju božićnu priču, kaže Sušić. 

Ja sam ove godine izabrala crnu kao podlogu na kojoj će posuđe, šalice, tanjurići doći do izražaja, a onda na tu crnu podlogu, kao baznu, temeljnu podlogu stavljamo te nekakve vesele detalje poput crvene, mahovine, poput šipka, da nam sve to zamiriši i da nas prilikom ulaska u prostor odmah osjetimo tu dozu Božića, nastavila je Sušić. 

Dodajte osobni pečat detaljima na stolu koji za vašu obitelj i goste imaju poseban značaj. Mirela se ove godine odlučila za slasne, zelene boriće. 

Zeleni borić iz razloga što se zeleni bor uvijek i ponavlja na Villeroy and Boch posuđu i dakle imamo ga u svim segmentima, šalice, salvete, čajnici, apsolutno zeleni bor uvijek je prisutan, objasnila je Sušić. 

Ukrasi za božićno drvce

Središnji element ukrašavanja doma uvijek je božićno drvce. Bez obzira odabirete li umjetno ili pravo, okitite ga s ljubavlju. 

Ja definitivno biram da lampice koje su na boru budu neutralne, zato što će svaki detalj biti vrlo poseban i osebujan. Tu će biti Villeroy and Boch medvjedić, anđeli, prekrasna zvona i bomboni, sve ono što nas podsjeća na Božić. Jako je bitno da taj bor izgleda vrlo putopisno i da bude pun uspomena, ispričala je Mirela Sušić. 

S ovim posebnim ukrasima stvaramo jedinstvenu atmosferu koja sjedinjuje tradiciju i suvremenost, dodajući poseban ugođaj iščekivanju Božića te radosti dijeljenja s obitelji i prijateljima. 

Nastavite čitati

Interijeri

Božićna čarolija u Ljubljani

Za Marku Karpan Božić traje cijelu godinu. Izložbeni prostor svoje trgovine Pro mak u Ljubljani počinje uređivati već u kolovozu, a uvijek krene od ideje kako svojim klijentima dočarati postavljanje i usklađivanje božićnih dekoracija u stvarnom prostoru. Njena božićna bajka prikazuje trendove i tradiciju uz obilje kreativnosti. 

Ove godine, kao i posljednje tri ili četiri godine, naglašena je zlatna boja. Zato sam napravila kombinaciju zlatna i bijela, zatim ide crvena, nakon nje ide bordo i ružičasta i zatim ove godine imamo puno noviteta, poput dekoracija u obliku slatkiša, ružičaste boje s kontrastom tirkizne, mint boje, žute. Taj Barbie svijet nas je privukao. Cijeli svijet je privukao, pa tako i nas mora privući taj Barbie film, rekla je Marka Karpan iz trgovine Pro Mak. 

Umjetna božićna drvca nove generacije

Sva okićena drvca u ovom prostoru su umjetna. Radi se o novom, izdržljivom i fleksibilnom materijalu koji se može oblikovati, stvarajući tako realniji dojam bora. 

Božićna drvca su nove generacije, nisu više napravljene od PVC-a već su polietilenska. Svaka grančica je za sebe napravljena pa jednostavno možemo dobiti različite vrste poput jelke, bora, ariša, sve vrste crnogoričnih drva. Imamo ih u različitim veličinama, od vrlo malih, od 90 centimetara ali mogu biti i manji, od 30 centimetara do tri metra, četiri metara, rekla je Marka. 

Marka je s nama podijelila nekoliko savjeta kako okititi božićno drvce, a prvo ćemo odabrati vrh. 

Matematika ukrašavanja božićnog drvca

Ove godine, kao i prošle, naglašavamo vrhove za borove da to nisu one klasične špice koje su se koristile zadnjih sto godina, i to je lijepo, ali danas nije potrebno s time podizati božićna drvca nego ih želimo napraviti raspršene, bogate, s različitim granama, cvijećem, pticama, s različitim dekoracijama, raširimo taj vrh, objasnila je Marka. 

Za idealno ukrašeno drvce, postoji jednostavna matematika koju treba pratiti ako ovakvu božićnu bajku želite napraviti u svom domu. 

Prvo si postavimo jednu centralnu kuglicu, na tu centralnu kuglicu u obliku trokuta postavljamo druge kuglice i unutar tog trokuta dobijemo prostor za iduću vrstu kuglica. I tako jednostavno te trokute ponavljamo preko cijelog drvca i tako se dobije jedno vrlo uravnoteženo božićno drvce, objasnila je Marka za Dom na kvadrat. 

Svaka jelka priča svoju priču, bilo da odiše klasičnim šarmom, slatkom slastičarskom kreativnošću ili razigranim šašavim detaljima, a svaki se ukras nadopunjava s drugim. 

Kako kombinirati ukrase za božićno drvce

Široka mašna obavijena oko cijelog božićnog drvca može biti vrlo efektna, ona napravi okvir u koji onda stavljamo ukrase. Također ih možemo rasporediti u trokute ili u spirale i dobijemo neki novi oblik. Takve nove stvari obično se rade za ugostiteljske objekte, za izloge trgovina, zato što su vrlo efektne i privlače klijente. Posebno se trudimo pokazati takve modele koji su učinkoviti za izloge. Te dekoracije nisu preskupe, ali su pridonijele prodaji, izjavila je Karpan. 

Ako su vaše kuglice različitih veličina, nije svejedno gdje ćete ih staviti, a Marka ima savjet kako postići atraktivan i raskošan izgled božićne jelke. 

Velike kuglice, najveće naravno, idu od dna pa sve do sredine gdje još uvijek idu velike kuglice, a zatim se nižu manje kuglice. Te velike kuglice stvaraju vrlo impozantna božićna drvca. One manje kuglice, od 6 centimetara, uopće ne raspoređujemo po boru, takve male kuglice, ako ih imate kod kuće, grupirajte ih u skupine po tri kuglice, različitih kombinacija, tako ćete dobiti od malih kuglica jednu veliku masu koju onda stavimo na božićno drvce, objasnila je Marka. 

Ispreplitanje svjetlosti i boja savršeno ukrašenih božićnih jelki u prostor unose radost i veselje stvarajući čarobnu atmosferu koja nas obuzima. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice