Povežimo se
Adventski kviz

Uređenje interijera

Mozak može biti najbolja budilica

Higijena spavanja znači imati svakodnevne rutine koje potiču dosljedan i miran san. A da bi poboljšali higijenu spavanja, treba razviti dobru rutinu koja će našem mozgu poslati signal da je vrijeme za spavanje. 

Rutina prije spavanja

To može biti različite stvari za različite ljude, ali na primjer, perem zube, pa se idem tuširat, pa ću popit šalicu čaja, uz knjigu u slabo osvjetljenoj prostoriji ili nekako blago, neko nježno osvjetljenje jer i to zapravo utječe, količina svjetla na to koliko će nam se spavati i dakle, stvoriti cijeli jedan ugođaj, ono paradu odlaska na spavanje da zapravo naš mozak počne povezivat te radnje sa time, aha, nakon ovoga se ide u krevet i onda kad to više puta ponovimo, mozak će krenut prepoznavat, aha ovo je sad nešto što mene umiruje, što mene uspavljuje.

Isto je dobro zadržati i krevet, mjesto za spavanje, dakle, ne u krevetu, ne znam, igrat igrice ili učiti pogotovo, zato što nam onda mozak krene povezivat krevet sa nečim drugim, a ne sa spavanjem, kao što je dobro za radnim stolom učiti, a ne igrat igrice, jer opet razvijemo to mjesto za samo tu stvar, rekla je psihologinja Ines Begčević iz udruge Kako si. 

Optimizacijom rasporeda spavanja i održavanje rutine, osigurat ćemo si kvalitetan san, a istovremeno je vrlo važna ugodna atmosfera spavaće sobe. 

Priprema prostora za spavanje

Dobro je pred spavanje bilo koji prostor u kojem boravimo čim mekše, čim slabije osvjetljenje, tako da zapravo, naš mozak njemu mrak signalizira da je vrijeme za odlazak na spavanje, ali osim tog osvjetljenja isto tako je važno da to bude ugodno i na neke druge načine da zapravo bude dobro prozračeno, da ne bude prevruće u toj prostoriji isto u kojoj ćemo ići spavati, da ne znam, i da si zapravo taj prostor učinimo ugodnim na koji god način, da nam je posteljina ugodna, čista, da što god zapravo osobi nekako olakšava je dobro, objasnila je Begčević. 

Raspored spavanja kojeg ćete se držati

Nekoliko tjedana trebalo bi svaki dan ići spavati i buditi se u isto vrijeme. To će signalizirati našem mozgu kad nas treba uspavati, a kada buditi. Tu rutinu najteže uspostavljaju mladi. 

Ono što često dobijem kao odgovor, baš kod adolescenata da nekako preko dana kao da su na njima sva neka očekivanja, moraš, najčešće vezano za učenje ili za neke druge zadatke i onda kad dođe mrak, kao da ta očekivanja više ne postoje. I onda mogu bez grižnje savjesti raditi stvari koje vole; biti na mobitelu, igrat igrice ili slično jer tad, po noći, očekivanja ne postoje. I onda podsvjesno nekako da si žele produljiti taj neki dio kad su oni zapravo naj opušteniji jer preko dana im je stalno neki zahtjev tu ili su roditelji stalno tu pa ih pitaju, ovako si odu na spavanje i oni su napokon opušteni, napokon na miru, ispričala je Ines Begčević za Dom na kvadrat. 

Koliko bi trebali spavati

Preporučeni broj sati sna razlikuje se ovisno godinama. Odrasli trebaju 7 do 9 sati sna, tinejdžeri 8 do 10, a školska djeca 9 do 12. 

Tu sad neki standardi naravno da mlađa djeca trebaju više, ali ono što zapravo često puta zanemarimo je da adolescenti trebaju isto još dosta sna i da njihovi obrasci spavanja prirodno jesu nešto drugačiji od onog što svijet od njih očekuje. Očekujemo da se dižu u školu, za školu oko 6, 7 ujutro, a njima je zapravo prirodnije da idu spavat kasnije i da se bude kasnije. Onda to nekad roditelje zbuni ili naljuti zašto oni tako kasno idu spavati ali zapravo većina tinejdžera to tako i radi, rekla je Begčević. 

Popodnevno spavanje ili “Power nap”

Poslijepodnevno spavanje ne bi trebalo trajati više od 20 minuta, 6 sati prije spavanja ne bi trebali piti kavu, a barem 3 sata prije sna ne bi trebali vježbati. 

Ljudi vole nekad spavati poslijepodne, što može biti super i može nas regenerirati, međutim točno se zna koliko treba spavati popodne da bi se zaista probudili odmorni. To često puta u radu s tinejdžerima bude, da oni budu umorni, onda spavaju po dva, tri sata popodne što zapravo, svi mi odgovore – probudiš li se odmoran; ne. Zapravo je nekih dvadesetak minuta potrebno da bismo se mi osvježili, zaustavili se u toj fazi sna prije nego uđemo u ovaj duboki san koji nas tako kratko neće osvježiti, tako da nekih, pametno spavati popodne, nekih dvadesetak minuta, savjetuje Begčević. 

Kad uređujete spavaću sobu, izaberite boje koje na vas djeluju umirujuće, dodajte ambijentalnu rasvjetu i lijepo spavajte. 

Kuhinja i blagovaonica

3 kuhinjske zone koje olakšavaju svakodnevicu – evo kako pametno organizirati kuhinju

Jeste li već čuli za kuhinjske zone?

Koliko vam zapravo treba prostora za pohranu u kuhinji? Odgovor ne leži u broju ormarića, već u tome koliko je kuhinja prilagođena vašim svakodnevnim navikama. Loše organizirana kuhinja vrlo brzo postaje izvor frustracije – usporava kuhanje, stvara nered i narušava užitak boravka u prostoru. Upravo zato je kuhinja jedna od prostorija u kojoj je dobra organizacija ključna.

Jedan od najučinkovitijih načina za planiranje kuhinjskog prostora jest razmišljanje o kuhinji kroz kuhinjske zone – jasno definirana područja koja prate osnovne aktivnosti u prostoru. Kada su zone logično raspoređene, kuhinja postaje pregledna, funkcionalna i intuitivna za korištenje.

Trendovi u uređenju kuhinja 2026 koji oblikuju novi izgled doma

Kuhinjske zone kao temelj funkcionalne kuhinje

Osnovna ideja podjele kuhinje na zone temelji se na tri glavne aktivnosti: pohrani namirnica, pranju i pripremi te kuhanju. Te tri kuhinjske zone – zona hladnjaka, zona sudopera i zona kuhanja – pomažu u organizaciji prostora tako da se sve što koristimo nalazi ondje gdje nam je i potrebno.

Ovakav način razmišljanja posebno je koristan kod planiranja nove kuhinje, ali i kod reorganizacije postojeće, bez obzira na njezinu veličinu.

1. Zona hladnjaka – početna točka svake pripreme

Zona hladnjaka prva je stanica u kuhinji. Ovdje započinje svaki obrok – od raspakiravanja namirnica do njihove početne pripreme. Idealno je da se hladnjak nalazi blizu ulaza u kuhinju ili smjera iz kojeg se dolazi s vrećicama iz trgovine.

U ovoj kuhinjskoj zoni dobro je imati radnu površinu za odlaganje namirnica, kao i ormariće ili smočnicu za suhe proizvode poput tjestenine, riže, konzervi i žitarica. Budući da se u ovoj fazi često miješaju i pripremaju sastojci, ovdje ima smisla držati zdjele, mjerne čaše, ribeže i slične kuhinjske alate.

Manji kućanski aparati koji se koriste uz suhe namirnice – aparat za kavu, blender ili toster – također prirodno pripadaju zoni hladnjaka. Kako bi radna ploha ostala uredna, praktično rješenje su skriveni ormarići ili tzv. garaže za aparate.

2. Zona sudopera – središte kuhinje

Zona sudopera najaktivniji je dio kuhinje i zato se najčešće smješta između hladnjaka i zone kuhanja. Ovdje se odvijaju pranje namirnica, rezanje, čišćenje i pospremanje, pa je važno da prostor ostane što slobodniji i pregledniji.

U ovoj zoni idealno je držati svakodnevno posuđe, čaše i pribor za jelo, kao i perilicu posuđa. Tako se pospremanje odvija brzo i bez nepotrebnog kretanja. Spremnici za otpad i reciklažu trebali bi biti nadohvat ruke, ali diskretno integrirani u elemente.

Noževi i daske za rezanje najbolje funkcioniraju upravo između hladnjaka i sudopera, jer omogućuju logičan slijed rada: izvaditi namirnice, oprati ih, obraditi i ostatke zbrinuti bez križanja putanja.

3. Zona kuhanja – mjesto gdje nastaje obrok

Zona kuhanja obuhvaća ploču za kuhanje, pećnicu i radne površine uz njih. Ovdje se hrana termički obrađuje i priprema za serviranje, pa je važno da su svi alati i posude nadohvat ruke.

Lonci, tave, kuhače, lopatice i začini trebali bi se nalaziti unutar ove kuhinjske zone, bilo u ladicama, izvlačnim elementima ili ormarićima uz ploču. Tako se izbjegava nepotrebno hodanje i prekidanje procesa kuhanja.

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

U blizini zone kuhanja često se smještaju i tanjuri, zdjele i poslužavnici kako bi prijenos hrane na stol bio jednostavan i siguran, osobito kada se radi o vrućim jelima.

Kuhinjske zone prilagođene načinu života

Iako koncept kuhinjskih zona daje jasnu strukturu, on nije krut. Kuhinja se uvijek treba prilagoditi broju ukućana i njihovim navikama. Minimalisti će trebati manje skladišnog prostora, dok će velike obitelji ili strastveni kuhari zahtijevati više ormarića, ladica i izvlačnih sustava.

U kućanstvima s djecom često se planiraju niže ladice i sigurnije zone kako bi i najmlađi mogli sudjelovati u pripremi obroka. U kuhinjama u kojima kuha više osoba istovremeno, jasno definirane kuhinjske zone sprječavaju gužvu i olakšavaju suradnju.

Kuhinja koja radi za vas

Dobro organizirana kuhinja ne znači više ormarića, već pametnije raspoređene zone. Kada su kuhinjske zone jasno definirane, svaki predmet nalazi se ondje gdje se prirodno koristi, a kuhanje postaje brže, urednije i ugodnije.

Na kraju, prava vrijednost kuhinje nije samo u dizajnu, već u tome koliko se lako uklapa u svakodnevni život onih koji je koriste.

Nastavite čitati

Kuhinja i blagovaonica

Moderne kuhinjske radne ploče: vrste materijala i njihove prednosti

Kuhinjske radne ploče odavno su prestale biti isključivo praktična površina za pripremu hrane. Danas one imaju ključnu ulogu u oblikovanju ukupnog izgleda kuhinje, povezujući dizajn, funkcionalnost i trajnost u jednu skladnu cjelinu. Pravi odabir radne ploče može u potpunosti promijeniti dojam prostora, naglasiti stil kuhinje i olakšati svakodnevnu upotrebu. Suvremeni trendovi donose sve veći fokus na kvalitetne, otporne i estetski dojmljive materijale koji odgovaraju različitim životnim stilovima i potrebama korisnika. Uz klasične i bezvremenske opcije poput prirodnog kamena – granita, mramora i kvarcita – sve su popularniji i moderni tehnički materijali kao što su inženjerirani kvarc, porculanske i sinterirane ploče, koje se ističu iznimnom izdržljivošću i jednostavnim održavanjem. Posebno mjesto zauzimaju i mikrocementne radne ploče, koje omogućuju minimalistički, kontinuirani izgled i veliku slobodu u dizajnu. Donosimo pregled najmodernijih materijala za kuhinjske radne ploče, njihove prednosti, karakteristike i stilove u kojima se najbolje uklapaju, kako biste lakše pronašli rješenje koje će odgovarati vašoj kuhinji i načinu života.

Luksuzno uređenje obiteljskog stana: Ovako izgleda elegantan dom koji živi s obitelji

Akrilne smole – svestranost i moderan minimalizam

Radne ploče od akrilnih smola odlikuju se glatkom, homogenom strukturom i velikom slobodom oblikovanja. Ovaj materijal omogućuje izradu zakrivljenih površina, integriranih elemenata i spojeva bez vidljivih prijelaza, što ga čini posebno pogodnim za dizajnerske i funkcionalne kuhinje. Akrilne smole su neporozne, ugodne na dodir i jednostavne za održavanje, a eventualna oštećenja mogu se relativno lako sanirati. Najčešće se koriste u modernim, minimalističkim i urbanim interijerima gdje se cijeni čistoća forme i kontinuitet površina.

Prirodni kamen – bezvremenska elegancija

Prirodni kamen, poput granita, mramora i kvarcita, i dalje je jedan od najcjenjenijih materijala za kuhinjske radne ploče. Njegova najveća prednost je jedinstven izgled – svaka ploča ima vlastitu strukturu i uzorak. Osim estetike, prirodni kamen nudi visoku otpornost na toplinu i dug vijek trajanja. Ovisno o vrsti kamena, potrebna je odgovarajuća zaštita i redovito održavanje kako bi površina zadržala svoja svojstva.

Mikrocement – kontinuirane površine i industrijska estetika

Mikrocement je suvremeni materijal koji se nanosi u tankim slojevima i omogućuje stvaranje kontinuiranih površina bez vidljivih spojeva. Osim na radnim pločama, često se koristi i na zidovima ili kuhinjskim otocima, čime se postiže skladan i ujednačen izgled prostora. Otporan je na vlagu i habanje, a uz pravilnu završnu zaštitu može biti dugotrajno i praktično rješenje za moderne kuhinje.

Mramor, drvo, granit… Ovako se pravilno čiste sve kuhinjske površine

Porculanske i sinterirane ploče – čvrstoća i suvremeni izgled

Porculanske i sinterirane ploče predstavljaju jednu od najnaprednijih opcija za kuhinjske radne površine. Izrađene su pri visokim temperaturama i tlakovima, zbog čega su iznimno otporne na toplinu, ogrebotine, kemikalije i UV zračenje. Njihova neporozna struktura osigurava visoku razinu higijene, a veliki formati omogućuju elegantan izgled s minimalnim brojem spojeva. Često se koriste u kuhinjama modernog i minimalističkog stila.

Porculan u interijeru spaja stoljetnu tradiciju i modernu estetiku

Kvarcne ploče – praktičnost i suvremeni dizajn

Kvarcni kompozit jedan je od najčešće korištenih materijala za kuhinjske radne ploče zahvaljujući izvrsnoj kombinaciji otpornosti, jednostavnog održavanja i estetske prilagodljivosti. Njegova neporozna struktura čini ga otpornim na mrlje, vlagu i razvoj bakterija, što ga čini iznimno praktičnim izborom za svakodnevnu upotrebu, osobito u obiteljskim kuhinjama. Površina se lako čisti i ne zahtijeva redovito brtvljenje, za razliku od nekih prirodnih kamenih materijala. Uz to, inženjerirani kvarc dostupan je u širokom rasponu boja i uzoraka, uključujući varijante koje vjerno oponašaju izgled prirodnog kamena, omogućujući usklađivanje s različitim stilovima kuhinja – od klasičnih do suvremenih.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Sve veći naglasak stavlja se na održivost, pa se pri odabiru kuhinjskih radnih ploča sve češće razmatraju materijali s dugim vijekom trajanja, mogućnošću popravka, obnove ili recikliranja, kao i oni koji se proizvode uz smanjen utjecaj na okoliš. Umjesto kratkoročnih rješenja, prednost se daje kvalitetnim materijalima koji zadržavaju svoja svojstva i izgled kroz godine intenzivne upotrebe. Odabir radne ploče danas je stoga više od estetske odluke — on odražava odgovoran pristup uređenju prostora, usklađen s modernim načinom života. Kombiniranjem trajnosti, funkcionalnosti i promišljenog dizajna moguće je stvoriti kuhinju koja će biti ugodna za svakodnevnu upotrebu, ali i dugoročno održiva, kako u vizualnom, tako i u ekološkom smislu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama