Povežimo se

Interijeri

Lakši život uz funkcionalan namještaj

>U svakodnevnom životu svi se s vremena na vrijeme susrećemo s nedostatkom prostora bez obzira radi li se o prostoru u kojem boravimo stalno, povremeno ili u njemu radimo.

Ponekad nam treba samo još jedan par polica, no imamo li baš uvijek na raspolaganju baš tih nekoliko dodatnih centimetara prostora?
Sigurno se možemo složiti kako u najvećem broju slučajeva to nije tako. Ponakad je prostor ograničen svojim dimenzijama dok je ponekad problem u nefunkcionalnosti namještaja. Upravo ova dva glavna nedostatka zbog kojih nam nedostaje prostora, u današnje vrijeme dobivaju mnoga funkcionalna i oblikovna rješenja.

Funkcionalne kuhinje

Jedna od najvažnijih prostorija u stanovanju, a u kojoj se priprema hrana jest kuhinja. U kuhinju sve više prodire minimalizam, iako samo na prvi pogled, jer one danas proživljavaju novu renesansu. Mogućnosti funkcioniranja kuhinje u cjelini zajedno s funkcionalnošću svakog elementa, danas dobivaju sasvim novo značenje. Elementi imaju vrlo funkcionalne metalne dijelove (košare, pretince) umjesto klasičnih polica u koje može stati puno više stvari. Osim toga, na ovaj se način organizira kuhinja koja svojom kompjutorskom simulacijom prilikom projektiranja može zadovoljiti sve potrebe korisnika.

FUnkcionalan kuhinjski namještaj Dom2

Svaki korisnik prema svojim navikama može kreirati način povezivanja elemenata u cjelinu te tako biti zadovoljan rezultatom jer kuhinja na taj način postaje jedinstvena. Unutar elemenata zbog mogućnosti izvlačenja pretinaca i funkcionalnih spremnika, svaki predmet ima svoje mjesto pa se na taj način izbjegava mogućnost zaboravljanja nekih predmeta na do sada nedostupnim mjestima. Ni najmanji kutak prostorije više ne ostaje neiskorišten jer elementi koji se slažu sada mogu imati funkciju izvlačenja ili mogu biti fiksni.

Dnevni boravak i spavaća soba

Kod manjih stanova poput garsonijera i jednosobnih stanova, dnevni boravak obično ima funkciju i spavaće sobe. Spavaća soba tijekom dana postaje boravak a tijekom noći boravak postaje spavaća soba. Kako bi se to omogućilo, danas postoje visokokvalitetne sjedeće garniture koje se na vrlo jednostavan način mogu razvući u ležaj za dvije osobe. Ova funkcija postoji niz godina, no razlika je u tome što je ležaj za spavanje sve bolje uklopljen u cjelinu garniture, a uz to sve kvalitetniji madrac osigurava zdrav san korisnika. Klasičan krevet može također imati nekoliko funkcija. U bočnim stranicama kreveta mogu se naći ladice za spremanje robe i posteljine tako da se u ormarima ostavlja dovoljno prostora za sezonsku odjeću i obuću.

Funkcionalan kuhinjski namještaj Dom2

Radni prostor

Tijekom školovanja i odrastanja svako dijete prema svojoj dobi, potrebama i uzrastu treba odgovarajući prostor. Ova promjena se možda najbolje može pratiti kroz namještaj. Od veselih boja zidova s detaljima, crtežima, naljepnicama do namještaja u formi najdražih igračaka (krevet-auto) pa sve do ormara u koji se osim odjeće i obuće može spremiti poneka igračka. Najčešće mjesto za igračke jest upravo ladičar ispod kreveta. Kako se mijenja uzrast djeteta tako namještaj postaje ozbiljniji, ali jednako funkcionalan. Sada na zidove dolaze police s više pretinaca, od kojih neki mogu biti djelomično zatvoreni kao ladice, a neki se mogu izvlačiti. Sve u svrhu novih stvari kao što su udžbenici, stručna literatura, knjige… Na taj način se uspostavlja veza između funkcije i potrebe s jedne strane s dizajnom i estetikom s druge.

Krevet Dom2

Ono što je ipak zajedničko svim primjerima jest činjenica kako sve što se koristi mora biti promjenjivo a opet funkcionalno, jer se tijekom boravka u pojedinom prostoru i navike korisnika ponešto mijenjaju.

Autor: Ivan Škarica, arhitekt

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami svoj adventski vijenac

U ovo predblagdansko vrijeme, kada su dani kraći, a noći hladne i duge, jednu večer mogli biste izdvojiti za ostanak kod kuće i povratak u djetinjstvo. Izrada adventskog vijenca sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Vodimo vas u Lučko u kojem nas je dočekala naša dekoraterka i otkrila gotovo svoje tajne.

Što simbolizira adventski vijenac?

Adventski vijenci neizostavan su dio blagdanskog uređenja interijera, a mlada dekoraterka Dea Gajdek iz Lučkog otkrila nam je ne samo što je potrebno za pripremu, već i kakva se čarobna poruka krije iza njegovih grančica.

Adventski vijenac simbolizira pobjedu čovjeka, barem su tako smatrali u antičkom dobu, dakle pobjeda čovjeka nad mračnim dijelom života. Zato se na adventskom vijencu nalaze svijeće koje simboliziraju svjetlo iliti tu pobjedu.

Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Prsten je znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima, a zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Dobra priprema je pola posla

Najkompliciranije kod izrade je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.

Osim adventskih vijenaca, Dea izrađuje i viseće vijence.

Razlika između adventskog vijenca i vijenca za zid je dosta očita, a to je da se na adventskom vijencu nalaze svijeće, a vijenac za zid zapravo ima istu bazu kao za adventski vijenac, ali nema svijeće i tu biramo ukrase koji su okomiti, a kod vijenca koji visi na zidu biramo ukrase koji će biti vidljivi kad je on okrenut prema nama.  

Trud se na kraju uvijek isplati

Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice