Interijeri
Miele ponovo pomiče granice!
Miele predstavlja revolucionarnu novu metodu kuhanja – Pećnica Dialog je brža i svestranija od bilo kojeg drugog proizvoda za kuhanje i daje izvrsne rezultate
Kuhanje ribe u bloku leda ili telećeg filea u omotu od pčelinjeg voska bez otapanja? Sada je došlo vrijeme da se ponovno otkrije kuhanje – s Dialog pećnicom iz tvrtke Miele.
Po prvi put se koristi tehnologija u kojoj elektromagnetski valovi reagiraju na teksturu hrane na inteligentan način. Meso se, primjerice, kuha ravnomjernije, zadržavajući svoje sokove. Riba i povrće čuvaju svoju finu strukturu, a tijesto se diže znatno bolje. Različiti svježi sastojci za čitavi obrok mogu se staviti zajedno na lim za pečenje u pećnicu i svi su gotovi do savršenstva u istom vremenu – i do 70% brže nego konvencionalnim metodama kuhanja.
Dialog pećnica bit će predstavljena na hrvatskom tržištu početkom svibnja 2019.godine.
Izvana je izgled Dialog pećnice identičan izgledu njegove kopije klasične pećnice, ali iznutra Dialog pećnica otvara sasvim jedan novi svijet užitka kuhanja i pečenja.
Jedan primjer koji zbunjuje publiku na prezentacijama je sirovi file ribe postavljen u blok leda koji se nalazi u Dialog pećnici. Rezultat: riba unutar leda je skuhana dok je sam led ostao i dalje zamrznut.
Ne manje impresivan od nezamislivog je ovaj primjer: Uzmimo janjeći but i postavimo ga na postelju od povrća crvenih paprika i zelenih šparoga. Popunimo preostali prostor lima za pečenje sa pekarskim krumpirom te stavimo u Dialog pećnicu. Nakon otprilike 45 minuta, janjetina izlazi sočna i ravnomjerno kuhana, povrće je blago al dente, a krumpir ukusno mekan – bez ikakvog prekida ili potrebe za uvođenjem dodatnih sastojaka. Bilo bi nemoguće kuhati ovo jelo u klasičnoj pećnici s tako dobrim rezultatima i u tako kratkom vremenu. Isto tako, različiti sastojci kao što su losos i lisnato tijesto – nebeska kombinacija okusa – mogu se pripremiti jednostavno, brzo i samo u jednom postupku.
Širok raspon primjena i kvaliteta rezultata proizlaze iz M-Chef tehnologije tvrtke Miele. Ova tehnologija primjenjuje elektromagnetske valove na hranu koja stvara toplinu za kuhanje. Dialog pećnica ima modularnu jedinicu koja generira elektromagnetske valove u određenom frekvencijskom području i distribuira ih u pećnici preko dva senzora visokih performansi.
Budući da su molekule u hrani raspoređene na različite načine, pa čak se i preuređuju tijekom kuhanja, kontinuirano podešavanje frekvencije podržava proces kuhanja. Isti senzori također daju Dialog pećnici povratnu informaciju o količini energije koju je hrana apsorbirala.
Izvrsni rezultati zahvaljujući M Chef u kombinaciji s toplinom
Daljnja značajna prednost M Chefa proizlazi iz činjenice da se hrana kuha ‘volumetrijski’: na primjer, file mesa je jednolično ružičast od ruba do jezgre. U klasičnoj pećnici, to je mnogo teže jer toplina uvijek putuje izvana prema unutra. Kada se jezgra čini gotova, vanjski slojevi su često već pretjerano pripremljeni.
Budući kuhanje s elektromagnetskim valovima ne narušava strukturu površine hrane, kruh se može peći u potpunosti bez kore. Za klasični kruh i pečene arome u mesu, M Chef tehnologija uvijek se kombinira s toplinom. U tom smislu, Dialog pećnica idealno je opremljena jer nudi mnoge značajke vodećih Miele uređaja za kuhanje, uključujući i komforan M Touch zaslon i pirolitičko samočišćenje. Elegantno i ujednačeno osvjetljenje na svim razinama prvi put je zajamčeno visokokvalitetnom LED rasvjetom BrilliantLight.
Miele aplikacija prenosi parametre recepta ravno u Dialog pećnicu
Povezivost Dialog pećnice pruža inspiraciju i dodatno zadovoljstvo kuhanja. Značajka recepta uključena u Miele@mobile aplikaciju predstavlja idealno polazište za eksperimentiranje i isprobavanje novih ideja jer korisnicima nudi brojne automatske programe razvijene posebno za ovaj novi proizvod.
Uz videozapise za pripremu hrane i popise za kupovinu, aplikacija također omogućuje prijenos parametara recepta izravno na uređaj. Ova funkcija stavlja korisnike u izravni kontakt s Miele razvojnim kuhinjama jer su recepti koje su oni razvili i odobrili dostupni za preuzimanje praktički odmah.
Korisnici Dialog pećnice naići će na dva nova koncepta: gurmanske jedinice (Gourmet Units) i intenzitet. Gurmanske jedinice služe kao jedinica energije koja se primjenjuje na hranu, pri čemu jedna gurmanska jedinica odgovara jednom kilojoulu (kJ). Postavke intenziteta su “visoke”, “srednje” i “nježne”. Za većinu prehrambenih proizvoda, „visoki“ je ispravan izbor, a ‘nježan’ je idealno mjesto za osjetljiva jela poput sufflea.
‘Gourmet Assistant’ i ‘Gourmet Pro’ podržavaju kreativnost
Automatskim programima se ovaj novi uređaj pojednostavljuje, a da pritom ne uguši kreativnost korisnika. Za veću individualnost postoje dvije mogućnosti za iskusne kuhare: ‘Gourmet Pro’ namijenjen je korisnicima s određenim iskustvom i onima koji vole eksperimentirati. U ovom slučaju, svi parametri kao što su način rada, gurmanske jedinice, intenzitet i vremena kuhanja moraju se odabrati ručno. ‘Gourmet Assistant’ podržava kuhara sugerirajući postavke ovisno o vrsti i količini hrane kako bi se osigurali izvrsni rezultati.
Media kontakt HR:
Ana Turkalj
Tel: +385 1 6689 040
Interijeri
Piši briši tapeta za sve uzraste
Podsjetnici na zidovima i frižiderima mogu se vidjeti u gotovo svakom domu. Prvo smo voljeli perive boje za zidove, a sad smo se zaljubili u „Piši briši“ tapete.
Tapete su se vratile na velika vrata i postale su zanimljiv način za unijeti promjenu u interijer. Moderne tehnologije donijele su brojne mogućnosti foto tapeta koje su mogu izraditi prema željama, a da bi dobro izgledale važno je pravilno pripremiti zid za lijepljenje tapete.
Kako pripremiti zidove?
Antun Kufner iz Foto tapete Zg, objasnio je da je najbitnije je da zid bude ravan i da ne bude prašine. Ako je zid hrapav ili puno prašine na zidu, onda najbolje pregletat zid i obavezno staviti impregnaciju kako bi se tapeta dobro držala. Foto tapete Zg svojim kupcima nude video uputstva montaže, objašnjavaju kako se postavljaju tapete korak po korak, da ljudima bude jednostavnije.
Princip lijepljena je sličan, ali kada se lijepi tapeta na bazi ljepila, jednostavnije je ako slučajno pogriješite, nju možete micati po zidu, a ako je to samoljepljiva tapeta i lijepilo se zalijepi na zid onda je već teško spasiti tapetu, kaže Kufner.
Antun Kufner, Foto tapete Zg
Piši briši tapete su hit!
Sve popularnije su tzv. Piši briši tapete – foto tapete s posebnim premazom zbog kojeg se po njima može pisati i podsjećaju na školsku ploču. Idealne su za svaki prostor, a djeca će ih obožavati. Piši briši tapete mogu biti crne i bijele.
Po bijeloj fototapeti može se pisati samo flomasterom, a po crnoj piši briši tapeti može se pisati i kredom ili flomaster kredom. Mi preporučujemo flomaster kredu jer je jednostavnije i ljepše izgleda, objasnio je Kufner.
Piši briši tapete su samoljepljive i jednostavno se postavljaju. Nakon što se odredi mjesto postavljanja, ukloni se dio zaštite, a zatim se raklom, plastičnom pločicom s tkaninom, ispuhuje zrak skupljen ispod tapete i Piši briši tapeta odmah je spremna za korištenje.
Što se tiče održavanja piši briši tapeta, za bijelu piši briši tapetu vam je potrebna suha krpica, za crnu tapetu vam je potrebna mokra krpa, rekao je Kufner.
Kad vam dosadi, tapeta se jednostavno može ukloniti. Ako zid ima samo jedan sloj boje, tapete ga neće oštetiti, dok kod više slojeva, možete očekivati djelomično skidanje boje.
Interijeri
Važnost dobre organizacije stana
Za dobar stan nije presudna kvadratura već dobra tlocrtna organizacija, a to podrazumijeva da su prostorije smisleno i funkcionalno povezane.
Stanovi se standardno dijele prema veličini i broju soba, tako imamo jednosobne, dvosobne, trosobne i četverosobne stanove te one s više soba.
Kako bi postigli neki komfor stanovanja u tim stanovima, neke standardne dimenzije jednosobnog stana su 25 do 35 metara kvadratnih, dvosobnog 35 do 45 metara kvadratnih, trosobnog 55 do 75, a četverosobnog 75 do 95 metara kvadratnih, objasnila je Tatjana Liktar Elez, dipl. ing. arh.
Tatjana Liktar Elez, dipl. ing. arh.
Jednosobni stan ima jednu sobu koja služi kao dnevna i spavaća soba, a dvosobni stan znači da ima jednu izdvojenu spavaću sobu i dnevni boravak. Dvosobni stan ima dvije odvojene spavaće sobe i dnevnu i tako dalje.
Broj osoba na broj soba
Tatjana Liktar Elez kaže da se stanovi projektiraju za određeni broj osoba, ne možemo baš nagurati previše ljudi u premali stan pa tako za neki komforan život u jednosobnom stanu bi trebalo stanovati jedna do dvije osobe, u dvosobnom dvije do tri, u trosobnom tri do četiri, u četverosobnom četiri do pet i tako dalje.
Svaka prostorija ima minimalnu veličinu koja je proizašla iz namjene prostorije i dimenzija čovjeka. Što se tiče same konkretne kvadrature, kod kuhanja je neka kvadratura pet kvadrata za male stanove do deset kvadrata za veće stanove. Kod soba je to 10 kvadrata za jednu osobu ili 12 kvadrata za bračni par te kod djece 8 kvadrata za jedno dijete i 10 kvadrata za dvoje djece, kaže arhitektica Liktar Elez.
Integrirana kuhinja
Da bi se u kuhinju postavili osnovni elementi, potreban je minimalno tri metra dug zid, a za dobru funkcionalnost ispred kuhinjskog elementa potrebno je barem 110 centimetara praznog prostora.
Tatjana Liktar Elez iz iskustva govori da u današnjem projektiranju vrlo često kuhinje nisu više samostalni prostori, zatvorene kuhinje nego se one integriraju u prostor stana. Na taj način ne samo da se štedi na kvadratima već se i to kuhanje povezuje s dnevnim aktivnostima, tako da je kuhinja najčešće povezana s kuhinjom i dnevnim boravkom u jedan open space.
Odlučite li se za otok koji vizualno odvaja kuhinju od blagovaone ili dnevne sobe, njegova dubina trebala bi biti 60 centimetara, koliko se koristi i za standardne kuhinjske elemente dok dužinu diktira prostor.
Razmak između kuhinjskog elementa i otoka bi trebao biti barem 110, 120 da bi se svi elementi mogli normalno otvarati i koristiti, a ako u okolni prostor predviđamo i neke stolice za blagovanje, onda i više, kaže Liktar Elez.
Za smještaj blagovaonskog stola za šest osoba, prostor blagovaonice trebao bi biti minimalno tri puta dva i pol metra. Kod odabira stola, prostor treba pažljivo izmjeriti jer namještaj u velikim salonima izgleda manje nego što doista jest. Prilikom uređenja prostora, optimalna veličina i količina namještaja doprinijeti će osjećaju prostranosti na što će utjecati i visina prostora.
Danas je neki standard 2 metra 60 za stambeni prostor, potrebna nam je dovoljna količina prozora, znači dovoljno osvjetljenja te ukoliko je moguće što veća povezanost s vanjskim prostorom. Kad govorimo o osvjetljenju i o prozorima, školsko projektiranje je da veličina prozora odnosno stakla bi trebala biti bar jedna sedmina veličine sobe, izjavila je Liktar Elez za Dom na kvadrat.
Kod kupnje stana, obično je kvadratura ključna, no, dobra organizacija prostora i eliminacija pasivnih dijelova, poput dugačkih hodnika, presudne su za funkcionalnost životnog prostora.
You must be logged in to post a comment Login